Účelem zákona je ochrana révy vinné a révového vína
a) zabezpečením pravosti odrůdy révy vinné (původu jakosti).
b) stanovením územního rozdělení vinohradnictví a odrůdové skladby.
c) stanovením podmínek pro vinohradnickou a vinařskou evidenci.
d) zajištěním zdravotní nezávadnosti révového vína.
e) před falšováním révového vína při úpravách.
f) vymezením působnosti orgánů odborného
dozoru nad vinohradnictvím a vinařstvím,
včetně oprávnění ukládat
sankce.
Zdůvodnění: Kvalitní a zdravotně
nezávadný hrozen révy vinné je základním
předpokladem pro výrobu kvalitního a zdravotně
nezávadného vína. Proto se zákon zabývá
nejen zpracováním hroznů a výrobou
vína, ale i výrobou révových sazenic,
zakládáním a ošetřováním
vinic. Základním posláním zákona
je vytvořit podmínky a hlavně stanovit povinnosti
všem podnikatelům v celém procesu od zakládání
vinic až do uvádění vína do oběhu.
Návrh upravuje i sankce fyzickým osobám (to
jest fyzickým osobám, které nejsou podnikateli
ve smyslu tohoto zákona), protože zkušenosti
z praxe ukázaly, že k falšování
vína dochází i u občanů, kteří
pěstují víno a deklarují, že
pouze pro vlastní potřebu, ale ve skutečnosti
víno prodávají bez povolení a bez
jakékoliv kontroly, a to nejen z hlediska jakosti, ale
zejména z hlediska zdravotní nezávadnosti.
Proto je nezbytné tyto osoby podnikající
načerno postihnout v zájmu ochrany zdraví
lidí sankcemi.
vinohradnictvím činnost, která se zabývá pěstováním révy vinné, výrobou podnoží, roubů, révových sazenic, výsadbou a ošetřováním vinic, výrobou stolních a moštových hroznů révy vinné,
a) podnožovou révou odrůdy révy vinné registrované ve Státní odrůdové knize [§ 5 odst. 3 zákona č. 61/1964 Sb., o rozvoji rostlinné výroby, ve znění pozdějších předpisů.] jako podnož pro révu vinnou, používané jako podnože pro vypěstování révových sazenic,
b) rouby révy vinné části letorostů registrovaných odrůd vinné révy a používané k naroubování na révu podnožovou pro vypěstování révových sazenic,
c) révovou sazenicí sazenice naroubované nebo pravokořenné révy vinné sloužící k vypěstování vinného keře.
d) vinící trvalá kultura, která vzniká vysázením révových sazenic.
e) hrozny plodenství vyrostlá na keřích
révy vinné určené pro přímou
spotřebu (stolní hrozny) nebo moštové
hrozny pro výrobu révového vína.
Vinařstvím činnost, která se zabývá zpracováním hroznů na révové víno, jeho přetáčením, školením, lahvováním nebo uváděním do oběhu.
a) stupněm cukernatosti obsah zkvasitelných cukrů v hroznech vyjádřený v kg ve 100 l révového moštu.
b) révovým rmutem rozdrcené zdravé, nezapařené hrozny révy vinné,
c) révovým moštem šťáva získaná z révového rmutu jako samotok, nebo lisováním, určená pro výrobu révového vína a burčáku,
d) burčákem nápoj získaný kvašením révového moštu, pokud je ve stavu kvašení,
e) zahuštěným révovým moštem koncentrát, získaný z révového moštu zahuštěním teplem nebo vymrazováním. Pro výrobu stolních a jakostních vín také zahuštěním rafinovaným cukrem nebo kombinací uvedených způsobů,
f) révovým vínem nápoj vyrobený alkoholickým kvašením, a to buď úplným nebo částečným, révového moštu u vín bílých nebo révových rmutů u vín červených,
g) matolinami pevné zbytky po vylisování révového rmutu,
h) falšovaným révovým vínem víno, které nebylo vyrobeno révového moštu nebo rmutu anebo jehož vzhled, složení a jakost byly nedovoleně upraveny a je nabízeno jako plnohodnotné pod obvyklým obchodním názvem,
i) přísadami látky, které jsou určeny k přidání do vína za účelem ovlivnění jeho jakosti a docílení určitých vlastností vína.
j) přídatnými látkami látky, které nejsou předmětem konzumu a používají se pouze pro technologické účely,
k) cizorodými látkami (kontaminanty) látky organického a anorganického původu, které jsou obsaženy ve víně a nejsou přídatnými látkami nebo přísadami a mohou mít nepříznivý vliv na zdraví člověku.
l) školením vína technologický postup prováděný u přídatných látek za účelem odstranění nežádoucích látek a zvýšení kvality révového vína,
m) uváděním do oběhu nabízení k prodeji, obchodní skladování, prodej nebo jakýkoliv jiný způsob převodu na jiné osoby,
n) podnikatelem s vínem fyzická nebo právnická osoba, která se zabývá vinohradnictvím nebo vinařstvím
1) jejíž vinice mají celkovou plochu nejméně 300 m2 nebo
2) vlastní nejméně 200 révových keřů anebo
3) vyrábí a uvádí do oběhu
více než 300 l révového vína
ročně.
Zdůvodnění: V návrhu zákona
jsou používány názvy běžně
užívané ve vinohradnické a vinařské
technologii, jejichž význam je vysvětlen ve
výkladu pojmů.
Vinice pro pěstování podnožové révy smějí být vysázeny jen odrůdami, registrovanými jako podnožové odrůdy ve Státní odrůdové knize nebo podle zvláštních předpisů.
Vinice pro pěstování vinné révy
smějí být osázeny jen moštovými
nebo stolními odrůdami, registrovanými ve
Statní odrůdové knize nebo podle zvláštních
předpisů.
Pro zakládání vinice smějí
být používány pouze révové
sazenice uznané Ústředním kontrolním
a zkušebním ústavem zemědělským
(dále jen "ústav") podle zvláštních
předpisů [Zákon č. 61/1964 Sb., o
rozvoji rostlinné výroby, ve znění
pozdějších předpisů.]
Odrůdy révy vinné učené pro
výrobu odrůdového révového
vína jakostního a révového vína
s přívlastkem mohou být pěstovány
pouze na půdě, která se nachází
v katastrálním území obcí ve
vinařské oblasti.
Podnikatel s vínem i fyzická osoba, která
není podnikatelem s vínem podle tohoto zákona
(dále jen "fyzická osoba") jsou povinni
používat k ochraně vinic před chorobami
a škůdci jen povolené přípravky
[Zákon č. 61/1964 Sb., o rozvoji rostlinné
výroby, ve znění pozdějších
předpisů] a agrochemickými zásahy
zajistit zdravotní nezávadnost hroznů.
Podnikatel s vínem i fyzická osoba jsou povinni
oznámit ústavu podezření z výskytu
virových chorob a karanténních škůdců
[Vyhláška ministerstva zemědělství,
lesního a vodního hospodářství
a ministerstva spravedlnosti č. 62/1964 Sb., kterou se
vydávají prováděcí předpisy
k zákonu o rozvoji rostlinné výroby příl.
1,2, ve znění pozdějších předpisů].
Podnikatel s vínem i fyzická osoba při zakládání
vinic s cílem vyrábět révová
vína s přívlastkem nebo prodávat moštové
hrozny z těchto vinic na jejich výrobu smí
vysazovat pouze révové sazenice odrůd pro
danou vinařskou oblast povolené.
Zdůvodnění: Vinohradnictví je velmi
široká oblast, ve které vyvíjí
pěstitelskou a výrobní činnost velký
počet podnikatelů i fyzických osob, které
sice nesplňují pojmové znaky podnikatelů
s vínem, nicméně je třeba, aby některé
povinnosti související s činností
vinohradnickou nebo vinařskou byly ukládány
i jim. Časová náročnost šlechtění
a množení révového materiálu,
budování a životnost plodných vinic
je velká. Proto je nutné zákonnou formou
zabezpečit využití dosud získaných
praktických zkušeností, ale hlavně exaktně
ověřených vědeckých poznatků,
aby stávající úroveň byla trvale
rozvíjena pro zabezpečení růstu kvality
včetně zdravotní nezávadnosti ve prospěch
a užitek spotřebitele.
Územně se pěstování révy
vinné v České republice rozděluje
na vinařské regiony, vinařské oblasti
a vinařské obce.
Vinařské regiony jsou český a moravský.
Vinařské oblasti v regionu českém
jsou Pražská, Mělnická, Roudnická,
Žernosecká, Mostecká a Čáslavská.
Vinařské oblasti v regionu moravském jsou
Brněnská, Bzenecká, Mikulovská, Mutěnická,
Velkopavlovická, Znojemská, Strážnická,
Kyjovská, Uherskohradišťská a Podluží.
Vinařské obce jsou obce ve vinařských
oblastech s vhodnými viničnými plochami osázenými
vinicemi.
Seznam vinařských obcí v jednotlivých
vinařských oblastech vydá Ministerstvo zemědělství
(dále jen "ministerstvo") vyhláškou.
Pro výrobu révových vín s přívlastkem
smí být vysazovány a pěstovány
pouze odrůdy, které pro jednotlivé vinařské
oblasti stanoví ministerstvo vyhláškou.
Stanovené odrůdy musí splňovat předpoklady
pro dosažení vysoké jakosti révového
vína s přívlastkem v půdněklimatických
podmínkách dané oblasti.
Zdůvodnění: Rozdělení vinohradnického území a určení odrůd révy vinné je takto navrženo proto, že půdní a klimatické podmínky mají značný vliv na kvalitu vinohradnické produkce a tím i na kvalitu révových vín. Ustanovení této zásady neomezuje zpracování hroznů z nevyjmenovaných odrůd révy vinné na víno. Vytváří pouze tlak na výrobce, aby pro vína nejvyšší jakostní třídy mohly být použity jen hrozny nejvyšší jakosti. Nejde pouze o jakost danou stupněm vyzrálosti. Kvalita vína v obecnější poloze je výrazně ovlivňována odrůdou pěstovanou v příznivých půdních a mikroklimatických podmínkách. Při výběru odrůd musí být zvažovány i poznatky praxe a tradice, která je rozšířena a uznávána mezi vinaři, často i spotřebiteli.
Proto je nutné vinařské oblasti přesně stanovit, citlivě zařadit vinařské obce do vinařský oblastí a vzhledem k výše uvedenému citlivě řešit i určení odrůd révy vinné pro výrobu révových vín s přívlastkem, což jsou vína v nejvyšší jakostní třídě pro vinařské oblasti.
Naznačené řešen povede výrobce
také ke snížení odrůdové
roztříštěnosti a tím by mělo
dojít i ke zvýšení konkurenceschopnosti
našich vín na domácím trhu i v zahraničí.
Třídění révových vín podle kvality základní suroviny musí být prováděno následovně
Révové víno stolní
Smí být vyráběno pouze z hroznů révy vinné domácí produkce, které dosáhly nejméně 11 stupňů cukernatosti nebo z dovezených hroznů stejného stupně cukernatosti či révového vína z dovozu.
Pokud je révové víno stolní označeno jako české nebo moravské, nesmí přídavek jiných révových vín překročit 15 % objemu.
Stolní révová vína nesmí být označena odrůdou, i když byla vyrobena z jedné odrůdy.
Révové víno jakostní
Smí být vyráběno pouze z hroznů domácí produkce, které dosáhly nejméně 15 stupňů cukernatosti nebo z hroznů dovezených stejné nebo vyšší cukernatosti nebo z jakostních révových vín dovezených. Vyrábí se ve dvou druzích
a) známkové révové víno jakostní musí být vyráběno se stálou jakostí a charakterem podle receptury schválené podle zvláštních předpisů [Zákon č. 30/1968 Sb., o státním zkušebnictví, ve znění zákona č. 54/1987 Sb,. zákona č. 194/1988 Sb. a zákona č. 479/1992 Sb.]
b) odrůdové révové víno jakostní smí být vyráběno pouze z hroznů domácí produkce nebo hroznů či révového vína dovezeného a musí nést vždy označení odrůdy z jejichž hroznů bylo převážně vyrobeno. Pokud je vyrobeno z hroznů domácí produkce, musí být uvedena vinařská oblast, kde byly vypěstovány hrozny. U révových vín dovážených musí být uveden stát, odkud byly dovezeny hrozny nebo révové víno. U odrůdových jakostních vín smí příměs jiné odrůdy dosáhnout maximálně 15 %.
Révové víno s přívlastkem smí být vyráběno jen z hroznů domácí produkce. Musí obsahovat nejméně 90% označené odrůdy a musí nést přesné označení vinařské oblasti a vinařské obce, kde byly vypěstovány hrozny. Vyrábí se ve třech druzích
a) Kabinet je dovoleno vyrábět jen z hroznů, které dosáhly nejméně 19 stupňů cukernatosti,
b) Pozdní sběr je dovoleno vyrábět jen z hroznů, které dosáhly nejméně 21 stupňů cukernatosti,
c) Výběr z hroznů je dovoleno vyrábět
jen z hroznů, které dosáhly nejméně
24 stupňů cukernatosti.
Révové víno s přívlastkem je
dovoleno vyrábět pouze z hroznů, jejichž
odrůda, původ, cukernatost a hmotnost byla ověřena
Českou zemědělskou a potravinářskou
inspekcí (dále jen "inspekce"), která
potvrdí zjištěné skutečnosti
v osvědčení.
Ustanovení této zásady se vztahují
na podnikatele s vínem i na fyzické osoby.
Zdůvodnění: Základním kvalitativním ukazatelem pro většinu zemědělských výrobků a surovin pro potravinářský průmysl musí být zralost. V případě hroznů révy vinné je charakterizována vysokým obsahem zkvasitelných cukrů, příznivým poměrem organických kyselin, vysokým obsahem aromatických a chuťových látek, které v celkovém harmonickém souladu vytváří předpoklad pro dosažení vysoké jakosti a biologické hodnoty.
Proto je při zachování odrůdovosti základním kritériem pro určení jakostních stupňů révového vína vzata cukernatost. tj. obsah cukru v kg ve 100 l moštu. Vedle tohoto základního hlediska, provedená kategorizace výrazně omezuje použití rafinovaného cukru k doslazování moštů, jak je dále uvedeno v zásadě č. 8. Zakotvení uvedené kategorizace révových vín v zákoně je dále velmi důležité z toho důvodu, že bude mít přímou vazbu na cenu hroznů a vína a provedena úprava musí být pro všechny závazná a kontrolovatelná.
Jednou z prvotních a nejdůležitějších
kontrol je přímé a objektivní ověření
výše sklizně hroznů, pravosti odrůd
a výše cukernatosti pro výrobu vín s
přívlastkem. Ověření musí
být prováděna u výrobců ve
vinařských obcích přímo v době
sklizně hroznů.
Révové víno smí být vyráběno
jen z čerstvých hroznů révy vinné,
přísad a přídatných látek,
které odpovídají jakostním a hygienickým
požadavkům podle tohoto zákona a dalších
právních předpisů [Např. zákon
č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu,
ve znění pozdějších předpisů.].
Podnikatelé s vínem mohou vyrábět
révové víno jen jestliže zaručí
sledování jakosti révového vína
včetně jeho zdravotní nezávadnosti.
Podle barvy révového vína smí být vyráběno pouze
a) révové víno bíle - z bílých, růžových a červených hroznů révy vinné,
b) révové víno růžové - z červených nebo modrých hroznů bez nakvašení, u známkových a jakostních révových vín i směsí bílého a červeného révového vína.
c) révové víno červené
- z modrých hroznů nakvašením nebo tepelným
zpracováním.
Podle obsahu cukru u přírodních révových
vín je dovoleno vyrábět
a) révové víno suché - obsah cukru od 0,0 - 4 g.l -1
b) révové víno polosuché - obsah cukru od 4,1 - 12,0 g.l-1
c) révové víno polosladké - obsah cukru od 12,1 - 50 g.l-1
d) révové víno sladké - obsah
cukru více než 50,1 g.l-1
Podle technologie výroby smí být z révového
vína vyráběno
a) révové víno šumivé - řízeným druhotným kvašením vína v lahvích nebo tancích, vykazuje přetlak nejméně 0,3 MPa,
b) révové víno perlivé - umělým sycením révového vína oxidem uhličitým a vykazuje přetlak o 0,1 do 0,3 MPa,
c) révové víno dezertní - z révového vína přidáním rafinovaného cukru nebo zahuštěného moštu, jemného rafinovaného lihu nebo vinného destilátu,
d) révové víno dezertní kořeněné - podobně jako révové víno dezertní a dále se přidává koření schválené hlavním hygienikem České republiky nebo výluhů vyrobených z tohoto koření,
e) víno odalkoholizované - z révového
vína, kterému byl vhodným způsobem
odebrán alkohol, který neobsahuje více než
0,5 % obj.
Podnikatelé s vínem, kteří révové
víno vyrábí za účelem uvádění
do oběhu, jsou povinni požádat o schválení
svých výrobků podle zvláštních
předpisů. [Zákon č. 30/1968 Sb., o
státním zkušebnictví, ve znění
zákona č. 54/1987 Sb,. zákona č. 194/1988
Sb. a zákona č. 479/1992 Sb.].
Ministerstvo upraví vyhláškou podrobnosti výroby
révového vína, požadavky na kvalitu
révového vína a způsob jejich hodnocení.
Ustanovení této zásady se vztahují
i na fyzické osoby.
Zdůvodnění: Zásada zdůrazňuje
přímou souvislost kvalitní a zdravotně
nezávadné suroviny s kvalitou a zdravotní
nezávadností hotového potravinářského
výrobku. Zdůrazňuje nutnou povinnost výrobců,
kterých stále přibývá, sledovat
jakost a zdravotní nezávadnost v procesu výroby.
Současně stanoví i základní
třídění vína, vymezuje základní
omezení a způsoby výroby jednotlivých
druhů vín. Stručně uvedená
vymezení mají za účel zabránit
zneužití technologie výroby a poškození
spotřebitele. Ministerstvo se zmocňuje, aby vydalo
právním předpisem podrobnosti o výrobě
vína, zejména technologických operací
a způsobech hodnocení vína a to senzorických
i analytických.
Do révového vína je zakázáno
přidávat takové přísady a přídatné
látky a v množství, které je způsobilé
ohrozit nebo poškodit zdraví lidí, a které
nejsou schváleny hlavním hygienikem České
republiky. Přísady a přídatné
látky, které je dovoleno k révovému
vínu přidávat, musí být vždy
bezvadné jakosti.
Je zakázáno mošty na stolní a jakostní
révová vína bílá doslazovat
rafinovaným cukrem nebo zahuštěným moštem
nad 20 stupňů cukernatosti, červená
nad 22 stupňů cukernatosti.
Je zakázáno mošty pro výrobu révových
vín s přívlastkem přislazovat nebo
použít moštu anebo zahuštěného
moštu k vytváření zbytků nezkvašeného
cukru.
Je zakázáno révová vína s přívlastkem
konzervovat chemicky s výjimkou použití dávek
oxidu siřičitého v množství povoleném
hlavním hygienikem České republiky.
Je zakázáno užívání takových látek, které jsou svou povahou způsobilé
a) révové víno rozmnožovat,
b) klamat v základních vlastnostech révového vína, jako je přirozený extrakt, buketní a aromatické látky, původní zastoupení organických kyselin s výjimkou technologicky zdůvodněného odkyselení vína.
c) změnit chemické složení révového
vína tak, že se ztěžuje nebo znemožňuje
zjištění, že révové víno
bylo vyrobeno výlučně kvašením
révového moštu.
Je zakázáno při skladování révového vína v procesu jeho výroby skladovat víno ovocné nebo směsi ovocných vín v prostorách, kde je skladováno révové víno, nejde-li o víno v lahvích.
Zakazuje se pod označením révové víno vyrábět za účelem jeho uvádění do oběhu
a) nápoje připravené ze zředěného révového moštu,
b) révový mošt a révové víno připravené nedovolenými postupy, nedovolenými přísadami a přídatnými látkami,
c) alkoholický nápoj vyrobený alkoholickým kvašením výluhů z matolin (druhák).
d) alkoholický nápoj vyrobený kvašením zředěných a doslazených kvasničných kalů (kvasničák),
e) směsi révového vína s alkoholickými nápoji vyrobenými z ovoce, sladu, medu, rostlin nebo jejich výluhů,
f) révové víno vyrobené z hroznů
odrůd, které nejsou registrovány ve Státní
odrůdové knize nebo podle zvláštních
předpisů anebo pocházejícím
ze sazenic, které nebyly uznány ústavem podle
zvláštních předpisů [Zákon
č. 61/1964 Sb., o rozvoji rostlinné výroby,
ve znění pozdějších předpisů.].
Dále je zakázáno
a) používat nízkokalorická nebo nekalorická sladidla pro úpravu sladkosti vína s výjimkou vín určených pro diabetiky,
b) používat syntetické esence nebo voňavé látky, syntetická a přírodní barviva, s výjimkou červeného barviva z modrých hroznů révy vinné,
c) používat kyselinu citrónovou, nejde-li o
výrobu šumivých vín.
Stanovení této zásady se vztahují
na podnikatele s vínem i na fyzické osoby.
Zdůvodnění: V minulosti bývala
výroba révového vína často
cílem spekulativních snah a dosud někde tyto
snahy přetrvávají. Vždy se jednalo o
různé formy falšování. Proto
je nutné, aby zákon přesně stanovil
operace, které v technologii vína, skladování
a oběhu vína jsou nedovolené a co nelze slučovat
s termínem víno. Zakázané postupy
totiž ve většině případů
ohrožují zdraví lidí. Zákaz upravený
v písm. f) navazuje na připravovaný návrh
zásad zákona o odrůdách, osivu a sadbě
pěstovaných rostlin, ve kterém je upravena
povinnost používat rozmnožovací materiál
odrůd registrovaných ve Státní odrůdové
knize nebo na základě reciprocity v obdobném
dokumentu cizího státu.
Révové víno smí být baleno
pouze do obalů a obalových materiálů,
které je chrání před znečištěním,
kontaminací znehodnocením nebo zkažením.
Obal nesmí nepříznivě ovlivňovat
jakost a zdravotní nezávadnost révového
vína. Révové víno s přívlastkem
se smí plnit pouze do skleněných lahví
o obsahu 0,35 l, 0,5 l, 0,6 l, 0,7 l a 0,75 l.
Láhve musí být uzavřeny funkčně
vyhovujícími a zdravotně nezávadnými
uzávěry.
Každý, kdo uvádí do oběhu révové víno ve spotřebitelském balení, je povinen v zájmu ochrany spotřebitele před jeho klamáním označit svůj výrobek etiketou obsahující tyto údaje
a) jméno a bydliště, popřípadě název a sídlo podnikatele s vínem, který révové víno plnil,
b) jméno a bydliště, popřípadě název a sídlo podnikatele s vínem, který révové víno uvádí do oběhu,
c) obchodní název výrobku s uvedením jakostního stupně, označení vína podle způsobu technologie výroby a u odrůdových révových vín také název odrůdy,
d) u révových vín dovážených název státu, odkud byly hrozny nebo révové víno dovezeny, u odrůdových révových vín také název odrůdy,
e) obsah spotřebitelského balení v mililitrech,
f) výrobní údaje v pořadí měsíc a rok lahvování, číslo výrobní partie, u révových vín s přívlastkem také rok sklizně hroznů,
g) informace o zařazení révového vína podle obsahu cukru,
h) obsah alkoholu a použité konzervační
prostředky včetně jejich množství,
Je-li víno určeno pro určitý druh
spotřebitelů (víno pro diabetiky), musí
být tento údaj uveden na etiketě.
Pokud nejde umístit na etiketě všechny požadované
údaje, musí být láhev opatřena
zadní etiketou , ne které budou uvedeny zbývající
údaje.
Révová vína s přívlastkem musí
mít na lahvi zadní etiketu, které musí
být uvedena vinařská oblast a vinařská
obec.
Obaly s révovým vínem stolním a jakostním
uváděné do oběhu nikoliv ve spotřebitelském
balení musí být vždy označeny
údaji uvedenými v odstavci 3 písm. a), b),
c), f) a g).
Zdůvodnění: Nejdůležitějším účelem značení vína, stejně jako všech potravin, je poskytovat spotřebiteli vyčerpávajícím způsobem všechny informace, které potřebuje vědět při koupi vína. Informace musí poskytnout záruku originality výrobku, informace o výrobci, velikosti balení, obsahu alkoholu, datu výroby, jakostním zařazení. Velmi důležitá je informace o chemické konzervaci, pokud byla provedena. Vhodným způsobem provedené značení dotváří i estetickou úroveň finálního výrobku s možností poskytnou doplňující informace, jako je tradice výrobce, zdůraznění věhlasu vinařské oblasti, vinařské obce, viničné hory, kde byly vypěstovány hrozny, jakož i jakostní a komerční úspěchy, kterých již výrobek dosáhl.
Dosud přetrvává uvádění
vína do oběhu v obalech, které nemají
charakter spotřebitelského balení. Aby ani
v těchto případech nemohlo dojít k
záměnám, případně záměrnému
klamání spotřebitele, je nutné transportní
nádoby také označovat požadovanými
údaji, avšak podle uvážení výrobců
s menší náročností na estetickou
úroveň etiket (provozní štítky).
Je zakázáno uvádět do oběhu révové víno, jestliže
a) jsou překročeny stanovené hodnoty obsahu zdraví škodlivých (cizorodých) látek nebo u kterého je zdravotní nezávadnost jinak porušena,
b) je falšované,
c) neodpovídá označení jakosti
d) je neoznačené nebo nesprávně označené,
e) nebylo schváleno příslušnou Státní
zkušebnou [Zákon č. 30/1968 Sb., o státním
zkušebnictví, ve znění zákona
č. 54/1987 Sb,. zákona č. 194/1988 Sb. a
zákona č. 479/1992 Sb.]
Odrůdová révové vína jakostní
a révové vína s přívlastkem
z každého roku sklizně před jejich uváděním
do oběhu a révová vína dovážená
ze zahraničí v cisternách nebo sudech před
jejich dalším zpracováním musí
být předložena ministerstvem k ohodnocení.
Při hodnocení révových vín
uvedených v odstavci druhém ministerstvo zkoumá,
zda hodnocená vína splňují požadavky
uvedené v zásadě č. 5 a další
požadavky na jakost uvedené v prováděcím
předpise.
Způsob předložení vzorku révových
vín uvedených v odstavci druhém a postup
při jejich hodnocení stanoví ministerstvo
vyhláškou.
V prodejnách a provozovnách veřejného
stravování je zakázáno mísit
révové víno z načatých lahví.
Mísení révového vína s vodou,
sodovkou či minerálkou (vinný střik)
je dovoleno pouze na přání zákazníka
a v jeho přítomnosti. Při podávání
révového vína v originální
lahvi smí být tato otvírána jen před
zákazníkem.
Ustanovení této zásady se vztahují
na podnikatele s vínem, na fyzické osoby se vztahuje
ustanovení odstavce prvního.
Zdůvodnění: Zákonem je nutné jasně vymezit, kdy révové víno se zdravotní nebo jakostních důvodů nesmí být uváděno do oběhu a současně jaké podmínky musí výrobci splnit. Ustanovení se týká všech podnikatelů ve smyslu tohoto zákona. Cílem zásady je chránit zdraví občanů, zajistit, aby za peníze vydané dostali výrobek v odpovídající jakosti a množství. Révové víno před uvedením do oběhu musí být schváleno státní zkušebnou. Toto schválení je vydáno většinou na neomezenou dobu a může být odňato teprve při závažném porušení podmínek, za kterých byl výrobek schválen. Vzhledem k tomu, že kvalita révového vína je značně závislá nejen na technologii výroby, ale také na klimatických podmínkách, které jsou každý rok odlišné, je nutné, aby mimo povinné schvalování podle zákona o státním zkušebnictví byla kvalita odrůdových révových vín jakostních a révových vín s přívlastkem (tedy vín nejvyšší jakosti) ohodnocena z každého roku sklizně. Toto ohodnocení by mělo zabezpečit ministerstvo.
I nadále bude do republiky ze zahraničí dováženo révové víno v cisternách, případně
jiným způsobem, jako polotovar. Na tento druh
výrobku se nevtahuje zákon o státním
zkušebnictví. Proto je nutné, aby kontrola
jakosti včetně zařazení do jakostních
tříd byla i v tomto případě
provedena.
Révové víno v době výroby musí
být skladováno ve vhodných nádobách
a skladovacích prostorách, které musí
být čisté, temné a bez zápachu.
Skladů (sklepů) nesmí být současně
využíváno pro skladování vín
ovocných, s výjimkou vín v lahvích,
a jiných materiálů, či výrobků.
Teplota skladů se může pohybovat pouze v rozmezí
6 - 15 °C.
Skladování révového vína před
jeho uvedením do oběhu smí být prováděno
jen v čistých a temných skladech bez přímého
denního světla a pachů cizích pro
révové víno a při teplotách
od 8 do 15 °C.
Pro skladování révového vína
v označených lahvích musí být
skladování prostory suché (relativní
vlhkost do 75 %). Lahve s vínem uzavřené
korkovými zátkami se při skladování
delším než jeden měsíc musí
skladovat ležmo nebo zátkou dolů, podle podmínek,
které umožňuje obchodní balení.
Révové víno v procesu výroby, zrání
a skladování v nádobách i lahvích
musí být řádně označeno,
aby nemohlo dojít k nežádoucí záměně
a vždy bylo možné prokázat původ
a jedinečnost révového vína.
Zdůvodnění: Snahou výrobců
a hlavně podnikatelů zabývajících
se obchodem s vínem musí být, aby při
skladování révového vína nedocházelo
ke změnám v jeho chemickém a biologickém
složení, ke snížení jakosti, zdravotní
nezávadnosti, ale ani ke snížení estetické
úrovně obalové úpravy a označení.
Révové víno velmi výrazně reaguje
na nevhodné skladovací podmínky. Je proto
nutné základní požadavky na jejich kvalitu
přesně stanovit. Nejde jen o skladování
hotových výrobků (vína v lahvích,
transportních nádobách). Je důležité
vytvořit podmínky pro vhodné skladování
révového vína již v době kvašení,
zrání a skladování v ležáckých
sklepích.
Podnikatelé s vínem, kteří provozují vinohradnictví, jsou povinni uvést průkaznou evidenci, ze které musí být zřejmé
a) plocha vinic, z toho plocha vinic plodných podnožových a mladých (stáří 1 - 3 roky), údaje o povolovacím řízení pro nově zakládané vinice a o nabytí výsadbového materiálu,
b) údaje o průběhu a výsledku uznávacího řízení révových sazenic,
c) údaje o druzích a množství použitých chemických přípravků pro ošetření vinic,
d) hmotnost a cukernatost sklizených hroznů s členěním
podle odrůd.
Veškeré vinice podléhají evidenci. Evidenci
vinic vede ústav, který též přiděluje
nové založeným vinicím registrační
číslo.
Podnikatel s vínem je povinen do jednoho měsíce
od právní moci územního rozhodnutí
o založení vinice [§ 39 zákona č.
50/1976 Sb., o územním plánování
a stavebním řádu, ve znění
pozdějších předpisů. § 10
vyhlášky č. 82/1976 Sb., o podrobnější
úpravě územního řízení
a stavebním řádu, ve znění
pozdějších předpisů. ] požádat
ústav o přidělení registračního
čísla.
Fyzická osoba je povinna založení vinice ve
lhůtě uvedené v odstavci třetím
ústavu oznámit.
Ústav je povinen podnikateli s vínem přidělit
do jednoho měsíce ode dne obdržení žádosti
podle odstavce třetího registrační
číslo.
Podnikatel s vínem je povinen ihned vinici označit přiděleným registračním číslem ,
je- li vinice zrušena odevzdat neprodleně ústavu
přidělené registrační číslo.
Podnikatelé s vínem, kteří vyrábí
a uvádí do oběhu révové víno,
jsou povinni vést průkazovou evidenci, ze které
musí být zřejmé
a) hmotnost a cukernatost nakoupených moštových hroznů nebo révového moštu pro výrobu révového vína, z toho zvlášť ze zahraničí, s členěním podle odrůd a zásady č. 5,
b) hmotnost a cukernatost prodaných moštových hroznů nebo révového moštu pro výrobu révového vína s členěním podle zásady č. 5,
c) hmotnost a cukernatost zpracovaných moštových hroznů, vyrobené množství révového moštu a odrůdového révového vína a členěním podle odrůd a zásady č. 5,
d) hmotnost nakupovaného a zpracovaného rafinovaného cukru,
e) jméno a trvalý pobyt, případně
název a sídlo podnikatele s vínem, od kterého
byly moštové hrozny nebo révový mošt
pro výrobu odrůdových révových
vín nebo odrůdová révová vína
nakoupeny nebo podnikatelů s vínem, kterým
byly prodány.
Evidence podle odstavců 1 a 6 a související
doklady musí být uchovávány po dobu
pěti let a musí být předloženy
na požádání orgánů odborného
dozoru.
Ustanovení odstavce 6 této zásady se použijí
přiměřeně pro vedení evidence
výroby a užití alkoholických nápojů
vyrobených z výluhů matolin a zředěných
kvasničných kalů.
Ministerstvo upraví vyhláškou podrobnosti o
členění podle odstavce 1 písm. d)
a podle odstavce 6 písm. a), b) a c) způsob vedení
evidence nakupovaného a zpracovaného cukru a způsob
vedení evidence o zásobách a oběhu
révového vína.
Zdůvodnění: Vinice vzhledem k trvalému charakteru, k nákladům na její založení je investičním dílem vysoké hodnoty. Evidence je důležitá pro zabezpečení rostlinolékařské kontroly a služby, kontrolu užití agrochemických prostředků.
Z plochy vinice musí být vycházeno při vedení vinařské evidence, ověřování celkové výše sklizně hroznů pro výrobu vín a přívlastkem.
Smyslem této zásady je také vytvoření
podmínek pro provádění zpětné
dokladové kontroly. Nové kvalitativní třídění
hroznů pro výrobu révového vína
je prováděno zásadně podle dosažené
cukernatosti a oblastí, v nichž byly vypěstovány.
Proto je nutné nejen ověřovat množství
a cukernatost hroznů pro výrobu, ale i uložit
povinnost vést takovou evidenci, která by znemožnila
provádět nedovolené zásahy.

