Úterý 26. září 1995

Předseda PSP Milan Uhde: Děkuji panu poslanci Hrazdírovi a zároveň i za to, že mi odevzdá písemné znění svého návrhu.

Registruji přihlášku pana poslance Grosse, ale chci říci, že písemně jsou přihlášeni do rozpravy páni poslanci Novák a Tomáš Ježek a spoléhám, že kolega Gross, jako třetí se připraví, aby promluvil v rozpravě. Slovo má poslanec Jaroslav Novák, připraví se pan poslanec Tomáš Ježek.

Poslanec Jaroslav Novák: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, za poslanecký klub Sdružení pro republiku - Republikánská strana Československa navrhuji stažení bodu č. 14 a 15 z pořadu jednání 34. schůze Poslanecké sněmovny, mimo jiné i z toho důvodu, že oba návrhy počítají s volbami do Senátu a dle našeho přesvědčení Senát není nezbytně nutný pro fungování naší zákonodárné moci. Domníváme se totiž, že stávající volební zákon zcela vyhovuje. Děkuji.

Předseda PSP Milan Uhde: Děkuji panu poslanci Jaroslavu Novákovi. Zaznamenal jsem jeho návrhy.

Slovo má pan poslanec Tomáš Ježek, připraví se pan poslanec Gross.

Poslanec Tomáš Ježek: Vážený pane předsedo, vážení kolegové. Navrhuji zařadit nový bod programu, který se jmenuje "Návrh rozpočtového výboru na přijetí usnesení k projednání návrhu zákona o státním rozpočtu ČR na rok 1996 v Poslanecké sněmovně a jejích orgánech".

Navrhuji, aby tento bod byl zařazen za bod 2, tj. za devizový zákon.

Předseda PSP Milan Uhde: Ano, já jsem vyslechl, ale slyším tady po své pravici bouřlivé projevy nesouhlasu s pořadím. Pane poslanče, je to dobře promyšleno? To pořadí, které navrhujete? Z důvodu naléhavosti slyším tady z pléna, že by za bodem 3 k tomu Vašemu novému bodu to pořadí lépe slušelo. Souhlasíte s tím?

Poslanec Tomáš Ježek: Samozřejmě.

Předseda PSP Milan Uhde: Dobře, za bod 3. Děkuji Vám za pochopení.

Slovo má pan poslanec Stanislav Gross. Připraví se pan poslanec Robert Kolář.

Poslanec Stanislav Gross: Vážený pane předsedo, pane premiére, členové vlády, dámy a pánové, jménem poslaneckého klubu ČSSD předkládám návrh na změnu nebo doplnění programu 34. schůze, a to o dva body. Tyto návrhy jsme avízovali jak při jednání organizačního výboru, kde nebyly shledány způsobilými; také jsme je avízovali při jednání porady předsedy sněmovny s předsedy poslaneckých klubů.

Jako první bod bychom navrhovali zařadit nový bod, který by zněl: "Informace předsedy vlády České republiky o jeho jednání s bavorským premiérem Steuberem".

Domníváme se, že je zapotřebí o takovýchto záležitostech, které mají velice významný dopad na mezinárodní vztahy, aby o nich byla Poslanecká sněmovna informována. Pokud nebude přijat návrh kolegy Ortmana na projednávání komplexu česko-německých vztahů, tak se domníváme, že alespoň o této dílčí záležitosti, o níž se domníváme, že je dosti závažná, by měla být Poslanecká sněmovna informována. Nedomníváme se, že je zapotřebí vést meritorní debatu o česko-německých vztazích, ale tato informace, domníváme se, by měla v Poslanecké sněmovně zaznít.

Další bod, který navrhujeme zařadit na program schůze, je bod, který by zněl: "Informace vlády o záměru na rychlou privatizaci "strategických podniků", v nichž má doposud majetkovou účast stát".

Domníváme se, že takovéto rozhodnutí, které poměrně významně ovlivní budoucí hospodářsky vývoj v této republice, které jednoznačně přesahuje rámec, a řekněme, i politické mantinely stávající vládní koalice, by mělo byt projednáno v Poslanecké sněmovně, kde je širší politická reprezentace, než ve vládě.

Toto jsou dva body, které navrhujeme zařadit za bod 44, tak jak je pozvánka na tuto schůzi, tj. před bod: "Změny zasedacího pořádku v Poslanecké sněmovně".

Předseda PSP Milan Uhde: Děkuji panu poslanci Grossovi. Spoléhám, že i on mi odevzdá písemné znění obou svých návrhů, které jsem zaznamenal.

Slovo má pan poslanec Robert Kolář. Připraví se pan poslance Vladimír Šuman.

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedo, pane premiére, kolegyně a kolegové, dovolte, abych přednesl návrh na vyřazení bodu 32 z programu této schůze. Současně si dovoluji požádat o zařazení tohoto bodu na program schůze příští. Děkuji.

Předseda PSP Milan Uhde: Děkuji panu poslanci Kolářovi. Zaznamenal jsem si. Faktická poznámka pana místopředsedy Vlacha.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Omlouvám se, ale směrem ke kolegovi Kolářovi Robertovi. Tou příští schůzí se myslí ta, která začíná 31. října, že. (Souhlas.)

Předseda PSP Milan Uhde: Slovo má pan poslanec Vladimír Šuman. Připraví se pan poslanec Jaroslav Sýkora.

Poslanec Vladimír Šuman: Dámy a pánové, je mojí povinností požádat vás o stažení bodu 28: "Vládního návrhu zákona o střelných zbraních a střelivu" (sněmovní tisk 1665).

Při projednávání v našem výboru se ukázalo, že je to tak složitá záležitost, že přestože jsme tomu už věnovali několik desítek hodin, nestačili jsme to projednat, a tuto věc není možné urychlit žádným mimořádným způsobem jednání výboru. Děkuji.

Předseda PSP Milan Uhde: Děkuji panu poslanci Šumanovi. Zaznamenal jsem návrh na vyřazení bodu 28.

Slovo má pan poslanec Jaroslav Sýkora. Je poslední písemně přihlášený do rozpravy. Zvažte, prosím, své přihlášky. Pana poslance Exnera zaznamenávám.

Poslanec Jaroslav Sýkora: Vážený pane předsedo, vážený pane premiére, dovolte mi, abych vás seznámil s návrhem, aby byl vypuštěn bod: "Vládní návrh zákona o lesích a o změně a doplnění některých zákonů, tzv. lesní zákon" (sněmovní tisk 1591), a to z toho důvodu, že zemědělský výbor jako garanční výbor ještě nedojednal a neprojednal pozměňovací návrhy, kterých bylo více než 250; zabýval se tím již pětkrát.

Je třeba, abychom tento zákon, který je skutečně velmi důležitý, a vláda jej připravovala více než dva roky, skutečně neodbyli a věnovali se tomu ještě velmi důkladně.

Proto žádám, aby byl vypuštěn z projednávání na 34. schůzi, a byl projednáván až v měsíci říjnu. Děkuji.

Předseda PSP Milan Uhde: Děkuji panu poslanci Sýkorovi. Slovo má pan poslanec Václav Exner. Připraví se pan poslanec Miloslav Výborný.

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, moje vystoupení je poněkud netypické, protože nepřednáším návrh týkající se programu, ale využívám svého práva vystoupení předsedy klubu.

Požádal bych mimořádně o vysvětlení jednoho návrhu, který byl přednesen panem předsedou Poslanecké sněmovny. Jde mi o návrh na úpravu bodu 44, vypuštěním slova "nezařazených". Zatímco zařazení bodu 44 se slovem "nezařazených" bylo opřeno o jednací řád, přílohu 2, čl. V, bod 6, vynecháním tohoto slova dostává se to do jiné polohy. Prosil bych, zda by bylo možné objasnit, co tato nová poloha případně sleduje. Chci jenom upozornit, že v § 123 jednacího řádu je ustanovení o tom, že výbory jsou ustaveny, a pokud by docházelo k nějakým změnám ve výborech na základě projednání tohoto bodu jiným, než podle citované přílohy 2, muselo by to být patrně na základě složitější procedury, přibližně na základě takové procedury, jaká byla navržena při znovuustavení organizačního výboru.

Byl bych velice rád, kdybychom před hlasováním mohli mít objasněno, co se skrývá za tím záměrem, a jaký by byl asi předpokládaný postup při projednávání bodu 44, po jeho navržené úpravě. Děkuji.

Předseda PSP Milan Uhde: Pokusím se odpovědět hned, tak jak vím, a tak jako začátečnický znalec našeho jednacího řádu v tuto chvíli znám.

Jsem přesvědčen, že slovo "nezařazený" je třeba vyškrtnout proto, že nový jednací řád připouští členství poslance třeba ve dvou výborech, a proto ten bod potom dovoluje projednat každé zařazení poslance do výborů. Kdežto, kdyby byl určen jako k projednávání nezařazených poslanců, nedovoloval by takové projednání. To je, prosím, výklad, který jsem pro sebe z jednacího řádu vyvodil.

Je ještě zájem proslovit nějaký příspěvek v rámci rozpravy? Pan poslanec Výborný má slovo. K vystoupení se připraví pan poslanec Zubek.

Poslanec Miloslav Výborný: Pane předsedo, dámy a pánové, z pověření klubu poslanců KDU-ČSL vám navrhuji, aby z pořadu této schůze byl stažen dosavadní bod 18 s tím, že bude zařazen na 36. schůzi Poslanecké sněmovny.

Předseda PSP Milan Uhde: Děkuji panu poslanci Výbornému. Zvu k řečništi pana poslance Leopolda Zubka. Prosím, zvažte své přihlášky do rozpravy. Rád bych ji uzavřel v případě, že se nikdo nepřihlásí.

Poslanec Leopold Zubek: Vážený pane předsedo, vážení kolegové, dovolte, abych vás seznámil s tím, že náš výbor rovněž nedojednal zákon o lesích.

Naše stanovisko je shodné s tím, co tady bylo předneseno - přeložit projednávání na příští schůzi. Děkuji.

Předseda PSP Milan Uhde: Ano. Je to jen podpora návrhu, který již byl přednesen. Vzhledem k tomu, že se již nikdo do rozpravy nehlásí, uzavírám rozpravu o pořadu této schůze.

Budu vašemu hlasování, jako vždy, předkládat návrhy v pořadí, v jakém byly předneseny.

Jako první zazněl návrh, aby bod původně uvedený jako sedmý "Smlouva s Ruskou federací" byl zařazen jako první bod jednacího dne ve středu, tj. zítra.

Jde o 3. hlasování na této schůzi.

Kdo tento návrh podporujete, stiskněte prosím tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Ze 175 přítomných bylo 156 pro, nikdo proti. Tento návrh byl přijat.

Dále navrhuji, aby body uvedené v pozvánce jako 41 a 42 byly vypuštěny z pořadu této schůze.

Jde o 4. hlasování na této schůzi.

Kdo podporujete tento návrh, stiskněte prosím tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? Hlasování skončilo.

Ze 174 přítomných 126 pro, 2 proti. I tento návrh byl přijat.

Dále navrhuji přesunout bod původně 6. Návrh rozpočtu Poslanecké sněmovny na rok 1996 na třetí jednací den, tzn. na čtvrtek. Hlasujeme o tom v 5. hlasování.

Kdo podporujete tento návrh, stiskněte prosím tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? 5. hlasování skončilo.

Ze 173 přítomných 155 pro, nikdo proti. Návrh byl přijat.

Dále navrhuji, aby z názvu bodu 44. bylo vypuštěno slovo "nezařazených". 6. hlasování na této schůzi.

Kdo podporujete tento návrh, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? Hlasování skončilo.

Ze 172 přítomných 131 pro, 7 proti. I tento návrh byl přijat.

Dále v souladu s dopisem od poslanců Koháčka a Payna navrhuji, aby sněmovna rozšířila pořad 34. schůze o nový bod, který by se projednal jako bod druhý a zněl by "Návrh, aby byl vzat zpět návrh poslanců Petra Koháčka a Jiřího Payna na vydání zákona, kterým se mění a doplňuje zákon ČNR č. 587/1992 Sb., o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů", podle sněmovního tisku 1603. 7. hlasování na této schůzi.

Kdo podporujete tento návrh, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? 7. hlasování skončilo.

Ze 173 přítomných bylo 158 pro, nikdo proti. Návrh byl přijat.

Dále jako šestý návrh jsem předložil návrh, aby byl z pořadu této schůze vypuštěn bod původně 4. Informace vlády, a to proto, že by se zařadil na příští schůzi Poslanecké sněmovny - rozumí se na schůzi, začínající 31. října a byl by podepřen o materiál, který bude písemně v dohledné chvíli předložen.

Pan poslanec Gross se hlásí s faktickou poznámkou, má příležitost ji přednést.

Poslanec Stanislav Gross: Pane předsedo, dámy a pánové, omlouvám se, jestli budu nějak modifikovat váš návrh, asi se to nesluší. Ale dohodě z politického grémia jsem rozuměl tak, že se nebude jednat o vyřazení, ale o přeřazení toho bodu na příští schůzi - aby to bylo protokolárně v pořádku.

Předseda PSP Milan Uhde: Samozřejmě je to přeřazení a zmínil jsem se také o tom, na které schůzi bude projednán, až přijde ten materiál. Je to správné tak, jak to pan poslanec Gross upřesnil. 8. hlasování.

Kdo podporujete tento návrh, stiskněte, prosím, tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? 8. hlasování skončilo.

Ze 175 přítomných 156 pro, 3 proti. Návrh byl přijat.

Dále jsem předložil návrh, aby byl z pořadu této schůze vypuštěn bod původně patnáctý. 9. hlasování na této schůzi.

Kdo tento návrh podporujete, stiskněte prosím tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? 9. hlasování skončilo.

Ze 175 přítomných 159 pro, dva proti. Návrh byl přijat.

Dále jsem doporučil a navrhl vypustit z pořadu bod původně zařazený jako 21. Zákon o odpadovém hospodářství. 10. hlasování na této schůzi.

Kdo podporujete tento návrh, stiskněte prosím tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? 10. hlasování skončilo.

Ze 175 přítomných 146 pro, 12 proti. Návrh byl přijat.

Konečně je tu trojice návrhů - pro jistotu je předkládám izolovaně, každý z nich zvlášť.

První z nich zní: Návrh pana poslance, aby za dosavadní bod třetí byl zařazen nový bod, který zní "Stanovení počtu členů organizačního výboru Poslanecké sněmovny". Jde o výsledek dohody z porady předsedy sněmovny s místopředsedy a předsedy klubů. 11. hlasování na této schůzi.

Kdo podporujete tento návrh, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? 11. hlasování skončilo.

Ze 174 přítomných 144 pro, sedm proti. Návrh byl přijat.

Další nový bod, zařazený jako poslední bod jednacího dne ve středu, by byl pod názvem "Sdělení předsedy volební komise o ustavení volební komise". Jde rovněž o dohodu ze zmíněné porady. 12. hlasování na této schůzi.

Kdo podporujete tento návrh, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? 12. hlasování skončilo.

Ze 175 přítomných 153 pro, čtyři proti. I tento návrh byl přijat.

A poslední můj návrh zněl: Jako první bod jednacího dne v pátek zařadit nový bod pod názvem "Návrh na ustavení organizačního výboru Poslanecké sněmovny" - rovněž výsledek dohody ze zmíněné porady. 13. hlasování na této schůzi.

Kdo podporujete tento návrh, stiskněte prosím tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? 13. hlasování skončilo.

129 pro, 12 proti ze 175 přítomných. I tento návrh byl přijat.

Děkuji vám a předkládám 12. návrh v pořadí. Přednesl jej pan poslanec Ortman a doporučuje a navrhuje zařadit nový bod, a to 28., pod názvem "Informace předsedy vlády České republiky o současném stavu jednání představitelů vlád České republiky a Spolkové republiky Německo ve věci česko-německých vztahů". Budeme o tom hlasovat ve 14. hlasování na této schůzi.

Kdo podporujete návrh poslance Ortmana, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? 14. hlasování skončilo.

Ze 174 přítomných bylo 63 pro, 77 proti. Návrh nebyl přijat.

Dále navrhl jako 13. v pořadí pan poslanec Ortman zařazení nového bodu 30., a to na čtvrtek. Název bodu zní:

Informace ministra zdravotnictví o stavu v resortu zdravotnictví.

15. hlasování na této schůzi.

Kdo podporujete předložený návrh, stiskněte prosím tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? 15. hlasování skončilo.

Ze 169 přítomných bylo 71 pro, 62 proti. Návrh nezískal nadpoloviční většinu a nebyl přijat.

Jako 14. návrh zazněl návrh pana poslance Hrazdíry a zněl, aby před dosavadní bod 37. byl zařazen nový bod pod názvem:

Zřízení dočasné komise (rozumí se Poslanecké sněmovny) pro vypracování návrhu usnesení PS o ukončení zákonných úprav majetkových restitucí.

16. hlasování na této schůzi rozhodne o návrhu pana poslance Hrazdíry.

Kdo jej podporujete, stiskněte prosím tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? 16. hlasování skončilo.

Ze 174 přítomných bylo 67 pro, 71 proti. Návrh nezískal potřebnou nadpoloviční většinu a nebyl přijat.

Jako 15. zazněl návrh pana poslance Jaroslava Nováka, aby byly staženy body 14. a 15.

Ptám se pana poslance Nováka, zda si představoval hlasování o obou bodech zároveň nebo o každém zvlášť?

Poslanec Jaroslav Novák: 15. byl stažen.

Předseda PSP Milan Uhde: Takže pouze o 14. bodu. Já se omlouvám, nezaregistroval jsem to, co jsem vlastně sám konal.

Pan poslanec Jaroslav Novák navrhuje stáhnout dosavadní bod 14. Jde o 17. hlasování na této schůzi.

Kdo podporujete jeho návrh, stiskněte prosím tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? 17. hlasování skončilo.

Ze 174 přítomných hlasovalo 55 pro, 95 proti. Návrh nebyl přijat.

Dále navrhl pan poslanec Tomáš Ježek, aby byl za dosavadní schválený bod 3. zařazen nový bod pod názvem:

Návrh rozpočtového výboru na přijetí pravidel pro projednání návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 1996 v Poslanecké sněmovně a jejích orgánech.

Tak přesně zní název toho bodu, který pan poslanec Ježek doporučuje včlenit do pořadu.

Budeme o tom hlasovat v 18. hlasování.

Kdo podporujete návrh poslance Ježka, stiskněte prosím tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? 18. hlasování skončilo.

Ze 175 přítomných bylo 150 pro, 1 proti. Návrh byl přijat.

Dále zazněly dva návrhy, jež pronesl pan poslanec Stanislav Gross. První z nich zazněl jako 17. Je tu přání, abych odhlásil poslankyně a poslance. V tuto chvíli jsem to provedl. Prosím, abyste se nově zaregistrovali.

Pan poslanec Stanislav Gross jako 17. návrh v rozpravě předložil návrh, aby byl pořad 34. schůze PS rozšířen o bod pod názvem:

Informace předsedy vlády ČR o jeho jednání s bavorským premiérem Steuberem. Vypadlo mi pořadí, jaké jste, pane poslanče Grossi, navrhoval. Prosím, aby to bylo upřesněno, abychom plně věděli, o čem hlasujeme.

Poslanec Stanislav Gross: Před bod 44, který je uveden na pozvánce na tuto schůzi.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP