Středa 8. února 1995

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Jedná se o procedurální návrh. Děkuji za jeho přednesení. A protože se o procedurálním návrhu hlasuje bez rozpravy, budeme hlasovat. Jedná se o 67. hlasování.

Kdo tento procedurální návrh podporuje? Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování?

Návrh byl přijat. Tento bod je přerušen do jednání dubnové schůze.

Pane kolego Krámku, jste připraven?

Dalším bodem je tedy bod

XVII.

Návrh poslanců Jana Krámka a dalších na vydání zákona,

kterým se mění a doplňuje zákon č. 76/1959 Sb.,

o některých služebních poměrech vojáků,

ve znění pozdějších předpisů

Návrh zákona jsme obdrželi jako sněmovní tisk 1364 a společnou zprávu výborů k němu jako sněmovní tisk 1463. Nyní prosím zástupce navrhovatelů pana poslance Jana Krámka o odůvodnění předloženého návrhu.

Poslanec Jan Krámek: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, mám tu čest být předkladatelem návrhu zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 76/59 ve znění pozdějších předpisů o některých služebních poměrech vojáků. Dovolím si nejprve připomenout projednávání jednoho bodu programu 11. schůze Poslanecké sněmovny z července 1993, kterým byl návrh zákona o protiprávnosti komunistického režimu a odporu proti němu. Návrh byl projednán a schválen, a proto budu dále hovořit o zákonu č. 198/93.

Při projednávání zmíněného návrhu mnohokrát zazněla slova o morálním aspektu, o křivdách a jejich možných částečných nápravách, ale také zazněla slova - a nyní si dovolím citovat část vystoupení tehdejší poslankyně Ivany Janů - "Další generace dětí tohoto národa dostávají vzor a návod k jednání. Zločin se vyplácí."

Mohl bych rovněž hovořit o dopisech politických vězňů pronásledovaných a postižených komunistickým režimem. Podle § 2 odst. 2 zákona č. 198 byla Komunistická strana Československa organizací zločinnou a zavrženíhodnou, obdobně jako další organizace založené na její ideologii, které ve své činnosti směřovaly k potlačení lidských práv a demokratického systému. Těmito dalšími organizacemi jsou ve smyslu výše citovaného ustanovení mimo jiné nepochybně i tajné služby komunistického režimu, a to jak v bývalé Československé lidové armádě, tak u všech složek ministerstva vnitra, federálního ministerstva vnitra a podobně.

Současná úprava zákona o služebním poměru vojáků stanoví povinnost započíst dobu služby i v těchto organizacích pro účely přiznání a stanovení výše peněžních náležitostí. Navrhovaná úprava - a na to chci upozornit - se týká pouze těch, kteří pracovali nebo byli ve služebním poměru a sloužili v těchto organizacích.

Záměrem předkladatelů je odpočet těchto dob s tím, že pokud některý z vojáků celou dobu sloužil v takovéto složce, neměl by mít nárok na žádné peněžní výhody, pokud odešel do civilu. Jedná se o tom i v dalším bodu programu o sjednocení se zákonem o služebním poměru příslušníků Policie ČR ve znění pozdějších předpisů.

Návrh zákona předpokládá, že dosud přiznané příspěvky za službu budou co do výše nebo samotného přiznání uvedeny do souladu s nově stanoveným zápočtem dob zaměstnání. Předkladatelům tak jako vám je známo nesouhlasné vyjádření vlády a tady si dovolím jen říci, že sporné body se předkladatelé snažili vyřešit tak, aby celá nová zákonná norma byla dána do souladu jak s výše citovaným zákonem o protiprávnosti komunistického režimu, tak i se stanoviskem ministra Holáně a ministra Rumla.

Pro neinformované, protože jsem zjistil, že někteří poslanci Parlamentu si vůbec nejsou vědomi toho, že existují nějaké peněžní dávky vyplácené po odchodu do civilu do doby, než jde ten který bývalý voják do důchodu, chci jen říci, že se v peněžních dávkách jedná o odchodné, o příspěvek za výsluhu let. A to poslední, co k tomu chci říci, je, že se jedná o dávky nezdaňované. Ty částky nejsou malé. V žádném případě předkladatelé nechtějí zrušit tyto finanční částky a tyto příspěvky u vojáků, kterých se netýká služba ve výše citovaných organizacích, to znamená státní bezpečnosti a tajné službě.

Na závěr chci jen říci, že doporučuji Poslanecké sněmovně, aby tento zákon projednala ve znění společné zprávy. Chci poděkovat výborům, a to branně bezpečnostnímu, ústavně právnímu, ale rovněž výboru petičnímu, kde jako navrhovatel jsem byl překvapen až pozitivním přístupem tohoto výboru. Děkuji vám.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji a nyní prosím společného zpravodaje výborů pana Tomáše Svobodu, aby podal zprávu o projednávání návrhu ve výborech.

Poslanec Tomáš Svoboda: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, návrh poslanců Krámka a dalších na vydání zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 76/59 Sb., o některých služebních poměrech vojáků, ve znění pozdějších předpisů, projednal výbor petiční, pro lidská práva a národnosti, ústavně právní výbor a branně bezpečnostní výbor.

Výbor petiční, pro lidská práva a národnosti nepřijal k předloženému návrhu žádné stanovisko. Branně bezpečnostní výbor a ústavně právní výbor doporučují sněmovně vyslovit s návrhem souhlas s úpravami, které jsou obsaženy ve společné zprávě. Tyto úpravy se dotýkají především dvou problémů, a to za prvé toho, že zpřesňují okruh osob, na které se bude zákon vztahovat a současně vypouštějí tzv. odchodné, které už bylo stejně z velké části vyplaceno těm lidem, kteří službu opustili a už to na nich nelze zpětně vymáhat. Zákon se tedy bude týkat pouze příspěvku za službu.

Závěrem chci dodat, že jako zpravodaj návrh zákona podporuji a prosím o písemné znění případných pozměňovacích návrhů.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji a otevírám rozpravu. Jako první se do ní přihlásil kolega Fejfar. Jinou přihlášku nemám.

Poslanec Tomáš Fejfar: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, jako jeden z předkladatelů si dovolím dát jeden pozměňovací návrh, který bude ještě zmírňovat předložený zákon. Narazili jsme totiž na problém, se kterým jsme si dost dlouho nevěděli rady, až teď se nám podařilo ho myslím vyřešit.

Tam, kde se hovoří o vojenské rozvědce, tak jsme neznali přesnou specifikaci vojáků zařazených v této složce a až během projednávání zákona jsme zjistili, že pokud by ten zákon hovořil o rozvědce, tak jak je to v návrhu, bylo by to příliš tvrdé. Znění zákona by postihlo i ty vojáky, kteří sloužili u různých technických zařízení, což samozřejmě nebylo naším záměrem, takže dovolte, abych dal pozměňovací návrh.

Návrh by zněl: K čl. 1 bod 1, bod a) by byl nahrazen body a) a b), ostatní body by byly pojmenovány posunutě. Zněl by:

"a) v ozbrojených silách se zařazením ve vojenské kontrarozvědce; (to zůstává stejné),

b) v ozbrojených silách se zařazením v útvaru rozvědky Československé lidové armády, pokud nebyli zařazeni na funkcích obsluhy technických zařízení pro vojenský průzkum."

Děkuji vám.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji. Prosím kolegu Klučku. Nikdo jiný přihlášen do rozpravy není.

Poslanec Václav Klučka: Vážený pane předsedo, pane předsedající, mé vystoupení bude velmi stručné. Předesílám rovněž, že se týká v podstatě jak bodu 20, tak bodu 21 projednávaného programu.

Poslaneckým klubem Levého bloku jsem zplnomocněn prohlásit, že předložené návrhy ve znění úprav obsažených ve společných zprávách se důsledně nevyrovnaly s obsahem stanoviska vlády České republiky. Vzhledem k těmto okolnostem náš poslanecký klub podporuje nesouhlasná stanoviska vlády. Děkuji.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji. Nikdo jiný do rozpravy přihlášen není. Rozpravu končím a táži se zástupce navrhovatelů pana poslance Krámka, zda-li si přeje přednést závěrečné slovo nebo se vyjádřit k návrhu.

Poslanec Jan Krámek: Chci se vyjádřit k návrhu pana kolegy Fejfara. Tento návrh doporučuji, jenom chci poznamenat, že se domnívám, že jde o velice důležitou záležitost a nečekal jsem tak krátký průběh rozpravy.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji. A nyní prosím, aby se slova ujal pan společný zpravodaj pan poslanec Tomáš Svoboda.

Poslanec Tomáš Svoboda: V rozpravě vystoupili dva poslanci, a to kolega Fejfar a kolega Klučka s tím, že on nepřednesl žádný pozměňovací návrh - pozměňovací návrh přednesl jenom kolega Fejfar.

U pozměňovacího návrhu kolegy Fejfara upozorňuji, že když se vloží jeho bod b), tak se musí změnit v dalších bodech posloupnost písmen. Navrhovatel tento návrh doporučuje, já jako zpravodaj také tento návrh doporučuji.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Prosím, abyste se znovu zaregistrovali.

Budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu kolegy Fejfara. Jedná se o 68. hlasování. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování?

Návrh byl přijat - pro hlasovalo 88. proti 5, zdrželo se 24 poslankyň a poslanců.

Poslanec Tomáš Svoboda: Myslím, že nyní můžeme dát hlasovat o návrhu zákona jako o celku.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji. Nyní budeme hlasovat o celém návrhu zákona poslanců Jana Krámka a dalších na vydání zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 76/ 1959 Sb., o některých služebních poměrech vojáků, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 1364, ve znění společné zprávy výborů Poslanecké sněmovny podle sněmovního tisku 1463 a schváleného pozměňovacího návrhu.

Jedná se o 69. hlasování. Kdo podporuje tento návrh? Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování?

Návrh byl přijat. Pro hlasovalo 88, proti 19, zdrželo se hlasování 12.

Děkuji společnému zpravodaji i předkladateli. (Potlesk).

Tím jsme splnili bod 20 a přistoupíme k bodu 21, což je

XVIII.

Návrh poslanců Jana Krámka a dalších na vydání zákona,

kterým se mění a doplňuje zákon České národní rady

č. 186/1992 Sb., o služebním poměru příslušníků

Policie ČR ve znění pozdějších předpisů

Návrh zákona jsme obdrželi jako sněmovní tisk číslo 1365 a společnou zprávu výboru k němu jako sněmovní tisk číslo 1463. Nyní prosím zástupce navrhovatele pan poslance Jana Krámka, o zdůvodnění předloženého návrhu.

Poslanec Jan Krámek: Vážený pane předsedající, pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vzhledem k tomu, že oba zákony spolu velice úzce souvisí, protože se dotýkají služby v ozbrojených složkách, nebudu opakovat to, co už jsem již řekl. Jenom snad doplním jednu věc. Když se projednával zákon o neoprávněnosti komunistického režimu a odporu proti němu, tak jsme mimo jiné hovořili také o odškodnění. Vzhledem k tomu, že ekonomická situaci nedovoluje, tak jak bychom si jistě všichni přáli, poskytnout ihned oprávněným osobám finanční odškodnění, nakonec se dostaly do zákona obligace. Nicméně těm, kteří přímo dokonce pronásledovali, persekuovali a podíleli se i na věznění, jsou vypláceny i nadále finanční prostředky bez zdanění. Předkladatelé se domnívají, že je třeba dokončit proces, který začal, a to již v minulém volebním období, kdy byly již jakési pokusy ve Federálním shromáždění, že je čas, aby celá záležitost byla dořešena.

V žádném případě se návrh novely - a není to záměrem předkladatelů - netýká policistů ve výkonu služby pořádkové, ve výkonu služeb mimo působení státní bezpečnosti, vojenské kontrarozvědky, politických orgánů, ve složkách ministerstva vnitra a ozbrojených sborech.

Nechci dlouho hovořit, domnívám se, že je věcí vědomí a svědomí každého z nás, jak se staví k tomuto zákonu.

Na závěr chci říci, že doporučuji přijetí tohoto zákona ve znění společné zprávy, i když vím, že bude nutné předložit některé pozměňovací návrhy.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji a nyní prosím společného zpravodaje výboru pana poslance Tomáše Svobodu, aby podal zprávu o projednávání v jednotlivých výborech.

Poslanec Tomáš Svoboda: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, předem se omlouvám, že se budu v některých věcech opakovat, protože vlastně tento průběh je stejný jako u návrhu zákona minulého, nicméně musím říci, že je to návrh poslanců Krámka a dalších, kterým se mění a doplňuje zákon ČNR č. 186/1992 Sb., o služebním poměru příslušníků Police ČR ve znění pozdějších předpisů, což projednal výbor petiční, pro lidská práva a národnosti, ústavně právní výbor a branný a bezpečnostní výbor, a že právě jako u minulého návrhu výbor petiční nepřijal k předloženému návrhu žádné stanovisko a branný a bezpečnostní výbor a ústavně právní výbor doporučily sněmovně vyslovit s návrhem souhlas s úpravami, které jsou obsaženy ve společné zprávě.

Tyto úpravy jsou podobné jako u minulého zákona, proto je nebudu opakovat. Dále bych chtěl říci, že jako zpravodaj návrh doporučuji - řeší, právě jako u minulého zákona, problematiku, kterou jsme měli vyřešit dávno a především bych chtěl zdůraznit, že neotevírá žádnou další vlnu čistek a prověrek v Policii ČR, jak se v současné době v policejním sboru někteří domnívají. Nic takového se neděje.

Závěrem mi dovolte, abych upozornil ještě na jednu drobnost, že při poradě zpravodajů jsme zjistili, že přeformulováním nově navrhovaného znění § 153, aby se vztahoval pouze na příplatek za výsluhu let, by došlo k paradoxní situaci, že ostatní nároky vyplývající všem policistům z délky služby by nebyly v zákoně ošetřeny. Předpokládám, že toto se vyřeší nějakým případným návrhem, který vzejde z rozpravy. Děkuji.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji. Nyní otevírám rozpravu, do které se přihlásila paní kolegyně Kadlecová. Jinou přihlášku nemám. Prosím, aby se ujala slova.

Poslankyně Milada Kadlecová: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, jak zde předeslal pan poslanec Svoboda, došlo k technickým úpravám ve společné zprávě, právě vzhledem k tomu, že jako předkladatelé jsme akceptovali připomínku vlády i ministerstva vnitra a zachováváme nároky policistům a upravujeme pouze příspěvek za službu. Musíme to technicky upravit, protože v takovém znění, jaké ve společné zprávě je, by tyto další nároky policistům vypadly.

Já bych přednesla první návrh. Ve společné zprávě § 153, který upravuje zápočet doby zaměstnání, označit dosavadní text jako odst. 2 a doplnit odst. 1, který zní:

"Policistům se do doby trvání služebního poměru, rozhodné pro přiznání nároků vyplývajícího ze služebního poměru, započítávají doby, pokud byly započteny podle dosavadních předpisů, není-li dále stanoveno jinak". Je to původní text, který je v zákoně 186.

K další změně dochází ve společné zprávě v § 153, kde se v nově označeném odstavci 2 vypouští na začátku slovo "policistům se" a text se formuluje takto: "Do doby trvání služebního poměru, rozhodné pro přiznání příspěvku za službu, se započítávají doby" a dále pokračuje dosavadní text. Vypouštíme zde slovo "policistům", protože je logické, že tento příspěvek se vyplácí již policistům, kteří odešli ze služebního poměru, tudíž již nejsou policisté.

Další návrh se týká návrhu, který máte ve společné zprávě mezi nezařazenými. Jedná se o to, že příslušníci bývalé FBIS se nedostali do této novely, protože byli a jsou až doposud vypláceni podle jiného zákona, tzn. zákona 100 a tímto by nám vypadli. Vláda nás na to upozornila, tudíž jsme i zde udělali změnu. Budeme muset ovšem změnit i název zákona, abychom tam dostali § 100. Máte to na str. 4 ve společné zprávě. Název zákona doplnit na konci o slova "a zákon č. 100 z roku 1970 Sb., o služebním poměru příslušníků SNB ve znění pozdějších předpisů".

Dále máte na str. 5 společné zprávy připomínku, která je nezařazena a týká se právě příslušníků FBIS.

Současně za článek l doplnit nový čl. II, a to ve znění uvedeném ve společné zprávě na str. 5 těmito úpravami. Za bod 1 doplnit nový bod 2., který zní v § 134 odst. 1 se na konci doplní slova "není-li dále stanoveno jinak". Říkáme to proto, protože je tam taxativně stanoveno, komu příspěvek má být podle platných zákonů přiznán. Děláme novelu, takže musíme říci - není-li dále stanoveno jinak. Dosavadní bod 2 označit jako bod 3.

V novém bodě 3, tj. v § 134 odst. 3 bychom vynechali text "příslušníkům FBIS" a bylo by "bývalým příslušníkům FBIS se do doby trvání služebního poměru, rozhodné pro přiznání příspěvku za službu, nezapočítávají doby služby" a dále následuje původní text. Dojde tam potom k přečíslování čl. II na čl. III. To jsou technické připomínky k předkládanému zákonu ve znění společné zprávy.

Kolegyně a kolegové, věřím, že i vy pochopíte smysl a důvody, které nás vedly jako předkladatele, a tento zákon podpoříte. Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji paní poslankyni Kadlecové a prosím pana poslance Tomáše Fejfara, aby se ujal slova.

Poslanec Tomáš Fejfar: Vážení kolegové a kolegyně, naprosto identický návrh, který jsem dával k minulému zákonu, budu muset dát i tady, protože ve společné zprávě v písmenu b) se hovoří "v ozbrojených silách se zařazením ve vojenské kontrarozvědce nebo v útvaru rozvědky Čs. lidové armády." To se týká těch, kteří jsou u policie a byli zařazeni v těchto složkách. Domnívám se, že by to mělo být stejné, jako jsme to udělali v předcházejícím zákonu. Jediný rozdíl je v tom, že navrhuji, aby to nebylo písmeno a), ale písmeno b), které se změní na b) a c), ostatní se posunou a návrh zní, aby b) bylo "v ozbrojených silách se zařazením ve vojenské kontrarozvědce" a písmeno c) "v ozbrojených silách se zařazením v útvaru rozvědky Čs. lidové armády, pokud nebyli zařazeni na funkcích obsluhy technických zařízení pro vojenský průzkum".

Doporučuji k přijetí. Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu Tomáši Fejfarovi. Ptám se, kdo se dále hlásí do rozpravy. Písemnou přihlášku nemám. Jestliže nikdo, rozpravu končím a chci se zeptat zástupce navrhovatelů, pana poslance Jana Krámka, zda si přeje přednést závěrečné slovo. Prosím, aby přistoupil k řečništi.

Poslanec Jan Krámek: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, oba pozměňovací návrhy, v některých případech to je technická záležitost, která vznikla zněním společné zprávy a tvorbou společné zprávy, doporučuji. Považuji za nutné říci to, že nebudou kráceny v žádném případě nároky policistů, kteří nesloužili v těchto složkách a ti, kteří jsou již dnes ve služebním poměru a spadají po případném schválení tohoto zákona do některých činností v tomto zákoně vyjmenovaných, si samozřejmě nasluhují roky tak, aby mohli dosáhnout i těchto případných finančních příspěvků.

Děkuji a věřím, že se budete opět řídit svým vědomím a svědomím.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Krámkovi a prosím, aby se své funkce ujal pan zpravodaj poslanec Tomáš Svoboda.

Poslanec Tomáš Svoboda: Dámy a pánové, v rozpravě vystoupili dva poslanci, a to kolegyně Kadlecová a kolega Fejfar s tím, že oba přednesli pozměňovací návrhy.

První návrh, o kterém bychom měli hlasovat, je návrh paní kolegyně Kadlecové, která navrhuje k bodu č. 1 zařadit jako nový bod c. 1 a současný bod c. 1 přečíslovat na bod č. 2.

Ptám se, jestli mám tento návrh zopakovat.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Přeje si někdo zopakovat znění návrhu? Zdá se, že ano. Prosím, pane zpravodaji.

Poslanec Tomáš Svoboda: Jako bod 1 by se ve společné zprávě v § 153 zařadilo: "Policistům se do doby trvání služebního poměru, rozhodné pro přiznání nároků vyplývajících ze služebního poměru, započítávají doby, pokud byly započteny podle dosavadních předpisů, není-li dále stanoveno jinak".

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Ano, děkuji. Dámy a pánové, dovolil bych si vás odhlásit. Prosím, abyste se zaregistrovali, než dám hlasovat o právě zrekapitulovaném pozměňovacím návrhu paní poslankyně Kadlecové.

Poslanec Tomáš Svoboda: Jako zpravodaj návrh doporučuji, navrhovatel také doporučuje.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Ano. Děkuji. Zahajuji 70. hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování?

Návrh byl přijat poměrem hlasů 102 pro, 2 proti, 21 se zdrželo. Prosím další návrh.

Poslanec Tomáš Svoboda: Druhý návrh, který přednesla paní kolegyně Kadlecová, se týká v současné chvíli už bodu 2, který byl původně bodem 1, kde se vypouští slovo "policistům". Má to v podstatě technický důvod, aby nedošlo k nějakému nedorozumění při výkladu zákona.

Doporučuji, navrhovatel také doporučuje.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 71. Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování? Hlasování bylo skončeno.

Návrh byl přijat poměrem hlasů 92 pro, 2 proti, 33 se zdrželo.

Prosím o další návrh.

Poslanec Tomáš Svoboda: K tomuto bodu je zde další návrh kolegy Fejfara, který vlastně - tak jako u minulého zákona - zařazuje u toho upřesnění další bod, respektive mění bod a) a doplňuje bod b), kde je řečeno, - že v ozbrojených silách se zařazením ve vojenské kontrarozvědce - to je bod a), bod b) - v ozbrojených silách se zařazením v útvaru rozvědky, pokud nebyli zařazeni na funkcích obsluhy technických zařízení pro vojenský průzkum.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Autor pozměňovacího návrhu upřesní svůj návrh.

Poslanec Tomáš Fejfar: Není to bod a), ale bod b), nový bod c) - to je o té rozvědce, další body se posunou.

Poslanec Tomáš Svoboda: Omlouvám se, já jsem se díval do prvního zákona. Doporučujeme - jak zpravodaj, tak navrhovatel - přijetí.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP