Úterý 2. července 1996

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Kolegové a kolegyně, přeje si ještě někdo vystoupit v rozpravě? Pokud tomu tak není, rozpravu uzavírám. V souladu s jednacím řádem nechávám nejdříve hlasovat o návrhu na odročení návrhu na zřízení komise pro bytovou a populační politiku a návrhu na odročení komise pro rodinu, a to až do vyjasnění kompetencí nových vládních orgánů. Pochopil jsem dobře pana poslance Grosse o tomto návrhu? (Poslanec Gross: ano.) Děkuji, pane poslanče.

Zahajuji tedy hlasování k tomuto návrhu. Kdo tento návrh podporuje, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Děkuji.

Hlasování pořadové číslo 29 ...

Nesmírně se omlouvám, vážení kolegové. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Nyní teprve mohu oznámit pořadové číslo 29: ze 180 přítomných bylo 106 pro a 19 proti. Konstatuji tedy, že tento návrh byl odročen. Zdůrazňuji: Odročen, nikoliv zamítnut.

Další pozměňovací návrhy, které byly předloženy, byly dva.

Zaprvé to byl návrh pana poslance Honajzera, aby stálá komise pro sdělovací prostředky neměla 14 členů, jak bylo obsaženo v původním návrhu, ale 20 členů. Opět se pro kontrolu ptám pana poslance Honajzera, zda jsem jeho návrh interpretoval správně. (Poslanec Honajzer souhlasí.) Děkuji.

V tomto případě zahajují hlasování pořadové číslo 30. Kdo podporuje tento návrh, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Konstatuji, že 179 členů u pořadového čísla 30 bylo 137 pro, proti 14 a nehlasovalo 28, takže návrh byl přijat.

Další návrh, který byl v rozpravě vznesen panem poslancem Vlachem, bylo doporučení, - my nemůžeme výborům ukládat, ale můžeme jim jako sněmovna doporučovat, - tedy doporučení hospodářskému výboru, aby byl zřízen podvýbor bytový a doporučení výboru sociálnímu a zdravotnímu, aby byl zřízen podvýbor pro rodinu. Táži se opět pana poslance Vlacha, zdali jsem ho interpretoval správně. Je-li tomu tak, souhlasíte s tím, abychom po těchto dvou doporučeních hlasovali dohromady? Nevidím námitky ... Vidím námitky. Pan kolega Matulka. Prosím, pane poslanče.

Poslanec Dalibor Matulka: Pane předsedo, dámy a pánové, domnívám se, že návrh řeší meritorně, ale jiným způsobem totéž, co navrhovali moji kolegové z poslaneckého klubu KSČM. Naše návrhy byly odročeny, čili meritorně se o nich bude hlasovat zřejmě později. A kdybychom hlasovali o těchto návrzích, tak bychom vlastně meritorně rozhodli a už by nebylo v odročeném hlasování o čem hlasovat. Domnívám se, že je poctivé, aby sám pan místopředseda Vlach řekl, že netrvá nyní na hlasování, ale až poté, co budou projednány naše odročené návrhy. Pokud to sám neudělá, tak to navrhuji já, odročení.

Předseda PSP Miloš Zeman: Pane poslanče, vaše námitka se týká dvou různých způsobů hlasování. U komise hlasujeme o tom, zda má mít interdisciplinární působnost, a to vyplývá z charakteru orgánů, které ještě nebyly ustaveny, jako je ministerstvo regionální, zatímco u podvýboru se jedná o jiný problém.

Kromě toho je to doporučení, není to rozhodnutí o ustavení komisí. Přejete si, abych nechal o vaši námitce hlasovat jako o námitce procedurální? (Poslanec Matulka: ano.) O procedurální námitce se hlasuje bez rozpravy.

Kdo tedy souhlasí s procedurální námitkou pana poslance Matulky, to znamená nepřípustnost hlasování o tomto bodu, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto doporučení? Děkuji.

Hlasování pořadové číslo 31: z přítomných 182 bylo pro 48, proti 90. Procedurální námitka byla tedy zamítnuta.

Za této situace se domnívám, že bude korektní, když umožním dvojí hlasování v pochybnostech.

Nechám nejdříve hlasovat o doporučení této sněmovny hospodářskému výboru, aby zřídil podvýbor bytový. Kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že hlasování číslo 32 skončilo takto: ze 181 přítomných bylo 99 pro, proti bylo 18 a nehlasovalo 64. Návrh byl přijat.

Dále nechávám hlasovat o návrhu, kde rovněž sněmovna doporučuje výboru sociálnímu a zdravotnímu zřízení podvýboru pro rodinu. Kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že ze 180 přítomných bylo pro návrh 75, proti bylo 24, ale nehlasovalo 81. Z tohoto hlediska návrh nebyl přijat.

Samozřejmě každý z poslanců, pokud si přeje, může uplatnit námitku a žádat opakování hlasování z procedurálních důvodů. Přeje si někdo z poslanců uplatnit tuto námitku? Nevidím zdviženou ruku. Konstatuji tedy, že tento návrh jako doporučení přijat nebyl.

Zbývá nám tedy ve znění schválení pozměňovacích návrhů, resp. doporučení přejít ke schvalování příslušných usnesení. Navrhuji vám tedy toto usnesení:

Poslanecká sněmovna zřizuje podle § 47 zákona 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny stálou komisi Poslanecké sněmovny pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny, stálou komisi Poslanecké sněmovny pro bankovnictví a stálou komisi Poslanecké sněmovny pro sdělovací prostředky.

Dále Poslanecká sněmovna určuje počty členů stálé komise pro práci kanceláře na 14, stálé komise pro bankovnictví na 12 a stálé komise pro sdělovací prostředky na 20.

A konečně Poslanecká sněmovna stanoví, že uvedené komise budou ustaveny podle zásad poměrného zastoupení.

Má někdo připomínku k přednesenému návrhu usnesení? Není-li tomu tak, zahajuji hlasování pořadové číslo 34. Kdo je pro takto navržené usnesení, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 34 skončilo takto:

ze 181 přítomných 165 pro, proti nikdo, nehlasovalo 16. Návrh byl tedy přijat.

Můžeme nyní přejít k dalšímu bodu, a to k bodu, v němž by měl jako první vystoupit předseda volební komise pan poslanec Robert Kolář, z hlediska sdělení lhůt pro podávání návrhů. Dovoluji si pana poslance poprosit, aby uvedl i lhůty - tuším, že desetidenní - pro podávání návrhů na složení komise pro kontrolu BIS a dále, pokud jsem byl správně informován naším organizačním útvarem, i komise pro kontrolu používání operativní techniky Policie ČR, které se údajně v žargonu minulé sněmovny říkalo "Velké ucho". Prosím, pane poslanče.

VI.

Informace předsedy volební komise Poslanecké sněmovny

o lhůtách na podání návrhů poslaneckých klubů

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych vás seznámil s usnesením volební komise Poslanecké sněmovny ze dne 2. 7. 1996 k návrhu na volby na 2. schůzi Poslanecké sněmovny, čili to je schůze, která probíhá právě nyní, a pak na schůzi další, jak to avizoval pan předseda.

Volební komise Poslanecké sněmovny pověřuje předsedu komise poslance Roberta Koláře, aby seznámil Poslaneckou sněmovnu s tím, že lhůta na podání návrhů na členy stálých delegací Poslanecké sněmovny do meziparlamentních organizací je do 2. 7. 1996 do 20.00 hodin, lhůta na podání návrhů na členy stálých komisí Poslanecké sněmovny je do 2. 7. 1996 do 20.00 hodin, lhůta na podání návrhů na předsedy stálých delegací Poslanecké sněmovny do meziparlamentních organizací a stálých komisí Poslanecké sněmovny je taktéž do 2. 7.1996 do 20.00 hodin.

A nyní k usnesení volební komise k volbám komise pro kontrolu činnosti BIS a komise pro kontrolu použití operativní techniky Policie ČR.

Volební komise pověřuje předsedu poslance Roberta Koláře, aby seznámil Poslaneckou sněmovnu s tím, že lhůta na podání návrhů na členy komise pro kontrolu činnosti BIS a na členy komise pro kontrolu použití operativní techniky Policie ČR je do 4. 7. 1996 do 16.00 hodin a lhůta na podání návrhů na předsedu komise pro kontrolu činnosti BIS a předsedu komise pro kontrolu použití operativní techniky Policie ČR je do 4. 7.1996 do 16.00 hodin. Termíny pro poslední dvě jmenované komise a pro jejich předsedy tak jak je stanovila volební komise, umožní ustavit tyto komise a volit jejich předsedy i v případě, že by příští schůze Poslanecké sněmovny začala již 16. 7., čili byla by naplněna desetidenní lhůta. Děkuji za pozornost.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Kolářovi. Toto sdělení bylo určeno samozřejmě všem poslaneckým klubům, takže předpokládám, že lhůty budou dodrženy.

Nyní mi dovolte, abych přistoupil k formálně poslednímu, fakticky však předposlednímu bodu našeho dnešního jednání, což je

VII.

Informace předsedy Poslanecké sněmovny

o svolání ustavujících schůzí výborů Poslanecké sněmovny

a pověření poslanců řízením těchto schůzí

Vážené kolegyně, vážení kolegové, chtěl bych vás nejdříve seznámit s principem, na jehož základě jsem rozhodl o pověření poslanců. Vycházel jsem z kombinace dvou principů, za prvé z principu nejstaršího poslance, za druhé z principu poslance, který již v příslušném výboru v minulém funkčním období pracoval, aby se tak zachovala podobně jako na začátku naší ustavující schůze jistá kontinuita činnosti těchto výborů.

Z toho vyplývá, že jsem vydal rozhodnutí č. 1 o svolání ustavujících schůzí výborů Poslanecké sněmovny na středu 3. 7. 1996 a pověřil jsem poslankyni Hanu Orgoníkovou řízením petičního výboru, poslance Tomáše Páva řízením rozpočtového výboru, poslance Jaroslava Nováka řízením ústavně právního výboru, poslance Jaroslava Melichara řízením výboru pro obranu a bezpečnost, poslance Václava Exnera řízením hospodářského výboru, poslance Čestmíra Hofhanzla řízením zemědělského výboru, poslance Václava Grulicha řízením výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, poslankyni Evu Fischerovou řízením výboru pro sociální politiku a zdravotnictví, poslance Milana Uhdeho řízením výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, poslance Václava Nájemníka řízením zahraničního výboru, a toto až do doby, než bude zvolený předseda potvrzen sněmovnou.

Současně upozorňuji členy organizačního výboru, že první schůzi tohoto výboru svolávám rovněž na zítřek, tedy na 3. července v 15.00 hodin do jednací místnosti č. 106. Vzhledem k tomu, že nikdo z navržených poslanců není na seznamu omluvených, předpokládám, že se mohou své funkce ujmout a že oni sami určí konkrétní hodinu, kdy zítra jejich výbory budou zasedat.

Nyní mi dovolte, abych se dotázal pánů poslanců a paní poslankyň, pro jakou z následujících variant se chtějí rozhodnout. Máme možnost dnes naše jednání ukončit s tím, že zítra se budou konat ustavující schůze výborů a bude rovněž zasedat volební komise. Jak jsem již řekl, podrobnosti o ustavujících schůzích výborů sdělí jejích členům poslanec pověřený řízením výboru. Ale než navrhnu přerušení jednání 2. schůze, a to do čtvrtka do 9.00 hodin, tak bych se chtěl Poslanecké sněmovny otázat, zda by případně souhlasila se zhruba třicetiminutovou přestávkou, jejímž jediným účelem by bylo to, že by organizační útvar rozdal na lavice návrh nového zasedacího pořádku, což by nám umožnilo, abychom ve čtvrtek již zasedali podle tohoto nového pořádku. Ještě před tímto dotazem uděluji slovo poslanci Jičínskému.

Poslanec Zdeněk Jičínský: Pane předsedo, paní poslankyně, páni poslanci, chci se ještě vrátit ke způsobu volby předsedů výborů. Minule se tady hovořilo o tom, že je možný dvojí výklad. Nechci tuto problematiku příliš komplikovat a zdaleka si nemyslím, že jsem znalec dosti složitého jednacího řádu Poslanecké sněmovny. Avšak když jsem si přece jen studoval volební řád, myslím si, že volební řád je předpis, podle kterého se musí konat volby těch funkcionářů, které jsou podle jednacího řádu stanoveny jako povinné a že to je jediný předpis, který způsob volby upravuje. Jde mi o to, že bych nepovažoval za správné, kdyby různé výbory pokud jde o volbu předsedů postupovaly různým způsobem. Pokud jde o volbu místopředsedů, žádná procedura stanovena není.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Jičínskému. Přeje si ještě někdo vyjádřit se k této problematice? Pokud nikoliv, konstatuji, že tato sněmovna již svým usnesením z minulého zasedání přijala určité doporučení pro postup volby vedoucích představitelů jednotlivých odborných výborů.

Táži se tedy, souhlasí poslanci s mým procedurálním návrhem na přerušení schůze na 30 minut, abychom mohli jako poslední bod schválit zasedací pořádek? O slovo se hlásí pan poslanec Jiří Honajzer.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji. Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, já jsem se chystal pro případ, že bude schůze v tomto okamžiku přerušena, svolat na půl hodiny poslanecký klub, čili mně tento návrh velice vyhovuje a já jej za náš klub proto podporuji. Věřím, že v okamžiku, kdy bude tato schůze přerušena, se sejde můj poslanecký klub ve státních aktech. Děkuji.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Nyní se hlásil o slovo pan poslanec František Brožík. Uděluji mu slovo.

Poslanec František Brožík: Pane předsedo, dámy a pánové, měl bych požadavek, pokud bude půlhodinová přestávka, aby pověření členové výborů na ustavující schůze výborů ohlásili po této přestávce, od kolika hodin se zítra sejdou jednotlivé výbory, když tak neučinil pan předseda sněmovny. Děkuji.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Brožíkovi. Jeho návrh je zaznamenán. Prosím předem poslance, kteří byli pověřeni řízením výborů, aby vystoupili a tento návrh předložili.

Nyní, ještě před panem poslancem Grossem, se, myslím, hlásil ... Ne. Omlouvám se. Byl signalizován pan kolega Výborný, ale zatím se zřejmě nehlásil, takže pan poslanec Gross.

Velice se vám omlouvám, takže má původní informace byla správná, prosím pana poslance Grosse o maličké poshovění a uděluji slovo panu poslanci Výbornému.

Poslanec Miloslav Výborný: Pane předsedo, dámy a pánové, já samozřejmě mám zato, že ona přestávka, dokonce se domnívám, že by mohla být o něco málo delší než 30minutová, je přestávkou užitečnou, a to mj. i proto, že podle mého mínění není příliš šťastné, aby předseda Poslanecké sněmovny, který svolává ustavující schůze výborů, učinil tak zmocněním, kterým toto svolání, co do hodiny svolání, přenese na toho, kdo je pověřen řízením ustavující schůze.

Obávám se, že přesnější výklad je totiž takový, že předseda Poslanecké sněmovny určí nejen den, kdy se ustavující schůze toho nebo onoho výboru sejde, ale určí také hodinu. To má svůj význam a já bych velmi doporučoval, aby v tomto směru bylo postupováno tak, že ona přestávka, o kterou předseda sněmovny sám žádal, bude mj. využita ke koordinaci v tom slova smyslu, že by se jednotlivé výbory, resp. ti poslanci, kteří jsou pověřeni jejich řízením, společně s panem předsedou dohodli, kdy který výbor se sejde, aby totiž nedocházelo k tomu, že někteří poslanci, kteří jsou členy dvou výborů, budou vyřazeni z tohoto důležitého jednání první ustavující schůze výborů.

Čili mé doporučení směřuje k tomu, aby tato přestávka byla využita k oné poradě a aby potom předseda Poslanecké sněmovny sám určil, v kolik hodin ten který výbor se sejde a kde se také sejde na ustavující schůzi. Děkuji.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Výbornému. Velice rád vyhovím, doufám, že to nebude chápáno jako omezování pravomoci těch, kdo byli pověřeni svoláním těchto výborů.

Proto si dovoluji po přerušení této schůze poprosit ty poslance, které jsem jmenoval, aby se se mnou setkali v místnosti č. 120, což je zasedačka předsedy sněmovny, kde bychom se o těchto otázkách poradili.

Nyní dávám slovo panu poslanci Grossovi.

Poslanec Stanislav Gross: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, já, aniž bychom se s kolegou Výborným domlouvali, jsem chtěl navrhnout, aby ta přestávka byla skutečně delší, protože těch 30 minut se mi nezdá být reálných, a žádám, aby to byla minimálně hodina. To je jako návrh.

Předseda PSP Miloš Zeman: Dobře. Vzhledem k tomu, že tento poslední návrh přednesl předseda poslaneckého klubu, budu ho chápat v duchu obvyklé uzance jako návrh poslední, který si osvojuji, takže měním svůj návrh na 30 minut na návrh na 60 minut.

O tomto návrhu, pokud ho přednesl předseda poslaneckého klubu, sice nemusím nechat hlasovat, ale pro jistotu tak přesto učiním.

Kdo souhlasí s přerušením našeho jednání na 60 minut, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Děkuji. Byl někdo proti? Děkuji.

Hlasování, pořadové číslo 35: ze 160 přítomných 131 pro, proti 8, nehlasovalo 20. To znamená, v 17.35 hodin.

(Schůze přerušena v 16.36 hodin.)

(Schůze opět zahájena v 17.40 hodin.)

Předseda PSP Miloš Zeman: Vážené kolegyně poslankyně, vážení kolegové poslanci, pokračujeme v našem přerušeném jednám. Dovolte mi, abych vám předem sdělil, kde a kdy se budou konat ustavující schůze jednotlivých odborných výborů. Prosím, aby zvolení členové těchto výborů si tyto hodiny a tato místa poznamenali do svých diářů.

Zemědělský výbor bude zasedat v místnosti státních aktů, a to od 10.00 hodin, opakuji od 10.00 hodin. Pro ty, kdo se zde ještě příliš neorientují - jako například já - připomínám, že je to místnost 108. Školský a kulturní výbor zasedá od 9.00 hodin, opakuji od 9.00 hodin, a to v místnosti č. 106. Petiční výbor zasedá od 13.00 hodin, opakuji od 13.00 hodin v místnosti C 109. Zahraniční výbor zasedá od 10.00 hodin, opakuji od 10.00 hodin v místnosti 56. Rozpočtový výbor začíná v 9.00 hodin, opakuji v 9.00 hodin ve sněmovně, tedy zde. Výbor pro obranu a bezpečnost zasedá ve 12.00 hodin, opakuji ve 12.00 hodin, a to ve výborové místnosti, tedy B 311. Hospodářský výbor zasedá od 10.00 hodin, opakuji od 10.00 hodin v místnosti č. 108. Místnosti 108 jsou dvě, obě jsou za klavírem, Děkuji za připomínku - 108 B. Regionální výbor " když to zestručním " zasedá od 11.00 hodin, opakuji od 11.00 hodin v místnosti B 211. Předposlední - ústavně právní - výbor zasedá od 10.00 hodin, opakuji od 10.00 hodin v místnosti 55 a sociálně zdravotní výbor začíná svoji činnost rovněž od 10.00 hodin v místnosti 23.

Po dohodě s poslanci, kteří byli pověřeni vedením jedno-tlivých výborů, si dovoluji požádat poslanecké kluby, případně jednotlivé poslance, kteří tak dosud neučinili, aby nominace na předsedy těchto výborů předali tajemníkům těchto výborů do dnešního večera, a to nejpozději do 20.00 hodin. V nejhorším případě, pokud by snad tajemníky nezastihli, je mohou předat i poslancům, kteří byli pověřeni řízením těchto výborů.

I.

Návrh na zasedací pořádek v jednacím sále

Poslanecké sněmovny

Vážení přátelé, naplnil se onen krásný okamžik, na který celou dobu čekáme, okamžik, kdy se nám na lavice rozdává zasedací pořádek, resp. návrh zasedacího pořádku. Táži se poslanců, zda ho mají na své lavici rovněž, nebo zda rozdávání v této chvíli pokračuje. Zdá se, že ještě chvíli bude probíhat

Nechci na dvě nebo tři minuty vyhlašovat zbytečnou přestávku, prosím tedy, abyste laskavě setrvali v zasedací síni. Myslím si, že zhruba za dvě minuty, až vám to bude rozdáno, budeme moci pokračovat v našem zasedání.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, zdá se, že rozdávání bylo ukončeno. Táži se, zda je zde přítomen poslanec, který nemá zasedací pořádek, Není tomu tak. Takže vážené paní poslankyně a páni poslanci, máte před sebou návrh zasedacího pořádku v jednacím sále Poslanecké sněmovny tak, jak se na něm konečně dohodly jednotlivé poslanecké kluby.

K tomuto návrhu si dovoluji otevřít rozpravu. Táži se, kdo se do této rozpravy hlásí. Vidím, že do rozpravy se nehlásí nikdo, takže mi dovolte, abych tuto rozpravu ukončil a předložil vám k hlasování tento návrh usnesení.

Poslanecká sněmovna schvaluje v souladu s § 52 odst, 1 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, zasedací pořádek v zasedacím sále Poslanecké sněmovny podle předloženého návrhu. Zasedací pořádek bude tvořit přílohu tohoto usnesení.

Ptám se, zda má někdo k tomuto návrhu usnesení připomínku. Žádné připomínky nevidím. Přistoupíme tedy k poslednímu hlasování dnešního dne. Zahajuji hlasování pořadové číslo 36.

Kdo souhlasí s předloženým návrhem usnesení, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 36 skončilo tímto výsledkem: Ze 184 přítomných poslanců bylo pro 173 poslanců, proti nebyl nikdo a nehlasovalo 11 poslanců.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, konstatuji, že návrh našeho zasedacího pořádku byl schválen.

Konstatuji, že zítra - tedy ve středu - se budou konat ustavující schůze výborů Poslanecké sněmovny a - jak už jsem řekl - bude rovněž zasedat volební komise. Byly vám sděleny podrobnosti o ustavujících schůzích výborů. Navrhuji proto přerušit jednání 2. schůze Poslanecké sněmovny do čtvrtka 4. července do 9.00 hodin, kdy budeme pokračovat v projednávání dalších bodů schváleného pořadu.

Protože o tomto návrhu se podle § 54 odst. 9 rozhoduje bez rozpravy, táži se, kdo s návrhem na přerušení schůze souhlasí, ať naposledy dnes stiskne tlačítko a zvedne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že u pořadového čísla 37 z přítomných 169 bylo 159 pro, proti nikdo, nehlasovalo 10.

Děkuji vám za dnešní práci a přerušuji naši schůzi.

(Schůze přerušena v 17.50 hodin.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP