Středa 25. února 1998

(pokračuje Buzková)

V tuto chvíli rozhodneme hlasováním pořadové číslo 393 o vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování.

Zahajuji hlasování č. 393 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové č. 393 se z přítomných 129 vyslovilo pro 99, proti 23.

Tento návrh byl přijat, předložený návrh je tedy vrácen předkladateli k dopracování.

Dalším bodem schváleného pořadu schůze je

 

31.
Vládní návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 174/1968 Sb.,
o státním odborném dozoru nad bezpečností práce, ve znění pozdějších předpisů,
zákon České národní rady č. 61/1988 Sb., o hornické činnosti, výbušninách
a o státní báňské správě, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 455/1991 Sb.,
o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů,
a zákoník práce č. 65/1965 Sb., ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 338/ - prvé čtení

 

Vládní návrh jsme obdrželi jako sněmovní tisk 338. Předložený návrh odůvodní ministr práce a sociálních věcí Stanislav Volák. Prosím, pane ministře, ujměte se slova.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Stanislav Volák: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, z pověření vlády před vás předstupuji s odůvodněním vládního návrhu zákona, který je novelou v oblasti regulace bezpečnosti vyhrazených technických zařízení. Zásadní změny v této oblasti budou provedeny v souvislosti s novou úpravou pracovněprávních vztahů, na kterou bude navazovat nový systém inspekce práce, a bude přehodnocen též přístup k úpravě bezpečnosti technických zařízení.

Dosud platné vyhlášky pro oblast bezpečnosti vyhrazených technických zařízení, vydané Českým úřadem bezpečnosti práce, které jsou dnes v působnosti Ministerstva práce a sociálních věcí, jsou poplatné době svého vzniku v 70. letech a ukládají řadu povinností fyzickým i právnickým osobám, aniž by tyto povinnosti byly stanoveny zákonem, což je v rozporu s platným ústavním pořádkem.

Naprosto stejný problém je i v oblasti vyhrazených technických zařízeních v působnosti Státní báňské správy, kde povinnosti fyzických a právnických osob jsou rovněž pouze ve vyhláškách, a nikoli v zákoně.

Přijetím zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky a o změně a doplnění některých zákonů, byl zaveden nový systém posuzování shody vlastností výrobků, které představují zvýšenou míru ohrožení oprávněného zájmu s požadavky technických předpisů. Tyto požadavky podle směrnic Evropských společenství stanoví nařízení vlády, která jsou postupně vydávána k provedení citovaného zákona. Některé tyto výrobky jsou vyhrazeny technickým zařízením podle platných vyhlášek Českého úřadu bezpečnosti práce a Českého báňského úřadu. Některé vyhlášky Českého úřadu bezpečnosti práce a Českého báňského úřadu rovněž obsahují technické požadavky na vyhrazená technická zařízení, na něž jsou shora uvedenými vládními nařízeními stanoveny jiné technické požadavky na výrobu.

Vzhledem k tomu, že právní úprava zajišťovaná prováděcími předpisy k zákonu č. 22/1997 Sb. sleduje plnou harmonizaci českého právního řádu s právem Evropských společenství, je nezbytné upravit předpisy v kompetenci Ministerstva práce a sociálních věcí a Českého báňského úřadu tak, aby nedocházelo k rozporné právní úpravě v téže věci. Navrhuje se proto v tomto zákoně o státním odborném dozoru a v zákoně o hornické činnosti stanovit povinnosti právnických a fyzických osob ve vztahu k bezpečnosti vyhrazených technických zařízení a nově vytvořit náležitý zákonný rámec pro podzákonnou úpravu, která by vyloučila duplicity s požadavky technických předpisů, vydávaných k provedení zákona č. 22/1997 Sb.

Vzhledem k naléhavosti přijaté této zákonné úpravy navrhuji zkrácení lhůty pro projednávání návrhu zákona ve výborech o 20 dnů.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, chtěl bych vás požádat, abyste vyslovili souhlas s dalším projednáváním zákona. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu ministru Volákovi a prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro druhé čtení, pan poslanec Zdeněk Škromach, kterému uděluji slovo.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážená paní předsedající, vážené dámy a pánové, parlamentní tisk č. 338, kterým se předkládá Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR k vyslovení souhlasu návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 174 atd., je v důvodové zprávě předloženého návrhu zákona jeho vydání odůvodňováno předkladatelem jako nutnost definovat vyhrazená technická zařízení, povinnosti organizací a podnikajících fyzických osob v souvislosti s činnostmi na vyhrazených technických zařízeních a při plnění nádob s plyny, stanovení rámcových předpokladů odborné způsobnosti organizací a fyzických osob, včetně podnikajících v činnostech na vyhrazených technických zařízeních a plnění nádob s plyny.

Dále pak navrhuje zmocnění Ministerstva práce a sociálních věcí ČR stanovit vyhláškou, která technická zařízení se považují za vyhrazená s určením jejich zařazení do tříd, případně skupin, stanovit vyhláškou bližší podmínky na bezpečnost vyhrazených technických zařízení. A vyhláškou blíže vymezit odbornou způsobnost organizací a fyzických osob, včetně podnikajících.

Podle předkladatele současná novela zákona ČNR č. 61/1988 Sb. s novelou zákona č. 174/1968 Sb. v navrhovaném znění umožní řešit problematiku vyhrazených technických zařízení ve vztahu k zákonu 22/1997 Sb. a jeho prováděcím nařízením vlády, časově a věcně společnými kroky Ministerstva práce a sociálních věcí a ČBU vydáváním vyhlášek týkajících se vyhrazených technických zařízení.

V navrhovaném znění se dále předpokládá změna živnostenského zákona v části "vázané živnosti". Dotčená změna se týká také zákoníku práce, § 133, odst. 8, týkající se zmocnění Ministerstva práce a sociálních věcí vydávat vyhlášky v oblasti vyhrazených technických zařízení.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP