Čtvrtek 12. února 1998

(pokračuje Pilip)

Domníváme se společně, že tato účast by nebyla vhodná, protože Úřad pro ochranu hospodářské soutěže je dozorový orgán, který má dohlížet na řádnost výběrového řízení a rozhoduje v prvé i druhé instanci o správnosti postupu zadavatelů veřejných zakázek. Čili kdyby sami jeho zástupci seděli ve výběrových komisích, tak by princip oddělení dohledu od rozhodování byl porušen. Mohlo by to také být předmětem námitek o podjatosti zástupců pracovníků dohledu.

Pokud jde o ostatní věci, mohu říci, že souhlasím s ostatními pozměňovacími návrhy schválenými usnesením hospodářského výboru 113, který byl v příloze, protože mají zpřesňující a legislativní charakter.

Naopak nedoporučuji, s výjimkou návrhu pana poslance Budinského, přijetí žádných dalších pozměňovacích návrhů, které byly předloženy ve druhém čtení. Tyto návrhy jsou buď nepřijatelné z hlediska potřeby nediskriminačního přístupu k veřejným zakázkám, nebo jsou legislativně nesprávné, případně u některých z nich je věcnou změnu, i uvažovanou dobrým směrem, nutné uskutečnit až po vyhodnocení praktických zkušeností, což bude možné v souvislosti s nyní také připravovanou velkou novelou tohoto zákona.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministru Ivanu Pilipovi. Konstatuji, že pozměňovací návrhy k předloženému návrhu zákona obsahuje sněmovní tisk 288/3.

Žádám nyní zpravodaje pana poslance Vladimíra Budinského, aby vystoupil. Poté otevřu rozpravu.

 

Poslanec Vladimír Budinský: Vážený pane místopředsedo, doporučuji, abychom postupovali nejprve tak, že budeme hlasovat o pozměňovacích návrzích, které vzešly ze druhého čtení dne 4. února, tzn. postupně tak, jak byly vznášeny, a nakonec abychom hlasovali o jednom pozměňovacím návrhu, což je souhrn 15 pozměňovacích návrhů hospodářského výboru.

Navrhuji hlasovat o tomto postupu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Než se dostaneme k hlasování, musí proběhnout rozprava. Rozpravu otevírám. Jako první se do ní přihlásil pan poslanec Pavel Bratinka.

 

Poslanec Pavel Bratinka: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, mám pouze legislativně technické doplnění. Byl jsem na to upozorněn legislativním odborem. Můj návrh, který je v písmenu G, jsem přednesl na mikrofon přesně v tom znění, jak je zde uveden, nicméně v písemné formě měl jiný charakter. Byl tam i odkaz na poznámku pod čarou. Poznámka měla číslo 6a), takže by měla být uvedena na konci této věty, kterou máte pod písmenem G. Ty odkázané paragrafy byly 91 a 92 zákona č. 100/1988 Sb., o sociálním zabezpečení, v platném znění a §§ 51 a 52 vyhlášky MPS v ČR č. 182/1991 Sb., kterou se provádí zákon o sociálním zabezpečení a zákon ČNR o působnosti orgánů České republiky v sociálním zabezpečení.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Bratinkovi. Nyní bude hovořit pan poslanec Grégr.

 

Poslanec Miroslav Grégr: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, dámy a pánové, když jsem ve druhém čtení zákona navrhoval jako jednu z variant vypustit § 2B. odst. 1, písm. f), opomněl jsem zdůraznit návaznosti tohoto návrhu, totiž že je třeba vypustit čl. II, čl. III a čl. IV. Omlouvám se a činím to dodatečně.

Současně bych chtěl poprosit pana zpravodaje, až dá hlasovat o svém návrhu vedeném pod písmenem B, tzn. nabytí účinnosti dnem vyhlášení, aby vzal v úvahu i můj pozměňovací návrh D, který je trochu s tímto v kolizi. Navrhuji tam, aby tento zákon nabyl účinnosti rovněž ode dne vyhlášení, ale s výjimkou § 2b) odst. 1, písm. f). Tzn. jako třetí varianta mého návrhu vedeného pod písmenem d). Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Grégrovi. Další přihlášky do rozpravy nejsou, takže rozpravu končím.

Předpokládám, že pan ministr to, co chtěl říci v závěrečném slově, už řekl v úvodu projednávání tohoto bodu.

Prosím tedy pana poslance Budinského, aby se ujal svých zpravodajských povinností.

Vás ostatních se táži, zdali jsou nějaké námitky proti způsobu hlasování, který před chvílí pan zpravodaj Budinský navrhl. (Nebyly.) Nejsou-li, budeme za chvíli hlasovat. V tuto chvíli vás odhlašuji a prosím o novou registraci, protože se mi jeví, že migrace ve sněmovní síni je poměrně velmi aktivní.

 

Poslanec Vladimír Budinský: Děkuji, pane místopředsedo. Protože ve sněmovně je takový ruch, že jsem dobře neslyšel, až dojdeme k pozměňovacím návrhům pana poslance Grégra, případně bych ho poprosil, aby je jednotlivě upřesnil, pokud bych je interpretoval špatně.

První návrh, o kterém bychom mohli hlasovat, je na straně 4 tisku, který je podkladem pro nás, čili tisku 288/3. V návrhu předneseném ve druhém čtení dne 4.2. je pod písmenem B pozměňovací návrh, který jsem přednesl, a je to doplnění do zákona - účinnosti dnem vyhlášení. Pan ministr doporučuje. Chci ještě upozornit na to, že tento návrh má vazbu na návrh pana poslance Grégra, který chce tutéž účinnost dnem vyhlášení, nicméně na § 2B. odst. 1, písm. f) chce dát účinnost až od 1.1.2000.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pan poslanec Grégr to ještě upřesní, resp. zopakuje, aby bylo zřetelné, o čem budeme hlasovat.

 

Poslanec Miroslav Grégr: Návrh pana poslance Budinského vedený pod písmenem B se kryje zčásti s mým pozměňovacím návrhem vedeným jako třetí odstavec písm. D, tzn. že tento zákon nabývá účinnosti dnem vyhlášení, až na ustanovení § 2B, odst. 1, písm. f), který nabude účinnosti od 1.1.2000. I tento návrh mám jako alternativní, pokud neprojdou pod bodem D dva předchozí návrhy.

 

Poslanec Vladimír Budinský: Navrhuji, abychom můj návrh písmeno B nechali až na závěr, až pokud neprojdou návrhy pana poslance Grégra.

Pojďme tedy od pozměňovacích návrhů pana poslance Vymětala.

První pozměňovací návrh pan ministr nedoporučuje, já také nedoporučuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 147.

Táži se, kdo je pro první návrh pana poslance Vymětala. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Pro hlasovalo 69, proti také 69, návrh nebyl přijat.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP