Úterý 3. listopadu 1992

Zpráva

o 4. schůzi Sněmovny národů

Úterý 3. 11. 1992
Přítomno:69 poslanců Sněmovny národů zvolených v České republice
64 poslanců Sněmovny národů zvolených ve Slovenské republice

Nepřítomní poslanci Sněmovny národů zvolení v České republice:

K. Dyba, P. Jajtner, I. Kočárník, J. Ruml, P. Šustr, J. Vodička

Sněmovny národů zvolení ve Slovenské republice:

P. Baco, Ľ. Dolgoš, A. Dubček, M. Duray, I. Hamarčák, R. Kováč, M. Kováč, M. Kučera, I. Mjartan, J. Repaský, R. Zelenay

Návrh pořadu schůze:

1. Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 218/1949 Sb., o hospodářském zabezpečení církví a náboženských společností státem (tisk 62) a návrh výborů sociálních SL a SN (tisk 103)

Schůze zahájena: 12.20 hodin.

Předsedající místopředseda SN V. Peřich: Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych zahájil samostatnou schůzi Sněmovny národů, která je uspořádána za účelem operativního projednání vládního návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 218/1949 Sb., o hospodářském zabezpečení církví a náboženských společností státem.

Prosím tedy paní zpravodajku Kláru Sárközy, aby přednesla zpravodajskou zprávu pro Sněmovnu národů k opětovnému projednání.

Společná zpravodajka výborů SN K. Sárközy: Vážený pán predsedajúci, dámy a páni! Dovoľte, aby som znova predniesla zmenu zákona, ktorým sa mení zákon č. 218/49 Zb., o hospodárskom zabezpečení cirkví a náboženských spoločností štátom, v znení zákona č. 16/1990 Zb.

K článku 1. Úvodná veta znie: Zákon č. 218/1949 Zb., o hospodárskom zabezpečení cirkví a náboženských spoločností štátom, v znení zákona č. 16/1990 Zb., sa mení takto: V § 1 na začiatku vety za slová "náboženským spoločnostiam" vložiť slovo "stanovený". Pod čiarkou v poznámke uviesť odkaz na nariadenie vlády ČSFR zo dňa 20. 12. 1990 číslo 578 o úprave osobných pôžitkoch, poskytnutých duchovným cirkví a náboženským spoločnostiam. Ďalšia zmena sa týka článku III: "Tento zákon nadobúda účinnosť dňom vyhlásenia."

Ako spravodajkyňa Snemovne národov sa opäť pripájam k prijatiu novely tohto zákona.

Předsedající místopředseda SN V. Peřich: Děkuji paní zpravodajce. Myslím, že je zapotřebí přikročit k rozpravě. Hlásí se někdo do rozpravy? (Ne.)

Písemně se nepřihlásil nikdo ani k ústnímu vystoupení, nevidím žádnou zdviženou ruku. Domnívám se, že je tedy možné rozpravu ukončit a přikročit k opětovnému hlasování. Pokud ještě některý z kolegů ze Sněmovny národů absentuje, prosím, aby se dostavil k hlasování. Budeme hlasovat na samostatné schůzi Sněmovny národů o návrhu novely zákona o hospodářském zabezpečení církví a náboženských společností státem ve znění zákona č. 16/1990.

Prosím, kdo je pro, aby zvedl ruku a stiskl tlačítko.

Hlasování: 12.25

(SN-ČR 40, SN-SR 52)

Kdo je proti?

(SN-ČR 0, SN-SR 0)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN-ČR 10, SN-SR 2)

Děkuji. Konstatuji, že ve Sněmovně národů poslanci zvolení v České republice byli pro v počtu čtyřicet, poslanci zvolení ve Slovenské republice v počtu padesát dva poslanců. Proti nehlasoval nikdo a hlasování se zdrželo deset poslanců z České republiky a dva poslanci ze Slovenské republiky. Dva hlasování ignorovali.

Konstatuji, že Sněmovna národů dospěla k odsouhlasení novely, a tedy k souhlasnému stanovisku se Sněmovnou lidu.

Děkuji vám. Končím samostatnou schůzi Sněmovny národů.

Schůze skončila: 12.27 hodin.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP