Středa 25. února 1998

(pokračuje Buzková)

Dalším bodem je

 

51.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
Dohoda mezi vládou České republiky a Evropskou kosmickou agenturou
o spolupráci ve výzkumu a využívání kosmického prostoru pro mírové účely
/sněmovní tisk 228/ - druhé čtení

 

V tuto chvíli udílím slovo předsedovi zahraničního výboru panu poslanci Holáňovi s procedurálním návrhem.

 

Poslanec Vilém Holáň: Kolegyně a kolegové, já navrhuji, abychom vypustili z programu této schůze tento bod 51, ještě než do něho vstoupíme, a přeřadili ho na příští plénum, a to z toho důvodu, že zahraniční výbor projednal tuto smlouvu a požádal vládu ČR o doplnění předkládané zprávy ke sněmovnímu tisku, a tohoto doplnění se zahraničnímu výboru dostalo 13. února, nemohl tedy ještě projednat tuto smlouvu znovu. Proto navrhuji, abychom hlasováním tento bod vypustili z programu.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Ano, chápu procedurální návrh pana poslance Holáně jako návrh na vyřazení tohoto bodu z této schůze.

(K poslanci Vymětalovi:) Pane poslanče, já se omlouvám, já vám nemohu udělit slovo k faktické poznámce, protože není rozprava. Pokud si přejete v tuto chvíli sdělit něco důležitého k této věci, je nutné využít možnosti přednostního vystoupení předsedy klubu. Nemohu jiným způsobem udělit slovo, protože o procedurálních návrzích hlasujeme bez rozpravy.

V tuto chvíli zahájím hlasování poř. č. 366 o procedurálním návrhu pana poslance Holáně na vyřazení sněmovního tisku 228 ve druhém čtení z pořadu této schůze.

V tuto chvíli zahajuji hlasování poř. č. 366 a ptám se:

Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování poř. č. 366 se z přítomných 165 pro vyslovilo 126, proti 1, tento návrh byl přijat.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dalším bodem je

 

52.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
Dohoda mezi Českou republikou a Tuniskou republikou
o podpoře a vzájemné ochraně investic,
podepsaná dne 6. ledna 1997 v Tunisu
/sněmovní tisk 238/ - druhé čtení

 

Prosím, aby úvodní slovo přednesl ministr financí pan Ivan Pilip. (Předsedající opakuje výzvu.) Současně bych ráda poprosila o klid v jednacím sále.

 

Ministr financí ČR Ivan Pilip: Paní předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, jde o druhé čtení standardní smlouvy, standardní Dohody mezi Českou republikou a Tuniskou republikou o podpoře a vzájemné ochraně investic, která byla podepsána 6. ledna t.r. v Tunisu. V zásadě by měla umožnit v obou zemích na svém území investice investorů druhého státu, zajišťuje princip národního zacházení a doložku nejvyšších výhod, záruku proti vyvlastnění majetku zahraničních investorů, záruku volného převodu plateb a způsob řešení případných sporů. Jde tedy o standardní smlouvu a doporučuji sněmovně, aby pokračovala v jejím projednávání ve druhém čtení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Tento vládní návrh jsme přikázali k projednání zahraničnímu výboru. Předložený návrh projednal také iniciativně rozpočtový výbor. Usnesení obou výborů byla rozdána jako sněmovní tisky 238/1 a 238/2. Prosím nyní zpravodaje zahraničního výboru poslance Viléma Holáně, aby návrh výboru zdůvodnil.

 

Poslanec Vilém Holáň: Kolegyně a kolegové, zahraniční výbor na své 16. schůzi konané dne 12. listopadu 1997 projednal tento vládní návrh předmětné dohody a doporučuje Poslanecké sněmovně, aby s ním vyslovila souhlas. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Prosím, aby se slova ujal zpravodaj rozpočtového výboru poslanec Tomáš Květák.

 

Poslanec Tomáš Květák: Vážená paní předsedající, vážení kolegové, vážené kolegyně, také rozpočtový výbor se zabýval na své 24. schůzi 28. srpna 1997 touto mezistátní smlouvou mezi Českou republikou a Tunisem, a doporučuje Poslanecké sněmovně s touto smlouvou vyslovit souhlas. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: K předloženému vládnímu návrhu otevírám rozpravu, do které nemám v tuto chvíli žádnou písemnou přihlášku, a ptám se, zda se do této rozpravy někdo hlásí. Vzhledem k tomu, že se do rozpravy nikdo nehlásí, rozpravu uzavírám a navrhuji přijmout toto usnesení:

Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s Dohodou mezi Českou republikou a Tuniskou republikou o podpoře a vzájemné ochraně investic, podepsanou dne 6. ledna 1997 v Tunisu.

V tuto chvíli zahajuji hlasování poř. č. 367 a ptám se:

Kdo je pro tento návrh usnesení? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování poř. č. 367 se z přítomných 165 pro vyslovilo 117, proti nikdo. Tento návrh usnesení byl schválen.

V tuto chvíli udílím slovo s procedurální námitkou panu poslanci Vymětalovi.

 

Poslanec Karel Vymětal: Paní předsedající, dámy a pánové, já vznáším procedurální námitku proti hlasování č. 366, kterým jsme schválili vyřazení z programu dnešní schůze projednání druhého čtení vládního návrhu Dohody mezi vládou ČR a Evropskou kosmickou agenturou. Důvod je v tom, že můj názor je, že když byl otevřen bod, tak není možné hlasovat o jeho vyřazení. Samozřejmě, že pan zpravodaj nebo předseda výboru mohl navrhnout odročení nebo nějaký jiný systém podle zákona, ale nemohli jsme po otevření bodu hlasovat o vyřazení tohoto bodu. To je všechno. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane poslanče, v tuto chvíli musím přednést nesouhlas s tím, co jste navrhl, protože bod nebyl otevřen. Já jsem pouze přečetla název dalšího bodu, ale po přečtení názvu tohoto bodu nebylo otevřeno jednání k tomuto bodu. Je možné si tento můj postup ověřit ve stenozáznamu z této schůze.

Dalším bodem je

 

53.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
Smlouva mezi vládou České republiky a vládou Ukrajiny
o zamezení dvojího zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmů a z majetku,
podepsaná v Kyjevě dne 30. června 1997
/sněmovní tisk 247/ - druhé čtení

 

O úvodní slovo prosím ministra financí pana Ivana Pilipa. Pan ministr si nepřeje úvodní slovo. Proto konstatuji, že tento vládní návrh jsme přikázali k projednání zahraničnímu výboru. Předložený návrh projednal iniciativně také rozpočtový výbor. Usnesení obou výborů byla rozdána jako sněmovní tisky 247/1 a 247/2.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP