Středa 21. května 1997

6. den schůze (21. května 1997)

Přítomno: 197 poslanců

(Schůze zahájena v 9.00 hodin.)

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážený pane ministře, milí hosté, zahajuji šestý den 11. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás srdečně vítám. Prosím, abyste se přihlásili hlasovacími kartami, případně mi oznámili, kdo bude žádat o vydání karty náhradní.

Dovolte mi, abych vás seznámil s tím, co včera při ukončení schůze kolega Kasal oznámil, že nyní zasedá vláda a to od 8.00 - 10.45 hodin. Připomínám, že dnes budeme jednat do 21.00 hodin.

Včera jsme ukončili projednávání bodu 29 a nyní přistoupíme, jak jsme včera stanovili k bodu 31, jímž je

33.

Vládní návrh, kterým se předkládá Poslanecké sněmovně Parlamentu

České republiky k vyslovení souhlasu Smlouva mezi Českou republikou

a Belgickým královstvím o zamezení dvojího zdanění a zabránění

daňovému úniku v oboru daní z příjmu a z majetku, podepsaná

v Bruselu dne 16. prosince 1996, sněmovní tisk 153 - prvé čtení

Vládní návrh jsme obdrželi jako sněmovní tisk 153. Předložený návrh uvede místopředseda vlády a ministr financí pan Ivan Kočárník, kterého prosím, aby se ujal slova. Pan kolega Nehera má náhradní kartu č. 10.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, abych stručně odůvodnil návrh na Smlouvu mezi Českou republikou a Belgickým královstvím o zamezení dvojího zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu a z majetku.

Mezinárodní dvojí zdanění snižuje příjmy, které právnickým a fyzickým osobám jednoho státu plynou z jiného státu. Protože příčinou tohoto dvojího zdanění je kolise daňových zákonů dvou států, může být takové zdanění účinné vyloučeno jen opatřením obou států vzájemně koordinovanou mezinárodní smlouvou.

Nová smlouva o zamezení dvojího zdanění s Belgií, která nahradí dosavadní daňovou smlouvu, uzavřenou mezi ČSSD a Belgickým královstvím v 70. letech, byla podepsána včetně protokolu k ní v prosinci loňského roku u příležitosti návštěvy místopředsedy vlády Zieleniece v Bruselu. Protokol ke smlouvě je její nedílnou součástí a jeho jednotlivé body jsou podrobně popsány v předkládací zprávě. Sjednávání protokolu v oblasti mezinárodních daňových vztahů není neobvyklé. Česká republika má protokol např. ke smlouvě s Polskem, Indonésií, Dánskem a nedávno tato sněmovna odsouhlasila protokol ke smlouvě s Nizozemím.

Vážená Poslanecká sněmovno, chci vás požádat, abyste propustili Smlouvu mezi Českou republikou a Belgickým královstvím do druhého čtení.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Petr Šulák.

Poslanec Petr Šulák: Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, vážené dámy a pánové poslanci, Smlouva mezi Českou republikou a Belgickým královstvím o zamezení dvojího zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu a z majetku, podepsaná v Bruselu dne 16. prosince 1996 - sněmovní tisk 153 - je koncipována podle modelů OECD a OSN.

Smlouva sleduje objektivní rozdělení práva na daň z jednotlivých druhů příjmů mezi smluvní státy, tj. stát zdroje přijmu a stát příjemce příjmu. Uzavření této smlouvy zvýší právní jistotu investorů obou států a zajistí při zdaňování příjmů a majetku pro subjekty jednoho státu na území druhého státu stejné zacházení, jaké požívají subjekty tohoto druhého státu.

Celkový přínos plynoucí z uzavření smlouvy o zamezení dvojího zdanění s Belgií bude záviset na rozvoji jednotlivých forem hospodářské spolupráce. Smlouva řeší kolise daňových zákonů, které jsou součástí právních soustav obou států. V zájmu jednotnosti výkladu výrazů důležitých pro aplikaci smlouvy, je smlouva definuje.

Smlouva zajistí rovné soutěžní podmínky pro organizace a občany obou států tím, že upraví zásadu rovného nakládání, umožní neformální řešení sporů o výklad, provádění smlouvy, dále pak výměnu informací nutných pro provádění smlouvy mezi příslušnými úřady smluvních států.

Nedílnou součástí smlouvy je protokol týkající se licenčních poplatků, metod vyloučení dvojího zdanění a provádění vzájemné pomoci při vymáhání daní.

Smlouva si nevyžádá změny v českém právním řádu a nedotkne se závazků z jiných mezinárodních smluv.

Vzhledem k potřebě zajištění všestranných a vzájemně výhodných vztahů s Belgickým královstvím, pro které je smlouva pro zamezení dvojího zdanění a zabránění daňových úniků nezbytná, doporučuji Poslanecké sněmovně Parlamentu přikázat tuto Smlouvu mezi Českou republikou a Belgickým královstvím k projednání zahraničnímu výboru. Žádám vás, paní poslankyně a páni poslanci, abyste tuto smlouvu propustili k dalšímu řízení.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Otevírám obecnou rozpravu, do které se písemně nikdo nepřihlásil, takže ji končím. Nezazněl žádný návrh na zamítnutí nebo vrácení, takže dovolte, abych vám přednesl návrh na usnesení.

Nejdříve se ale ještě budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Ptám se, zdali má někdo jiný návrh? (Nikdo se nepřihlásil.)

Přistoupíme tedy k hlasování. Budeme hlasovat o návrhu organizačního výboru.

Kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru?

Zahájil jsem hlasování č. 85, kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Návrh byl přijat a já konstatuji, že tento vládní návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru. Tím jsme ukončili jednání - první čtení.

Přistoupíme k projednání bodu

34.

Vládní návrh, kterým se předkládá Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR

k vyslovení souhlasu Smlouva mezi Českou republikou a Mongolskem

o zamezení dvojího zdanění a zabránění daňového úniku v oboru daní

z příjmu a z majetku, podepsaná v Praze dne 27. února 1997 - prvé čtení

Vládní návrh jsme obdrželi jako sněmovní tisk 177. Z pověření vlády předložený návrh uvede její místopředseda a ministr financí pan Ivan Kočárník, kterého prosím, aby se ujal slova.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Pane předsedající, vážená Poslanecká sněmovno, nebudu opakovat obecné problémy dvojího zdanění, protože jsem je částečně řekl už u té předchozí smlouvy.

Chci říci v krátkém odůvodnění Smlouvy mezi ČR a Mongolskem o zamezení dvojího zdanění, že Česká republika má dosud v platnosti 43 mezinárodních smluv o zamezení dvojího zdanění s tím, že další smlouvy se připravují.

Ve vztahu k Mongolsku se v současné době nadále uplatňují dvě mnohostranné daňové smlouvy, které byly uzavřeny v rámci bývalé RVHP. Protože tyto smlouvy jsou současným vývojem v obou zemích překonány, dohodly se obě země na sjednání nové smlouvy, která lépe odráží současné ekonomické a politické podmínky.

Předkládaná Smlouva o zamezení dvojího zdanění s Mongolskem, která byla sjednána na základě vzorových modelů OECD a OSN, byla podepsána v únoru t.r. v Praze. Vychází z daňových zákonů obou států a nestanoví tak daňovým poplatníkům žádné povinnosti, které by nebyly v těchto zákonech obsaženy.

Navrhuji vám, aby Poslanecká sněmovna vyjádřila v prvém čtení rovněž souhlas s touto smlouvu a doporučila ji tak k projednání v příslušných výborech. Děkuji za pozornost.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení poslanec Laštůvka.

Poslanec Vladimír Laštůvka: Pane předsedající, pane ministře, dámy a pánové, předloženou Smlouvu mezi ČR a Mongolskem o zamezení dvojího zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu a majetku, podepsaná v Praze dne 27. února 1997, tisk 177, odůvodnil předkladatel způsobem, s nímž se zcela ztotožňuji.

Dovolte však, abych zdůraznil některé aspekty relace Česká republika - Mongolsko, které podle mého názoru stojí za zmínku.

Předložená smlouva je náhradou smluv, které uzavřela Československá republika ještě v 70. letech. Tyto smlouvy, jak bylo řečeno, jsou současným politickým a hospodářským vývojem překonány. Předložená smlouva je standardní smlouva podle vzoru OECD, jakých má ČR - jak bylo řečeno - uzavřených desítky.

Celkově lze však říci, že ve vzájemných vztazích Česká republika - Mongolsko došlo za období posledních šesti sedmi let ke značnému poklesu intenzity obchodní výměny, hospodářské spolupráce i politického dialogu. Mongolská strana neskrývá své politování nad touto situací, jež bylo ještě umocněno rozhodnutím vlády České republiky uzavřít z ekonomických důvodů ZÚ České republiky v Ulánbátaru. Vzhledem k tomu, že v České republice ještě v dobách bývalého Československa studovalo a pracovalo velké množství mongolských občanů, kteří mají nadále zájem udržovat vztahy s ČR a obchodovat s ní, je současný stav vzájemných vztahů možno hodnotit jako neodpovídající reálným možnostem obou stran.

Důvodem k zamyšlení nad touto situací by měl být i fakt, že země Evropské unie projevují intenzivnější zájem o rozvoj vztahů s Mongolskem, nežli bývalí tradiční partneři s výjimkou Maďarska. Mongolsko se postupně přizpůsobuje novým podmínkám politického pluralismu a tržního hospodářství. Z parlamentních voleb v roce 1992 vzešla ještě vláda vedená Mongolskou lidovou revoluční stranou a již ve volbách v roce 1996 získala opozice 50 ze 76 křesel v parlamentu. Proto vítám každý postupný krok vedoucí k zintenzívnění styků s Mongolskem. Mongolská strana si to velmi přeje.

Doporučuji předloženou zprávu propustit do druhého čtení a navrhuji smlouvu projednat v zahraničním výboru a v rozpočtovém výboru. Děkuji.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Otevírám obecnou rozpravu, do které se nikdo nehlásí, takže ji končím.

Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání.

Organizační výbor navrhl předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Mohu brát jako v rozpravě přednesený návrh pana kolegy Laštůvky, aby to projednal ještě rozpočtový výbor. Je tomu tak? - (Posl. Laštůvka: ano.)

Má ještě někdo jiný návrh? Není tomu tak.

Přistoupíme k hlasování č. 86. Nejprve budeme hlasovat o návrhu organizačního výboru.

Kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru? Kdo návrh podporuje? Kdo je proti? Děkuji.

Návrh byl přijat. Pro hlasovalo 95, nikdo nebyl proti. Konstatuji, že tento vládní návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru.

Nyní budeme hlasovat, a to v zahájeném 87. hlasování, o tom, kdo podporuje návrh, aby byl návrh přikázán ještě výboru rozpočtovému.

Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

I tento návrh byl přijat - pro hlasovalo 70 poslanců, proti 13, konstatuji, že tento vládní návrh byl přikázán k projednání i rozpočtovému výboru.

Tím jsme projednali další bod, děkuji panu kolegovi Laštůvkovi.

Dalším bodem, kterým se budeme zabývat, je bod

35.

Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu ČR k vyslovení souhlasu

Dohoda mezi Českou republikou a Běloruskou republikou

o podpoře a vzájemné ochraně investic, podepsaná

dne 14. října 1996 v Praze - prvé čtení

Vládní návrh jsme obdrželi jako sněmovní tisk 180. Z pověření vlády předložený návrh uvede její místopředseda a ministr financí pan Ivan Kočárník. Pane místopředsedo, prosím, ujměte se slova. - Pan kolega Novák má náhradní kartu č. 11.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Vážený pane předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, v krátkém odůvodnění Dohody mezi ČR a Běloruskem bych chtěl říci, že tato dohoda se neodchyluje od tzv. vzorové dohody, za kterou je podle usnesení vlády z 6. ledna 1993 považována Dohoda mezi ČR a Maďarskou republikou.

Předkládaná dohoda s Běloruskem obsahuje standardní záruky, poskytované investorům a jejich investicím obou smluvních stran, jako jsou závazek umožnit na svém území a v souladu se svým právním řádem investice investorů druhého státu, princip národního zacházení a doložku nejvyšších výhod, tzn. záruku proti diskriminačnímu zacházení ve srovnání s tuzemskými nebo jinými zahraničními partnery, záruku proti vyvlastnění majetku zahraničních investorů s výjimkou vyvlastnění na základě zákona ve veřejném zájmu, záruku volného převodu plateb souvisejících s investicemi a výnosy do zahraničí ve směnitelné měně a bez zbytečného prodlení, způsob řešení sporů mezi investorem a hostitelskou smluvní stranou nebo mezi smluvními stranami navzájem.

Záruky zakotvené v této dohodě se vztahují na všechny budoucí investice uskutečněné investory obou smluvních stran a také na investice existující v souladu s právními řády smluvních stran k datu vstupu dohody v platnost.

Dohoda o podpoře a vzájemné ochraně investic s Běloruskem poskytne investorům obou smluvních států na území druhé smluvní strany příznivější zacházení, než které poskytuje vnitrostátní právo obou smluvních stran. Uzavření této dohody přispěje ke zvýšenému zájmu českých investorů o umisťování svých investic na území Běloruska, které spadá mezi dlouhodobě perspektivní země.

Proto doporučuji, aby Poslanecká sněmovna vyslovila s touto dohodou souhlas. Děkuji za pozornost.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro první čtení poslanec Jan Třebický.

Poslanec Jan Třebický: Vážený pane místopředsedo, vážená sněmovno, vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu Dohoda mezi Českou republikou a Běloruskou republikou o podpoře a vzájemné ochraně investic podepsaná 14. října 1996 v Praze, je standardní dohoda, jak bylo zmíněno, a v době jejího podpisu jsme v podstatě otevřeli už druhou padesátku takovýchto obdobných smluv. Je to typický příklad dohody typové uzavřené s Maďarskem, jak zmínil pan ministr, věcný obsah je od záruk obvykle poskytovaných investorům obou smluvních stran přes uznávání principu národního zacházení, doložku nejvyšších výhod, záruku proti vyvlastnění majetku až po způsob řešení sporů.

Obsahuje tedy celou škálu problematiky a já rovněž doporučuji Poslanecké sněmovně, aby souhlasila s propuštěním do druhého čtení a přikázala jej tedy podle usnesení organizačního výboru k projednání zahraničnímu výboru.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Otevírám obecnou rozpravu a ptám se, kdo se do ní hlásí. Nikdo, takže ji končím.

Budeme se nyní zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Slyšeli jste zpravodaje, který opakoval návrh organizačního výboru přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru, a já se ptám, jestli má někdo jiný návrh. Není tomu tak. Přistoupíme k hlasování.

Budeme tedy hlasovat o návrhu organizačního výboru.

Kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru, ať to v 88. hlasování dá najevo. Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 105 poslanců, nikdo nebyl proti. Konstatuji, že tento vládní návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru.

Nyní přistoupíme k projednávání bodu 34 podle schváleného programu, kterým je

36.

Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky

k vyslovení souhlasu Smlouva mezi vládou České republiky a vládou

Běloruské republiky o zamezení dvojího zdanění a zabránění daňovému

úniku v oboru daní z příjmu a z majetku, podepsaná v Praze

dne 14. října 1996 (sněmovní tisk 105) - druhé čtení

Prosím, aby úvodní slovo přednesl místopředseda vlády a ministr financí pan Ivan Kočárník.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, předkládaná smlouva o zamezení dvojího zdanění s Běloruskem zajišťuje objektivní rozdělení práva na zdanění příjmu mezi stát, jeho zdroje, a stát, v němž má příjemce sídlo nebo bydliště, a přispěje proto k objektivizaci vzájemných vztahů.

Podobně jako s Mongolskem se i s Běloruskou republikou v současné době ve vzájemných daňových vztazích uplatňují dvě mnohostranné smlouvy uzavřené v 70. letech v rámci bývalé RVHP. Konec účinnosti těchto smluv je řešen v článku 28 nové, právě předložené dvoustranné smlouvy. Uzavřením této nové smlouvy se pro subjekty obou zemí zvyšuje právní jistota o existenci a výši jejich daňové povinnosti a zajišťuje se jim nediskriminační zacházení pro subjekty jednoho státu na území druhého státu.

Věřím, že tato smlouva spolu se smlouvou o zamezení dvojího zdanění přispěje k rozvoji ekonomické spolupráce mezi Českou republikou a Běloruskem, a proto vám doporučuji, abyste tuto smlouvu schválili. Děkuji za pozornost.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Tento vládní návrh jsme přikázali k projednání zahraničnímu výboru. Předložený návrh projednal iniciativně také rozpočtový výbor. Usnesení obou výborů byla rozdána jako sněmovní tisky 105/1 a 105/2. Prosím zpravodaje zahraničního výboru poslance Lubomíra Zaorálka, aby návrh výboru odůvodnil.

Poslanec Lubomír Zaorálek: Pane předsedající, páni poslanci, dovolte mi, abych vás informoval, že zahraniční výbor na své 8. schůzi 5. března projednal tuto dohodu, vládní návrh k vyslovení souhlasu mezi vládou České republiky a vládou Běloruské republiky o zamezení dvojího zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu, a po rozpravě přijal toto usnesení:

Zahraniční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky vyslovit souhlas s vládním návrhem, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu Smlouva mezi vládou České republiky a vládou Běloruské republiky o zamezení dvojího zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu a z majetku podepsaná v Praze 14. října 1996. Tolik ten text. Já vám doporučuji, abyste ho takto přijali.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Prosím, aby se slova ujal zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Jan Třebický.

Poslanec Jan Třebický: Vážený pane místopředsedo, vážená sněmovno, rozpočtový výbor se zabýval touto smlouvou iniciativně na své 10. schůzi 15. ledna letošního roku. Po výkladu náměstka ministra financí a zpravodajské zprávě a rozpravě rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny:

Doporučuje Poslanecké sněmovně, aby s vládním návrhem, kterým se předkládá Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu Smlouva mezi vládou České republiky a vládou Běloruské republiky o zamezení dvojího zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu a z majetku podepsaná v Praze 14. října 1996, tisk 105, vyslovila souhlas.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: K předloženému návrhu otevírám rozpravu, do které se písemně nikdo nepřihlásil a z místa také ne, takže ji končím a navrhuji vám přijmout toto usnesení:

Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas se Smlouvou mezi vládou České republiky a vládou Běloruské republiky o zamezení dvojího zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu a z majetku podepsanou v Praze dne 14. října 1996.

Zahájil jsem hlasování č. 89.

Kdo souhlasí s návrhem usnesení? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 109 poslanců, nikdo nebyl proti. Konstatuji, že návrh usnesení byl schválen.

Děkuji panu místopředsedovi vlády a ministru financí, děkuji zpravodajům. Tím jsme ukončili projednávání bodu 34.

Dalším bodem je

37.

Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky

k vyslovení souhlasu Dohoda mezi Českou republikou a Mezinárodní

agenturou pro atomovou energii o uplatňování záruk na základě

Smlouvy o nešíření jaderných zbraní a návrh na odvolání výhrad

k článku VIII, oddíl 26, článku X, oddíl 34 a článku XII, oddíl 38 Dohody

o výsadách a imunitách Mezinárodní agentury pro atomovou

energii (sněmovní tisk 110) - druhé čtení

Prosím, aby úvodní slovo přednesl ministr průmyslu a obchodu pan Vladimír Dlouhý.

Ministr průmyslu a obchodu ČR Vladimír Dlouhý: Vážený pane předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, v únoru letošního roku jsem vám z pověření vlády odůvodnil vládní návrh dohody, jejíž plné znění již pan předsedající uvedl. Dovolte mi proto pouze připomenout, že sjednaná dohoda má nahradit v současné době platnou zárukovou dohodu uzavřenou mezi vládou tehdejší Československé socialistické republiky a Mezinárodní agenturou pro atomovou energii z roku 1972, do které byla Českou republikou provedena sukcese v roce 1993.

Návrh předkládané zárukové dohody a s ním spojený návrh na odvolání výhrad ke článkům Dohody o výsadách a imunitách Mezinárodní agentury pro atomovou energii mají na zřeteli především rozdělení ČSFR na dva samostatné státy a s tím související změny jurisdikce vztahující se na jaderné materiály a dále potom berou v úvahu změnu přístupu České republiky k obligatorní příslušnosti Mezinárodního soudního dvora jako případného arbitra při řešení sporů.

Při prvém čtení přikázala Poslanecká sněmovna vládní návrh zárukové dohody spojený s návrhem na odvolání výhrad ve znění uvedeném v parlamentním tisku 110 k projednání zahraničnímu výboru.

Vážené paní poslankyně, páni poslanci, dovolte mi, abych se připojil k usnesení tohoto výboru a doporučil vám vyslovit souhlas s ratifikací předložené dohody a s návrhem na odvolání výhrad. Děkuji za pozornost.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Předložený vládní návrh jsme přikázali k projednání zahraničnímu výboru. Usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 110/1. Prosím, aby návrh výboru odůvodnil zpravodaj zahraničního výboru poslanec Michal Lobkowicz.

Poslanec Michal Lobkowicz: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, uvedený vládní návrh projednal zahraniční výbor na své 8. schůzi 5. března a přijal následující usnesení.

Zahraniční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně vyslovit souhlas s vládním návrhem, kterým se předkládá Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu Dohoda mezi Českou republikou a Mezinárodní agenturou pro atomovou energii o uplatňování záruk na základě Smlouvy o nešíření jaderných zbraní a návrh na odvolání výhrad k článku VIII, oddíl 26, článku X, oddíl 34 a článku XII, oddíl 38 Dohody o výsadách a imunitách Mezinárodní agentury pro atomovou energii.

V souladu s tímto usnesením vám doporučuji uvedený návrh přijmout.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: K předloženému vládnímu návrhu otevírám rozpravu. Písemně se do ní nikdo nepřihlásil, z místa také ne. Takže ji končím. Navrhuji přijmout toto usnesení.

Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s Dohodou mezi Českou republikou a Mezinárodní agenturou pro atomovou energii o uplatňování záruk na základě Smlouvy o nešíření jaderných zbraní, podepsanou dne 18. září 1996 ve Vídni, a s odvoláním výhrad k článku VIII, oddíl 26, článku X, oddíl 34 a článku XII, oddíl 38 Dohody o výsadách a imunitách Mezinárodní agentury pro atomovou energii.

Zahájil jsem hlasování č. 90.

Kdo souhlasí s návrhem usnesení? Kdo je proti tomuto návrhu?

Pro návrh se vyslovilo 106 poslanců, nikdo nebyl proti. Konstatuji, že návrh usnesení byl schválen.

Dalším bodem podle schváleného programu je

38.

Vládní návrh, kterým se předkládají Poslanecké sněmovně Parlamentu

České republiky k vyslovení souhlasu Pravidla Rozhodčí komise celní

unie mezi Českou republikou a Slovenskou republikou, podepsaná

dne 25. listopadu 1996 v Praze (sněmovní tisk 112) - druhé čtení

Prosím, aby úvodní slovo přednesl ministr průmyslu a obchodu pan Vladimír Dlouhý.

Ministr průmyslu a obchodu ČR Vladimír Dlouhý: Vážený pane předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, dne 26. února 1997 Poslanecká sněmovna přikázala v prvním čtení vládní návrh Pravidel Rozhodčí komise celní unie mezi Českou republikou a Slovenskou republikou zahraničnímu výboru. Po projednání tohoto dokumentu v uvedeném výboru dne 5. 3. tohoto roku a jeho doporučení navazuji na má úvodní slova z 26. února.

Schválením Pravidel Rozhodčí komise celní unie mezi Českou republikou a Slovenskou republikou se vytvoří základní nástroj pro řešení sporů mezi smluvními stranami v případech, kdy spor nelze překonat dohodou na úrovni Rady celní unie.

V rámci diskuse při prvém čtení přednesl pan poslanec Vojtěch Filip návrh jako námět do diskuse týkajícího se jmenného návrhu odborníků, kteří by měli podle smlouvy působit jako rozhodci a jež by měla vláda České republiky předložit po schválení Pravidel Poslanecké sněmovně. Dovolte mi, abych vás informoval, že tato otázka se stala předmětem jednání zahraničního výboru dne 5. 3. V této souvislosti Ministerstvo průmyslu a obchodu - zastoupené náměstkem ministra panem Dvořákem - poukázalo na neúčelnost zpracování seznamu budoucích rozhodců, neboť dopředu nelze určit problematiku sporu, který bude Rozhodčí komise projednávat. Proto se jeví jako jedině možné rozhodce vybírat v závislosti na tom kterém daném sporu.

Zahraniční výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu vysvětlení Ministerstva průmyslu a obchodu akceptoval. Považuji za vhodné ještě jednou připomenout, že Pravidla se vztahují zejména na rozhodování sporných otázek v oblasti obchodní a celní politiky, zajištění volného pohybu zboží a služeb včetně principu nediskriminace a přijetí a provádění právních norem v oblastech, na něž se smlouva vztahuje.

Rozhodčí komise v počtu tří členů se zřizuje pro každý jednotlivý spor ad hoc, přičemž její rozhodnutí jsou pro smluvní strany závazná. Pravidla, která jsou předkládána jako mezinárodní smlouva prezidentské kategorie, naplní článek 36 smlouvy, který určuje její hlavní zásady.

Pro vaši informaci, dámy a pánové, rovněž uvádím, že Národní rada Slovenské republiky vyslovila souhlas s tímto dokumentem dne 21. 3. 1997 svým usnesením č. 592.

Vážené paní poslankyně, páni poslanci, doporučuji vyslovit souhlas s vládním návrhem, kterým se předkládají Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky Pravidla Rozhodčí komise celní unie mezi Českou republikou a Slovenskou republikou. Děkuji vám za pozornost.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Tento vládní návrh jsme přikázali k projednání zahraničnímu výboru. Usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 112/1 a já prosím, aby návrh výboru odůvodnila zpravodajka výboru paní poslankyně Květoslava Kořínková.

Poslankyně Květoslava Kořínková: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, dovolte mi, abych vás seznámila s usnesením zahraničního výboru z jeho 8. schůze z 5. března letošního roku.

Zahraniční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně vyslovit souhlas s vládním návrhem, kterým se předkládají Poslanecké sněmovně Paramentu České republiky Pravidla Rozhodčí komise celní unie mezi Českou republikou a Slovenskou republikou, která byla podepsána dne 25. listopadu 1996 v Praze.

Zahraniční výbor zároveň nedoporučuje s odůvodněním, které zde již také přednesl předkladatel tohoto vládního návrhu pan ministr Dlouhý, vytvoření seznamu rozhodců. Usnesení Poslanecké sněmovny k tisku 112 by mělo znít v tom smyslu, že Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem tak, jak byl předložen vládou do Poslanecké sněmovny. Děkuji za pozornost.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji. Dovolte mi jednu technickou poznámku. Pan kolega Gross má náhradní kartu č. 12.

A nyní k předloženému vládnímu návrhu otevírám rozpravu, do které se písemně nikdo nepřihlásit, z místa také ne, takže ji končím a navrhuji přijmout toto usnesení.

Poslanecké sněmovna vyslovuje souhlas s Pravidly rozhodčí komise celní unie mezi Českou republikou a Slovenskou republikou podepsanými dne 25. listopadu 1996 v Praze,

Zahájil jsem hlasování č. 91 a ptám se, kdo tento návrh podporuje. Kdo je proti tomuto návrhu?

Pro návrh se vyslovilo 110 poslanců, proti bylo 8. Konstatuji, že návrh usnesení byl schválen.

Děkuji panu ministru Dlouhému, děkuji zpravodajům.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, jak jistě víte, včera sněmovna souhlasila s tím, že body 37 až 46 budou projednány až od 11.00 hodin. Protože chci využít čas do 11.00 hodin, dovoluji si sněmovně předložit procedurální návrh na změnu programu, a to tak, že se nyní budeme zabývat blokem volby, tj. bodem 47 až 53 podle schváleného pořadu.

Protože se jedná o procedurální návrh, budeme o něm hlasovat bez rozpravy. Zahájil jsem hlasování č. 92 a ptám se, kdo tento návrh podporuje. Kdo je proti?

Pro se vyslovilo 107 poslanců, 7 bylo proti. Konstatuji, že se budeme řídit tímto programem.

Dalším bodem je tedy bod 47, což je

39.

Návrh na změnu názvu a složení stálých delegací Poslanecké sněmovny

do meziparlamentních organizací podle § 1 odst. 2 zák. číslo 90/1995 Sb.,

o Jednacím řádu Poslanecké sněmovny.

K tomuto bodu jsme obdrželi návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Prosím, aby se slova ujal předseda volební komise pan kolega Robert Kolář. (Dámy a pánové, prosím o klid)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP