Středa 10. listopadu 1993

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Kužílkovi. S faktickou poznámkou pan poslanec Stodůlka.

Poslanec Zbyšek Stodůlka: Přes všechnu úctu ke kolegovi Kužílkovi musím konstatovat, že dopis nedočetl, protože za slovy "v platném právním řádu" je ještě další část týkající se věcí civilní obrany.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji za toto upřesnění, které v podstatě na věci v tom smyslu, že musíme o tomto návrhu nyní hlasovat, nic nemění.

Dámy a pánové, souhlasíte-li, zahajuji hlasování o pozměňovacím návrhu pana poslance Stodůlky.

Kdo je pro? Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování? Děkuji.

Hlasování č. 161 skončilo s výsledkem 40 poslanců pro, 21 proti, hlasování se zdrželo 90 poslanců. Pozměňovací návrh pana poslance Stodůlky nebyl přijat.

Nyní je možné hlasovat o celém návrhu, takže budeme hlasovat o návrhu zákona, kterým se mění a doplňuje zákon České národní rady č. 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy České republiky ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 595 ve znění společné zprávy výborů Poslanecké sněmovny, podle sněmovního tisku 638.

Kdo je pro? Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování? Děkuji.

Hlasování, které má pořadové číslo 162, skončilo s výsledkem 108 pro, 3 proti, 41 poslanců se zdrželo hlasování. Návrh zákona byl přijat.

O slovo se přihlásil ministr Jiří Novák.

Dámy a pánové, kompetenční zákon je zákon, podle něhož ministerstva pracují. Já bych považoval za důležité, aby - byť se jedná o pozměňovací návrh, který vkládá toliko dvě slova do novely - se k takovému pozměňovacímu návrhu vyjádřila vláda. Minimálně aby se k takovémuto pozměňovacímu návrhu vyjádřil garanční výbor - za ten považuji výbor branný a bezpečnostní - a to za účasti ministra obrany. Proto nemohu jinak než mít procedurální návrh, aby bylo vyžádáno sněmovnou stanovisko branného a bezpečnostního výboru k pozměňovacímu návrhu, který přednesl pan poslanec Stodůlka.

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Novák: Vážený pane místopředsedo, dovolte mi, abych po tomto dnešním maratonu poděkoval všem poslancům a poslankyním v této sněmovní síni za vstřícnost a za vlídné zacházení.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkujeme panu ministrovi za vytrvalost a přejeme podobné úspěchy při projednávání dalších zákonů.

V.

Návrh rozpočtu Fondu dětí a mládeže na rok 1993

Dámy a pánové, obrátil se na mne pan poslanec Frommer, který mi písemně sděluje, že se stalo určité nedopatření při včerejším projednávání bodu, který se jmenoval "Rozpočet Fondu dětí a mládeže". Upozorňuje, že byla ukončena rozprava a nebylo přijato usnesení podle společné zprávy rozpočtového výboru a výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Žádá mě, abychom toto usnesení přijali pokud možno ještě dnes, aby slunce nezapadlo nad našimi špatnými činy.

Nicméně já se v tuto chvíli omlouvám, ale k tomu, abychom hlasovali o tomto usnesení, nemám dostatek podkladů a obávám se, že ani poslanci ne. Navíc bych byl rád, kdybychom si vaše stanovisko mohli ověřit ze stenozáznamu. Vidím však, že to máte k dispozici, takže bude asi nejkratší, když vám, pane kolego, dám slovo.

Poslanec Alfred Frommer: Pane předsedající, kolegyně a kolegové, omlouvám se, že vás v tuto dobu zdržuji, ale opravdu se jedná o nedorozumění. Dovolte mi, abych uvedl do souladu nedopatření, ke kterému došlo v úterý při projednávání návrhu rozpočtu Fondu dětí a mládeže (tisk 581). K tomuto bodu jsme přijali usnesení tohoto znění:

"Poslanecká sněmovna na své 14. schůzi projednala návrh rozpočtu Fondu dětí a mládeže na rok 1993 a doporučuje poslancům Poslanecké sněmovny, aby návrh rozpočtu tak, jak byl předložen, schválila."

Rozprava byla ukončena, ale nebylo přijato usnesení podle společné zprávy rozpočtového výboru a výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, a to v tomto znění:

"Poslanecká sněmovna schvaluje návrh rozpočtu Fondu dětí a mládeže na rok 1993 ve výši příjmů i výdajů 5 milionů Kč, příjmy rozpočtu budou v roce 1993 kryty ze zvláštního účtu Ministerstva hospodářství ČR."

Místopředseda PSP Jan Kasal: Rozumím-li vám správně, navrhujete, abychom toto usnesení nyní přijali.

Dámy a pánové, je mi trochu proti mysli dávat hlasovat o tom, zdali rozšíříme náš program o bod, který jsme již uzavřeli. Myslím, že by to bylo trochu nešikovné. Proto si dovoluji vás spíše poprosit o to, abychom bez dalšího hlasovali o usnesení, jak ho nyní přednese pan poslanec Frommer, protože rozprava k tomuto bodu proběhla a jedná se vskutku jen o drobné nedopatření.

Nejsou námitky? Zdá se, že nikoliv. Dávám hlasovat o tom, kdo souhlasí s usnesením, které právě zaznělo z úst pana poslance Frommera. Zahajuji hlasování.

Kdo je pro? Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování?

Konstatuji, že 163. hlasování skončilo s výsledkem 124 pro, 3 proti, 17 se zdrželo. To znamená, že usnesení bylo přijato.

Děkuji panu poslanci Frommerovi za to, že tuto nedokonalost odkryl. Vám všem děkuji za celodenní vytrvalost a výkon a těším se na shledanou zítra v 9.00 hodin.

(Schůze byla přerušena v 18.35 hodin.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP