Středa 25. února 1998

(Schůze opět zahájena v 9.20 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Vážené kolegyně, vážení kolegové, prosím, abyste se dostavili do jednací síně a zaujali svá místa.

Mám pro vás pouze jedno krátké technické sdělení a pak budeme pokračovat slibem poslance.

Technické sdělení pro ty z vás, kteří mě o to chodí žádat nebo kteří se dotazují, je zhruba následující: pracovníci Poslanecké sněmovny se pokusí jistě úspěšně, ale pokusí se v co nejkratší době pro nás "vyrobit" pracovní podklad, který bude sumarizací našich rozhodnutí ohledně programu schůze, s tím, že z velmi dlouhého devítistránkového pořadu budou vypuštěny body již projednané a ostatní budou seřazeny do takového pořadí, o jakém jsme rozhodli, ovšem pro orientaci čísla z původního schváleného programu budou zachována.

Chci některé velmi pracovité z vás upozornit, že i v tomto okamžiku platí zákaz používání mobilních telefonů v jednací síni.

 

Slib poslance

 

Dámy a pánové, přistoupíme ke slibu poslance. Prosím v tomto okamžiku, aby se slova ujala paní kolegyně Röschová jako předsedkyně mandátového a imunitního výboru.

 

Poslankyně Anna Röschová: Vážený pane předsedající, vážený pane předsedo vlády, vážení členové vlády, paní poslankyně a páni poslanci. Dnes, 25. února 1998, se pan Michal Lobkowicz vzdal poslaneckého mandátu formou prohlášení poslance na 20. schůzi Poslanecké sněmovny.

Mandátový a imunitní výbor na své 23. schůzi dnes, 25. února 1998, přijal usnesení č. 94, ve kterém konstatoval, že pan Michal Lobkowicz se poslaneckého mandátu platně vzdal, a zároveň, že na tento uvolněný poslanecký mandát nastoupil náhradník pan poslanec Václav Hrubý.

V souladu s ustanovením § 4 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, složí pan poslanec Václav Hrubý poslanecký slib.

Žádám pana poslance Václava Hrubého, aby předstoupil před Poslaneckou sněmovnu, a zároveň prosím pana místopředsedu Poslanecké sněmovny Jiřího Vlacha, aby v zastoupení předsedy Poslanecké sněmovny přijal slib nového poslance a zároveň mu předal osvědčení o vzniku poslaneckého mandátu. (Děje se.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Prosím povstaňte.

 

Poslankyně Anna Röschová: Slib poslance Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky:

Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

Poslanec Václav Hrubý: Slibuji. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, jménem nás všech určitě přejeme panu kolegovi Hrubému, aby se mu práce ve sněmovně dařila.

Děkuji jemu i panu místopředsedovi Vlachovi a předávám mu opět řízení schůze.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Dámy a pánové, v tomto okamžiku se o slovo hlásí předseda klubu pan poslanec Sládek.

Pan kolega Kudláček má náhradní kartu č. 16.

 

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedající, dámy a pánové, nemělo by nám uniknout dnešní datum. Dnešní datum, které znamená velké kulaté výročí, neslavné výročí, a myslím si, že to je důvod k zamyšlení. Nechci však příliš ani prodlužovat jednání sněmovny, ani sahat do svědomí mnohým ze zde přítomných. Proto jen velmi stručně.

Poslanecký klub SPR-RSČ navrhuje, aby dnes ve 12.00 hodin byly minutou ticha uctěny zde v Poslanecké sněmovně všechny oběti komunistické diktatury. Děkuji. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Sládkovi. S jeho návrhem souhlasím a prosím, pokud v té době budu ještě řídit schůzi a pokud by se schylovalo ke 12.00 hodině, aby mi tato věc byla ještě připomenuta. Děkuji předem.

Dámy a pánové, nyní se budeme věnovat dalšímu bodu našeho pořadu, což je

 

43.
Vládní návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 21/1992 Sb.,
o bankách, ve znění pozdějších předpisů a některé další zákony
/sněmovní tisk 370/ - první čtení

 

Ve středu 4. února jsme vyslovili souhlas s účastí viceguvernéra České národní banky při projednávání tohoto návrhu zákona. Konstatuji, že pan Pavel Kysilka je již v budově a zúčastní se projednávání tohoto bodu. (Viceguvernér Pavel Kysilka přichází v doprovodu místopředsedy Poslanecké sněmovny Karla Ledvinky do jednací síně.)

Vítám pana viceguvernéra Pavla Kysilku.

Vládní návrh zákona jsme obdrželi jako sněmovní tisk 370. Z pověření vlády předložený tisk uvede ministr financí pan Ivan Pilip, kterého prosím, aby se ujal slova.

 

Ministr financí ČR Ivan Pilip: Vážený pane předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, dovolte mi, abych uvedl novelu zákona o bankách, která je již druhou, kterou v tomto zákoně jménem vlády předkládám. Předcházela jí před několika měsíci tzv. malá novela zákona o bankách a při projednávání této novely byla již sněmovna informována, že bude následovat novela širší, tzv. velká novela, tj. ta, která je nyní předkládána k projednání, která by měla řešit některé problémy v bankovním sektoru, především z pohledu ochrany klientů bank a jejich vkladů s cílem posílit důvěru v bankovní sektor.

Obecně tato novela obsahuje především následující směry změn:

Jednak je to zpřísnění ustanovení týkající se bezpečného provozu bank v zájmu dalšího prohloubení ochrany klientů, obnovení důvěry v bankovní sektor, transparentnosti a právní jistoty v bankovním podnikání.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP