Středa 7. prosince 1994

Poslanec Stanislav Pěnička: Já bych v této souvislosti dal přednost opět mému pozměňovacímu návrhu. Doufám, ze pan kolega Maryt souhlasí, protože to je ten návrh v případě přijetí návrhu kolegy Mandelíka, kde jsem dal ty tři pozměňovací návrhy, které vracejí původní předlohu do té formy, jak byla navržena. Já nevím, pane předsedající, jestli to mám znovu číst nebo jestli je všem jasné, o čem se hlasuje.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Je námitka proti tomuto postupu? Není-li tomu tak, dávám hlasovat.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 34. Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování?

Tento návrh byl přijat poměrem hlasů 128 pro, nikdo proti, 14 se zdrželo. Děkuji.

Poslanec Stanislav Pěnička: Další návrh - a teď bych dal konečně hlasovat o návrhu pana kolegy Maryta, je k bodu 30, vypustit první větu. Jen bych upozornil na to, že jde o technický benzín, kde pan kolega Maryt navrhuje vrácení té sazby na nulu. Pan ministr nesouhlasí s návrhem pana kolegy Maryta, já také ne, i když to, co navrhuje pan kolega Maryt, má své opodstatnění v tom, že je to ošetřeno už v § 19 tím odst. 4 v původním vládním návrhu. Hlasujte každý podle svého nejlepšího svědomí.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto pozměňovacího návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 35. Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 53 pro, 15 proti, 76 se zdrželo.

Poslanec Stanislav Pěnička: Teď bych přednesl nebo spíš bych zařadil můj pozměňovací návrh, který se váze k technickým benzínům, neboť musíme upravit částku u technických benzínů ve společné zprávě, kde u položky technické benzíny se navržená částka 10 160 korun za tunu mění na částku 11 570 korun za tunu, protože má-li se zabránit možným daňovým únikům z toho míchání, tak musíme stanovit sazbu daně jako u olovnatého benzínu. Prosím o hlasování.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Není-li námitek budeme hlasovat o právě připomenutém pozměňovacím návrhu. Kdo je pro jeho přijetí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko k hlasování č. 36. Kdo je proti? Zdrzel se někdo hlasování? Tento návrh byl přijat poměrem hlasů 111 pro, 10 proti, 29 se zdrželo hlasování.

Poslanec Stanislav Pěnička: Jako další vystoupil pan kolega Jaroš, který navrhuje v § 40 u číselného kódu nomenklatury celního sazebníku 2402 změnu sazby daně z 0,51 na 0,60, z 0,41 na 0,60 a z 0,46 na 0,60 Kč za kus, čímž dojde ke sjednocení sazby u spotřební daně u cigaret a doutníků. Dále u číselného kódu 2403 nomenklatury celního sazebníku změnu sazby z 0,51 na 0,60. Já, ač nekuřák, tak tento návrh nepodporuji.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji, kdo je pro přijetí tohoto pozměňovacího návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko k hlasování č. 37. Prosím o klid. Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování? Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 71 pro, 47 proti, 31 se zdrzel hlasování. Prosím další návrh.

Poslanec Stanislav Pěnička: Jako další vystoupil pan kolega Hájek se svým komplexním návrhem na úpravu daně...

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Promiňte, pane kolego, pan ministr a místopředseda vlády se hlásí s faktickou poznámkou.

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Ivan Kočárník: Pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, já bych v této chvíli pozádal, protože v tom návrhu jsou legislativní a jiné závady, pro případ, že by se schválil, požádal bych o chvíli přestávky na další konzultace a zpřesnění případně tohoto návrhu. Jestli bych o to mohl požádat.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Dámy a pánové, nabízí se řešení, které by spočívalo v tom, že se zeptám, je-li námitek proti tomu, abychom v tomto okamžiku vyhověli z těchto legislativně-technických důvodů návrhu pana místopředsedy vlády a udělali větší polední přestávku, ve které se bude muset sejít i organizační výbor. Bude námitek proti tomuto postupu? Jestliže není námitek, dovolil bych si v tomto okamžiku přerušit projednávání tohoto bodu a vyhlásit přestávku do 14.30 hodin s tím, že ve 14.00 hodin se sejde v místnosti č. 106 organizační výbor.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Dámy a pánové, prosím, abyste se dostavili do jednací síně, abychom mohli pokračovat v projednávání přerušeného bodu. O slovo se hlásí pan ministr Kočárník, který před polední přestávkou požádal o určitý prostor na poradu k některým aspektům komplexního pozměňovacího návrhu. Prosím, máte slovo, pane místopředsedo.

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Ivan Kočárník: Pane předsedo, pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci....

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Promiňte, pane místopředsedo, dámy a pánové, prosím o klid.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: ... během polední přestávky jsme zevrubně posuzovali komplexní návrh, který se týká malých pivovarů a musím znovu opakovat, že nemohu tento návrh doporučit. Klíčové důvody jsou čtyři.

Ten první důvod je ten, že smlouva s GATTEM České republiky v rámci GATT by znamenala automaticky, že musíme tuto nižší spotřební daň poskytnout všem dovozcům na dovážené pivo.

Druhý klíčový argument - protiargument - je ten, že zmocnění, které je v té novele pro ministerstvo financí, je podle vyjádření legislativců protiústavní, protože zásah do plátce i základu daně může učinit pouze zákon, nikoli podzákonná norma, kterou by v daném případě byla vyhláška ministerstva zemědělství a ministra financí.

Třetím klíčovým argumentem - protiargumentem - je to, co jsem uvedl již ve své krátké replice, tzn., že by docházelo k vytváření i ze středních pivovarů menších společností s ručením omezeným, které by tak využívaly tohoto ustanovení zákona.

Konečně čtvrtým klíčovým argumentem nebo protiargumentem je precedenční důvod, když nechávám stranou ekonomické důvody.

Pokud je vůle sněmovny tuto otázku nějak řešit, pak hledejme nějaké řešení, ale toto řešení, které je navrženo, není dobré řešení a navíc jsou tam i legislativní problémy, které by byly z hlediska správy daní apod. Takže ještě jednou opakuji, nedoporučuji tento návrh.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu ministrovi za jeho vyjádření. Ptám se, kdo se dále hlásí do rozpravy? Pan poslanec Hájek, prosím, aby se ujal slova.

Poslanec Josef Hájek: Vážený pane místopředsedo, vážený pane ministře, dámy a pánové, já nehodlám vést polemiku a námitky k jednotlivým argumentům pana ministra k mému pozměňovacímu návrhu. Chtěl bych především využít možnosti tohoto vystoupení k některým technicko-legislativním úpravám mého pozměňovacího návrhu a ty bych přednesl.

Doporučuji nebo navrhuji, aby v mém návrhu, kde je napsáno příslušný finanční orgán - to slovo "příslušné" bylo vyškrtnuto, čili pozměňovací návrh spočívá v tom, že by zůstala dikce "finanční orgán". Jiný předpis totiž upravuje, ze finanční orgán je místně příslušný orgán a je to tedy nadbytečné. Druhá dílčí změna v tabulce u odstavce 3, § 33....

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Promiňte, pane kolego, já vám skočím na chvíli do řeči, omlouvám se za to velice, ale asi polovina sněmovny na mne gestikuluje, že není možno se zaregistrovat. Já o tom vím. Vzhledem k tomu, že probíhal organizační výbor, bylo potřeba použít hlasovací zařízení v té místnosti. Bylo potřeba ho teď na několik minut vypnout. Jsem o tom informován, nejde o poruchu, prosím netrpělivé, kteří se potřebují přihlásit okamžitě, aby strpěli tak asi 120 vteřin. Děkuji, omlouvám se za to, že jsem vám skočil do řeči.

Poslanec Josef Hájek: ... čili, budu pokračovat - 3, § 33 sazby daně - v předložené tabulce druhý řádek od shora navrhl jsem - pro malé nezávislé pivovary, § 2 písm. i). Upřesňuji tento návrh, že před to § 2 se vsune slovíčko: "podle § 2 písm. i)".

Nyní bych vás požádal, abyste si otočili můj návrh na druhou stranu a pod číslem 4 odst. 4 zní: "jestliže skutečný výstav je nižší". Navrhuji mezi slovo "výstav" a slovo "je" vsunout "v kalendářním roce".

V témže odstavci - "zaplatí tento pivovar do 31. ledna daňový doplatek". Mezi slovo "ledna" a slovo "daňový" doplnit slova "roku následujícího".

V bodě 7 podle konzultace s legislativci bude přesnější opravená dikce takto: "tento zákon nabývá účinnosti dnem 1. ledna 1995". Škrtne se ¨s výjimkou ustanovení § 33" a místo toho se vsune "s tím, že". Věta pokračuje "sazba daně v korunách na hektolitr pro malé nezávislé pivovary podle § 2 písm. i)", škrtnou se slova "která nabývají" a nahrazují se slovem "nabývá" a věta pokračuje "1. července 1995". Přidává se věta: do 30. 6. 1995 platí pro malé nezávislé pivovary podle § 2 písm. i) sazba daně uvedená v § 33 v položce "pro ostatní právnické a fyzické osoby". Děkuji za pozornost.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Hájkovi. Pan poslanec Jegla se hlásí do rozpravy, prosím, aby se ujal slova. Připraví se pan poslanec Mandelík.

Poslanec Jan Jegla: Pane předsedající, kolegyně a kolegové, využívám otevřené rozpravy, abych se vrátil ještě ke svému návrhu, který se týkal daňových úprav u vína. Po konzultaci s pracovníky ministerstva financí navrhuji, aby druhá část mého pozměňovacího návrhu byla zrušena, navrhuji tedy jeho stažení, a to z toho důvodu, že je potřebný větší legislativní zásah a jsou tam i problémy s celním sazebníkem. To jsem nevěděl, a proto svůj návrh stahuji.

Využívám i změny u prvního návrhu, tj. změna položky 2204. Navrhoval jsem snížení na 5,- Kč, nyní navrhuji úpravu na 5,50 Kč.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Jeglovi a prosím pana poslance Mandelíka, aby se ujal slova.

Poslanec Richard Mandelík: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedající, dámy a pánové, nebudu nic navrhovat, ale pokusil bych se trochu polemizovat s názorem pana ministra financí. Tomuto návrhu, kterému se vytýká ve čtyřech bodech vadnost, a to především proto, že stejnému režimu budou podrobeny dovozy a za druhé proto, že se tam objevuje moment, který by mohl vést k neústavnosti tohoto ustanovení a dále že jde o opatření nesystémové a že návrh obsahuje legislativní vady. Chtěl bych říci k dovozům, že si nedovedu představit, že malé nezávislé pivovary budou do České republiky dovážet pivo. K tomu prostě může dojít v tak omezeném množství, ze to nemůže mít žádný dopad na náš trh.

Pokud jde o neústavnost, říká se, že zmocnění ministerstva zemědělství, aby v dohodě s ministerstvem financí byl vydán právní předpis, který vymezí pojem nezávislosti, a to právní a ekonomické, je v rozporu s ústavou, neboť ústava říká, že daně mohou být předepsány pouze zákonem. Známe desítky právních předpisů nižší právní síly, kde daňové zákony zmocnily orgány státní správy upravovat další podrobnosti, a to ohledně plátců, ohledně předmětů daně a dokonce ohledně sazeb. Typický příklad je svěření obcím do jejich pravomoci vydávat vyhláškou koeficienty, kterými se upravuje sazba daně v dané obci. To je stejný případ a nepovažuje se za neústavní.

Toto ustanovení, které navrhl pan navrhovatel, neříká nic jiného než že plátce, který je vymezen v § 2 písm. i), je takovou právnickou a fyzickou osobou, jejíž roční výstav je menší než 200 tisíc hektolitrů. Je to taková osoba, která splňuje i další podmínky, svěřené podzákonné normě. To je ustanovení, které je v daňových zákonech naprosto standardní a je v souladu s ústavou.

Mám stejné množství názorů jako pan ministr, které potvrzují, ze nejde o rozpor s ústavou.

Pokud jde o nesystémovost, tam souhlasím, nejde o systémové opatření. To opatření má pravděpodobně jiný význam.

Jak řekl pan ministr, pokud by sněmovna považovala přijetí tohoto pozměňovacího návrhu za výraz toho, že se zde podporuje určitá tradiční výroba a určitá součást naší národní kultury (a tím nepochybně malé pivovary jsou), pak připustil, že by se o tom z tohoto důvodu dalo uvažovat. Jsem přesvědčen o tom, ze návrh je nesen právě tímto důvodem.

Pokud jde o legislativní nedostatky, myslím, že pan poslanec Hájek je právě odstranil. Chci ještě upozornit na toto.

Účinnost těchto opatření je navrženo odložit až o půl roku na 1. 7. 1995. Do té doby je možno přistoupit případně k jiné variantě, jako je ta nabízená dotační atd. Ale jiná varianta se zde nenabízí a vůle chránit tuto naši jakousi výlučnou národní kulturní památku tady zjevně je. Já tento návrh podpořím.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. O slovo se hlásí pan místopředseda vlády, potom pan poslanec Budinský.

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Ivan Kočárník: Já nechci rovněž polemizovat, pane předsedo, pane místopředsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, nicméně trvám na dvou věcech. Bylo to u vína, jestli víte, jak jsme tady kdysi schválili pro domácí výrobce změnu spotřební daně, tak to automaticky platilo pro veškeré dovozy. Totéž by se týkalo piva z hlediska GATTu. Trvám na tom, že to takto smlouva s GATT stanoví, tam se nezkoumá, kdo to dováží atd. To jde prostě ze zahraničí a musí mít nejlepší podmínky, jaké mají ti domácí.

Pokud jde o to ústavní nebo protiústavní, ten příměr s těmi obcemi je nepřípadný, pane poslanče Mandelíku, protože zákon, který dává obci možnost, jednak určuje, že jsou to obce a jednak jim určuje, v jakém intervalu mohou, ale ten zákon přímo říká, co ty obce mohou, zatímco tady se říká, že je zmocnění vymezit a neříká se jak vymezit a co vymezit. Čili troufám si tvrdit, že by Ústavní soud i tento zákon, pokud by k tomu došlo, napadl. Pokud je vůle sněmovny, hledejme ne touto formou, hledejme nějaké jiné řešení, ale tato forma není dobrá.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu ministrovi. Pan poslanec Budinský.

Poslanec Vladimír Budinský: Vážený pane místopředsedo, vážený pane předsedo, členové vlády, kolegyně a kolegové, já se velmi omlouvám, že nás zdržuji v jednání, ale já jsem 19 let žil v pivovaře, protože můj otec byl zaměstnancem pivovaru a skutečně vím, co to pivovar je.

Chtěl bych říci toto. Včera tady pan premiér hovořil o tom, jak parciální a skupinové zájmy vítězí, mohou vítězit a mohou ohrozit tento transformační proces. Já považuji projednávání daňových zákonů za něco velmi závažného a myslím, že je strašně důležité, aby návrhy poslanců byly vznášeny ve výborech, byly skutečně projednány a byly podrobeny prvnímu testu v jednotlivých výborech. Zdá se mi u všech návrhů, které padají tady přím o ve sněmovně, do značné míry nezodpovědné, možná alibistické a možná exhibicionistické jejich přednášení, protože vždycky mám pocit, že jednotliví přednášející se chtějí zavděčit těm, kteří je oslovují, podporují a dávají jim do úst argumentaci.

Já bych chtěl varovat před tím, abychom v nějaké masové míře s výjimkou skutečně naléhavých věcí a legislativních věcí přijímali návrhy, které jsou vznášeny tady v Poslanecké sněmovně. U mnoha jiných zákonů se nám osvědčilo, když jsme přijali řešení, které bylo předjednáno, bylo schváleno jak společná zpráva. Proto bych skutečně nedoporučoval přijetí diskutovaného pozměňovacího návrhu, je skutečně nesystémové a jestliže schválíme takovouto výhodu spotřební daně u malých pivovarů, budeme v další míře zavaleni návrhy od nejrůznějších skupin a bude se nám skutečně tomuto parciálnímu tlaku velice těžko čelit.

Já říkám přesto, že jsem vyrůstal v pivovaře a odrostl v pivovaře, přestože všichni mí příbuzní v pivovarech pracují, přestože žiji v chmelařské oblasti, já tento návrh nepodpořím. (Pobavení v sále.)

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Budinskému. Pan kolega Koháček se hlásí, připraví se pan poslanec Černý.

Poslanec Petr Koháček: Vážený pane předsedající, vážený pane předsedo, dámy a pánové, já bych vás rád upozornil ještě na jeden problém. (Hluk v sále.)

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Promiňte, pane kolego. Dámy a pánové, věřím, že téma pivo je velice žhavé v této zemi a právě proto bych já docela rád slyšel, co říká ten, který mluví do mikrofonu. Prosím o klid.

Poslanec Petr Koháček: Rád bych upozornil ještě na jeden moment, který je s tímto pozměňovacím návrhem spojen. Pan ministr financí zde upozornil na souvislost se smlouvou GATT, kterou budeme na tomto plénu schvalovat a rozhodovat o ní. Chtěl bych upozornit na to, že nás a naše nástupce v tomto parlamentu bude v brzké době čekat dost velká práce na vytvoření kompatibility našeho právního řádu s právem Evropské unie, protože chceme podat přihlášku do Evropské unie a rád bych vás upozornil na to, že tento návrh nás od této kompatibility vzdaluje, že bychom stejně, pokud bychom chtěli být členy unie, museli toto odstranit anebo velmi složitě žádat státy Evropské unie o výjimku a nevím, jestli by zrovna boj o výjimku pro malé české pivovary byl tím správným řešením našeho vstupu do Evropské unie. Děkuji za pozornost.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Koháčkovi. Prosím pana kolegu Černého, aby se ujal slova.

Poslanec Jan Černý: Pane předsedo, pane místopředsedo, pane ministře, dámy a pánové, já jsem nebydlel v pivovaře, nicméně právě proto, že jsem v pivovaře nebydlel, tak tento návrh podpořím. Je to obdobná úprava, která existuje v zemích Evropské unie - v Německu, vrací k tomu Holandsko, které při ponechání, dá se říci, všech pivovarů na stejné lodi, dospělo během času k tomu, že všechny malé a nezávislé pivovary byly zlikvidovány a celý trh obsadily dva obrovské koncerny, které momentálně diktují cenu na trhu piva v Holandsku.

Myslím, že jako Čech, jako pivař, mám povinnost v této sněmovně podpořit právě to, o čem mluvil pan kolega Mandelík, to je to, že ke koloritu české krajiny, ke koloritu venkova patří malý nezávislý pivovar. Děkuji. (Potlesk.)

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Dámy a pánové, rozprava, respektujíc Parkinsonovy zákony, pokračuje dále. Jako další se hlásí pan kolega Ullmann a pan kolega Hofhanzl. Prosím o klid.

Poslanec Josef Ullmann: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, nebudu vůbec diskutovat, mám jen otázku, protože jedné věci nerozumím a docela bych uvítal, aby mi byla vysvětlena. Pojem malý nezávislý pivovar. Máme také malé závislé pivovary? Já se totiž bez toho dost těžko rozhoduji. Tento pojem bych rád vysvětlil, jednak tu nezávislost a na čem nezávislost?

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Ullmanovi. Prosím pana kolegu Hofhanzla, aby se ujal slova.

Poslanec Čestmír Hofhanzl: Vážený pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové, já jsem ani v pivovaru nebydlel, ani pivař nejsem, ale 40 let jsem zažil, že v této zemi vládla jen jedna parta a já bych se nechtěl dožít toho, aby českému hospodářství i českému pivovarnictví také vládla jenom jedna parta. Já chci, aby tady vznikl malý a střední stav.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Hofhanzlovi. Hlásí se pan poslanec Hájek.

Poslanec Josef Hájek: Vážený pane místopředsedo, považuji za slušné odpovědět jako předkladatel pozměňovacího návrhu na dotaz pana kolegy Ullmanna. Právní a ekonomické podmínky nezávislosti má právě určit ona zmíněná podzákonná norma, o které se tady diskutovalo, tzn. tento zákon vlastně toto nespecifikuje, takže tady není možné dát jinou odpověď.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Hájkovi. Pokusím se podruhé uzavřít rozpravu, vzhledem k tomu, že se do ní již nikdo nehlásí. Děkuji. Rozprava je uzavřena.

Bylo by zřejmě korektní zeptat se pana ministra, zda si přeje vystoupit a vyjádřit se k další části rozpravy. Není tomu tak. Prosím tedy pana zpravodaje, aby se ujal slova.

Poslanec Stanislav Pěnička: Vážený pane předsedo, vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, jsem příliš ponořen v problému, poznal jsem na vlastním těle, co to je schizofrenie. Odhlédněme proto od pivovaru jako od nějaké krajino tvorby, odhlédněme od podpor malých pivovarů, nezávislých pivovarů, ale vraťme se k problému. Chtěl bych říci jedno, a to by mělo být zásadní, čím bychom se měli v naší práci řídit, že každý takovýto zásadní návrh, to je návrh, který výrazně mění celou novelu, by měl projít výbory. Ani v rozpočtovém, ani v hospodářském a zemědělském výboru tento návrh nezazněl a myslím si, ze to není zcela korektní od předkladatele. (Potlesk.) Ne proto, že bych byl proti malým pivovarům, mám je nesmírně rád, ale z principiálních a zásadních důvodů a systémových bohužel nemohu s návrhem kolegy Hájka souhlasit. Zástupce malých pivovarů bych chtěl ještě upozornit na to, pokud pozorně poslouchali pana ministra, že slyšeli mezi řádky navádění k tomu, že je ochoten okamžitě vstoupit do jednání a řešit potřeby malých pivovarů jiným způsobem než úlevou daňových zákonů.

Myslím si, ze dost bylo řečí, proto bych nechal hlasovat o komplexním návrhu kolegy Hájka.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Dovolil jsem si vás odhlásit. Prosím, abyste se zaregistrovali.

Poslanec Stanislav Pěnička: Jedná se o komplexní návrh na úpravu spotřební daně u malých nezávislých pivovarů.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Je to ten písemně předložený s drobnými úpravami, které zazněly z úst pana kolegy Hájka ve druhé části rozpravy.

Kdo je pro přijetí tohoto pozměňovacího návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 38. Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování?

Návrh byl přijat poměrem hlasů 91 pro, 35 proti, 29 se zdrželo. Prosím další návrh.

Poslanec Stanislav Pěnička: Nebuďme smutní. Další návrh je pana kolegy Jegly, který navrhl - budu oznamovat druhý pozměňovací návrh - v položce 2204 - révové víno snížení z 6 Kč za litr na 5,50 Kč. Já i pan ministr doporučujeme. Položku 2206 nechat v původním vládním návrhu.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto pozměňovacího návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 39. Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování?

Hlasování skončilo. Tento návrh byl přijat poměrem hlasů 125 pro, 9 proti, 21 se zdrželo. Prosím další návrh.

Poslanec Stanislav Pěnička: Pane předsedající, to byly všechny pozměňovací návrhy. Prosil bych, abyste nechal hlasovat o novele jako o celku ve znění společné zprávy a přijatých pozměňovacích návrhů.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP