Úterý 15. prosince 1992

7. samostatná schůze Sněmovny národů

Úterý - 15. 12 1992
Přítomno:65 poslanců Sněmovny národů zvolených v České republice
55 poslanců Sněmovny národů zvolených ve Slovenské republice

Nepřítomní poslanci Sněmovny národů zvolení v České republice:

K. Dyba, L. Fiala, P. Gandalovič, I. Kočárník, M. Tošovský, J. Maštálka, R. Havlík, R. Krejsa, D. Malíř, P. Válka

Sněmovny národů zvolení ve Slovenské republice:

P. Baco, M. Borguľa, J. Danko, Ľ. Dolgoš, Ľ. Gajdošíková, I. Hamarčák, J. Hornyák, P. Hrivík, Ľ. Javorský, M. Kováč, R. Kováč, Á. Král, M. Kučera, I. Mjartan, Š. Nižanský, L. Orosz, G. Pradová, A. Rajnič, A. Rakús, E. Spišák

Poznámka redakce: Účast poslanců Sněmovny národů byla ve zprávě zpracována podle záznamů o hlasování, jelikož originál prezenčních listin nebyl v době zpracování zpráv k dispozici. Jako nepřítomní poslanci jsou uvedeni ti, kteří se tento den nezúčastnili žádného hlasování a které počítač takto evidoval ve všech záznamech.

Návrh pořadu schůze:

1. Opětovné projednání vládního návrhu, kterým se mění a doplňuje zákon č. 286/1992 Sb. o daních z příjmu (tisk 163)

Schůze zahájena: 17. 25 hodin.

Předseda SN R. Zelenay: Kolegyne a kolegovia, vítam vás na samostatnej schôdzi Snemovne národov. Na základe rozhodnutia snemovní máme opätovne prerokovať vládny návrh, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 286/92 Zb., o daniach z príjmu, tlač 163, a návrh uznesenia Snemovne ľudu a Snemovne národov, tlač 189. Tento návrh bol schválený uznesením Snemovne ľudu dňa 2. 12. 1992. To je návrh dnešného programu.

Kolegyne a kolegovia, pýtam sa, či má ešte niekto nejaký doplňujúci bod. Keď nie, nechám hlasovať o tomto programe.

Prosím, aby ste sa usadili. Budeme hlasovať o tomto programe.

Bod programu 1: Opětovné projednání vládního návrhu, kterým se mění a doplňuje zákon č. 286/1992 Sb. o daních z příjmu (tisk 163)

Kto je za, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

Hlasování: 17.26

(SN 82)

Kto je proti?

(SN 0)

Zdržal sa niekto hlasovania?

(SN 1)

Ďakujem. Konštatujem, že z osemdesiatich troch prítomných bolo osemdesiatdva za, nikto proti, jeden sa zdržal. Program samostatnej schôdze Snemovne národov bol schválený.

(Poznámka redakce: usnesení SN č. 150)

Teraz by som poprosil pána ministra financií Jana Klaka, aby sa ujal slova.

Ministr financí ČSFR J. Klak: Paní poslankyně, páni poslanci, nevím, co bych ještě mohl dodat k tomu, co tady zaznělo k mému úvodnímu projevu, když byla projednávána novela zákona o daních z příjmu. Nejsem přesně seznámen s tím, proč došlo k nedohodě ve slovenské části Sněmovny národů. Pokud jsou nějaké pochybnosti nebo nejasnosti, jsem připraven podat vysvětlení nebo doplnit.

Předseda SN R. Zelenay: Ďakujem. To stačí. Prosím pána poslanca Gongola ako spravodajcu, aby zaujal svoje miesto. Prosím, aby si vzal svoje hlasovacie zariadenie. Myslím, že stačí, pán spravodajca, keď uvediete, či podporujete alebo nepodporujete návrh, aby sme mohli začať rozpravu. Prosím, máte slovo.

Poslanec SN J. Gongol: Posledně jsme projednali připomínky, které byly jako pozměňovací návrhy předloženy. Pro informaci stačí, že byly v podstatě schváleny dvě připomínky, a sice k § 4. K § 4 písmeno b) se nakonec připojuje věta, která zní:

"Osvobození se dále nevztahuje na příjmy, které plynou poplatníkovi na základě smlouvy o budoucím prodeji nemovitostí, uzavřené v době do pěti let od nabytí, i když kupní smlouva bude uzavřena až po pěti letech po nabytí."

To byl jeden pozměňovací návrh, který byl přijat.

Druhý pozměňovací návrh byl § 10, kdy byla provedena změna:

"Příjmy plynoucí ze splátek na základě uzavřené kupní smlouvy nebo ze zálohy uzavřené na základě smlouvy o budoucím prodeji nemovitostí, se zahrnou do dílčího základu daně za zdaňovací období, ve kterém byly dosaženy."

Pak to byl ještě bod § 10 odst. 4), kde se na konci připojí tyto věty:

"Výdaje, které převyšují příjmy plynoucí ze splátek nebo záloh na budoucí prodej nemovitostí ve zdaňovacím období poprvé, mohou být uplatněny v tomto zdaňovacím období až do výše tohoto příjmu. Jestliže tyto příjmy plynou i v dalším zdaňovacím období, poskytuje se obdobně až do výše celkové částky, kterou lze podle tohoto ustanovení uplatnit."

Pak byl ještě přijat bod poslední, a sice v položce 2, kde se hovoří, že se změní znění na skrývkové a těžební koleje, zejména na povrchových dolech. To byla spíš technická úprava.

To byly všechny úpravy, které byly posledně schváleny.

Předseda SN R. Zelenay: Ďakujem pánovi spravodajcovi. Otváram rozpravu. Hlási sa niekto do rozpravy? Pretože nikoho nevidím, rozpravu končím. Záverečné slovo v podstate nemusíme mať. Pán minister vyjadril názor, stotožňujem sa s tým, čo bolo. Pán spravodajca odporučil prijať návrh zákona. Tento zákon nebol prijatý práve preto, že nepriletelo lietadlo. Prosím, kolegyne a kolegovia, aby ste sa usadili. Budeme hlasovať.

Upozorňujem, že tu bude zákaz majorizácie. Je potrebných tridsaťosem hlasov v českej časti a tridsaťosem hlasov v slovenskej časti Snemovne národov.

Prosím kolegyne a kolegov, aby sa usadili. Prosím kolegov, ktorí sa nachádzajú v zákulisí, aby prišli do rokovacej miestnosti.

Budeme hlasovať. Upozorňujem na zákaz majorizácie. V každej časti snemovne potrebujeme tridsaťosem hlasov. Budeme hlasovať o vládnom návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 286/1992 Zb., o daniach z príjmu, tlač 163, a návrh uznesenia Snemovne národov, tlač 189, a návrhy tak, ako boli schválené Snemovňou ľudu 2. 12. 1992.

Opakujem ešte raz, že je tu zákaz majorizácie. Kto z poslankýň a poslancov je za tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Poslanci upozorňují na chybu na hlasovací tabuli.) Ospravedlňujem sa. Prepáčte, prosím!

Ešte raz, budeme hlasovať. Kto je za tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

Hlasování: 17. 32

(ČR 44, SR 42)

Kto je proti? (ČR 0, SR 0)

Kto sa zdržal hlasovania?

(ČR 1, SR 2)

Ďakujem. Konštatujem, že zo štyridsiatich piatich prítomných poslancov v českej časti Snemovne národov je štyridsaťštyri za, nikto proti, jeden sa zdržal hlasovania. Zo štyridsiatich štyroch poslancov v slovenskej časti Snemovne národov je štyridsaťdva za, nikto proti, dvaja sa zdržali.

Konštatujem, že Snemovňa národov prijala tento návrh a zároveň konštatujem, že tento návrh bol schválený obomi snemovňami.

(Poznámka redakce: usnesení SN č. 151)

Kolegyne a kolegovia, ďakujem a končím samostatnú schôdzu Snemovne národov. Opakujem, že vo štvrtok - predpokladám, že o pol deviatej - sa na záver uskutoční samostatná schôdza Snemovne národov v našej miestnosti na štvrtom poschodí. Zajtra začíname o deviatej hodine. Ďakujem pekne.

Schůze skončila: 17.34 hodin.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP