Úterý 24. února 1998

(pokračuje Honajzer)

Jenom namátkou ty, s kterými jsem se setkal: předseda slovenského parlamentu Gašparovič, ostatní státy určitě ve smyslu statutárním na tom byly v Naganu lépe než Česká republika. Faktem je, že jsem byl vyslán jako místopředseda Poslanecké sněmovny, a faktem také je, pokud se na to ještě pamatujete, že jsem se zhruba dva týdny po tomto vyslání, 3. února, vzdal dobrovolně funkce místopředsedy Poslanecké sněmovny a hned v následujících dnech jsem tuto skutečnost oznámil jak olympijskému výboru, tak zde ve sněmovně na organizačním výboru, kde mi bylo z obou těchto institucí odpovězeno, že na tom, že jsem formálně ze svého rozhodnutí přestal být místopředsedou sněmovny, vůbec nezáleží a že jako bývalého reprezentanta, poslance, známého tím, že se angažuje ve sportovní oblasti, mě rádi v Naganu uvidí.

Pokud považujete za velký prohřešek to, že jsem místo obleku a kravaty a posezení ve V.I.P. lóži s představiteli jiných států zvolil tu cestu, že jsem se oblékl do sportovního a šel se postavit mezi fanoušky České republiky, abych pomohl při hokeji našim reprezentantům, tak já to za prohřešek nepovažuji. Považuji to docela za výhodu a za docela normální postup.

Takže vedle velké únavy, kterou jsem pocítil při svém pátečním návratu, mám spoustu zajímavých zážitků a panu poslanci Krejsovi a dalším bych je dopřál. Zkuste si zasportovat, možná vás také někdo někam pozve. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Honajzrovi. Nyní jsem dostal písemnou přihlášku do debaty k tomuto programovému bodu od pana poslance Jiřího Payna, kterému uděluji slovo. Faktická má přednost, takže pan poslanec Vik.

 

Poslanec Jan Vik: Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, chtě nechtě musím reagovat na část slov, která zde pronesl pan poslanec Honajzer. Zmiňoval se o účasti či neúčasti členů SPR-RSČ na organizačním výboru. To je to, co mě v této chvíli zajímá. Tam jde o to, že situace v organizačním výboru pro vaši informaci je následovná. Je tam vyčítána neúčast např. panu poslanci Kramperovi a potom se zjistilo, že pan poslanec Krampera se asi ze 44 nezúčastnil pouze tří. Myslím si, že jeho účast je skoro maximální. Nakonec bylo místopředsedou Kasalem vyčítáno panu Kramperovi i to, že za svoji funkci místopředsedy organizačního výboru bere plat. Nakonec se zjistilo, že žádný plat po celá dlouhá léta nebral. Já bych s touto zvláštní argumentací pana poslance Honajzra rozhodně nesouhlasil.

Také s ohledem na to, co zde zaznělo ohledně zprávy z olympijské vesnice, bych požádal v této chvíli o 45 minut na poradu poslaneckého klubu SPR-RSČ. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Vikovi. Nyní uděluji slovo panu poslanci Paynovi.

 

Poslanec Jiří Payne: Pane předsedo, vážená vládo a vážená sněmovno, nechci se teď do hloubky zmiňovat o dopise, který mně adresoval americký velvyslanec pan Alexandr Vondra ve věci jedné cesty, která byla projednávána na organizačním výboru, a který jsem dodnes oficiálně nedostal. Ale chtěl bych se zmínit o jiných příkladech, jak organizační výbor projednává zahraniční cesty. Zmíním se o případu, že jsem byl pozván norským ministerstvem zahraničních věcí k oficiální návštěvě Norska ve věci rozšiřování NATO a bezpečnosti ve střední Evropě a organizační výbor zamítl tuto cestu. Já se teď ptám, podle jakých pravidel se rozhoduje, jaké jsou priority? Já sám se domnívám, že teď nejde vůbec o poslance Honajzra. Jde o to, podle jakých pravidel organizační výbor projednává zahraniční cesty. Já věřím, že pod vedením pana předsedy má nějakou politiku a že tuto politiku lze vysvětlit v nějakých zásadách.

Domnívám se, že dříve, než tato sněmovna ukončí svoji činnost, měla by projednat zprávu organizačního výboru za celé volební období o tom, jakou politiku v oblasti zahraničních cest organizační výbor vykonával.

Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Paynovi. Omlouvám se panu poslanci Vikovi, že jsem ho špatně pochopil a že jsem se domníval, že o přestávku žádá až po vystoupení pana poslance Payna. Nicméně jelikož požádal o přestávku zvíci 45 minut a jelikož tak či tak jsem byl rozhodnut toto zasedání v 19 hodin ukončit, přerušuji naše jednání do zítra do 9.00 hodin. Přerušuji i tento bod, který zatím nebyl dokončen žádným případným usnesením. Přeji vám hezký zbytek dne.

Na shledanou zítra v 9.00 hodin.

 

(Schůze přerušena v 18.15 hodin.)

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP