Pondělí 7. července 1997

 

(pokračuje Klaus)

Nyní pár slov k pohledu vpřed. Vláda České republiky předstupuje před sněmovnu se zprávou o své činnosti v situaci, kdy naše země poprvé po několika úspěšných letech stabilního rozvoje a hospodářského růstu čelí závažnějším ekonomickým problémům. Předstupuje před Parlament v situaci, kdy se v naší zemi i v této sněmovně značně vyostřil politický boj, předstupuje před vás v době, kdy na všech úrovních probíhají otevřené diskuse o příčinách našich dnešních problémů a o cestách jejich řešení, kdy probíhá diskuse k budoucnosti této země.

Chci vás ujistit, že vláda jasnou vizi budoucnosti má. Má ji a měla ji vždy, byť se akcenty na její jednotlivé aspekty mezi koaličními stranami, které tuto vládu tvoří, v detailech lišily a budou se lišit i nadále. Chci vás také ujistit, že vláda nepodléhá sebeuspokojení, že neimprovizuje a že tak nehodlá činit ani v budoucnu.

Chci vás ujistit, že naším programem není spěšné sestavování balíčků v situacích, kdy se něco nedaří, kdy někde něco hoří. Tato vláda má jasný a konzistentní program, obsažený v programovém prohlášení, které jsem si vám v úvodu dovolil připomenout.

Toto prohlášení bylo průsečíkem konkrétních cílů a záměrů, na němž se koaliční strany po volbách shodly. Je současně i vyjádřením hlubší programové shody, je cestou k naplnění obecnější vize budoucnosti této země. Naše vize České republiky je vizí stabilní, slušné a standardní evropské země, země, která si je vědoma svého geografického postavení, svého ekonomického potenciálu, toho, že na jedné straně nemůže patřit ani k velmocím, ani k početně či územně rozsáhlým státům, na druhé straně právě proto může a musí být spolehlivým, výkonným a solidním partnerem svým sousedům a všem dalším zemím, a že musí být důstojným domovem svým občanům, jejichž zájmy dokáže obhájit i při otevření se evropskému a světovému společenství.

Nepřejeme si Českou republiku jako zemi zmítanou politickou či sociální nestabilitou, která svými vnitřními problémy obtěžuje druhé. Přejeme si Českou republiku jako demokratickou zemi, která není zajatcem té či oné ideologie a kde změna vlády zároveň neznamená změnu režimu. Ceníme si demokratických tendencí a úcty ke svobodě, ceníme si plurality idejí, které prolínají českými dějinami. Ceníme si i víry ve zdravý rozum a také střízlivosti k velkým slovům a slibům, které byly vždy pro občany naší země typické.

Náš stát a naše suverenita jsou vyjádřením a potvrzením naší odvěké existence v srdci Evropy a jsou pro nás hodnotou samy o sobě. Nepotřebujeme pro ně hledat jakousi vyšší imaginární ideu. Jsme přesvědčeni, že základem dlouhodobé stability a prosperity naší země a jejich obyvatel jsou osvědčené hodnoty, na nichž spočívá evropská a v užším vymezení západoevropská civilizace, jejíž byly české země od počátku pevnou součástí. Především demokracie, individuální svoboda, tradice, morálka a tržní ekonomika jsou pilíři této kultury a této civilizace spolu s dalšími principy, ať už jde o nejrůznější způsoby sdílení mezigenerační a mezilidské solidarity a odpovědnosti, nebo rozvoj kritického racionálního a analytického myšlení.

Státy, které nepřipustily devalvaci a popření těchto hodnot v tomto století, obstát dokázaly. Dokázaly svým občanům zajistit takový stupeň duchovního a materiálního rozvoje, jaký nemá v dějinách lidstva obdoby. Jediná smysluplná cesta ČR směřuje k znovuzačlenění do této rodiny států. Vláda je odhodlána přispět v sobě vymezeném čase a svým dílem k úspěšnosti této cesty tak, aby mohla předat dalším vládám ČR tuto zemi s pocitem dobře vykonané práce jako zemi, jak jsem uvedl, stabilní, slušnou a standardní.

Vláda je přesvědčena, že základem prosperity země a jejím hlavním bohatstvím je na první straně aktivita a schopnosti občanů. Jejím zásadním cílem je proto vybudovat společnost, při níž bude vytvořen maximální prostor pro svobodnou, spontánní aktivitu jednotlivců. Je přesvědčena, že svobodný prostor pro takovouto aktivitu v nejrůznějších oblastech u nás již existuje, považuje však za nezbytné, a v tom souhlasím i s řadou svých dnešních kritiků, že je jejím hlavním úkolem vytvořit pevná pravidla pro svobodné aktivity občanů a soustředit se na vybudování potřebných chybějících institucí, na vypracování pravidel a jejich dodržování a zajistit pro všechny stejná a rovná pravidla hry. Vláda je přesvědčena, že v této, ale pouze této oblasti musí být stát silný. Všude tam, kde je to možné a kde to má smysl, má stát však vytvářet předpoklady pro svobodnou soukromou aktivitu.

Vláda považuje za jednu z hlavních příčin dnešních problémů to, že se dosud všude nepodařilo občanskou a podnikatelskou iniciativu a činorodost uvolnit a stimulovat. Proto je odhodlána důsledně odstraňovat všechny bariéry, které dnes brání svobodnému a racionálnímu chování jednotlivců. Současně je vláda přesvědčena, že má smysl pouze aktivita toho jednotlivce, který za své chování nese odpovědnost. Odpovědnost jednotlivce za svůj vlastní osud i za osud společnosti v širším slova smyslu je základem zdravé budoucnosti a prosperity. Vláda proto považuje za čestné a poctivé provádět politiku, která povede občany k vyšší odpovědnosti za svou budoucnost. Nikoliv planými sliby, nikoliv lhaním, že stát něco za někoho snadno vyřeší, ale naopak otevřeným a poctivým přiznáním problémů a předložením řešení, byť nepopulárních, hodlá vláda bojovat o důvěru občanů.

Nezakrýváme, že následující období bude obtížné. Bude obtížné proto, že nehodláme budoucí generace zatížit našimi dluhy, protože považujeme za nezbytné, abychom spotřebovávali pouze tolik, na co skutečně máme, a proto, že si přejeme, aby byla naše země pro okolní svět spolehlivým a důvěryhodným partnerem.

Vláda je přesvědčena, že jsme v tomto úsilí v posledním období polevili, a přiznává za to svou odpovědnost. Je však připravena a odhodlána tyto chyby napravit a obrací se na všechny občany v opozici, zaměstnavatele i odbory s žádostí a prosbou o otevřenou a nezaujatou spolupráci ve společném úsilí současné problémy překonat. Vláda je odhodlána udržet zdravé veřejné finance a snížit vnější nerovnováhu. Přitom otevřeně říká, že to bude stát mnoho práce a řadu nepopulárních kroků. Je si vědoma toho, že řada profesních skupin, odbory i politická opozice vyhlašují požadavky, které jsou s tímto cílem vlády v rozporu.

Rozhodující v následujícím období bude především mzdová zdrženlivost. Apeluji proto na všechny, aby v následujícím období ze svých požadavků slevili. Je to jedinou cestou, jak můžeme odstranit nerovnováhu a obnovit důvěru. Neshodneme-li se v tomto, čeká nás budoucnost daleko problematičtější, se všemi riziky, jichž jsme až dosud byli uchráněni. Je třeba mít v této souvislosti na paměti, že naše země není izolovaným ostrovem, že je otevřenou společností, vázanou spoustou vztahů, vazeb a smluv na vnější prostředí. Na důvěře tohoto vnějšího prostředí závisí i možnosti našeho úspěchu. To bychom měli mít na paměti mimo jiné i proto, že my sami si jako jednu z hlavních priorit stanovujeme právě integraci do mezinárodních struktur.

Chtěl bych vás v této souvislosti také ujistit, že podstatou vládní politiky není restrikce. Úsporná opatření by neměla smysl, kdyby nebyla provázena odstraněním systémových a institucionálních bariér, které se na vzniku dnešních problémů podílely. Prvořadou prioritou vlády v následujícím období proto bude reforma právního řádu, zprůchodnění justice, standardizace kapitálového trhu, boj proti hospodářské kriminalitě a odstraňování systémových bariér v ekonomické oblasti cestou další deregulace a liberalizace našeho trhu.

Myslím, že je zbytečné opakovat tyto hlavní věci. Chtěl bych říci na závěr to, že zásadní úkoly, které před naší zemí stojí, nejsou pouze prioritou vlády, a že v to skutečně věříme.

Svou víru v úspěšnou budoucnost České republiky opírám i o důvěru v tento Parlament, o důvěru v odpovědnost vás, poslanců, a v širším smyslu v odpovědnost politických stran a hlavně občanů, jež zastupujete.

Závěrem vás chci ujistit, že vláda České republiky je připravena odpovědně a seriózně spolupracovat se všemi, kterým stejně jako jí leží na srdci budoucnost této země, je připravena vyslechnout vaše iniciativy a náměty a je připravena na jejich realizaci spolupracovat.

Věřím, že občanům této země dokážeme, že jsme hodni důvěry, kterou nám ve volbách projevili. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk)

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji předsedovi vlády. Dovolte mi, abych po jeho projevu nejprve řekl jednu technickou připomínku: pan kolega Krampera má náhradní kartu č. 20, pan kolega Gross 22. Současně vás seznámím s další částí politických dohod v začátku schůze uzavřených.

Při jednání předsedy Poslanecké sněmovny s místopředsedy sněmovny a předsedy poslaneckých klubů došlo k politické dohodě podpory požadavku poslaneckého klubu ČSSD o přerušení projednávání tohoto bodu na 60 minut s tím, že:

1. Zpráva vám bude předána do lavic

2. V tomto času bude sněmovna projednávat další body, a to v tomto pořadí: 35, 36, 38, 40 a 42 a poté bude otevřena rozprava k právě přednesené zprávě předsedou vlády.

 

O tomto návrhu nyní nechám hlasovat, a to bez rozpravy. Odhlásil jsem vás, jak jste žádali, a prosím vás o podporu tohoto společného stanoviska.

Zahájil jsem hlasování č. 109. Kdo tento návrh podporuje? Kdo je proti tomuto návrhu? Tento návrh byl přijat. Pro hlasovalo 122 poslanců, proti 9.

 

Dalším bodem je bod

 

32.
Usnesení rozpočtového výboru k informaci
Exportní garanční a pojišťovací společnosti, a. s., o pojišťování úvěrových rizik

 

Projednávání tohoto bodu pořadu bylo v pátek 4. července přerušeno. Krátce připomenu, že po úvodním slově zpravodaje rozpočtového výboru pana poslance Páva byla otevřena rozprava. V rozpravě vystoupil pan poslanec Vymětal s žádostí, aby jednání bylo přerušeno a všem poslancům aby byl rozdán podkladový materiál, který obdržel rozpočtový výbor. Poslanecká sněmovna s tímto návrhem vyslovila souhlas. Podkladový materiál byl rozdán v pondělí, tedy dnes, před zahájením jednání Poslanecké sněmovny, a proto můžeme pokračovat v rozpravě.

Ptám se, kdo se dále hlásí do rozpravy, a současně prosím kolegu Třebického, aby zasedl ke stolku zpravodajů.

Do rozpravy se nikdo nehlásí, takže rozpravu končím a žádám pana zpravodaje, aby přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny.

 

Poslanec Jan Třebický: Vážený pane místopředsedo, vážená sněmovno, zopakuji svůj návrh z pátku minulého týdne:

Rozpočtový výbor vzal informaci EGAP na vědom9 a doporučuje Poslanecké sněmovně, aby taktéž informaci vzala na vědomí.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji. Přednesu tedy návrh usnesení, o kterém budeme hlasovat, jak jste slyšeli:

Poslanecká sněmovna Parlamentu bere na vědomí zprávu rozpočtového výboru o projednání informace Exportní garanční a pojišťovací společnosti o pojišťování vývozních úvěrových rizik.

 

Zahájil jsem hlasování č. 110. Ptám se, kdo tento návrh podporuje. Kdo je proti tomuto návrhu?

Návrh nebyl přijat. Pro hlasovalo 72 poslanců, proti 30, nehlasovalo 45 poslanců.

 

Pan kolega Benda se hlásí.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já to nezpochybňuji k vůli sobě, já jsem hlasoval řádně, ale mám pocit, že ten počet nehlasujících je na můj vkus příliš veliký. Uznávám, že z mého místa je špatně vidět, kolik lidí tady není, ale skoro bych doporučoval, aby hlasování bylo zopakováno, protože mám pocit, že řada lidí prostě zůstala přihlášena.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Samozřejmě, že to není kvalifikovaný důvod. Ke zpochybnění nedošlo. Projednali jsme tak bod 32 a budeme projednávat bod 33, kterým je

 

33.
Usnesení rozpočtového výboru k informaci České exportní banky, a. s.,
o zvýhodněném financování za rok 1996

 

Také projednávání tohoto bodu pořadu bylo v pátek 4. července přerušeno. Krátce připomenu, že po úvodním slově zpravodaje rozpočtového výboru pana poslance Páva byla otevřena rozprava. V rozpravě vystoupil pan poslanec Vymětal s žádostí, aby jednání bylo přerušeno a všem poslancům aby byl rozdán podkladový materiál, který obdržel rozpočtový výbor. Poslanecká sněmovna i s tímto návrhem vyslovila souhlas. Podkladový materiál byl dnes rozdán, a proto můžeme pokračovat v rozpravě.

Ptám se, kdo se hlásí do rozpravy. Nikdo se do rozpravy nehlásí, rozpravu končím a opět prosím zpravodaje pana poslance Třebického, aby zmíněné usnesení výboru nám přednesl.

 

Poslanec Jan Třebický: Česká exportní banka na základě § 6 odst. 9 zákona 58 z roku 1995 Sb. předkládá pravidelně pololetně informaci o zvýhodněném financování. Informace, kterou teď projednáváme, je informace o zvýhodněném financování za rok 1996. Rozpočtový výbor se zabýval tímto materiálem a vzal jej v jistém usnesení na vědomí. Doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby rovněž tuto informaci České exportní banky vzala na vědomí.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji. Slyšeli jste usnesení. Než o něm dám hlasovat, opět vás odhlásím jako v minulém případě. Teď vás poprosím. abyste se znovu zaregistrovali, budeme hlasovat.

 

Zahájil jsem hlasování č. 111. Kdo podporuje návrh přednesený zpravodajem? Kdo je proti tomuto návrhu?

Návrh byl přijat. Pro hlasovalo 81, proti 32 a 37 poslanců nehlasovalo.

 

Děkuji panu kolegovi Třebickému, tím jsme se vyrovnali s projednáváním bodu 33.

Přistoupíme k projednávání bodu č. 35 a tímto dalším bodem je

 

35.
Návrh skupiny 50 poslanců na usnesení Poslanecké sněmovny
ke zřízení vyšetřovací komise PS na zjištění obsahu a správnosti
finančních operací a majetkových převodů v rámci ČSTV a jeho zařízení,
a to včetně finančních vztahů k podniku SAZKA

 

Konstatuji, že jsme tento bod projednali 4. 7. v pátek, rozprava k tomu byla ukončena a nyní přistoupíme pouze k hlasování. Předtím však prosím pana kolegu Kramperu, aby za navrhovatele přednesl návrh na usnesení. Děkuji.

 

Poslanec Zdeněk Krampera: Pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych předložil za skupinu 50 poslanců Parlamentu ČR Návrh usnesení, Parlament ČR, Poslanecká sněmovna 1997, II. volební období.

Usnesení PS k návrhu na zřízení vyšetřovací komise PS na zjištění obsahu a správnosti finančních operací a majetkových převodů v rámci ČSTV a jeho zařízení, a to včetně finančních vztahů k podniku SAZKA.

Poslanecká sněmovna

I. zřizuje podle § 48 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu PS vyšetřovací komisi Poslanecké sněmovny na zjištění obsahu a správnosti finančních operací a majetkových převodů v rámci ČSTV a jeho zařízení, a to včetně finančních vztahů k podniku SAZKA.

II. stanoví lhůtu do 31. 5. 1998, do níž je vyšetřovací komise PS na zjištění obsahu a správnosti finančních operací a majetkových převodů v rámci ČSTV a jeho zařízení, a to včetně finančních vztahů k podniku SAZKA povinna předložit svá zjištění s návrhem Poslanecké sněmovně.

III. stanoví počet členů této vyšetřovací komise na 12, a to podle klíče:

ODS - 4

ČSSD - 4

KSČM - 1

KDU-ČSL - 1

SPR-RSČ - 1

ODA - 1

IV. stanoví, že uvedená vyšetřovací komise bude volena tajně.

V. žádá ministra vnitra a ministra spravedlnosti o zajištění maximální součinnosti bezpečnostních orgánů a orgánů činných v trestním řízení s vyšetřující komisí při její vyšetřovací činnosti.

VI. žádá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy o zajištění maximální součinnosti s vyšetřovací komisí při její činnosti.

VII. ukládá vedoucímu Kanceláře Poslanecké sněmovny zajistit vyšetřovací komisi pro její činnost potřebné finanční a prostorové zajištění, včetně příslušného technického a personálního vybavení.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji a nyní přistoupíme k hlasování k přednesenému návrhu. Děkuji panu kolegovi Kramperovi, že zopakoval tento návrh. Opět jsem vás odhlásil a opět prosím, abyste se zaregistrovali, budeme pokračovat.

 

Zahájil jsem hlasování č. 112. Kdo návrh usnesení podporuje? Kdo je proti tomuto návrhu?

Návrh nebyl přijat. Pro hlasovalo 71, proti 54 poslanců.

 

Děkuji panu kolegovi Kramperovi. Tím jsme se vyrovnali s bodem č. 35 a přistoupíme k dalšímu bodu, kterým je

 

37.
Vládní návrh, kterým se předkládá Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR
k vyslovení souhlasu Úmluva o občanskoprávních aspektech mezinárodních únosů dětí,
sjednaná v Haagu 25. října 1980
/sněmovní tisk 144/ - ve druhém čtení

 

Prosím ministryni spravedlnosti paní Vlastu Parkanovou, aby z pověření vlády uvedla ve druhém čtení předložený vládní návrh, a vás, dámy a pánové, prosím o klid.

 

Ministryně spravedlnosti Vlasta Parkanová: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, dovolte mi, abych předložila Poslanecké sněmovně k vyslovení souhlasu Úmluvu o občanskoprávních aspektech mezinárodních únosů dětí, sjednanou v Haagu 25. října 1980, s výhradou podle čl. 42 úmluvy, podle které Česká republika prohlašuje, že nebude hradit výdaje uvedené v článku 26 odst. 3 úmluvy, vzniklé účastí právního zástupce nebo poradce nebo jako náhrady řízení, kromě nákladů, které je možné hradit podle jejich vlastní úpravy poskytování právní pomoci a poradenství.

Dovolte mi v této souvislosti zdůraznit, že přístupem k úmluvě získá Česká republika nástroj mezinárodněsmluvní povahy, který umožní řešit otázky sporu rodičů o výchovu nezletilých dětí. Hlavním účelem úmluvy je zabezpečit bezodkladný návrat dětí protiprávně přemístěných do některého smluvního státu nebo v něm zadržovaných a zajistit, aby práva týkající se péče o dítě a styku s ním podle právního řádu jednoho smluvního státu byla účinně respektována v ostatních smluvních státech. Hlavní úkol vyplývající z úmluvy bude příslušet soudům, které budou nařizovat neprodlený návrat dítěte do státu, ze kterého bylo přemístěno protiprávně nebo v něm nezákonně zadrženo.

V této návaznosti je dalším nezbytným opatřením zajištění plnění závazků České republiky plynoucích z této úmluvy úprava vnitrostátního zákonodárství. Konkrétně se jedná o občanský soudní řád, a to o jeho ustanovení, která se týkají péče soudu o nezletilé. Návrh zákona, kterým se mění a doplňuje občanský soudní řád, je právě touto sněmovnou na tomto zasedání projednáván.

Vládní návrh na ratifikaci úmluvy o občanskoprávních aspektech mezinárodních únosech dětí byl 12. června letošního roku projednán na 12. schůzi zahraničního výboru, a to bez připomínek. Proto si vám dovoluji navrhnout, abyste vyslovili souhlas s návrhem na ratifikaci této úmluvy, a to ve znění usnesení zahraničního výboru z 12. června letošního roku a děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji, paní ministryně. Předložený vládní návrh jsme v prvním čtení přikázali zahraničnímu výboru, který jej projednal a přijal usnesení, jež jsme obdrželi jako sněmovní tisk č. 144/1. Žádám proto pověřeného zpravodaje tohoto výboru pana poslance Václava Nájemníka, aby předložené usnesení uvedl.

 

Poslanec Václav Nájemník: Myslím, že je zbytečné dlouho diskutovat. Zahraniční výbor na své schůzi ze dne 12. června 1997 přijal toto usnesení:

Zahraniční výboru doporučuje PSP ČR vyslovit souhlas s vládním návrhem, kterým se předkládá Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR návrh na ratifikaci Úmluvy o občanskoprávních aspektech mezinárodních únosů dětí, sjednané v Haagu 25. října 1980 s výhradou podle č1.42 úmluvy, podle které Česká republika prohlašuje, že nebude hradit výdaje uvedené v čl. 26 odst. 3 úmluvy vzniklé účastí právního zástupce nebo poradce nebo jako náklady řízení, kromě nákladů, které je možné hradit podle jejich vlastní úpravy poskytování právní pomoci a poradenství.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji panu kolegovi Nájemníkovi a k uvedenému vládnímu návrhu otvírám rozpravu. Písemné přihlášky žádné nemám. Vzhledem k tomu, že se do rozpravy nikdo nehlásí, rozpravu končím a přikročíme k hlasování. Ptám se, zda si přeje někdo z vás zopakovat návrh usnesení předložený panem kolegou Nájemníkem. Není tomu tak. Opět jsem vás odhlásil. Prosím, abyste se znovu zaregistrovali svými hlasovacími kartami. Přistoupíme k hlasování o návrhu usnesení.

 

Zahájil jsem hlasování č. 113 a ptám se, kdo podporuje návrh předložený panem kolegou Nájemníkem. Kdo je proti tomuto návrhu? Návrh byl přijat.

Pro hlasovalo 114, proti nebyl žádný poslanec.

 

Tím jsme skončili projednávání bodu 37. Děkuji paní ministryni, děkuji zpravodaji. Budeme se věnovat dalšímu bodu, kterým je

 

38.
Vládní návrh, kterým se předkládá Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR
k vyslovení souhlasu návrh na přístup České republiky
k Úmluvě pro vypracování Evropského lékopisu
a podpis Protokolu k Úmluvě pro vypracování Evropského lékopisu
/sněmovní tisk 133/ - druhé čtení

 

Prosím ministra zdravotnictví pana Jana Stráského, aby z pověření vlády ve druhém čtení předložený vládní návrh uvedl.

 

Ministr zdravotnictví ČR Jan Stráský: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolím si stručně připomenout materii, kterou máme teď projednávat. Lékopis je základní farmaceutické dílo normativního charakteru. Definuje požadavek na jakost léků, uvádí zkušební postupy při jejich hodnocení, obsahuje ustanovení o jejich přípravě, zkoušení, označování, uchovávání, předepisování, dávkování a vydávání. Je významným činitelem vedoucím ke správné praxi ve výrobě léčiv i ve zdravotnických zařízeních, zejména v lékárnách. Výrazně přispívá k zajištění vysoké a standardní jakosti léčiv a přispívá i k rozhodování o udělování povolení k výrobě léčiv a jejich distribuci. Naše republika v těchto dnech vydává už páté vydání českého lékopisu s označením 1997.

Máme projednávat připojení k Úmluvě pro vypracování Evropského lékopisu, která byla podepsána v r. 1964. Plnění závazků úmluvy, pokud na ni přistoupíme, bude v oblasti humanitárních léčiv zajišťovat Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s Ministerstvem obrany, v oblasti veterinární péče bude tuto úlohu plnit Ministerstvo zemědělství.

Členství v Evropské lékopisné komisi je spojeno s každoročním finančním příspěvkem, jehož výše je stanovena v závislosti na objemu hrubého domácího produktu a počtu obyvatel. Přístup k úmluvě a podpis protokolu je v souladu s obecně uznávanými zásadami mezinárodního práva, se závazky vyplývajícími z členství České republiky v Radě Evropy i se záměrem České republiky stát se členem Evropského společenství.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji panu ministrovi. Předložený vládní návrh jsme v prvním čtení přikázali zahraničnímu výboru, který jej projednal a přijal usnesení, které jsme obdrželi jako sněmovní tisk 133/2, a výboru pro sociální politiku a zdravotnictví, který po projednání přijal usnesení, které jsme obdrželi jako sněmovní tisk 133/1. Nejprve dávám slovo pověřenému zpravodaji zahraničního výboru panu poslanci Danielu Kroupovi, aby předložené usnesení uvedl.

 

Poslanec Daniel Kroupa: Dámy a pánové, Evropský lékopis sjednocuje státy Evropského společenství v oblasti léčiv a v současné době se pracuje na jeho harmonizaci i s dalšími světovými lékopisy. Tato norma pro zajištění jakosti, bezpečnosti a účinnosti léčiv je předpokladem pro uplatnění našich léčiv na zahraničních trzích a jejich zahrnutí do českého lékopisu je v zájmu českého farmaceutického průmyslu a hlavně v zájmu zajištění jakostních léčiv pro občany České republiky.

Přístup k této úmluvě je důležitý také z hlediska možnosti ovlivňovat tvorbu textů Evropského lékopisu českými odborníky, ale i z hlediska naplňování snahy naší vlády postupně se začleňovat mezi státy Evropského společenství.

Zahraniční výbor tuto úmluvu projednal a doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR vyslovit souhlas s vládním návrhem, kterým se předkládá Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR k vyslovení souhlasu návrh na přístup České republiky k Úmluvě pro vypracování Evropského lékopisu a podpis Protokolu k Úmluvě pro vypracování Evropského lékopisu. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji a nyní žádám zpravodajku výboru pro sociální politiku a zdravotnictví paní poslankyni Milenu Kolářovou, aby uvedla usnesení výboru.

 

Poslankyně Milena Kolářová: Pane předsedající, dámy a pánové, výbor pro sociální politiku a zdravotnictví na své 13. schůzi dne 16. dubna projednal vládní návrh a doporučuje Poslanecké sněmovně vyslovit souhlas s vládním návrhem, kterým se předkládá Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR k vyslovení souhlasu návrh na přístup České republiky k Úmluvě pro vypracování Evropského lékopisu a podpis Protokolu k Úmluvě pro vypracování Evropského lékopisu, tisk 133. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji a k uvedenému vládnímu návrhu otvírám rozpravu. Písemnou přihlášku do rozpravy nemám. Vzhledem k tomu, že se nehlásí nikdo ani z místa, rozpravu končím. Přikročíme k hlasování. Přednesu nejprve návrh usnesení:

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem na přístup České republiky k Úmluvě pro vypracování Evropského lékopisu a podpisem Protokolu k Úmluvě pro vypracování Evropského lékopisu. "

Opět jsem vás odhlásil a prosím, abyste se znovu zaregistrovali. Budeme hlasovat. Slyšeli jste návrh usnesení.

 

Zahájil jsem hlasování č. 114. Ptám se, kdo tento návrh podporuje? Kdo je proti?

Usnesení bylo přijato. Pro hlasovalo 112 poslanců, nikdo nebyl proti.

 

Děkuji panu ministru, děkuji zpravodajům. Dámy a pánové, považuji za korektní dodržovat politické dohody. Vzhledem k tomu, že se nám vsunuté body podařilo ve zkrácené době projednat, vyhlašuji nyní přestávku, takže se sejdeme na zahájení rozpravy k bodu 36 v 17.12 hodin. Děkuji vám.

 

(Schůze přerušena v 16.19 hodin.)

(Schůze opět zahájena v 17.17 hodin.)

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, zahajuji další část dnešního jednání. Vrátíme se k přerušenému bodu

36.
Zpráva vlády o činnosti vlády za dobu od počátku jejího funkčního období
do konce 1. čtvrtletí 1997
(v souladu s usnesením Poslanecké sněmovny č. 194 z 20. 12. 1996)

 

K přednesené zprávě a také k její příloze, která nám byla rozdána již minulý týden, otevírám rozpravu, do které jsou zatím přihlášeni poslanci v následujícím pořadí. Přednostně se se stanoviskem klubu přihlásil pan kolega Honajzer a pan kolega Grebeníček a poté jsou paní poslankyně a páni poslanci přihlášeni takto: paní kolegyně Fischerová, pan kolega Jičínský, pan kolega Zaorálek, paní kolegyně Kořínková, pan kolega Kapoun, pan kolega Grégr, pan kolega Palas, pan kolega Bláha, pan kolega Špidla, pan kolega Eduard Zeman, pan kolega Miloš Zeman, pan kolega Ransdorf a pan kolega Štrait.

Žádám kolegu Honajzera jako předsedu poslaneckého klubu ODS, aby se ujal slova.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážení přítomní členové vlády, před více než hodinou jsme si vyslechli poměrně rozsáhlý projev premiéra, který vystoupil jménem vlády a předkládal zprávu vlády o činnosti vlády za dobu od počátku jejího funkčního období do konce prvního čtvrtletí 1997.

Já osobně se domnívám, že je dobře, když vláda předstupuje před Poslaneckou sněmovnou se svou zprávou. Domnívám se, že by tak vláda měla za určité období vystupovat pravidelně. Myslím si, že kdyby jednou za rok vystoupil premiér ve sněmovně s tzv. zprávou o stavu unie, že by to bylo jen dobře a v pořádku a vůbec by k tomu nemusel být vyzýván usnesením Poslanecké sněmovny.

Očekávám, že se v následujících hodinách - a považuji to za legitimní - objeví řada ostrých kritických a polemických vystoupení, zejména z opozičních řad, a bude to tak v pořádku. Zároveň očekávám, že řada z mých kolegů poslanců, ale především ministrů dokáže vystoupit a bude umět obhájit své pozice, tu část zprávy, která přísluší jejich resortům. Myslím si, že v následujících dnech a týdnech, možná i měsících, bude následně probíhat další diskuse nad tímto tématem, především v médiích, a budeme se muset prostě k těmto problémům, které byly obsaženy ve zprávě vlády, chtě nechtě ve sněmovně vracet.

Právě proto, že očekávám tyto víceméně dlouhé diskuse ať už na půdě sněmovny, nebo následně, si dovolím na závěr svého krátkého vystoupení dát návrh usnesení, že navrhuji, aby Poslanecká sněmovna vzala zprávu vlády o její činnosti na vědomí. Děkuji vám za pozornost.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP