Středa 2. prosince 1992

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem pánovi poslancovi Spišákovi. Otváram rozpravu k predloženému vládnemu návrhu. Hlási sa pán poslanec Pleva.

Poslanec SL P. Pleva: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já jsem se zde před chvílí trochu blamoval, když jsem z hlediska stejného paragrafu vystupoval ve věci Akademie věd, kde jde o majetková práva nehmotné povahy a kdy mi bylo vysvětleno, že tato práva patentová jsou u ČSAV vázána přímo na osobu, takže v tomto není žádný spor.

Nicméně u médií, u rozhlasu a televize je tato záležitost trochu jiná. Tam jsou autorská práva upravena tak, že spolu s honorářem, který je vůbec za využití těchto autorských práv, je tento honorář zvýšen i za to, že autorská práva jsou odkoupena od autora, a pak televize i rozhlas mohou s tímto dílem volně nakládat. Čili autorská práva přecházejí na rozhlas a televizi, čímž nicméně není dotčeno právo autora dostávat tzv. malá práva, to jest honorář za provozování tohoto díla. Nicméně právo nakládat a vlastnická práva k těmto dílům přecházejí na subjekty, které je od autora odkoupily.

Zde vzniká jedno nebezpečí, že jestliže bude přijato znění v § 2 odst. 3, jak je tam navrženo, a nebudou národními radami určeni do zániku federace nástupci, kteří toto přebírají, tak se autorská práva vrátí zpět k autorům. Pokud tedy budeme ještě někdy chtít vidět Arabelu apod., bude muset nějaký jiný subjekt, např. Česká televize, opět za velké peníze koupit autorská práva od autorů. Kdyby byl tento převod vyřešen zákonem, platila by se jen tzv. malá práva.

Proto doporučuji, aby § 2 odst. 3 byl upraven a zněl následovně:

Majetková práva nehmotné povahy se převádějí na základě smlouvy podle zvláštních předpisů v České republice na Českou televizi, Český rozhlas a Českou tiskovou kancelář, a ve Slovenské republice na Slovenskou televizi, Slovenský rozhlas a Slovenskou tiskovou kancelář, pokud zákon České národní rady nebo Národní rady Slovenské republiky nestanoví jinak. Pokud tedy národní rady toto stihnou, mohou to převést komu chtějí, mohou to případně vrátit jednotlivým autorům - toto právo není dotčeno pokud bychom to však - víte, jaké kvantum práce je v národních radách - nestihli, budou tato autorská práva ošetřena a nehrozí zde velké ztráty, které by z toho plynuly pro naši republiku nebo pro naše republiky, to znamená, pokud bychom tato jednotlivá díla chtěli ještě slyšet, vidět nebo podobně, museli bychom je platit dvakrát.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem kolegovi Plevovi. Chce ešte niekto vystúpiť v rozprave? Hlási sa pán kolega Voleník, ako spravodajca.

Společný zpravodaj výborů SL L. Voleník: Dovolím si zareagovat a upozornit na to, že pokud jde o situace, o kterých se zde zmiňoval kolega Pleva a které se vztahují k autorským právům, v souvislosti s nimiž se vzdal autor určité dispozice z výsledků své tvůrčí činnosti, tak právě toto ustanovení, jak je zde formulováno, toto plně respektuje. Dovolím si ho znovu přečíst:

"Majetková práva nehmotné povahy se převádějí na základě smlouvy podle zvláštních předpisů."

Nic nevylučuje totiž to, aby pokud tento autor smluvně se vzdal určité své složky, možnosti plně disponovat svými autorskými právy, je smlouva platná, a pak s tou určitou složkou nemůže disponovat, protože je to v souladu s těmi zvláštními předpisy, a dispozice, pokud se týká uzavírání toho smluvního vztahu, už nebude triangulární, ale bude jenom bipolární, protože autor zde nemá co do této věci hovořit. Toto ustanovení je právě tak široce koncipováno, aby pokrývalo všechny tyto případy.

poslanec Voleník Pokud bychom ho jakýmkoli způsobem se pokoušeli omezit, tak první otázka je, že bychom se dotkli vlastních autorských práv. Neříkám u autorů, které jste zmiňoval, pane kolego, kteří se vzdali části svých práv, ale u autorů, kteří tak neučinili, protože jsou tu otázky jiné, které se vážou k subjektům mimo tuto republiku. Jsme do určité míry i v této souvislosti vázáni mezinárodními úmluvami, které se vztahují k této věci, a byl by to do určité míry také zásah do stávajícího platného ústavního pořádku. Takže skutečně toto ustanovení vykrývá i prostor, o který máte obavy, a domnívám se, že váš pozměňovací návrh je naprosto nadbytečný.

Poslanec SL P. Pleva: Nemůžeme zasahovat nikomu do autorských práv, pokud je má a nejsou v majetku těchto organizací, které rušíme, nedotýkáme se ho. Je to zcela jednoznačné, takže nemůžeme řešit zákonem jeho práva. O tom ten zákon vůbec není. A co se týče toho, že veškeré tyto věci jsou ošetřeny tímto paragrafem, to se nedomnívám. Není tam řečeno, na koho práva přecházejí. Nechci vidět ty spory, které nastanou - a víte, že umělci mají dobré právníky - po schválení tohoto zákona, jestliže to národní rady nestihnou, po 1. lednu.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Trváte na svojom pozmeňovacom návrhu po vysvetlení pána Voleníka.

Ako posledný sa do rozpravy hlási pán poslanec Mikloško.

Poslanec SL J. Mikloško: Dovoľujem si vás upozorniť, že je to podobné ako s ČSAV. Zase sú tu asymetrické pomery. Je to ako pri rozhlase a televízii. Pýtam sa navrhovateľa, ako sa rieši vydavateľstvo Orbis, zahraničné vysielanie a zahraniční korešpondenti, ktorí patrili k Československému rozhlasu a teda zostanú len na českej strane. Či totiž všetky súčasti, ktoré patrili k Československému rozhlasu, budú patriť k Českej republike.

Druhá otázka. V časti článku 2 je zmienená novela zákona č. 468/1991 Sb. V podstate to je v poriadku. Mám otázku. Federálna rada zostáva aj po 1. januári - alebo sa ruší? Pretože v § 17 sa len mení odsek d) malým vypustením jednej vety, ale všetky právomoci Federálnej rady, ktorých je tu asi päť - písmená a), b), c), d), e) - zostávajú. Zostáva Federálna rada aj naďalej?

A ďalšia vec. Je tu maličký pozmeňovací návrh. V § 9 boli odseky 3 a 4. Odsek 3 sa týkal rozdelenia prenosových ciest a sietí vysielačov televízie a odsek 4 sa týkal prenosových ciest a sietí vysielačov rozhlasových. Teraz sa to spojilo do jedného odseku 3. Pretože tam nie je napísané explicitne, že ide o televíziu a o rozhlas, navrhujem, aby text bol nasledujúci:

"Rozdelenie ciest a sietí vysielačov rozhlasových a televíznych."

Zákon č. 468 vedel, prečo to tam takto dáva. Ostatné novely tohto zákona sú v poriadku.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Dajte, pán poslanec, návrh písomne. Chce ešte niekto vystúpiť v rozprave? Nikto sa nehlási. Vyhlasujem rozpravu za skončenú.

Udeľujem záverečné slovo podpredsedovi vlády pánovi Baudyšovi ako prvému, potom spravodajcom.

Místopředseda vlády ČSFR M. Baudyš: Pane předsedající, dámy a pánové, dovolte krátkou reakci. Pokud jde o majetek. U těchto médií se jedná o úplně jiný případ, než byl majetek ČSAV, kde vždy byla Československá akademie věd a Slovenská akademie věd. Zatímco Slovenská televize vznikla vyčleněním z majetku tehdejší Čs. televize. To je jiná situace.

Pokud jde o zahraniční korespondenty, to jsou pracovněprávní vztahy a zahrnout korespondenta do majetku bych si dost dobře netroufal.

Pak tu byl návrh pana poslance Mikloška k článku 2 odstavec 2. Tam je § 9 odstavec 3 zní: "O rozdělení přenosových cest a tedy částí kmitočtového spektra a jeho vysílačů." Námitka pana poslance je v tom, že se nejedná o rozhlas a televizi. Není to tam zmíněno, protože se jedná o stále stejné elektromagnetické vlnění, jde o části kmitočtového spektra. Nicméně jestli se pan poslanec domnívá, že je nutno tam říci "rozhlas a televize", je to možné doplnit, ale je to podle mého názoru nadbytečné.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Prosím všetkých poslancov, aby sa dostavili hlasovať. Teraz žiadam pánov spravodajcov o prípadné vyjadrenie sa k rozprave.

Společný zpravodaj výborů SL L. Voleník: Co se týče návrhu pana poslance Plevy, o tom jsem již hovořil a své stanovisko k tomu jsem vyjádřil dost jasně.

Pokud jde o návrh pana poslance Mikloška, domnívám se, že tam explicitně vyjadřovat, že se jedná o rozhlas a televizi, je nadbytečné. Zákon č. 468/1991 Sb. upravuje provozování rozhlasového a televizního vysílání, takže o této věci je řeč v celém zákonném textu a doplňovat tam něco takového nikterak nemění samu podstatu věci. Domnívám se, že je to nadbytečné.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Teraz sa pýtam na názor pána spravodajcu Spišáka.

Společný zpravodaj výborů SN E. Spišák: Pripájam sa k pánovi spravodajcovi Voleníkovi a neodporúčam návrh pána poslanca Plevu a pozmeňovací návrh pána poslanca Mikloška. Domnievam sa, že návrh poslanca Mikloška je obsiahnutý v návrhu zákona.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Vážené kolegyne a kolegovia, dostavte sa do rokovacej miestnosti, aby sme mohli hlasovať o vládnom návrhu zákona, ktorý práve prerokovávame. Ide o zrušenie Československého rozhlasu, Československej televízie a Československej tlačovej kancelárie. Zatiaľ nie sme uznášaniaschopní.

Pri schvaľovaní tohto zákona neplatí zákaz majorizácie. Pán poslanec Voleník a rovnako tak pán poslanec Spišák sa vyjadrili k obom pozmeňovacím návrhom, takže môžeme prikročiť k hlasovaniu. Len bude nutné, pán poslanec Voleník, uviesť pozmeňovacie návrhy.

Společný zpravodaj výborů SL L. Voleník: Pozměňovací návrh pana poslance Plevy se týká paragrafu 2 odst. 3 návrhu, který máte před sebou, s tím, že text odst. 3 by zněl takto: "Majetková práva nehmotné povahy se převádějí na základě smlouvy podle zvláštního předpisu (odkaz by byl týž, jako je ve stávajícím textu) v České republice na ČTV, Český rozhlas a Českou tiskovou kancelář, ve Slovenské republice na Slovenskou televizi, Slovenský rozhlas a Slovenskou tiskovou kancelář, pokud zákon České národní rady nebo Národní rady Slovenské republiky nestanoví jinak." Nedoporučují.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Budeme hlasovať. Ešte pán poslanec Nižňanský chce vystúpiť s faktickou poznámkou.

Poslanec SN Š. Nižňanský: Vážení kolegovia! Je to faktická pripomienka. Na Slovensku existuje momentálne len Tlačová agentúra Slovenskej republiky.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: To je legislatívno-technická pripomienka k tomuto pozmeňovaciemu návrhu. Budeme o ňom hlasovať. Pre prijatie zákona i pozmeňovacích návrhov stačí nadpolovičná väčšina prítomných poslancov.

Pýtam sa poslancov oboch snemovní. Kto súhlasí s úpravou, ktorú navrhol pán poslanec Pleva, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

Hlasování: 13.01

(SN 5, SL 21)

Kto je proti?

(SN 10, SL 8)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN 66, SL 63)

Šesťdesiatšesť a šesťdesiattri, štyria zo Snemovne národov, traja zo Snemovne ľudu nehlasovali.

Tento návrh nebol prijatý.

Ďalší návrh predniesol pán poslanec Mikloško.

Prosím pána poslanca Voleníka, aby návrh zopakoval

Společný zpravodaj výborů SL L. Voleník: Návrh se týká článku 2 návrhu, a to bodu 2, který se týká změny § 9 odst. 3 zákona č. 468/1991 Sb.,

o provozování rozhlasového a televizního vysílání. Pan poslanec Mikloško navrhuje aby se do tohoto odstavce za část věty "a sítí vysílačů" dodal text "rozhlasového a televizního vysílání". Následující text by byl zachován.

Návrh nedoporučuji, protože ho považuji za zbytečný.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Rovnaké stanovisko má aj druhý spravodajca, takže o tomto návrhu budeme môcť hlasovať.

Sme uznášaniaschopní. V Snemovni národov osemdesiatpäť poslancov a v Snemovni ľudu deväťdesiatpäť poslancov sa v tejto chvíli zúčastňuje našej 6. spoločnej schôdze. Všetci sú na mieste. Budeme hlasovať v oboch snemovniach naraz.

Prosím technické služby, keby uviedli do chodu počítač.

Kto súhlasí s úpravou podľa návrhu pána poslanca Mikloška, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

Hlasování: 13.05

(SN 11, SL 12)

Kto je proti? (SN 4, SL 10)

Kto sa zdržal hlasovania?

SN 64, SL 69)

Šesťdesiatštyri a šesťdesiatdeväť, sedem a traja nehlasovali.

Tento návrh Federálne zhromaždenie neprijalo ani v jednej zo snemovní.

To boli všetky pozmeňovacie návrhy, ak sa nemýlim. Je to tak, páni spravodajcovia? Je.

Takže budeme hlasovať o celom vládnom návrhu. Opäť hlasujeme naraz v oboch snemovniach. Sme uznášaniaschopní.

Kto súhlasí s návrhom zákona o zrušení Československého rozhlasu, Československej televízie, Československej tlačovej kancelárie podľa tlače 137, v znení uznesenia Snemovne ľudu a Snemovne národov, uvedeného v tlači 191, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! Ďakujem.

Hlasování: 13.07

(SN 74, SL 87)

Kto je proti?

(SN 1, SL 0)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN 11, SL 7)

Jedenásť a sedem, jeden poslanec v Snemovni národov nehlasoval.

Poslanci oboch snemovní zákon schválili.

Po súhlasnom uznesení oboch snemovní môžem konštatovať, že Federálne zhromaždenie Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky schválilo zákon o zrušení Československého rozhlasu, Československej televízie a Československej tlačovej kancelárie.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 104, SL č. 135, SN č. 140)

Ďakujem podpredsedovi vlády pánovi Baudyšovi, ďakujem obom spravodajcom. Ešte raz sa ospravedlňujem kolegovi Voleníkovi, že som ho tu preháňal po parlamente.

Ďalej bude viesť Federálne zhromaždenie podpredseda Šedivý. Pán poslanec Mikloško má faktickú poznámku.

Řízení schůze převzal první místopředseda FS F. Šedivý.

Poslanec SL J. Mikloško: Vážené Federálne zhromaždenie! Ja chcem upozorniť na nie celkom dobrú pripravenosť tohto zákona. V časti IV. zákona o rozhlasovom a televíznom vysielaní sa hovorí o Federálnej rade pre rozhlasové a televízne vysielanie. Tam je asi päť paragrafov, ktoré podrobne vysvetľujú, čo Federálna rada robí, a náš ústavno-právny výbor z tohto paragrafu vyhodil jednu jedinú vetu, § 17. Všetko ostatné nevadilo. To znamená, že Federálna rada naďalej existuje, bude pracovať, bude mať všetky právomoci, čo jej zákon č. 468/1991 Sb. dáva. Upozorňujem na túto nekompaktibilnosť, na ktorú som sa snažil upozorniť. Navrhovateľ mal dať k tomu stanovisko, prečo sa netýka ten zákon v časti IV. zrušenia Federálnej rady. Takto vedzme, že máme naďalej Federálnu radu podľa zákona č. 468/1991 Sb.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Děkuji. Kolega poslanec Voleník.

Společný zpravodaj výborů SL L. Voleník: Já odpovím tak, že federální rada to nebude mít komu vydávat, protože tam je, že vydává povolení pouze provozovatelům, kteří získají oprávnění k vysílání na základě zákona Federálního shromáždění. Pokud tento zákon bude pasé, tak není o čem mluvit.

Předsedající první místopředseda FS F. Šedivý: Já vás prosím, abyste nyní neodcházeli, protože budeme hlasovat o zákonu, kterým se mění a doplňuje zákon č. 286/1992 Sb. - to jsou daně z příjmů, který jsme již projednali a rozpravu k němu jsme již uzavřeli. Pan ministr Klak netrpělivě očekává, zda-li zákon bude schválen, či nikoliv. Předpokládám samozřejmě, že schválen bude. Prosím tedy poslance Jančáryho a poslance Gongola, aby se ujali svých zpravodajských funkcí, a ostatní kolegy opravdu velmi důrazně prosím, aby neodcházeli, protože při hlasování bude platit zákaz majorizace a budeme hlasovat v podstatě bezprostředně.

V dopolední diskusi vystoupilo 8 poslanců se svými pozměňovacími návrhy. Rozprava byla ukončena. Požádám tedy zástupce navrhovatele pana ministra Klaka, zda chce vystoupit se závěrečný slovem. Dále žádám pana poslance Cupera, aby byl tak laskav a nerušil ve sněmovně. Pan ministr Klak má závěrečné slovo.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP