Středa 25. února 1998

 

Pokračování schůze Poslanecké sněmovny

25. února 1998 v 9.01 hodin

 

Přítomno: 187 poslanců

 

 

(Schůze zahájena v 9.01 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Dámy a pánové, prosím, abyste se dostavili do jednací síně, abych mohl zahájit naše jednání.

Dovolte mi, abych vám oznámil, že paní kolegyně Orgoníková má náhradní kartu č. 8, kolega Filip se omlouvá na úvodní část našeho jednání vzhledem k tomu, že v Senátu odůvodňuje svůj návrh zákona.

O slovo se přihlásil pan ministr a poslanec Michal Lobkowitz.

 

Ministr obrany ČR Michal Lobkowicz: Vážený pane předsedající, vážený pane předsedo vlády, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych vám sdělil, že se tímto v souladu s § 3 jednacího řádu Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky vzdávám svého poslaneckého mandátu.

Důvodem je můj zájem a potřeba mít co nejvíce času pro svoji práci na Ministerstvu obrany, protože jsem byl k 2. lednu t. r. jmenován ministrem obrany. Dovolte mi, abych vám tímto také poděkoval za spolupráci v poslaneckých lavicích, a vyjádřil své přesvědčení, že naše spolupráce bude pokračovat i nadále v novém gardu.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu ministru Michalu Lobkowitzovi. Dámy a pánové, budeme pokračovat v našem pořadu v projednávání přerušeného bodu, kterým je

 

104.
Zpráva poslanců Jiřího Honajzra a Roberta Koláře
o cestě na olympijské hry v Naganu
 

a dále budeme pokračovat body 43, 44, 47, 48, 49, 28 a dalšími, ve smyslu našeho rozhodnutí.

Dámy a pánové, kdo se hlásí do rozpravy k tomuto bodu, který jsme znovu otevřeli? Hlásí se pan kolega Krejsa. Máte slovo.

 

Poslanec Josef Krejsa: Pane předsedající, dámy a pánové, já bych svou rozpravu zároveň spojil se svou zpravodajskou zprávou. Dovolil bych si k přednesené zprávě kolegy Honajzra jen velice stručný komentář. Zaujal mne jeho nápad, aby každý poslanec ze své služební zahraniční cesty podával zprávu - to je velmi závažná myšlenka a rafinovaný způsob obstrukce navrhovaný stranou US - jak říkáme lidově "Uhelné sklady". To se republikáni, kteří zásadně nemají důvěru vycestovat, už k řečništi zřejmě nedostanou, protože nebudeme nic jiného dělat, než poslouchat zprávy vycestovavších poslanců.

Dále se nemohu ubránit dojmu, že pan kolega Honajzer, pověstný svou pečlivou přípravou k bodům, ke kterým v této sněmovně tak zasvěceně vystupuje, tentokrát zřejmě lavinoval bezprostředními dojmy z olympijských her, nestačil zcela vstřebat veškeré vjemy, pocity a zážitky. Budu proto velmi tolerantní a dám mu ještě jednu šanci - navrhuji této sněmovně přijmout usnesení tohoto znění:

I. Poslanecká sněmovna nesouhlasí se zprávou pana poslance Honajzra.

II. Poslanecká sněmovna bude příště na olympijské hry vysílat pouze ty poslance, kteří budou mít naději pro Českou republiku vybojovat medaili.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo se dál hlásí do rozpravy? (Nikdo se nehlásil.) Jestliže nikdo, rozpravu uzavírám.

Dámy a pánové, byl předložen návrh usnesení panem poslancem Krejsou. Přejete si, pane kolego, hlasování po částech? (Poslanec Krejsa: Ano.)

Bod 1: Poslanecká sněmovna nesouhlasí se zprávou pana kolegy Honajzra.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku v hlasování č. 350. Kdo je proti?.

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 24 pro, 34 proti.

Bod 2, tak jak zazněl z úst pana kolegy Krejsy. Kdo je pro jeho přijetí ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku v hlasování č. 351. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 21 pro, 39 proti.

Tím jsme ukončili tento bod.

Ještě bych chtěl sdělit, že kolega Schling má náhradní kartu č. 13.

Hlásí se ještě pan poslanec Kapoun.

 

Poslanec PS Miroslav Kapoun: Pane místopředsedo, pane předsedo vlády, chtěl bych, aby zde zaznělo - nechci nic zpochybnit - že jsem se nedokázal zaregistrovat, protože mně nefunguje karta, ale nezpochybňuji hlasování a nechci, aby se hlasovalo znovu.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Pokuste se o to nyní, já jsem vynuloval hlasování. Ti, kteří měli problém s registrací, ať si ještě jednou ověří, zda jejich karty fungují.

Dámy a pánové, já bych si dovolil v tomto okamžiku vyhlásit desetiminutovou přestávku do 9.20 hodin na žádost předsedkyně mandátového a imunitního výboru, aby se tento výbor mohl krátce sejít.

 

(Přerušeno v 9.10 hodin.)

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP