Středa 21. května 1997

Poslanec Robert Kolář: Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážený pane předsedající, dovolte abych vás seznámil s návrhy na změny názvu a složení stálých delegací Poslanecké sněmovny do meziparlamentních organizací podle § 1 odst. 2 zák. č. 90/1995 Sb., o Jednacím řádu Poslanecké sněmovny.

Dovolte, abych vám oznámil, že k tomuto bodu obdržela volební komise návrh poslaneckého klubu SPR-RSČ na volbu člena stálé delegace do Parlamentního shromáždění Rady Evropy, a to poslance Petra Zajíce. Domnívám se, že bychom mohli tuto volbu, která probíhá veřejným hlasováním, uskutečnit nyní. Jedná se o čtvrtou volbu, první kolo.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: To znamená provést ji hned nyní. Přesto si myslím, že musím k tomuto návrhu otevřít rozpravu, což jsem učinil a nikdo se do ní nehlásí, takže ji končím a budeme nyní hlasovat o návrhu, který předložil pan kolega Kolář. Ptám se někoho ze sněmovny, zdali nechce, aby byl zopakován návrh usnesení, není tomu tak. Všichni víte, o čem budeme hlasovat.

Zahájil jsem hlasování č. 93 a ptám se, kdo návrh podporuje. Kdo je proti? Pro návrh se vyslovilo 34 poslanců, proti bylo 31, návrh nebyl přijat.

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedající, vzhledem k tomu, že jsme právě uskutečnili první kolo čtvrté volby a vzhledem k tomu, že podle našeho Jednacího řádu je každá volba dvoukolová, nic podle mého názoru nebrání tomu, vzhledem k tomu, že je pouze jeden kandidát, uskutečnit v tuto chvíli druhé kolo volby.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: K tomu už nemusím otevírat rozpravu, protože se opravdu jedná pouze o druhé kolo.

Zahájil jsem hlasování č. 94. Ptám se, kdo ve druhém kole tento návrh podporuje, kdo je proti? Pro návrh se vyslovilo 50 poslanců, proti 29, 62 nehlasovalo. Návrh nebyl přijat.

Poslanec Robert Kolář: Nyní dovolte, abych vás seznámil s návrhy na změny jednotlivých delegací.

V souladu s jednáním mezi představiteli poslaneckých a senátorských klubů a funkcionářů Poslanecké sněmovny a Senátu požádali někteří poslanci o uvolnění z funkce člena nebo náhradníka některých stálých delegací Parlamentu České republiky do meziparlamentních organizací. Současně s tím se navrhuje změna názvu těchto delegací a upravuje jejich volba, postavení a jejich jednání.

Volební komise obdržela následující rezignaci:

Parlamentní shromáždění Rady Evropy:

Michala Prokopa na člena této delegace,

Michala Frankla na náhradníka této delegace,

Věnceslava Lukáše na náhradníka této delegace,

a Marie Noveské na náhradnici této delegace.

Shromáždění Západoevropské unie:

Libora Ambrozka na člena této delegace

Severoatlantické shromáždění:

Michala Lobkowicze na člena této delegace

Středoevropská iniciativa:

Pavla Peška na člena této delegace

a Václava Svobody na člena této delegace

Dále volební komise obdržela usnesení Senátu č. 60 z jeho 2. schůze ze dne 20. března 1997 a číslo 78 ze 3. schůze Senátu ze dne 24. dubna 1997 o volbách senátorů do stálých delegací Parlamentu do meziparlamentních organizací. Jedná se o následující volby:

Parlamentní shromáždění Rady Evropy:

Jiří Vyvadil, člen této delegace,

Josef Jařab, člen této delegace,

Alena Palečková, náhradnice této delegace,

Eva Nováková, náhradnice této delegace.

Shromáždění Západoevropské unie:

Oldřich Dočekal, člen této delegace

Severoatlantické shromáždění:

Richard Salzmann, člen této delegace

Parlamentní shromáždění Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě:

Jiří Pavlov, člen této delegace,

Egon Lánský, člen této delegace,

Jiří Šenkýř, člen této delegace

Spolupráce s Evropským parlamentem:

Vladislav Malát, člen této delegace,

Jiří Pospíšil, člen této delegace,

Luděk Zahradníček, člen této delegace,

Karel Floss, člen této delegace

a Pavel Heřman, člen této delegace

šestý člen této delegace bude zvolen na 4. schůzi Senátu.

Shromáždění Meziparlamentní unie:

Vlasta Svobodová, členka této delegace,

Zdeněk Babka, člen této delegace,

Milan Špaček, člen této delegace

a Jitka Seitlová, členka této delegace

Středoevropská iniciativa:

Michal Topolánek, člen této delegace,

Alfréd Michalík, člen této delegace

a Jaroslav Petřík, člen této delegace

V tomto bodě navrhuji, aby sněmovna vzala rezignace poslanců i volby senátorů tak, jak jsem je přečetl, na vědomí en bloc.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Je zde návrh volební komise, abychom vzali rezignaci členů delegací na vědomí en block. Ptám se, zdali není nějaká výrazná výhrada. Není tomu tak,

Zahájil jsem hlasování č. 95 a ptám se, kdo tento návrh podporuje. Kdo je proti?

Pro návrh se vyslovilo 120 poslanců, 3 byli proti. Konstatuji, že sněmovna vzala na vědomí rezignaci poslanců, prosím, pane kolego.

Poslanec Robert Kolář: Dále dovolte, pane předsedající, abych vzhledem k právě odhlasovaným změnám navrhl změnu v usnesení, které bylo rozdáno poslancům a tato změna v návrhu usnesení se týká bodu II, bod 1, který zní:

Změnu ve stálé delegaci parlamentu do Parlamentního shromáždění Rady Evropy, kde se vzdává členství poslanec Michal Prokop, kterého nahradí senátor Josef Jařab, dále byl členem zvolen senátor Jiří Vyvadil. Funkcí náhradníků se vzdávají poslanci Michal Frankl a Věnceslav Lukáš a poslankyně Marie Noveská, které nahradí senátorka Alena Palečková a Eva Nováková, přičemž místo náhradníka za poslanecký klub SPR-RSČ zůstává neobsazeno.

Dále bod II, bod 4, který zní:

Změnu ve stálé delegaci parlamentu do Severoatlantického shromáždění, kde se vzdává členství poslanec Michal Lobkowicz, kterého nahradí senátor Richard Salzmann.

Konečně bod II, bod 7, který zní:

Změnu ve stálé delegaci parlamentu do Středoevropské iniciativy, kde se vzdávají členství poslanec Pavel Pešek a poslanec Václav Svoboda, které nahradí senátor Mirek Topolánek a senátor Alfréd Michalík, přičemž se delegace rozšiřuje o senátora Jaroslava Petříka.

Tady bych požádal, abychom o těchto pozměňujících návrzích hlasovali a tyto pozměňující návrhy, jak už jsem uvedl, vyplývají z toho, co jsme odhlasovali při předchozích rezignacích a volbách Senátu.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Ano. Beru na vědomí tento návrh. Přesto mi nezbývá nic jiného, než otevřít rozpravu k tomuto bodu a konstatovat, že se do ní písemně přihlásil pan kolega Frank jako první a prosím, aby se ujal slova. Poprosím pana kolegu Franka, jestli by mohl strukturovat debatu tak, jak ji navrhl předseda volební komise, za což děkuji.

Poslanec Václav Frank: Pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, v návrhu na změnu názvů a složení stálých delegací Poslanecké sněmovny do Meziparlamentních organizací vznáším opakovaně námitku ke způsobu určování zástupců v těchto orgánech z pohledu uplatňování požadavků jednotlivých politických klubů. Při skladbě totiž stálých delegací Parlamentu České republiky v souvislosti s ustavením Senátu není brán ohled na počty poslanců a senátorů, zejména z pohledu poměrného zastoupení. Klub KSČM požaduje s ohledem na počet poslanců a senátorů, kteří tvoří téměř 9 % celkového počtu zvolených zařadit. Jednoho člena a jednoho náhradníka do delegace Parlamentního shromáždění Rady Evropy a doplnit jednoho člena senátora do delegace Středoevropské iniciativy. Zdůvodnění naší žádosti bylo řečeno úvodem a osobně jsem jej včas a řádně oznámil i volební komisi.

V případě, že můj návrh nebude přijat, předkládám Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky návrh na usnesení v tomto znění.

1. Poslanecká sněmovna Parlamentu schvaluje složení stálých delegací Parlamentu České republiky podle principu poměrného zastoupení, když počet poslanců počtu senátorů v jednotlivých delegacích bude v poměru 3:2.

2. Jednotlivé delegace, kde není tento poměr dodržen, budou do 10. 7. 1997 zvoleny znovu. Děkuji.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Ano, děkuji. Jenom si chci ověřit, pane kolego. První část se jedná k bodu II, bod 1, a druhý návrh na člena k bodu II bod 7. Děkuji.

Ptám se, kdo se dále hlásí do rozpravy. S faktickou poznámkou paní poslankyně Štěpová.

Poslankyně Vlasta Štěpová: Vážený pane předsedo, já bych jenom vaším prostřednictvím chtěla na mého předřečníka orientovat jeden dotaz.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Promiňte, paní kolegyně štěpová, prosím, aby naslouchal pan kolega Frank, jestli mohu poprosit. Pane kolego Franku, byl byste tak laskav a naslouchal paní kolegyni Štěpové?

Poslankyně Vlasta Štěpová: Vznesla jsem dotaz, pane kolego, přes pana předsedajícího, jestli váš návrh lze skutečně chápat tak, že v Radě Evropy, v její delegaci hodláte mít dva členy a jednoho náhradníka, protože jednu členku ve stálé delegaci do Rady Evropy máte, paní dr. Jirousovou. čili žádáte o dva členy a jednoho náhradníka? Dovolím si tedy jenom technicky upozornit na to, že stálá delegace do Rady Evropy musí naprosto věrně odrážet strukturu parlamentu, čili vy žádáte 3 křesla. Je to tak správné? Děkuji.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: S faktickou poznámkou se hlásí pan kolega Filip.

Poslanec Vojtěch Filip: Vážené paní a pánové, dovolte mi, abych upřesnil. Klub KSČM na začátku tohoto volebního období zcela jednoznačně preferoval obsazování všech stálých delegací principu poměrného zastoupení. Tento princip nebyl dodržen v několika delegacích. Po zvolení Senátu jsme respektovali práva senátorů a trváme na tom, že senátoři mají být členy těchto delegací, nemáme proti tomu žádných výhrad a pokud klub KSČM není zastoupen ani v NATO ani v Západoevropské unii a přepočítáme princip poměrného zastoupení, tak na počet 22 poslanců a 2 senátoři žádáme onen poměr v jednotlivých delegacích, a protože tyto delegace neobsazujeme, tak chceme mít jednoho člena a jednoho náhradníka v Parlamentním shromáždění Rady Evropy. Máme jednoho člena, náhradník nám nebyl zvolen ve třech kolech pro odpor této sněmovny. Jsem přesvědčen, že takové jednání při vysílání do evropských struktur není v zájmu této sněmovny. Je potřeba, aby princip poměrného zastoupení do těchto parlamentních shromáždění byl dodržen. Jsme ochotni nekandidovat do obou zmíněných orgánů, ale budeme trvat na své kandidatuře na náhradníka Parlamentního shromáždění Rady Evropy, protože zvolení senátoři jsou za tři odstoupivší a jednoho nezvoleného. Jsem přesvědčen, že se sněmovna nechová s tou úvahou, že skutečně jde o Parlamentní shromáždění a že delegace má odrážet výsledek voleb. Současná delegace výsledek voleb neodráží.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Pane kolego, prosím vás, ještě zůstaňte u mikrofonu, buďte tak laskav. Já jsem rozuměl paní kolegyni Štěpové takto, zdali pan kolega Frank navrhl rozšíření ještě o jednoho člena na dva členy a náhradníky nebo jenom na jednoho člena a náhradníka. To byla otázka paní kolegyně Štěpové.

Poslanec Vojtěch Filip: Na jednoho člena a jednoho náhradníka. člena máme zvoleného a náhradníka chceme zvolit. Trváme na této volbě.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji. To je jasné vysvětlení. Dále se hlásí pan kolega Vik.

Poslanec Jan Vik: Pane předsedající, dámy a pánové, zaprvé bych se chtěl dotázat, o čem bylo hlasováno v posledním hlasování, poněvadž si myslím, že jsme si příliš nerozuměli. Po slovech předsedajícího, tedy vás, pane předsedající, bylo zřejmé, že se jedná pouze o hlasování o rezignacích en bloc, ale mně připadalo, že je to tady chápáno jako že automaticky byli zvoleni ti další.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Ne. O rezignaci.

Poslanec Jan Vik: Předpokládám, že se o volbách bude hlasovat jednotlivě a v tom případě trvám na tom, aby se jednotlivě hlasovalo. Samozřejmě rezignace en bloc nám nevadí. Rozumíme si.

Za druhé samozřejmě musím vznést námitku vůči tomu, že nebylo opětovně respektováno poměrné zastoupení v zahraničních delegacích. Jedno místo do Rady Evropy bylo rezervováno pro klub RSP-RSČ. My jsme do této delegace na začátku volebního období navrhli předsedu poslaneckého klubu pana dr. Miroslava Sládka a samozřejmě pan předseda nebyl opakovaně do této delegace z vaší vůle zvolen a bylo argumentováno tím, že si klub SPR-RSČ má najít jiného kandidáta. Klub SPR-RSČ našel jiného kandidáta a jak je vidět, ani jiný kandidát z republikánské strany není po vůli této sněmovny. To znamená, tady nejde o to, že vadí konkrétní osoba, tady jde vůbec o to, že vadí, aby jakýkoliv republikán byl zastoupen v této zahraniční delegaci, což samozřejmě musíme jednoznačně odmítnout.

Děkuji.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Paní kolegyně Hrůzová má náhradní kartu č.13. Nyní se hlásí pan místopředseda Vlach.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Pane předsedající, dámy a pánové, jen s drobným upřesněním. My tady řešíme situaci atypickou a unikátní, která vznikla vznikem druhé komory Parlamentu České republiky. Z toho důvodu musíme změnit názvy delegací, vzít na vědomí či zrealizovat všechno, co se týká Poslanecké sněmovny, ale jinak můžeme pouze konstatovat či vzít na vědomí to, co se ze své vůle rozhodl učinit Senát. My jsme tady vzali en bloc na vědomí rezignaci a vezmeme také na vědomí to, co učinil Senát. Volit tady příslušníky druhé komory do delegací nám nepřísluší. To jen pro upřesnění.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Pan kolega Filip.

Poslanec Vojtěch Filip: Respektuji to, co řekl pan místopředseda Vlach. To je skutečně pravda. To je výsostné právo Senátu, ale v mém vystoupení i ve vystoupení kolegy Franka bylo jednoznačně řečeno, že v delegaci do Parlamentního shromáždění Rady Evropy je o jednu rezignaci méně, protože pak je složení delegace neodpovídající principu poměrného zastoupení.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Pan kolega Vlach.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Pane předsedající, dámy a pánové, v tom, co jsem říkal, jsem nereagoval ani na jedno slovo, které pronesl pan kolega Filip nebo pan kolega Frank. Já jsem chtěl jen upozornit na to, že můžeme volit pouze ze svých řad a nemůžeme zasahovat do kompetence druhé komory. Z tohoto důvodu bych byl rád, abychom si pak uvědomili i při případné tendenci podpořit navrhované usnesení, že dovoleno bude do tehdy a do tehdy nebo změna že bude provedena do tehdy a do tehdy. To není tak jednoduchý proces, rezignace jednotlivých členů musí vzít na vědomí mezinárodní instituce. Varoval bych před takto naformulovaným usnesením.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Pan kolega Zaorálek se dále hlásí do rozpravy.

Poslanec Lubomír Zaorálek: Pane předsedající, dámy a pánové, chtěl bych reagovat. Ve vystoupení kolegy Franka také zazněl požadavek na rozšíření Středoevropské iniciativy. Je mi líto, ale toto nedoporučuji, protože se domnívám, že Středoevropská iniciativa teď po rozšíření o senátory dokonce už překročila optimum členů, takže další rozšiřování se mi už zdá nešťastné.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Do rozpravy se nikdo nehlásí, takže ji končím. Jak doporučil předseda volební komise kolega Kolář, předpokládám, že nejprve budeme hlasovat o I. návrhu usnesení. Je tomu tak?

Poslanec Robert Kolář: Navrhl jsem, abychom hlasovali nejprve o mnou navrhovaných změnách usnesení, které se ale všechny týkají bodu II. Je tedy možné hlasovat o bodu I., a pak postupně o bodu II.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Slyšeli jste, o čem budeme hlasovat. Opakuji ještě jednou, že nyní schválíme změny názvu stálých delegací parlamentu.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 96. Kdo tento návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh se vyslovilo 121 poslanců, proti 18. Návrh byl přijat.

Poslanec Robert Kolář: Potom jsem předložil já své tři pozměňovací návrhy, které se týkaly bodu II., a to bodu 1, 4 a 7. Myslím, že o nich můžeme hlasovat en bloc.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Není žádný návrh, abychom hlasovali jednotlivě.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 97 a ptám se, kdo tyto změny, navržené kolegou Kolářem, podporuje. Kdo je proti tomuto návrhu?

Pro návrh se vyslovilo 101, proti 25 poslanců. Návrh byl přijat.

Poslanec Robert Kolář: Jako další vystoupil v rozpravě pan kolega Frank a jestli tomu dobře rozumím, tak v případě, že nebyla vyslyšena jeho žádost, navrhuje přijmout usnesení v tomto znění:

1. Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky schvaluje složení stálých delegací Parlamentu ČR podle principu poměrného zastoupení, kdy počet poslanců k počtu senátorů v jednotlivých delegacích bude v poměru 3:2.

2. Jednotlivé delegace, kde není tento poměr dodržen, budou do 10. 7. zvoleny znovu.

Ptám se kolegy Franka, jestli chce, aby se o těchto bodech hlasovalo zvláště nebo jestli je možné dohromady?

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Pane kolego Franku, souhlasíte s tím, abychom hlasovali en bloc o celém usnesení? Ano, je tomu tak.

Zahájil jsem hlasování č. 98. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti tomuto návrhu? Pro návrh se vyslovilo 57 poslanců, proti 65. Návrh nebyl přijat.

Poslanec Robert Kolář: Tím jsme vyčerpali všechny pozměňující návrhy, které zazněly a můžeme hlasovat o návrhu usnesení jako celku.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Ano. Ten bod má uvozovat část II., bere na vědomí. Vysvětlil to dostatečně pan kolega Vlach. Myslím, že o tom není třeba dále diskutovat. Je zde souhlas? Ano.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 99 a ptám se, kdo tento návrh podporuje. Kdo je proti?

Pro návrh se vyslovilo 107 poslanců, proti 30. Návrh byl přijat.

Tím jsme uzavřeli bod 47.

Budeme pokračovat v projednávání bodu

40.

Rezignace člena dozorčí rady Fondu národního majetku

České republiky

Chci informovat, že pan poslanec Věnceslav Lukáš 4. dubna t.r. písemně oznámil, že se vzdává funkce člena dozorčí rady Fondu národního majetku České republiky vzhledem k tomu, že byl zvolen členem dozorčí rady Pozemkového fondu České republiky. Táži se pana poslance Věnceslava Lukáše, zda chce tuto informaci doplnit. Není tomu tak. Ptám se, zda ještě někdo má nějaký dotaz. Také tomu tak není. Budeme hlasovat o návrhu usnesení:

Poslanecká sněmovna bere na vědomí rezignaci poslance Věnceslava Lukáše na členství v dozorčí radě Fondu národního majetku České republiky.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 100. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh se vyslovilo 125 poslanců, proti 4. Usnesení bylo schváleno.

Tím jsme ukončili projednávání bodu 48 a budeme projednávat bod

41.

Návrh na volbu členů dozorčí rady Grantové agentury

Prosím, aby se slova ujal předseda volební komise pan poslanec Robert Kolář a seznámil nás s předloženými návrhy kandidátů.

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych vás seznámil s návrhem na volbu členů Dozorčí rady Grantové agentury. Jedná se o první volbu, první kolo.

Volba členů Dozorčí rady proběhla dne 25.2.1993 a 25.3.1993, usnesení Poslanecké sněmovny č. 48 a 75. K dnešnímu dni pracuje Dozorčí rada Grantové agentury v tomto složení: paní Kadeřábková - zvolena 25. 2. 1993, pan Koucký - zvolen 25. 2. 1993, pan Mach - zvolen 25. 2. 1993, pan Rybář - zvolen 25. 2. 1993,pan Svatoň - zvolen 25. 2. 1993, pan Žáček - zvolen 25. 2. 1993, pan Bízek - zvolen 25. 3. 1993, pan Filip - zvolen 25. 3. 1993, pan Kratochvíl - zvolen 25. 3. 1993, pan Talíř - zvolen 25. 3. 1993.

Všem členům této rady skončilo volební období, a proto dochází k dnešní volbě. Jedná se o volbu deseti členů Dozorčí rady na základě usnesení ČNR č. 300/1992 Sb., o státní podpoře výzkumu a vývoje, ve znění zákona č. 1/1995 Sb.

Návrhy byly volební komisi předloženy ve lhůtě, jak ukládá citovaný zákon. Poslaneckými kluby byli navrženi tito kandidáti: Černý Václav - ODA, Fischer Stanislav - KSČM, Charvát Petr - ODA, Illek Josef - ODS, Klanica Zdeněk - KSČM, ale ten byl poslaneckým klubem stažen, čili o něm hlasovat nebudeme. Pan Kratochvíl Jiří - ČSSD, ODS, Kříž Hubert - ODS, Mach Rostislav - ČSSD, Močkoř Jiří - ČSSD, Sochor Antonín - ODS, Svatoň Vladimír - ODA, Talíř Václav - KDU-ČSL, Valenta Josef - SPR-RSČ, Večerník Jiří - ODS a Žáček Rudolf - ODS.

Protože citovaný zákon způsob volby neupravuje, navrhuje volební komise veřejnou volbu hlasovacím zařízením.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji panu kolegovi Kolářovi a k předneseným návrhům otevírám rozpravu. Jako první se do rozpravy hlásí pan kolega Filip, prosím, aby se ujal slova.

Poslanec Vojtěch Filip: Klub KSČM podat původně dva návrhy v této věci a při zjištění, že celkový počet je pouze deset, a podle našeho názoru je potřeba i zde dodržet princip poměrného zastoupení, proto navrhujeme pouze jednoho. Nikoliv snad proto, že by váš a náš kolega Klanica nebyl schopen v této agentuře pracovat.

Jinak doporučuji klubům, pokud by postupovaly stejným způsobem, mohli bychom hlasovat při počtu deseti i en bloc o celém usnesení najednou.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Do rozpravy se již nikdo nehlásí. Rozpravu proto končím a prosím ještě jednou pana kolegu Koláře, aby přednesl návrh na způsob hlasování.

Poslanec Robert Kolář: Volební komise navrhla veřejnou volbu hlasovacím zařízením. Protože se volí deset kandidátů a je čtrnáct návrhů, navrhuji, abychom jednotlivá jména tak, jak jsem je tady přečetl, brali postupně a hlasováním vyjádřila sněmovna svou vůli zvolením, event. nezvolením.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji. Slyšeli jste návrh procedury. Ptám se, zdali k němu je nějaká výhrada. Není tomu tak. Budeme tedy postupovat tak, jak navrhl předseda volební komise. Prosím ho, aby přednesl první jméno k hlasování.

Dámy a pánově, prosím o klid.

Poslanec Robert Kolář: Prvním kandidátem je pan Václav Černý.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování C. 101. Ptám se, kdo podporuje pana kolegu Černého? Kdo je proti? Pro návrh se vyslovilo 120 poslanců, proti byli 4.

Poslanec Robert Kolář: Dalším kandidátem je pan Stanislav Fischer.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování č. 102.

Kdo podporuje tento návrh? Kdo je proti?

Pro návrh se vyslovilo 52 poslanců, 20 poslanců bylo proti.

Poslanec Robert Kolář: Dalším kandidátem je pan Petr Charvát.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Hlasujeme o panu Petru Charvátovi, a to ve 103. hlasování.

Kdo návrh podporuje? Kdo je proti? Pro se vyslovilo 94, proti 18 poslanců.

Poslanec Robert Kolář: Dalším kandidátem je pan Josef Illek.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Rozhodneme o tom v hlasování č.104.

Kdo návrh podporuje? Kdo je proti? Pro návrh se vyslovilo 102 poslanců, 9 bylo proti.

Poslanec Robert Kolář: Dalším kandidátem je pan Jiří Kratochvíl.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Rozhodneme v hlasování č. 105.

Kdo tento návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh se vyslovilo 108 poslanců, tři poslanci byli proti.

Poslanec Robert Kolář: Dalším kandidátem je pan Hubert Kříž.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Rozhodneme o tom v hlasování č. 106.

Kdo návrh podporuje? Kdo je proti? Pro návrh se vyjádřilo 36 poslanců, proti 35.

Poslanec Robert Kolář: Dalším kandidátem je pan Rostislav Mach.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování č. 107.

Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh se vyslovilo 108 poslanců, pět bylo proti.

Poslanec Robert Kolář: Dalším kandidátem je pan Jiří Močkoř.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování č. 108.

Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro se vyslovilo 114 poslanců, proti sedm.

Stále se počet hlasujících pohybuje od 162 do 164. Prosím, pane kolego.

Poslanec Robert Kolář: Dalším kandidátem je pan Antonín Sochor.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování č. 109 a ptám se, kdo tento návrh podporuje? Kdo je proti? Pro návrh se vyslovilo 32 poslanců, proti 37.

Poslanec Robert Kolář: Dalším kandidátem je pan Vladimír Svatoň.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování č. 110.

Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh se vyslovilo 104 poslanců, 17 bylo proti.

Poslanec Robert Kolář: Dalším kandidátem je pan Václav Talíř.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování č. 111. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh se vyslovilo 106 poslanců, 12 bylo proti.

Poslanec Robert Kolář: Dalším kandidátem je pan Josef Valenta.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování č. 112. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh se vyslovilo 55 poslanců, 35 poslanců bylo proti.

Poslanec Robert Kolář: Dalším kandidátem je pan Jiří Večerník.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování č. 113. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh se vyslovilo 90 poslanců, 25 bylo proti.

Poslanec Robert Kolář: Posledním navrženým kandidátem je pan Rudolf Žáček.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování č. 114. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh se vyslovilo 100 poslanců, proti 17.

Poslanec Robert Kolář: Pane předsedající, tím jsme vyčerpali všechny návrhy, které byly předloženy volební komisi. Mohu konstatovat, že zvoleni za člena dozorčí rady Grantové agentury byli pánové Václav Černý, Petr Charvát, Josef Illek, Jiří Kratochvíl, Rostislav Mach, Jiří Močkoř, Vladimír Svatoň, Václav Talíř, Jiří Večerník a Rudolf Žáček.

Protože bylo zvoleno v prvním kole všech 10 členů dozorčí rady Grantové agentury, volba tímto končí.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji předsedovi volební komise. Tím jsme se vypořádali s bodem 50 a přistoupíme k projednávání bodu 51, kterým je

42.

Návrh na změny ve složení Rady Státního fondu České republiky

pro podporu a rozvoj české kinematografie

Opět prosím, aby se úvodního slova ujal předseda volební komise pan Robert Kolář.

Poslanec Robert Kolář: člen Rady Státního fondu České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie pan Jiří Křižan se ke dni 11. března vzdal své funkce. Proto volební komise navrhuje, aby Poslanecká sněmovna vzala tuto rezignaci svým usnesením na vědomí.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji. Otvírám rozpravu k tomuto návrhu. Do rozpravy se nikdo nehlásí, rozpravu končím,

Zahájil jsem hlasování č. 115 a ptám se, kdo souhlasí s tím, abychom vzali na vědomí rezignaci pana Jiřího Křižana. Kdo je proti?

Pro návrh se vyslovilo 122, proti 3 poslanci. Konstatuji, že Poslanecká sněmovna Parlamentu vzala na vědomí rezignaci pana Jiřího Křižana z Rady Státního fondu ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie.

Poslanec Robert Kolář: Na základě této rezignace a v souladu s ustanovením § 2 odst. 2 zákona č. 241/92 Sb., o Státním fondu ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie navrhl pan ministr za člena Rady pana dr. Kristiána Sudu. Návrh byl volební komisi předložen ve lhůtě, jak ukládá citovaný zákon. Protože citovaný zákon způsob volby neupravuje, navrhuje volební komise veřejnou volbu hlasovacím zařízením, jak byli členové této rady voleni na 8. schůzi Poslanecké sněmovny.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Za prvé otvírám rozpravu k předloženému návrhu a za druhé současně otvírám rozpravu k předložené proceduře. Nikdo se do ní nehlásí, rozpravu končím a myslím, že můžeme hlasovat, abychom zvolili pana dr. Sudu členem Rady Státního fondu ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie. Nejdříve však se s faktickou poznámkou hlásí pan kolega Dostál, kterému předávám slovo.

Poslanec Pavel Dostál: Vážený pane předsedající, rád bych upozornil sněmovnu, že všichni ostatní členové Rady fondu české kinematografie byli slyšeni v kulturním výboru. Na základě těchto slyšení jsme doporučovali sněmovně, zda volit či nevolit. Domnívám se, že tuto volbu bychom měli odložit a pan dr. Suda by měl absolvovat slyšení v našem výboru.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Ted je to poněkud i pro mě trapné, protože jsem ukončil rozpravu, ale myslím, že je to tak závažné vyjádření, že mi nezbývá nic jiného, než o tom nechat hlasovat.

Slyšeli jste procedurální návrh na přerušení projednávání bodu 51 do příští schůze. Je tomu tak, pane kolego? (Ano.) Zahájil jsem hlasování č. 116.

Ptám se, kdo tento návrh podporuje? Kdo je proti tomuto návrhu?

Pro návrh se vyslovilo 123 poslanců, proti 4.

Konstatuji, že jsme vzali na vědomí rezignaci pana Jiřího Křižana a nezvolili jsme nového člena Rady. (Hlasy ze sálu: Přesunuli!) Tím, že jsme přerušili projednávání příslušného bodu, budeme se jím automaticky zabývat na příští červencové schůzi. Předpokládám, že předseda příslušného výboru požadavek pana kolegy Dostála vyslyší, s čímž on souhlasí a je to dobře.

Budeme se tedy věnovat bodu 53, kterým je

43.

Návrh na volbu člena výboru Fondu dětí a mládeže

Prosím, aby se úvodního slova opět ujal předseda volební komise poslanec Robert Kolář a seznámil nás s návrhem k tomu.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP