Čtvrtek 12. února 1998

(pokračuje Skalický)

Tento návrh nemohu podpořit, protože by to bylo na jedné straně velmi užitečné, jedná se o velmi nebezpečné látky, ale měření tohoto znečištění je velmi drahé, komplikované a ne všichni znečišťovatelé, kteří produkují tyto odpady, jsou schopni v tak krátké době začít tento typ znečištění měřit. Proto je tam navrhován odklad za tím účelem, aby se znečišťovatelé mohli připravit na toto ustanovení, a to buď technickými opatřeními, která zamezí vypouštění těchto látek, anebo naopak se technicky připravit na schopnost měřit vypouštění těchto odpadních látek.

Co se týče pozměňovacího návrhu pana poslance Langra, který navrhuje vypustit slovo "soustavně", rozumějte sledovat koncentrace znečištění, chci vysvětlit, že tímto slovem rozhodně nebylo myšleno předkladatelem uložit nějaké nepřetržité kontinuální sledování vypouštěného znečištění. Konkrétní podmínky sledování, jejich periodicitu a technické okolnosti totiž bude každopádně stanovovat vodohospodářský orgán, ale pro jasnější znění textu se rád přimluvím za to, aby ono slovo "soustavně", které může působit zavádějícím dojmem, ač to tak nebylo míněno, bylo vypuštěno. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministrovi Jiřímu Skalickému. Prosím, aby se v tuto chvíli svých povinností ujal zpravodaj poslanec Libor Ambrozek.

 

Poslanec Libor Ambrozek: Pane předsedající, dámy a pánové, pan ministr Skalický tady shrnul velmi přehledně stanovisko ministerstva k pozměňovacím návrhům, které - mohu říci - v podstatě koreluje s názorem výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí i s názorem zpravodaje.

Vzhledem k tomu, že se jedná jen o několik pozměňovacích návrhů, které se v případě usnesení výborů zčásti překrývají, chtěl bych navrhnout, abychom o pozměňovacích návrzích hlasovali v pořadí, v jakém byly předneseny, přičemž bych chtěl upozornit, že případné přijetí návrhu v bodu A1 vylučuje potom už hlasování o návrhu v bodě B2. Jen na to předem upozorňuji a jinak myslím, že můžeme postupovat v tom pořadí, jak byly návrhy předneseny, s tím, že usnesení v bodě A2, 3 a 4 je vlastně identické s usnesením v bodě B3, 4, 5, takže budeme samozřejmě hlasovat jen jednou.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Pan ministr Skalický chce ještě vystoupit, má samozřejmě příležitost.

 

Místopředseda vlády ČR Jiří Skalický: Omlouvám se panu zpravodaji za to, že se mu snažím komplikovat práci, ale mám jednu připomínku. Zákon byl připravován ve velkém předstihu, poměrně komplikovaně a dlouho projednáván ve vládě a předložen ve znění, které počítá s náběhem poplatků už od 1. ledna 1998. To není možné. Chci upozornit na to, že buď pozměňovací návrh A1, anebo pozměňovací návrh B2 musí být přijat, jinak bychom přijali zákon ve znění, které je neaplikovatelné v praxi. Proto bych doporučoval tato dvě hlasování předřadit ostatním a rozhodnout se buď pro jednu, nebo druhou variantu.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Souhlasím, pane ministře. Mohlo zaznít vaše doporučení, pro kterou variantu budete hlasovat vy. Zopakuje to zřejmě pan poslanec Ambrozek jako zpravodaj. Dámy a pánové, prosím o klid. Pan poslanec Ambrozek v tuto chvíli řekne, o čem budeme hlasovat.

 

Poslanec Libor Ambrozek: Nejprve budeme hlasovat o bodu A1. Předkladatel ani zpravodaj nedoporučují.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování, které má pořadové číslo 164. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji.

Tento návrh nebyl přijat, protože pro se vyslovilo 23 poslanců a proti 110.

 

Poslanec Libor Ambrozek: Nyní budeme hlasovat o bodu B2.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 165. Táži se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti? Děkuji.

Tento návrh byl přijat. Pro se vyslovilo 139 poslanců, nikdo nebyl proti.

 

Poslanec Libor Ambrozek: Dále budeme hlasovat o bodech A2 a A3. Doporučuji současné hlasování, protože se jedná o úpravu, která odpovídá tomu, že zákon přijímáme až nyní. To znamená hlasování o bodech A2 a A3 současně. Stanoviska předkladatele i zpravodaje jsou kladná.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Nejsou námitky? Nejsou. Dámy a pánové, kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování pořadové číslo 166 skončilo výsledkem pro 145, nikdo nebyl proti, takže návrhy byly přijaty.

 

Poslanec Libor Ambrozek: Bod A4. Předkladatel i zpravodaj doporučují.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 167 a táži se, kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo výsledkem pro 143, nikdo nebyl proti. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Libor Ambrozek: Návrh B1. Předkladatel i zpravodaj doporučují.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Rozhodneme o tom v hlasování pořadové číslo 168, které jsem zahájil. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Pro 147, jeden poslanec byl proti, přesto byl návrh přijat.

 

Poslanec Libor Ambrozek: S body B2 až B5 jsme se již vypořádali, nyní budeme hlasovat o bodu B6. Předkladatel i zpravodaj doporučují.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Rozhodneme o tom v hlasování, které má pořadové číslo 169. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Výsledek je pro 147, nikdo nebyl proti. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Libor Ambrozek: Bod B7. Předkladatel i zpravodaj doporučují.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 170. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji.

Tento návrh byl přijat, protože se pro vyslovilo 145 poslanců a nikdo nebyl proti.

 

Poslanec Libor Ambrozek: Přecházíme k bodu C, kde je potřeba o návrzích pod číslem 1 a 2 hlasovat současně, protože se vztahují k jednomu problému. Předkladatel ani zpravodaj nedoporučují.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 171. Táži se, kdo je pro návrhy 1 a 2 v oddíle C. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Tento návrh nebyl přijat, protože pro se vyslovilo 24 poslanců proti 114.

 

Poslanec Libor Ambrozek: Bod C3. Předkladatel nedoporučuje, zpravodaj ponechává na vůli sněmovny.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 172 a ptám se, kdo je pro tento pozměňovací návrh. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Pro 21, proti 109, takže tento návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Libor Ambrozek: Poněvadž dva návrhy jsou pod bodem D1 a 2, o kterých navrhuji, abychom rovněž hlasovali současně. Jinak uvádím pro stenozáznam, že poslanec se jmenuje Langer. Došlo jen k omylu při přepisu. Stanoviska předkladatele i zpravodaje jsou kladná.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP