Čtvrtek 12. února 1998

(pokračuje Kasal)

Prosím, abyste se posadili, případně abyste své rozpravy vedli mimo sněmovní síň. Děkuji za pochopení a slovo uděluji panu poslanci Josefu Borákovi.

 

Poslanec Josef Borák: Děkuji, pane předsedající.

Pane předsedající, dámy a pánové, pozměňovací návrhy k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění a doplňuje zákon ČNR č. 16/1993 Sb., o dani silniční, jste obdrželi pod sněmovním tiskem 283/2. V podstatě jde o dvě části, část A, to je návrh rozpočtového výboru schválený usnesením č. 241 ze 13. listopadu 1997, a pod bodem B návrhy přednesené ve druhém čtení. Já bych navrhoval, abychom hlasovali nejdříve o pozměňovacím návrhu A, poté o pozměňovacím návrhu B, i když B má v podstatě tři body. Já myslím, že bychom mohli hlasovat potom v tom bodě B najednou o těchto třech bodech, pokud samozřejmě nebudou námitky.

Ještě chci říci, že navrhovatel, pan ministr, i zpravodaj, tedy já, souhlasíme se všemi pozměňovacími návrhy, které jsou uvedeny v tom tisku.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dobře, děkuji. Táži se, zdali jsou nějaké námitky proti způsobu, který zpravodaj Josef Borák navrhl. Zdá se, že nikoliv.

Čili v hlasování poř. č. 143 rozhodneme o tom, kdo souhlasí s písmenem A, tedy pozměňovacím návrhem rozpočtového výboru. Kdo je pro? Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo výsledkem pro 133, nikdo nebyl proti.

Nyní hlasováním rozhodneme o osudu návrhů, které jsou uvedeny pod písm. B. Zahájil jsem hlasování poř. č. 144. Táži se, kdo je pro. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo výsledkem pro 140, nikdo proti, takže i tento soubor pozměňovacích návrhů byl přijat.

Domnívám se, že v tuto chvíli mohu nechat hlasovat o celém usnesení, které zní:

Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění a doplňuje zákon ČNR č. 16/1993 Sb., o dani silniční, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 283 ve znění schválených pozměňovacích návrhů.

Zahájil jsem hlasování poř. č. 145. Ptám se, kdo je pro. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování v tuto chvíli skončilo, pro se vyslovilo 134 poslanců, 1 proti, návrh byl přijat.

Já děkuji panu ministrovi, panu zpravodaji a přikročíme k projednávání dalšího bodu, ale vidím, že se o slovo přihlásil předseda klubu KDU-ČSL Josef Janeček, takže mu slovo dávám.

 

Poslanec Josef Janeček: Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, já bych chtěl dát procedurální návrh, a to takový, abychom dneska jednali a hlasovali do 20.45 hodin. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Návrh kolegy Janečka zní, zopakuji to, aby sněmovna jednala a hlasovala do 20.45 hodin.

Rozhodneme o tomto návrhu v hlasování poř. č. 146, které jsem právě zahájil. Ptám se, kdo je pro? Děkuji. Kdo je proti? Děkuji. Návrh nebyl přijat, protože se pro vyslovilo 47 poslanců, proti 78 poslanců, takže tento návrh skončil špatným výsledkem pro navrhovatele a my budeme pokračovat dále.

Dalším bodem je

 

75.
Vládní návrh zákona, kterým se mění a doplňuje
zákon č. 199/1994 Sb., o zadávání veřejných zakázek,
ve znění zákona č. 148/1996 Sb., a doplňují některé další zákony
/sněmovní tisk 288/ - třetí čtení

 

Zahajuji tedy v tuto chvíli třetí čtení tohoto návrhu. Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal ministr financí pan Ivan Pilip a zpravodaj hospodářského výboru pan poslanec Vladimír Budinský.

 

Ministr financí ČR Ivan Pilip: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já bych chtěl připomenout na úvod třetího čtení, že předkládaný návrh novely zákona 199 z r. 1994, tedy zadávání veřejných zakázek, má řešit vlastně jen ty nejnaléhavější potřeby úprav tohoto zákona. Jedna z navrhovaných změn, která vzešla při projednávání ve výborech, konkrétně v hospodářském výboru, oproti původnímu návrhu se týká účasti zástupců Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže v komisích pro posuzování a hodnocení nabídek jako veřejných zakázek, jejichž cena převýší 100 milionů, nebo resp. 500 milionů Kč. Pozměňovací návrh k této úpravě poukazoval na to, že by odpovědnost zadavatelů neměla být přenášena na orgán dohledu ani na vládu. Při projednání v hospodářském výboru byla tímto výborem, Ministerstvem financí i Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže shodně doporučena varianta bez účasti zástupců orgánů dohledu v komisích pro posuzování a hodnocení nabídek.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP