Čtvrtek 12. února 1998

Ministr obrany ČR Michal Lobkowicz: Chtěl bych reagovat na to, co jste říkala, paní poslankyně. Suma 6 miliard samozřejmě není sumou, která by byla určena na propagaci našeho vstupu do NATO. Suma byla určena obecně na oblast modernizace naší armády. Chtěl bych vás informovat o tom, že naše armáda a obecně můj resort, který v té době ještě nebyl mým resortem, procházel zejména v letech 1992 až 1996 velmi intenzivní finanční restrikcí, tzn. situace byla taková, když to trošičku zjednoduším, že rozpočet Ministerstva obrany se sestavoval tak, že napřed se přidělilo do všech oblastí a potom to, co zbylo, se dávalo Ministerstvu obrany. Situace nebyla dobrá a právě proto bylo učiněno rozhodnutí, aby se tato situace neopakovala, tzn.

aby i na naši armádu a na tento resort byly věnovány dostatečné finanční prostředky. Snažil jsem se to vysvětlit, že suma je odpovídající finančním nákladům, které na tuto oblast jsou dávány v odpovídajících státech, jak již jsem říkal, je shodou okolností ještě menší než u našich sousedů.

Pokud jde o finanční náklady na informování veřejnosti, vyhýbal bych se slovu kampaň, snažíme se nedělat kampaň, naopak jsme za to byli mnohokrát kritizováni, že bychom měli dělat kampaň na vstup do NATO, vždycky jsem se tomu spíše bránil. Myslím si, že úlohou státní správy a ministerstev je korektně a co nejúplněji informovat veřejnost, což si myslím, že je správné, že je v pořádku a korektní, že na tuto činnost jsou věnovány finanční prostředky. Myslím si, že naše veřejnost si zaslouží být informována o tom, co chystáme, myslím si, že otázka vstupu do NATO a obecně naší obranné schopnosti je důležitá oblast, a že proto je třeba tomu věnovat náležité prostředky.

Vidím, že asi uplynul náš čas, abych vás nezdržoval, tak teď skončím. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministrovi. Dámy a pánové, to byl poslední příspěvek v dnešním interpelačním bloku, všem vám děkuji za aktivní účast na tomto jednání. Oznamuji, že zítra schůze začíná v 9.00 hodin dopoledne a budeme pokračovat tam, kde jsme dnes před 16. hodinou skončili, tzn. projednáváním třetích čtení zákonů, kterých je ještě asi 12, počítám-li to dobře. Děkuji, loučím se s vámi, na shledanou.

 

(Schůze přerušena v 18.33 hodin.)

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP