Čtvrtek 12. února 1998

(pokračuje Lobkowicz)

Také je faktem, že členství v NATO nepochybně přispělo ke zlepšení vztahů mezi těmito státy a umožnilo zprostředkovatelům právě z NATO odvrátit potenciální konflikt mezi těmito státy.

Je nepochybně pravda, že zprostředkovatelská úloha členů NATO sehrává i dosud velkou roli při uhlazování rozporů mezi těmito státy, mezi kterými tradičně historicky jsou vztahy napjaté.

Co se týče vaší druhé otázky, tzn. jaký je hlavní důvod našeho vstupu do NATO, zda je to kvalita naší armády, nebo zda to jsou politické nebo vojensko-politické aspekty.

Samozřejmě prioritním důvodem našeho vstupu do NATO je snaha naší vlády. Je to snaha, kterou musí sdílet každá odpovědná vláda, zajistit našemu státu bezpečnost. Zajištění vlastní obranyschopnosti je nepochybně povinností každé odpovědné vlády, přičemž vláda má vždy dvě varianty: buď zajistí obranyschopnost státu vlastními silami, nebo prostřednictvím kolektivní obrany. Česká republika - a není to věcí novou, je to věcí tradiční, která byla takto koncipována u všech vlád České republiky - se snažila kombinovat oba přístupy. Obdobně se k tomu staví současná česká vláda, která je přesvědčena o tom, že primární odpovědností našeho státu je zajišťovat si obranyschopnost vlastními silami, nicméně že je důležité ji podpořit aliančním svazkem. Jediným fungujícím aliančním svazkem ve světě je Severoatlantická aliance, tzn. NATO. Z toho důvodu vláda ČR opakovaně, a znovu i současná vláda ČR podpořila náš vstup do NATO. Jak je nám všem známo, v prvním čtení podpořil tento krok také náš parlament právě dnes.

Co se týče další otázky, tzn. vyčíslení nákladů na přezbrojování naší armády. Je to podstatná otázka, věnoval jsem se jí ve svém vystoupení včera v úvodu našeho bodu. Rád alespoň stručně zopakuji.

V prvé řadě je třeba zdůraznit, že náklady na přezbrojování naší armády nejsou primární náklady na vstup do NATO, to jsou náklady, které investuje náš stát do vlastní bezpečnosti, do bezpečnosti našich občanů, do bezpečnosti i pro budoucnost. Jsou to náklady, které musíme věnovat v každém případě z důvodů, které jsem uvedl předtím, tzn., že je naší povinností zajistit obranyschopnost.

Co se týče konkrétních finančních nákladů, pravděpodobně je vám známo, ale zopakuji. Předchozí vláda České republiky v minulém roce rozhodla, že by se náklady na můj resort, tzn. na Ministerstvo obrany, tedy na armádu, měly zvyšovat v rozsahu 0,1 % hrubého domácího produktu ročně, přičemž cílovým stavem je, aby celková suma věnovaná na obranné náklady byla 2 % hrubého domácího produktu v roce 2000. Je to suma, která nepochybně je zhruba odpovídající velikosti a síle naší ekonomiky. Je to suma, která je podstatně nižší, než věnuje na svou armádu většina srovnatelných evropských států. Je to suma podstatně nižší, než věnují na svou armádu státy neutrální.

Co se týká další vaší otázky, tzn. zda budou na našem území rozmístěny cizí vojenské jednotky, případně jaderné zbraně. Myslím, že odpověď na tuto otázku je všeobecně známa, ale pro ty, kteří ji neslyšeli, to rád zopakuji. NATO deklarovalo svou doktrínu, své rozhodnutí již před dávným časem, a to zní tak:

NATO nemá žádný úmysl rozmisťovat jaderné zbraně na území nových členských států. Stejně tak NATO rozhodlo ve stejné době, že není úmyslem NATO rozmisťovat cizí vojenské jednotky na území nových států.

Řekl bych, že vytváření dojmu, že by snad v případě našeho vstupu do NATO měly být na našem území rozmístěny jaderné zbraně, případně cizí vojenské jednotky, je nerelevantní a myslím, že bychom neměli těmito otázkami strašit naše občany, protože to tak není.

Poslední otázka se týkala mediálního působení Ministerstva obrany.

Rád bych řekl, že po svém vstupu na post ministra obrany jsem si jako jednu ze svých priorit v tomto postu stanovil komunikaci s veřejností, snahu vysvětlovat veřejnosti co nejúplněji a co nejkorektněji všechny věci týkající se nejen našeho vstupu do NATO, ale i týkající se naší armády.

Rád bych co nejvíce veřejnosti vysvětloval činnost naší armády, činnost Ministerstva obrany. Mou snahou je také co nejvíce o těchto věcech informovat naše poslance. Z tohoto důvodu jsem paní poslankyni přinesl nějaké materiály, které se týkají našeho vstupu do NATO a situace v naší armádě. Na závěr bych je rád předal a doufám, že je prostudujete.

Co se týče konkrétních čísel, v rozpočtu Ministerstva obrany v minulém roce bylo věnováno této oblasti, tzn. v šíři oblasti public relation, 3 miliony korun. Tato suma byla věnována na publikace různých materiálů, na různé podpůrné projekty, na různé akce jak v Praze, tak v regionech. Akce částečně probíhaly v minulém roce, částečně probíhají v prvním pololetí tohoto roku. Před několika dny proběhl první Den NATO, který byl organizován v Praze, před dvěma dny v Portheimce. Další akce tohoto typu na podporu informovanosti naší veřejnosti týkající se našeho vstupu do NATO budou pokračovat

i nadále.

Na závěr mi dovolte říci přesvědčení, že si myslím, že naší povinností jako státní správy je co nejotevřeněji a co nejšířeji informovat naši veřejnost o tom, co vstup do NATO bude znamenat, co přinese našemu státu a co bude znamenat v otázce nákladů. Myslím, že je třeba, abychom tomu věnovali náležitou pozornost. Chci vás ujistit o tom, že se o to budu plně snažit.

Stejně důležitá je aktivita nás politiků v této oblasti a vás jako poslanců. Stejně důležitá je také aktivita nestátních institucí, které se v této době začínají velmi intenzivně touto otázkou zabývat a intenzivně spolupracovat s námi v oblasti informování veřejnosti ohledně vstupu do NATO.

Tolik odpovědi na vaše otázky. Paní poslankyně, rád bych vám předal materiály, které jsem vám slíbil.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministrovi Lobkowicovi. Slova se ujme paní poslankyně Nývltová.

 

Poslankyně Radomíra Nývltová: Pane ministře, s vašimi argumenty ohledně nákladů na přezbrojení nemohu souhlasit. Vždyť i letos, kdy docházelo ke škrtům ve všech resortech, dostal resort o 6 mld korun více. Jak tyto zvyšující se náklady na zbrojení vysvětlíte např. lidem, kteří byli letos postiženi povodněmi, a pomoc státu byla mizivá, či nulová? Nechápu, proč tato kampaň je financována z kapes lidí, kteří do NATO nechtějí. Mělo by to být financováno z kapes těch politických stran, které do NATO chtějí.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Reagovat bude pan ministr Michal Lobkowicz.

Pan ministr sklidil potlesk zřejmě za inovaci. Možná se to zaběhne, že to ministři budou předávat.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP