Středa 25. února 1998

(pokračuje Buzková)

Prosím zpravodaje zahraničního výboru poslance Václava Nájemníka, aby návrh výboru odůvodnil. Prosím pana poslance Nájemníka, aby se dostavil k řečništi. Pan poslanec Nájemník není přítomen v sále. Prosím tedy pana poslance Tomáše Květáka, aby se jako zpravodaj zahraničního výboru ujal slova.

 

Poslanec Tomáš Květák: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já se nejdřív ujmu slova jako zpravodaj výboru rozpočtového. Výbor rozpočtový projednal tuto mezistátní smlouvu iniciativně dne 1. října 1997 na své 27. schůzi a po odůvodnění panem ředitelem odboru Ministerstva financí ing. Gaberbauerem doporučuje sněmovně, aby s touto mezistátní smlouvou vyslovila souhlas.

Dovolím si zastoupit i kolegu, který je na zahraniční cestě, a přečtu usnesení zahraničního výboru ze 16. schůze ze dne 12. listopadu 1997 k vládnímu návrhu, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu smlouva mezi vládou České republiky a vládou Ukrajiny o zamezení dvojího zdanění a zabránění daňového úniku v oboru daní z příjmu a z majetku podepsané v Kyjevě dne 30. června 1997, sněmovní tisk 247.

Zahraniční výbor ho projednal 22. listopadu a doporučil taktéž Poslanecké sněmovně, aby s touto smlouvou vyslovila svůj souhlas.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Květákovi, a to i za to, že zastoupil svého kolegu pana poslance Nájemníka, a k předloženému vládnímu návrhu otevírám rozpravu, do které v tuto chvíli nemám žádnou písemnou přihlášku, ani z pléna se nikdo nehlásí, proto rozpravu končím. Navrhuji přijmout toto usnesení:

Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas se smlouvou mezi vládou České republiky a vládou Ukrajiny o zamezení dvojího zdanění a zabránění daňového úniku v oboru daní z příjmu a majetku, podepsanou v Kyjevě dne 30. června 1997.

O tomto návrhu usnesení rozhodneme v hlasování poř. č. 368, které v tuto chvíli zahajuji a ptám se, kdo je pro tento návrh usnesení. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování poř. č. 368 se z přítomných 166 pro vyslovilo 107, proti nikdo. Tento návrh usnesení byl schválen.

Dalším bodem je

 

54.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
Smlouva mezi Českou republikou a Slovinskou republikou
o zamezení dvojího zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu a z majetku,
podepsaná v Lublani dne 13. června 1997
/sněmovní tisk 269/ - druhé čtení

 

Prosím, aby úvodní slovo přednesl ministr financí pan Ivan Pilip..., který si nepřeje úvodní slovo. Proto konstatuji, že tento vládní návrh jsme přikázali k projednání zahraničnímu výboru. Předložený návrh projednal iniciativně také rozpočtový výbor. Usnesení obou výborů byla rozdána jakožto sněmovní tisky 269/1 a 269/2. Prosím předsedu zahraničního výboru poslance Viléma Holáně, aby návrh výboru zdůvodnil.

 

Poslanec Vilém Holáň: Kolegyně a kolegové, podobně jako dvě předcházející smlouvy, projednal zahraniční výbor na své schůzi 12. listopadu 1997 i tuto a doporučuje Poslanecké sněmovně vyslovit souhlas s vládním návrhem. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Holáňovi. A nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj rozpočtového výboru poslanec Tomáš Květák.

 

Poslanec Tomáš Květák: Paní předsedající, kolegyně a kolegové, také rozpočtový výbor se zabýval těmito smlouvami, které mají dopad do oblasti finanční a daňové problematiky. Tímto návrhem mezistátní smlouvy mezi Českou republikou a Slovinskou republikou o zamezení dvojího zdanění se zabýval na své 27. schůzi dne 1. října 1997 a po projednání doporučuje Poslanecké sněmovně, aby s těmito mezinárodními smlouvami vyslovila souhlas.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Květákovi a otevírám rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku, ani nevidím žádného přihlášeného poslance z pléna. Rozpravu tedy končím a navrhuji přijmout toto usnesení:

Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas se smlouvou mezi Českou republikou a Slovinskou republikou o zamezení dvojího zdanění a zabránění daňového úniku v oboru daní z příjmu a z majetku, podepsanou v Lublani dne 13. června 1997.

O tomto návrhu usnesení rozhodneme v hlasování poř. č. 369, které zahajuji a ptám se, kdo je pro tento návrh usnesení. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování poř. č. 369 se z přítomných 165 vyslovilo pro 102, proti nikdo. Tento návrh usnesení byl schválen.

Dalším bodem je bod

 

55.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
Smlouva mezi Českou republikou a Libanonskou republikou
o zamezení dvojího zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu a z majetku,
podepsaná v Praze dne 28. srpna 1997
/sněmovní tisk 284/ - druhé čtení

 

Ptám se pana ministra financí Ivana Pilipa, zda si přeje přednést úvodní slovo. Pan ministr si nepřeje přednést úvodní slovo, proto konstatuji, že jsme tento návrh přikázali k projednání zahraničnímu výboru. Předložený návrh projednal iniciativně také rozpočtový výbor. Usnesení obou výborů byla rozdána jako sněmovní tisky 284/1 a 284/2.

Prosím nyní zpravodaje zahraničního výboru pana poslance Petra Šuláka, aby návrh výboru zdůvodnil.

 

Poslanec Petr Šulák: Vážená paní předsedající, vážená vládo, vážené dámy a pánové, poslanci a poslankyně. Smlouva mezi Českou republikou a Libanonskou republikou o zamezení dvojího zdanění a zabránění daňového úniku daně z příjmu a majetku, podepsaná v Praze 28. srpna 1997, sněmovní tisk 284, odstraňuje kolize daňových zákonů obou států. Sjednáním se sleduje rozvoj všestranně a vzájemně výhodných hospodářských vztahů. Při zdaňování příjmů a majetků se zajišťuje stejné zacházení pro subjekty jednoho státu na území druhého státu, jaké požívají subjekty tohoto druhého státu.

Zahraniční výbor projednal tuto smlouvu a doporučuje tuto smlouvu ke schválení v Poslanecké sněmovně.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP