Čtvrtek 12. února 1998

(pokračuje Kasal)

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 160 a táži se, kdo je pro. Děkuji. Kdo je proti?

Tento návrh byl přijat, protože pro se vyslovilo 108 poslanců, proti 5.

Nyní, pane zpravodaji, doufám, že jsme vyčerpali všechny návrhy, které bylo třeba projednat a prohnat hlasovací mašinérií, takže mohu přečíst závěreční usnesení:

Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 199/1994 Sb., o zadávání veřejných zakázek, ve znění zákona č. 148/1996 Sb., a doplňují některé další zákony podle sněmovního tisku 288 ve znění schválených pozměňovacích návrhů.

Hlásí se pan poslanec Pavel Dostál s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Pavel Dostál: Pane předsedající, před konečným hlasováním, jak jste se dopustil chyby při hlasování č. 73. Nejsem přesvědčen, jestli vaše chyba je zanesena v protokolu, aby nedošlo k tomu, že vyjde zákon v jiném znění, než jsme odsouhlasili.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Nejen to, že jsem to na mikrofon dostatečně zřetelně řekl, ale také jsem se omluvil všem, které jsem uvedl v tento omyl. Předpokládám, že je všechno v pořádku, navíc máme ověřovatele zápisu, kteří po této vaší výzvě zcela nepochybně ohlídají, zda je všechno v pořádku.

Pokud se nemýlím, můžeme dát hlasovat o usnesení, které jsem před chvilkou přečetl. Nejsou námitky? Nejsou.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 161. Ptám se, kdo je pro. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování v této chvíli skončilo. Výsledek je pro 116, proti nebyl nikdo, konstatuji, že toto usnesení bylo přijato a s návrhem zákona byl vysloven Poslaneckou sněmovnou souhlas.

Nyní prosím pana zpravodaje, aby uvedl návrh doprovodného usnesení, mám tady poznamenáno v prezidiální zprávě.

 

Poslanec Vladimír Budinský: Pan poslanec Grégr navrhl tento text usnesení, který máte na str. 7. Myslím si, že ho nemusím tedy číst. Pokud bych se měl vyjádřit, nedoporučuji, abychom usnesení k tomuto zákonu přijímali.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Pan ministr rovněž nedoporučuje.

O tomto doprovodném usnesení rozhodneme v hlasování pořadové číslo 162. Kdo je pro? Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Tento návrh na usnesení nebyl přijat, protože pro se vyslovilo 64, proti 66 poslanců.

Tím jsme ukončili, dámy a pánové, projednávání tohoto bodu a můžeme se věnovat dalšímu bodu, kterým je

 

77.
Vládní návrh zákona o poplatcích za vypouštění odpadních vod do vod povrchových
/sněmovní tisk 290/ - třetí čtení

 

Hlásí se pan poslanec Tlustý, předseda klubu ODS.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, dámy a pánové, chtěl bych požádat sněmovnu, aby ohlášené zahájení 2. kola volby místopředsedy sněmovny z oznámených 15.45 hodin bylo přeloženo na zítřejší ráno. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Protože jsem ohlásil, že volba začne v 15.45 hodin, chci se zeptat ještě pana předsedy Tlustého, zda zítřejším ránem myslel 9.00 hodin. Takže pana poslance Koláře se chci zeptat, zda volba bude trvat 15 nebo 20 minut. 15 minut.

Dámy a pánové, myslím si, že bude korektní, když tuto změnu prohlasujeme.

Kdo souhlasí s tím, aby 2. kolo volby místopředsedy Poslanecké sněmovny se uskutečnilo zítra od 9.00 hodin do 9.15 hodin? Rozhodneme o tom v hlasování, které jsem zahájil, které má pořadové číslo 163. Kdo je pro? Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Tento návrh byl přijat, protože se pro vyslovilo 112 poslanců, proti 14.

Budeme se věnovat vládnímu návrhu zákona o poplatcích za vypouštění odpadních vod do vod povrchových. Jedná se o sněmovní tisk 290, třetí čtení. Toto třetí čtení jsem zahájil a prosím, aby pan ministr Jiří Skalický zaujal místo u stolků zpravodajů a aby zpravodaj zemědělského výboru a výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí pan poslanec Libor Ambrozek rovněž zaujal místo u stolku zpravodajů a sledoval spolu se mnou rozpravu.

Pozměňovací návrhy k předloženému návrhu zákona obsahuje sněmovní tisk 290/3. Otevírám v rámci třetího čtení rozpravu. Písemné přihlášky nemám. Rozpravu končím, ptám se pana ministra, zda chce využít svého práva navrhovatele a vystoupit. Je tomu tak. Dámy a pánové, prosím, abyste se ztišili a dali příležitost panu ministru Jiřímu Skalickému, aby mohl přednést své závěrečné slovo. Děkuji vám za pochopení.

 

Místopředseda vlády ČR Jiří Skalický: Pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych vyjádřil své stanovisko k pozměňovacím návrhům, které byly předneseny v rámci druhého čtení., Především chci říci, že v plné míře akceptuji pozměňovací návrhy, které jsou obsaženy v usnesení výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Pokud jde o pozměňovací obsažené v usnesení zemědělského výboru, tam chci konstatovat, že návrhy č. 2, 3 a 4 jsou totožné s oněmi obsaženými již v předchozím stanovisku nebo usnesení. Pokud jde o první bod zemědělského výboru, ten je do určité míry konkurenční vůči bodu 2 výboru pro životní prostředí. Přimlouvám se spíše pro variantu, kterou navrhl výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Jde o problém, že chceme postupný náběh tohoto zákona do praxe tak, aby v prvních dvou letech byl náběh šedesátiprocentní a v dalších dvou letech osmdesátiprocentní vzhledem k tomu, že zákon je projednáván až v roce 1998, od kdy jsme původně počítali, že bude náběhová perioda platit.

Návrh výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí tuto lhůtu o tento rok zkracuje, což mi připadá možné v nastalé situaci, zatímco zemědělský výbor celou čtyřletou periodu chce odsunout o jeden rok dopředu.

Pokud jde o pozměňovací návrhy pana poslance Houzáka, navrhoval jednak, aby v § 1 odst. 1 byla vypuštěna část věty, která zní: "a poplatek z objemu vypouštění odpadních vod". Nemohu se přimluvit za přijetí tohoto pozměňovacího návrhu. Tento poplatek nepředstavuje a nebude představovat velké finanční zatížení toho, kdo znečišťuje, ale zároveň stimuluje omezování množství odpadních vod. Především základní smysl tohoto ustanovení spočívá v tom, aby znečišťovatelé neředili odpadní vody se záměrem vyhnout se svým základním povinnostem.

Rovněž druhý pozměňovací návrh pana poslance Houzáka, kterým je navrhováno, aby poplatky, které mají být v budoucnosti placeny za vypouštění absorbovatelných organických halogenů, byly placeny okamžitě po nabytí účinnosti zákona.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP