Středa 19. května 1993

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Wagnerovi. Prosím poslance Brožíka, aby se ujal slova.

Poslanec František Brožík: Pane předsedající, pane předsedo, dámy a pánové, nechci zde politizovat, ale jednu praktickou připomínku využiji k tomu, že byla otevřena rozprava a měl bych jeden pozměňující návrh, který se týká § 34, kam vkládáme "od základu daně lze odečíst 10% vstupní ceny hmotného majetku ". Jedná se o dopravce, kteří provádějí dopravu osobními automobily na základě vydané koncese, kteří v tomto případě, ať už jsou to malé mikrobusy nebo taxíky a jiná vozidla, která zejména dnes potřebujeme uvnitř Prahy, protože zde je zákaz jízdy všech autobusů, aby i tito dopravci měli stejné podmínky pro podnikatele a odstranilo se toto jejich znevýhodnění.

Proto navrhuji rozšířit § 34 o odst. 5, ve kterém by bylo, že nárok na odpočet daně má plátce, který provozuje osobní dopravu osobními automobily na základě vydané koncese.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji poslanci Brožíkovi. Chci se zeptat pana zpravodaje, zda se mu podařilo zachytit poslední pozměňovací návrh? Dostaneme ho písemně?

Protože se již nikdo do rozpravy nehlásí, rozpravu končím. Chci se zeptat pana ministra financí, zda si přeje vystoupit a vyjádřit se k některým podnětům v této části rozpravy v závěrečném slově? Pan místopředseda Kočárník.

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Ivan Kočárník: Souhlasím s návrhem, který zde byl přednesen jménem ústavně právního výboru, který podstatně celou záležitost vyjasňuje a upřesňuje. Neodpustím si jenom jednu věc, vystoupení pana poslance Wagnera na závěr.

Budeme mít přiznání k dani z nemovitostí. Tím bude veškerý nemovitý majetek podchycen. Pak už zbývá jen drobnost, movitý majetek, který - jak říkám žertem - je drobný. Toho jsou obrovská množství. To není drobnost, protože každý má něco. Každý má ledničku, a nevím ještě co. A toto všechno se nachází v jistém stavu stáří atd. Říkat něco o ceně obvyklé je, myslím, trochu neodpovědné, v podmínkách, kdy nejsou pravidla oceňování tohoto majetku.

Čísla, která budou v přiznání uváděna, budou čísly, která nebudou mít žádnou vypovídací schopnost. Troufám si tvrdit, že tohoto movitého majetku je samozřejmě podstatná část.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu místopředsedovi Kočárníkovi. Dávám slovo společnému zpravodaji, panu poslanci Kolářovi, abychom mohli zahájit hlasování o pozměňovacích návrzích.

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené dámy, vážení pánově, dovolte, abych přistoupil k pozměňovacím návrhům a k hlasování o nich.

Jako první vystoupil poslanec Wagner, který navrhoval alternativní řešení. První alternativa je - v článku III bod 6, vypustit vládní návrh zákona č. 258. Jako zpravodaj nesouhlasím.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro přijetí tohoto pozměňovacího návrhu, ať zvedne ruku! 82. Děkuji.

Kdo je proti? 63.

Kdo se zdržel hlasování? 26. Děkuji.

Tento návrh nebyl přijat.

Prosím o další návrh.

Poslanec Robert Kolář: Pokud tento návrh nebyl přijat, což se stalo, navrhoval pan poslanec Wagner návrh druhý, který zní: "Nestanoví-li vláda, že rokem pro majetkové přiznání je rok 1994, je jím rok 1995." Jako zpravodaj nesouhlasím.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku! 83. Děkuji.

Kdo je proti? 65. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? 29. Děkuji.

Ani tento návrh nebyl přijat.

Prosím o další návrh.

Poslanec Robert Kolář: Jako druhý vystoupil ve včerejší rozpravě s pozměňovacím návrhem poslanec Šimánek. (Předsedající: Promiňte, pane kolego, s faktickou poznámkou se ještě hlásí poslanec Wagner, zřejmě s upřesněním svého pozměňovacího návrhu.)

Poslanec Jozef Wagner: Vážený pane předsedající, nechci zdržovat, ale nejsem si zcela jist, zda hlasování dopadlo tak, jak bylo oznámeno. Prosím, aby nastoupili ověřovatelé. Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Zpochybňujete tedy, pane kolego, výsledek hlasování. Prosím proto ověřovatele, aby se ujali své role. Prosím, aby pracovníci Kanceláře dbali na to, aby mi byl oznámen pohyb ze sněmovny a do sněmovny.

Dámy a pánové, nezbyde nám, než dát ověřit počet poslanců přítomných ve sněmovně. Při prvním hlasování byl výsledek 82, 63, 26. Zaznamenal jsem, že vstoupil předseda zahraničního výboru. Při druhém hlasování byl výsledek 83, 65, 29.

Prosím, aby ověřovatelé zjistili aktuální počet poslanců ve sněmovně. Dostávám aktuální stav ve sněmovně - 186, jak mi sdělují ověřovatelé sněmovnou zvolení. Upozorňuji na to, že ve druhém případě, u zpochybněného hlasování, byl rozdíl 11 hlasů. Od té chvíle vstoupili do sněmovny 4 další poslanci.

Chci se zeptat pana poslance Wagnera, zda si přeje, aby bylo opakováno hlasování o druhém pozměňovacím návrhu.

Poslanec Jozef Wagner: Pane předsedající, já jsem návrh o ověřovatelích předložil proto, že byly rozdíly mezi prvním a druhým návrhem v neprospěch toho druhého, což mi nepřipadá rozumné. Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Samozřejmě máte právo hodnotit, jak se sněmovna chová nebo ne, ale to není důvod pro to, abychom opakovali hlasování. Já se nyní chystám pokračovat v proceduře. Obávám se, že jsem vám neudělil slovo. (Potlesk.) Myslím, že se v tom zorientuji v souladu se zákonem o jednacím řádu. Neprobíhá rozprava.

Poslanec Jozef Wagner: Pane předsedající, měl jsem za to, že jste mne vyzval, abych doplnil otázku, jestli jedno kolo nebo dvě. Tak jsem se vrátil a doplňuji: obě kola.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Dámy a pánové, prosím zvažme svá další vystoupení. Ani v jednom případě nešlo o hlasování, které by bylo těsné. Upozorňuji na tento fakt. Od té doby my nejsme schopni bez porušení zákona a osobní svobody a zákona o poslancích zabránit dalším poslancům ve vstupu do sněmovny. To se také stalo. Je nás zde opět víc. Byl-li zpochybněn výsledek hlasování, dáme hlasovat znovu. Poslanec Hájek se hlásil o slovo, ale stahuje. Děkuji mu za pochopení.

Dámy a pánové, ptám se znova, kdo je pro přijetí prvního pozměňovacího návrhu pana poslance Wagnera, ať zvedne ruku. 85.

Kdo je proti? 80.

Kdo se zdržel hlasování? 20.

Děkuji. Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 85:1 00.

Nyní budeme hlasovat o druhém pozměňovacím návrhu, který se týká - pro připomenutí - roku 1994 či 1995.

Kdo je pro přijetí tohoto pozměňovacího návrhu pana poslance Wagnera, ať zvedne ruku. 85.

Kdo je proti? 79.

Kdo se zdržel hlasování? 20.

Děkuji, tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 85:99.

Děkuji ověřovatelům a prosím je, aby zaujali svá místa. Přistoupíme k rozhodnutí o dalším pozměňovacím návrhu. Prosím pana zpravodaje.

Poslanec Robert Kolář: Jako druhý vystoupil ve včerejší rozpravě kolega Šimánek, který v dnes pokračující rozpravě svůj pozměňovací návrh stáhl, a místo toho vystoupil pan poslanec Výborný s pozměňovacím návrhem ústavně právního výboru. Přestože by tento pozměňovací návrh měl být zařazen chronologicky na konec, domnívám se, že by měl být zařazen nyní, protože se věcně týká pozměňovacího návrhu poslance Šimánka.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Zeptám se sněmovny, zda je námitka vůči tomuto postupu. Jestliže tomu tak není, můžeme přistoupit k hlasování. Přeje si sněmovna slyšet před hlasováním ještě jednou zrekapitulovaný pozměňovací návrh, jak ho prezentoval pan poslanec Výborný? (Nikdo se nehlásil.) Jestliže tomu tak není, můžeme přistoupit k hlasování.

Kdo je pro přijetí pozměňovacího návrhu poslance Výborného, ať zvedne ruku. 166.

Kdo je proti? Nikdo.

Tento návrh byl přijat.

Prosím další návrh.

Poslanec Robert Kolář: Jako další vystoupil v rozpravě pan poslanec Matějka, který však nepřednesl žádný konkrétní pozměňovací návrh. Po něm vystoupil kolega Vyvadil s tímto pozměňovacím návrhem: do § 33 zařadit jako nový odstavec 4 tohoto znění: "Za modernizaci či rekonstrukci nejsou považovány úpravy, které bezprostředně mají vliv na snížení znečištění ovzduší v obydleném centru obce." Bližší podmínky upraví právním předpisem ministerstvo životního prostředí. Jako společný zpravodaj nedoporučuji přijmout.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 77. Děkuji.

Kdo je proti? 44. Děkuji.

Tento návrh nebyl přijat.

Prosím další návrh.

Poslanec Robert Kolář: Dále vystoupil v rozpravě pan poslanec Maryt se dvěma pozměňovacími návrhy. K článku I, bod 60, § 36, odst. 2 navrhuje, aby z písm. a) byly body 1, 2 a 8 přeřazeny do písmene c). Pan poslanec Maryt navrhl, aby o každém bodu bylo hlasováno samostatně.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Ano, děkuji. Budeme hlasovat o prvním návrhu pana poslance Maryta.

Poslanec Robert Kolář: Názor společného zpravodaje - nedoporučuje.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Budeme hlasovat o prvním návrhu pana poslance Maryta.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 75.

Děkuji.

Kdo je proti? 29. Děkuji.

Tento návrh nebyl přijat.

Tím jsme negativně rozhodli o prvém bodu tohoto návrhu.

Nyní budeme hlasovat o bodu 2.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 79. Děkuji.

Kdo je proti? 39. Děkuji.

Tento návrh nebyl přijat.

Nyní budeme hlasovat o návrhu, který se týká bodu 8.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu pana poslance Maryta, ať zvedne ruku. 87. Děkuji.

Kdo je proti? 32. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? 62. Děkuji.

Ani tento návrh nebyl přijat rozdílem 7 hlasů.

Prosím další návrh.

Poslanec Robert Kolář: Jako druhý pozměňovací návrh navrhuje pan poslanec Maryt vypustit bod 6 článku II vládního návrhu zákona č. 258. Je to shodný návrh s pozměňovacím návrhem pana kolegy Wagnera, o kterém jsme hlasovali více než důkladně. Domnívám se, že není nutné hlasovat znovu.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji, můžeme přistoupit k dalšímu návrhu.

Poslanec Robert Kolář: Dalším pozměňovacím návrhem je návrh pana poslance Štraita, který navrhuje k bodu 16, § 18, odst. 3 v závěru věty za slovo "nájemného" doplnit čárku, vypustit spojku "a" a pokračovat - za slovo "reklam" doplnit text "a příjmy z členských příspěvků s výjimkou příspěvků osvobozených od daně - § 19 písm. a)". Poslední větu vypustit.

Jako společný zpravodaj souhlasím s tímto pozměňovacím návrhem.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Ano, děkuji.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu ať zvedne ruku. 166. Děkuji.

Kdo je proti? Nikdo.

Tento návrh byl přijat.

Prosím další návrh.

Poslanec Robert Kolář: S dalším návrhem vystoupil pan kolega Exner, který navrhuje vypustit v článku II body 5 a 7.

Jako společný zpravodaj s tímto pozměňovacím návrhem souhlasím.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Ano, děkuji.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 150. Děkuji.

Kdo je proti? Nikdo. Děkuji.

Tento návrh byl přijat.

Děkuji. Prosím další návrh.

Poslanec Robert Kolář: Dalším pozměňovacím návrhem je návrh pana poslance Sochora: k § 19 odst. 1 písm. e) za slova "solárních zařízení" vložit nový text: "zdrojů elektrické energie a odpadního tepla vyrobeného plynovým motorem z podlimitních zásob zemního plynu nebo z odpadních plynů průmyslové výroby".

Jako společný zpravodaj nedoporučuji přijmout.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 89.

Kdo je proti? 7.

Kdo se zdržel hlasování? 83.

Tento návrh nebyl přijat rozdílem 2 hlasů.

Prosím další návrh.

Poslanec Robert Kolář: S dalším pozměňovacím návrhem vystoupil kolega Brožik, který navrhuje v § 8, odst. 6 doplnit za slova "které přijímá zaměstnavatel" text "oprávněný přijímat vklady".

S tímto pozměňovacím návrhem nesouhlasím.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto pozměňovacího návrhu, ať zvedne ruku. 84.

Kdo je proti? 27.

Tento návrh nebyl přijat.

Prosím další návrh.

Poslanec Robert Kolář: S dalším pozměňovacím návrhem vystoupil kolega Sojka: k § 34, odst. 3 vládního návrhu za slova "od základu daně lze dále odečíst" doplnit text "v roce pořízení 20% a v roce následujícím 10% ".

Jako společný zpravodaj nesouhlasím.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 84.

Kdo je proti? 52.

Tento návrh nebyl přijat.

Prosím o další návrh.

Poslanec Robert Kolář: S dalším pozměňovacím návrhem vystoupil kolega Bláha. S předkladatelem jsme se dohodli, že by tato záležitost měla být systémově řešena od 1. 1. 1994, čili pro tuto chvíli s tímto pozměňovacím návrhem nesouhlasím a táži se, zdali je nutné ho zde číst nebo zdali o něm můžeme hlasovat bez přečtení.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Myslím, že všichni víme, o čem budeme hlasovat a máme to písemně k dispozici. Budeme tedy hlasovat, není-li námitek, bez rekapitulace. (Námitky nebyly.) Děkuji.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 98.

Kdo je proti? 12.

Tento návrh byl přijat.

Poslanec Robert Kolář: S dalšími pozměňovacími návrhy vystoupil kolega Vrzal. První z nich je v bodě 58 doplnit za slova "3 až 6" slova "a v položce 9". S tímto pozměňovacím návrhem souhlasím.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 160.

Tento návrh byl přijat.

Prosím o další návrh.

Poslanec Robert Kolář: Dále navrhl kolega Vrzal doplnit bod 68 o další odstavec 17, který zní - původně navrhoval 2 alternativy, v dnešní rozpravě alternativu I stáhl, takže přečtu alternativu II: "Ustanovení o zdanění příjmů z reklam a pronájmů organizací uvedených v § 18, odst. 3 platí pro příjmy dosažené po nabytí účinnosti tohoto zákona."

Tento návrh doporučuji přijmout.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 154.

Kdo je proti? Nikdo.

Tento návrh byl přijat. Prosím o další návrh.

Poslanec Robert Kolář: Dále navrhuje kolega Vrzal zařadit nový bod 25a, který zní: V § 22 odst. 1 písm. b) bod 1 za slovo "plánů" doplnit slova "počítačových programů (software)". Doporučuji přijmout.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 155. Děkuji.

Kdo je proti? Nikdo. Děkuji.

Tento návrh byl přijat.

Prosím další návrh.

Poslanec Robert Kolář: Dále navrhuje kolega Vrzal v bodu 43 společné zprávy v první větě nahradit slovo "základního" slovy "výše vlastního". Za první větu vložit novou tohoto znění: "V případech úvěrů od subjektů, které se neúčastní na vedení, kontrole či jmění příjemce úvěru nebo půjčky desetinásobek výše vlastního jmění. " V poslední větě nahradit slovo "základním " slovem "vlastním ". Tento pozměňovací návrh doporučuji přijmout.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 110. Děkuji.

Kdo je proti? Nikdo.

Tento návrh byl přijat.

Prosím o další návrh.

Poslanec Robert Kolář: Dalším návrhem je poslední návrh kolegy Vrzala. V bodě 60 písm. a) doplnit další bod 10, který zní: "Z podílu na zisku ve smyslu § 22 odst. 1 písm. e) bod 4." Tento pozměňovací návrh doporučuji přijmout.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Promiňte, pane zpravodaji, vaše vyjádření jsem nezaslechl. (R. Kolář: Doporučuji přijmout.) Děkuji.

Kdo je pro přijetí, ať zvedne ruku. 1 13. Děkuji.

Kdo je proti? Nikdo.

Tento návrh byl přijat, prosím další návrh.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP