Čtvrtek 4. července 1996

2. den schůze (4. července 1996)

Přítomni:

Předseda PSP M. Zeman, místopředseda PSP J. Vlach, místopředseda PSP J. Kasal, místopředseda PSP K. Ledvinka, místopředseda PSP J. Honajzer, místopředsedkyně PSP P. Buzková a 191 poslanců.

(Schůze byla zahájena v 9.03 hodin.)

Předseda PSP Miloš Zeman: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení hosté, zahajuji druhý jednací den 2. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás srdečně vítám.

Prosím i kolegu Prokopa, aby zaujal své místo a všechny vás prosím, abyste se přihlásili identifikačními kartami a případně mi sdělili, kdo žádá o vydání náhradní karty. Prozatím nevidím nikoho, kdo by žádal o vydání náhradní karty. Konstatuji tedy, že nikomu z nás se ji nepodařilo zapomenout a děkuji vám za to.

Dovolte mi, abych přistoupil k bodu 7 schváleného pořadu, kterým je

VIII.

Návrh předsedy Poslanecké sněmovny na potvrzení

předsedů výborů Poslanecké sněmovny

Právě jsem dostal sdělení, že na dnešní jednání se z vážných rodinných důvodů omlouvá paní poslankyně Květa Kořínková.

Dovolte mi abych přistoupil k bodu 7. Chci vás informovat, že na ustavujících schůzích výborů byli jejich předsedové zvolení takto:

předsedkyní mandátového a imunitního výboru byla zvolena poslankyně Anna Röschová, předsedou petičního výboru byl zvolen poslanec Jiří Novák, předsedou rozpočtového výboru byl zvolen poslanec Jozef Wagner, předsedou ústavně právního výboru byl zvolen poslanec Libor Novák, předsedou výboru pro obranu a bezpečnost byl zvolen poslanec Petr Nečas, předsedou hospodářského výboru byl zvolen poslanec Josef Holub, předsedou zemědělského výboru byl zvolen poslanec Karel Machovec, předsedou výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí byl zvolen poslanec Václav Grulich, předsedou výboru pro sociální politiku a zdravotnictví byl zvolen poslanec Vladimír Špidla, předsedou výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu byl zvolen poslanec Michal Prokop a předsedou zahraničního výboru byl zvolen poslanec Vilém Holáň.

Protože podle § 35 odst. 2 našeho jednacího řádu potvrzuje předsedy výborů v jejich funkci Poslanecká sněmovna, otevírám k přednesené informaci rozpravu. Až dosud jsem dostal pouze jedinou písemnou přihlášku, a to od kolegy Václava Exnera. Prosím ho proto, aby se ujal slova.

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, pane místopředsedo vlády, dámy a pánové, poslanci klubu Komunistické strany Čech a Moravy nebudou hlasovat pro potvrzení předsedů výborů Poslanecké sněmovny. Znovu protestujeme proti vyloučení dvou poslaneckých klubů z účasti na demokratickém obsazení parlamentních funkcí na všech úrovních podle zásady poměrného zastoupení. Volby předsedů, případně dalších funkcionářů výborů, znovu ukázaly přesné plnění dohod mezi koaličními stranami a Českou stranou sociálně demokratickou. V těchto dohodách sociální demokracie spolu s koalicí zradila demokratické principy, jak je dosud vyznávala a jak nás o nich před volbami informovali její představitelé, a zradila sama sebe.

Dovolte mi citát z 29. schůze Poslanecké sněmovny v 1. volebním období. Zástupce České strany sociálně demokratické v rozpravě o jednacím řádu při přednášení pozměňovacích návrhů jménem klubu sociální demokracie prohlásil: "Mám za to, že kardinální otázkou návrhu tohoto zákona je otázka dodržení základních zásad parlamentní demokracie pokud jde o systém poměrného zastoupení při utváření orgánů a volby funkcionářů poslanecké sněmovny tak, jak je v návrhu uveden v § 115.

Mám však za to, že je to takový základní princip, který by měl být zmíněn přímo v úvodním § 1. Proto přednáším první pozměňovací návrh, a to ten, že v § 1 navrhujeme nový odstavec 3, který by zněl: "Při utváření orgánů a volbě funkcionářů Poslanecké sněmovny se vychází ze zásady poměrného zastoupení."

Za této situace se, vážení poslanci této strany, nám a hlavně svým voličům dívejte zpříma do očí a nikdy neuhýbejte pohledem. Užívejte si spolu s koalicí funkcí, budou-li potvrzeny, i těch, které jste získali na úkor vypuštěných parlamentních stran.

Přitom si připomínejte, že k postům nelze šplhat po zádech nikoho. Argumentujte dále směšným extrémismem nebo ještě směšnější neodborností. Ochočila si vás vládní koalice. Chcete-li dodržovat dohody, přijaté u pana prezidenta i jinde v dosavadním duchu vašeho postupu, budete muset hlasovat pro důvěru vládě, ať je jakákoliv, a ať přednese nebo nepřednese jakékoliv vládní prohlášení.

Voliči však chtěli změnu, ne kontrolu na základě dohod o rozdělení postů. Dnes však budou mít staronovou vládu, včetně Klause, Rumla i Vodičky. Opouštíte možný potenciál opozice, znamenající převahu nad koalicí a možnost změnit nepříznivý vývoj v naší zemi v mnohých věcech, a nedosáhnete cílů - mnohých společných s naší stranou - které byly předmětem předvolebních a dokonce i povolebních prohlášení.

První, čeho takto v našem parlamentu nedosáhneme a co jste - koalice i ČSSD - opustili, jsou demokratické principy. Škoda. Nedivím se, že vás v tomto vládní koalice povzbuzuje, že vám tleská, a při vašich chybách se usmívá. Po několikerém ověření tohoto stavu v dosavadním jednání sněmovny jsme již do funkcí nekandidovali.

Jak ukázaly kandidatury republikánů, bylo by to až na výjimky - drobty ze stolu hojnosti parlamentních funkcí - zbytečné. Nejsme součástí dohody. I vysoké funkce ve sněmovně jsou však jen organizační, reprezentační a je za ně vyšší plat.

Komunističtí poslanci nerezignují na aktivitu v Poslanecké sněmovně. Byli jsme aktivní a pracovití v minulém volebním období, budeme takoví i dál, jako jsme byli od počátku volebního období této Poslanecké sněmovny. Každý může přednést návrh, pokud ovšem budeme dál lépe než dosud dodržovat jednací řád. Každý máme jeden hlas. Hlásíme se do neplacených funkcí zpravodajů. Nebudeme jen hlasovat proti. Budeme spolupracovat se sociální demokracií i s koaličními stranami v rozsahu shodných bodů v programech při posuzování konkrétních návrhů. Budeme se snažit, aby období pokulhávající demokracie - "demokratické koalice ČSSD a vládní koalice" - co nejdříve skončilo a bylo nahrazeno respektem ke všem občanům a jejich zástupcům v parlamentě. Neměli bychom se dostat do pozice Ruské federace, kde se označení "demokrat" po násilných mocenských zásazích proti parlamentu a převaze legislativy formou prezidentských dekretů stalo nadávkou.

Za této situace přeji nově zvoleným funkcionářům, budou-li přese všechno potvrzeni, mnoho úspěchů při jejich trpkém údělu.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu kolegovi Exnerovi. Ptám se, kdo další se hlásí do rozpravy k tomuto bodu? Písemné přihlášky jsem až dosud neobdržel. Ač jsem se podíval dvakrát, nikoho se zdviženou rukou nevidím. Konstatuji tedy, že nikdo další se do rozpravy nehlásí, a proto tuto rozpravu končím.

Doporučuji nyní hlasovat o potvrzení každého předsedy zvlášť. Není k tomuto způsobu hlasování námitek? Zdviženou ruku, která by namítala, nevidím. Ano, prosím. (Námitka ze sálu.) Chápu tento návrh jako procedurální návrh k hlasování en bloc a o procedurálním návrhu se hlasuje bez rozpravy.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro to, abychom hlasovali o všech předsedech výborů najednou, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? Děkuji.

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 38 ze 169 přítomných bylo 62 pro tento návrh, proti bylo 73, nehlasovalo 34. Konstatuji tedy, že předložený protinávrh byl zamítnut.

Z toho vyplývá, že budeme postupovat podle původního předloženého návrhu, tedy že budeme hlasovat o potvrzení každého předsedy touto sněmovnou zvlášť.

Ptám se proto, kdo souhlasí, abychom ve funkci předsedy mandátového a imunitního výboru potvrdili poslankyni Annu Röschovou. Zahajuji hlasování.

Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji.

Konstatuji, že u hlasování pořadové číslo 39 bylo pro 127, proti 17. To znamená, že poslankyně Röschová byla potvrzena ve funkci předsedkyně mandátového a imunitního výboru.

Přecházíme nyní k dalšímu hlasování č. 40. Kdo souhlasí, abychom ve funkci předsedy petičního výboru potvrdili poslance Jiřího Nováka? Kdo je proti? Děkuji.

130 pro, proti 5, hlasování pořadové číslo 40. Konstatuji, že poslanec Jiří Novák byl potvrzen ve funkci předsedy petičního výboru.

Přecházíme nyní k dalšímu hlasování č. 41. Kdo souhlasí, abychom ve funkci předsedy rozpočtového výboru potvrdili poslance Jozefa Wagnera, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že pro tento návrh bylo 126 hlasů, proti 11. Poslanec Jozef Wagner byl sněmovnou potvrzen ve funkci předsedy rozpočtového výboru.

Nyní přecházíme k dalšímu hlasování pořadové číslo 42. Kdo souhlasí, abychom ve funkci předsedy ústavně právního výboru potvrdili poslance Libora Nováka, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Prosím pracovníky technické obsluhy o nastavení času, hlasování nemůže být přerušeno. Pokud čas byl nastaven špatně, dovolte mi, abych s vaším souhlasem hlasování opakoval.

Kladu otázku ještě jednou. Kdo souhlasí, abychom ve funkci předsedy ústavně právního výboru potvrdili poslance Libora Nováka, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 43 skončilo tímto výsledkem: 127 pro a proti 15. Poslanec Libor Novák byl potvrzen ve funkci předsedy ústavně právního výboru.

Technickou poznámku má pan poslanec Vik. Prosím, pane poslanče.

Poslanec Jan Vik: Pane předsedo, dámy a pánové, já myslím, že by bylo dobré nějakým způsobem lépe zkoordinovat to hlasování směrem z vašeho místa, poněvadž vy vlastně, když řeknete, kdo je proti, tak už skončí ten limit, kdy se může hlasovat. Ono se to teď prakticky projevuje pouze u našich poslanců, protože jediný kdo je proti, jsme vlastně my, ale do budoucna by to mohlo dělat větší problémy.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji, pane poslanče, budu respektovat vaši připomínku a intervaly pro hlasování budou delší.

Takže dovoluji si přejít k dalšímu hlasování a budu tisknout tlačítko zahajující hlasování teprve v okamžiku, kdy přečtu otázku, čímž se váš problém vyřeší.

Kdo tedy souhlasí, abychom ve funkci předsedy výboru pro obranu a bezpečnost potvrdili poslance Petra Nečase, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Takže v hlasování č. 44 bylo 127 pro, proti bylo 16, konstatuji, že pan poslanec Petr Nečas byl potvrzen ve funkci předsedy výboru pro obranu a bezpečnost.

Nyní přecházíme k dalšímu hlasování. Kdo souhlasí, abychom ve funkci předsedy hospodářského výboru potvrdili poslance Josefa Holuba, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování pořadové číslo 45 - pro 130, proti 16.

Konstatuji, že pan poslanec Josef Holub byl sněmovnou potvrzen ve funkci předsedy hospodářského výboru.

Dále se ptám, kdo souhlasí, abychom ve funkci předsedy zemědělského výboru potvrdili poslance Karla Machovce, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že hlasování č. 46 - pro 124, proti 18, takže sněmovna potvrdila ve funkci předsedy zemědělského výboru pana poslance Karla Machovce.

Dále se ptám, kdo souhlasí, abychom ve funkci předsedy výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí potvrdili poslance Václava Grulicha. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Hlasování č. 47 - pro 123, proti 20.

Konstatuji, že poslanec Václav Grulich byl sněmovnou potvrzen ve funkci předsedy tohoto výboru.

Dále se ptám, kdo souhlasí, abychom ve funkcí předsedy výboru pro sociální politiku a zdravotnictví potvrdili poslance Vladimíra Špidlu, nechť zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 48 bylo 133 pro, proti 17.

Poslanec Vladimír Špidla byl sněmovnou potvrzen ve funkci tohoto výboru.

Dále se ptám, kdo souhlasí, abychom ve funkci předsedy výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu potvrdili poslance Michala Prokopa. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 49 skončilo výsledkem 132 pro, 18 proti, takže pan poslanec Michal Prokop byl sněmovnou potvrzen ve funkci tohoto výboru.

A konečně se ptám, kdo souhlasí, abychom ve funkci předsedy zahraničního výboru potvrdili poslance Viléma Holáně, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Pořadové číslo 50 - pro 129, proti 17, takže pan poslanec Holáň byl sněmovnou rovněž potvrzen ve funkci tohoto výboru.

Konstatuji tedy, že jsme potvrdili všechny předsedy výborů Poslanecké sněmovny, kteří byli zvoleni na ustavujících schůzích výborů. Velice upřímně blahopřeji všem předsedům výborů k jejich zvolení a přeji jim mnoho úspěchů v jejich další práci. Konstatuji dále, že potvrzením předsedkyně mandátového a imunitního výboru jsme projednali také přerušený 7. bod ustavující schůze.

Po zvládnutí tohoto bodu a po předchozí dohodě bych poprosil pana místopředsedu Karla Ledvinku, aby převzal další řízení schůze, tj. návrh volební komise Poslanecké sněmovny na volbu členů stálých delegací do meziparlamentních delegací.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Dalším bodem je návrh volební komise Poslanecké sněmovny na volbu členů stálých delegací do meziparlamentních delegací.

Přihlásil se místopředseda Jiří Vlach.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Dámy a pánové, já jsem se hlásil, ještě než jsme vstoupili do tohoto bodu. Chtěl jsem jménem našeho klubu a věřím, že nejenom jménem našeho klubu, požádat o přestávku před tímto bodem. Požádal bych kvůli potřebné koordinaci a výměně informací o přestávku delší. Chci vás ujistit, že vás tím neokradu o čas. Neokrademe vás o čas, protože nás nyní čeká volba členů stálých delegací jako bod 10, pak máme návrh volební komise na volbu předsedy stálých komisí a vedoucích stálých delegací. Volební komise dnes ráno rozhodla o tom, že tato tajná volba proběhne na zvláštních hlasovacích lístcích a těch se musí na 10 orgánů nebo na 10 funkcí vyrobit 2000, ověřovatelé budou muset podepsat 2000 těchto lístků. Čili tak jako tak zde vznikne z technických důvodů určitý časový prostor.

Takže já bych v tomto okamžiku požádal o 50minutovou přestávku na jednání klubů. Děkuji.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji, samozřejmě že vyhovím a prosím současně členy volební komise, aby využili tento čas k výrobě hlasovacích lístků, za což děkuji.

Sejdeme se tedy po přestávce v 10.15 hodin.

(Schůze přerušena v 9.26 hodin.)

(Schůze opět zahájena v 10.20 hodin.)

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Dámy a pánové, prosím o klid, budeme pokračovat. Dalším bodem je

IX.

Návrh volební komise Poslanecké sněmovny na volbu

členů stálých delegací do meziparlamentních organizací

Úvodem chci připomenout, že v úterý 2. července jsme stanovili, že členové delegací budou voleni většinovým způsobem.

Nyní prosím, aby se slova ujal předseda volební komise pan poslanec Robert Kolář a uvedl návrh volební komise, který vám byl rozdán do lavic.

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedající, vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych vás seznámil s usnesením volební komise.

Volební komise konstatuje, že obdržela všechny návrhy od poslaneckých klubů ve stanoveném termínu. Volbu je možno zahájit.

Jednotlivé návrhy jste každý z vás obdrželi v písemné formě na lavice, takže se domnívám, že není potřebné tyto návrhy číst na mikrofon, a že o nich můžeme přímo hlasovat. Děkuji.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Navrhuji, abychom nejdříve vedli rozpravu o celém návrhu, tj. o všech členech delegace najednou. Po ukončení této rozpravy pak budeme hlasovat o jednotlivých delegacích zvlášť, a to v tom pořadí, jak je uvedeno v předloženém návrhu.

Pro přesnost uvádím, že podle volebního řádu se hlasuje o všech navržených kandidátech jednotlivě. Celý akt volby je upraven čl. V, body 14 až 21 volebního řádu.

Otevírám rozpravu. Jako první se do ní přihlásil pan místopředseda Honajzer. Prosím, aby se ujal slova.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Vážený pane předsedající, pane předsedo, kolegyně a kolegové, očekával jsem sice, že informaci, kterou vám teď sdělím, přednese můj kolega pan místopředseda Vlach, ale vzhledem k tomu, že ho aktuálně ve sněmovně nevidím, pokusím se toto sdělení přednést já.

Při jednání našeho klubu jsme dospěli k závěru, že není bezpodmínečně nutné, aby stálá delegace Poslanecké sněmovny do Středoevropské iniciativy, kterou máme v tisku, který jsme dostali na lavice (na str. 4) jako poslední, byla volena jako 5členná, jak je uvedeno v závorce, pod názvem této delegace.

Dospěli jsme k závěru, že s ohledem na statut této delegace, který je jiný, než u některých jiných delegací (např. do Rady Evropy, Evropského parlamentu apod.), je možné zvolit všech 8 členů tak, jak jsou navrženi. Je možné, aby poté případně jezdilo na zasedání této Středoevropské iniciativy pouze 5 poslanců.

Tato delegace sama by volbou ze svého středu rozhodla, kterých pět tehdy či jindy pojede. Děkuji vám.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Do rozpravy je dále přihlášen pan kolega Filip. Prosím, aby se ujal slova. Předtím mi dovolte jenom říci, že pan kolega Lobkowicz má náhradní kartu č.2.

Poslanec Vojtěch Filip: Pane předsedající, pane předsedo, dámy a pánové, chtěl bych pouze ve stálé delegaci do Parlamentního shromáždění Rady Evropy upravit náš návrh tak, že paní poslankyně Taťána Jirousová kandiduje jako náhradník stálé delegace, nikoliv jako člen.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Ano, Prosím, abyste si všichni upravili kandidátku.

Do rozpravy je dále přihlášen pan kolega Gross. Připraví se pan kolega Payne.

Poslanec Stanislav Gross: Vážený pane předsedající, pane předsedo, dámy a pánové, po dohodě s kolegyní Buzkovou stahuji její nominaci na předsedu stálé komise Poslanecké sněmovny pro sdělovací prostředky. Zůstává v nominaci pouze jako člen.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Není to zahraniční delegace, ale přesto bereme na vědomí tuto zprávu. Prosím, aby se slova ujal pan kolega Payne.

Poslanec Jiří Payne: Pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych ještě upřesnil informaci, která zde byla podána v souvislosti se Středoevropskou iniciativou.

V minulém volebním období jsme neměli stálou delegaci pro tuto mezinárodní instituci, takže faktický stav byl takový, že všech 200 poslanců sněmovny teoreticky mělo mít zájem o spolupráci zemí, které se účastní Středoevropské iniciativy.

Návrh na 8 členů vychází z toho, že se nám zdá, že by to byl optimální počet lidí, kteří by se měli zaměřit na práci v této instituci. S tím, že máme pět hlasovacích míst, ale to je podobná situace jako v některých jiných delegacích, kde na některé výbory, komise apod., obesíláme menší skutečnou delegaci, než je počet lidí, kteří se věnují danému tématu. Z toho číslo osm je naším politickým rozhodnutím. Je to středně velká delegace (víte, že máme delegaci největší 15člennou, nejmenší 4člennou; 8členná delegace je zhruba středně velká).

To byla asi logika tohoto návrhu, proč docházíme k číslu 8, které není dáno v žádném statutu, ale Středoevropská iniciativa nemá mandáty vázané na konkrétní jména. To znamená, my si můžeme toto vlastním usnesením upravit. Děkuji.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji. Kdo se dále hlásí do rozpravy? Nikdo. Rozpravu končím.

Chci požádat pana kolegu Roberta Koláře, aby se mnou sledoval od řečniště výsledky hlasování, abychom případně neudělali nějakou chybu, za což děkuji.

Nejdříve tedy budeme hlasovat o členech stálé delegace do Parlamentního shromáždění Rady Evropy. Jde o 1. kolo.

Táži se, kdo souhlasí, aby členem této delegace byl zvolen poslanec Josef Janeček.

Zahájil jsem 51. hlasování.

Kdo je pro? Kdo je proti?

Pro hlasovalo 127, proti 8 poslanců.

Konstatuji, že pan poslanec Janeček byl zvolen členem stálé delegace Poslanecké sněmovny.

Zahájil jsem 52. hlasování.

Ptám se, kdo souhlasí s tím, aby paní kolegyně Jirousová byla členkou této delegace. (Ruch v sále.) Pardon, omlouvám se.

Zahájil jsem 53. hlasování.

Ptám se, kdo souhlasí s tím, aby pan kolega Kalus byl členem této delegace. Kdo je proti?

Konstatuji, že pro hlasovalo 129, proti byl 1 poslanec.

Pan kolega Kalus se stal členem této delegace.

Zahajuji 54. hlasování a ptám se, kdo souhlasí s tím, aby pan kolega Koucký byl členem této delegace. Kdo je proti?

Konstatuji, že pro bylo 128, proti 1 poslanec. Konstatuji, že pan kolega Koucký se stal členem této komise.

Zahájil jsem 55. hlasování a ptám se, kdo souhlasí s tím, aby pan kolega Prokop byl členem této delegace. Kdo je proti?

Pro hlasovalo 123, proti 2 poslanci. Konstatuji, že kolega Prokop byl zvolen členem této delegace.

Zahájil jsem 56. hlasování a ptám se, kdo souhlasí s tím, aby pan kolega Ransdorf byl členem této delegace. Kdo je proti?

Pro hlasovalo 83 poslanců, proti 46. Vzhledem k tomu, že je přítomno 173 poslanců, návrh nebyl přijat. Pan poslanec Ransdorf se nestal členem této delegace.

Zahájil jsem 57. hlasování a ptám se, kdo souhlasí s tím, aby pan kolega Sládek se stal členem této delegace. Kdo je proti?

Pro hlasovalo 64, proti 50 poslanců. Při přítomnosti 171 poslanců návrh nebyl přijat. Pan poslanec Sládek se nestal členem této delegace.

Zahájil jsem 58. hlasování. Ptám se, kdo souhlasí s tím, aby paní kolegyně Štěpová se stala členkou této delegace. Kdo je proti?

Pro hlasovalo 127. Proti 2 poslanci. Konstatuji, že paní kolegyně Štěpová se stala členkou této komise. Pan kolega Filip se hlásil, prosím, aby se ujal slova.

Poslanec Vojtěch Filip: Pane předsedající, dámy a pánové, já sice chápu, že jsme tady přijali princip většinového hlasování do těchto orgánů, ale já se tedy ptám, jakým způsobem ve chvíli, kdy nejsou ještě zvoleni všichni členové této delegace, nebo chybí nejméně jeden člen té delegace, jakým způsobem bude dál pokračováno v tomto ohledu, protože pokud je mi známo, tak Parlamentní shromáždění Rady Evropy je obsazováno podle principu poměrného zastoupení a Parlamentní shromáždění toto obsazení vyžaduje. V tom případě pokud tomu mám rozumět, tak bych potřeboval požádat alespoň o poradu předsedů poslaneckých klubů u předsedy sněmovny podle jednacího řádu.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Já se samozřejmě mohu stejně jako vy pouze zeptat pana předsedy sněmovny, zdali je připraven svolat takovou poradu. Vzhledem k tomu, že ano, dovolte mi, abych přerušil jednání na 30 minut a předseda sněmovny svolává do své kanceláře tuto poradu. Konstatuji, že přerušuji schůzi a sejdeme se v 11.00 hodin.

(Schůze přerušena v 10.34 hodin.)

(Schůze opět zahájena v 11.04 hodin.)

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Dámy a pánové, prosím, abyste zaujali svá místa ve sněmovně, budeme pokračovat v přerušeném jednání. Současně vás prosím, abyste se zaregistrovali.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, budeme pokračovat v přerušeném bodu. Nyní se hlásí předseda poslaneckého klubu SPR pan poslanec Sládek. Prosím, aby se ujal slova.

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedo, dámy a pánové, jak už jsme toho byli svědky vlastně už od zahájení ustavující schůze této sněmovny, tak tady prostě není tato sněmovna schopna dodržet základní principy jednání. Ať už je to zákon, jmenovitě tedy zákon o jednacím řádu, ať už to jsou principy poměrného zastoupení atd. Myslím si, že všem je naprosto jasné, kolik chyb za těch pár dnů už tady ta sněmovna nadělala. Vím, že mnozí z vás, když se projednávají problémy kolem jednacího řádu atd., že pokyvovali, souhlasili, ovšem to nic neznamená. Pokud nebudou skutečně členové této sněmovny schopni vystoupit s tím, že se třeba porušuje zákon, tak není vůbec možné tuto sněmovnu považovat za nějaký demokratický sbor nebo za nějakého představitele tohoto národa, této země.

Na protest proti tomu, že nejsou respektovány tyto základní principy, stahuji kandidaturu těch členů Sdružení pro republiku - Republikánské strany Československa do stálých delegací Poslanecké sněmovny v meziparlamentních organizacích. Trváme na tom, aby tato místa zůstala neobsazena až do té doby, dokud konečně tato sněmovna nezačne jednat podle demokratických parlamentních pravidel. (Potlesk z lavic republikánů.)

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji.

Dámy a pánové, dovolte nejdříve, abych vás seznámil s informací o politické dohodě, která byla uskutečněna na poradě předsedy Poslanecké sněmovny s místopředsedy sněmovny a s předsedy poslaneckých klubů - konstatuji všech poslaneckých klubů.

Dohoda je v podstatě založena na tomto principu: U všech delegací, které jsou voleny na principu poměrného zastoupení, platí zásada, že když nebude zvolen někdo ze zástupců nominovaných příslušným poslaneckým klubem, zablokuje se toto místo pro novou nominaci tohoto klubu pro druhé volební kolo.

Ještě jednu poznámku. Současně jsme se dohodli u pana předsedy na tom, že u těch delegací, kde počet navržených nebo nominovaných členů se rovná počtu členů, vycházejících ze statutu jednotlivých delegací, navrhneme vám, abychom hlasovali o všech členech en bloc.

Děkuji za pochopení. Pokud nikdo nemá žádných připomínek, budeme se řídit tímto způsobem.

Současně žádám pana kolegu Filipa, aby se ujal slova a jako předseda klubu KSČM nás informoval o další části politické dohody.

Poslanec Vojtěch Filip: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych za klub KSČM navrhl opačný postup v tvorbě delegace klubu KSČM v Parlamentním shromáždění Rady Evropy. Za člena parlamentní delegace navrhujeme dr. Jirousovou a za náhradníka této delegace dr. Ransdorfa. Děkuji.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP