Středa 25. února 1998

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Další faktická poznámka - pan poslanec Wagner.

 

Poslanec Jozef Wagner: Když se zde předkládal návrh zákona, jehož novela je na stole, bylo zájmem České strany sociálně demokratické, aby zákon byl rychle na světě, aby dostala prebendy, z nichž by mohla být živa, protože neměla tehdy na živobytí. Tehdy se poslanecký klub staral o to, aby rychle byly na světě náhrady pro poslanecké kluby a jiné další peníze související s financováním politické strany. Přes poslanecké kanceláře strana byla živa.

Neztratil jsem paměť a jiní také ne. Chováte se, páni kolegové, stejně, jako tihle se chovali v roce 1992, ale oni už tehdy vyhráli, vám to jen hrozí. Když se takto budete chovat, ještě se o to připravíte. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pan poslanec Sládek má slovo.

 

Poslanec Miroslav Sládek: Paní předsedající, dámy a pánové, velmi mne mrzí útoky proti republikánskému návrhu. Velmi mne mrzí to, že republikáni jsou obviňováni z populismu, že prý teď - tři měsíce před očekávanými předčasnými parlamentními volbami - podávají návrh zákona na snížení platu poslanců. Doufám, že ten, kdo takto argumentoval proti republikánskému návrhu, je snad schopen si přiznat, že republikáni tyto návrhy podávají již vlastně celá léta, co jsou přítomni v parlamentu. Nechápu tedy, jak někdo může vykládat, že to je návrh předkládaný s ohledem na očekávané předčasné parlamentní volby. Nehledě k tomu, že k volbám jsme zatím nijak zvlášť nepostoupili. Stále je tam příliš mnoho úskalí, příliš mnoho úzkých míst, která nás od rozpuštění této Poslanecké sněmovny dělí.

Udivují mne ostré útoky proti republikánům a netěší mne. Proč se tolik útočí proti tomuto návrhu, když zde byl již několikrát přednesen? Pravda zamítnut, ale nikdy se nesetkal s tak zuřivým odporem zvláště ze strany poslanců sociální demokracie. Zde je nutné si položit otázku, proč takové striktní odsouzení. Není to snad proto, že to je téma závažné a že třeba sociální demokraty mrzí to, že s ním nepřišli sami? Vždyť přece měli dostatek času na to, aby jakýmkoli způsobem využili návrhy předkládané republikánskou stranou.

Mně připadalo zbytečné znovu uvádět argumenty, které v Poslanecké sněmovně na téma snížení platů ústavních činitelů zazněly už mnohokrát. Pro poslance, kteří mají nejspíš velmi krátkou paměť, bych rád připomněl to, že v období, kdy první Československá republika se ocitla v ekonomické krizi, i tehdejší její ústavní činitelé ze solidarity s občany přistoupili ke snižování svých platů. Jak je vidět, odkaz první Československé republiky už je jenom matnou, zasutou vzpomínkou, která nejspíš už voleným zástupcům občanů nic neříká. I to mne udivuje a to mne také netěší.

Návrh je velmi stručný a velmi jasný. My jsme zde už mnohokrát hovořili o tom, že jsme přístupni diskusi, aby případně i poopravený návrh byl takový, aby měl šanci na přijetí. Nám, kteří jsme podávali návrh tohoto zákona už v roce 1992, přece není možné vyčítat, že bychom něco dělali z populismu na konci února 1998.

Dámy a pánové, velmi mne mrzí útoky proti republikánskému návrhu i z toho důvodu, že právě nyní se skutečně - jak už o tom zde byla řeč - vlastně rozhoduje na úrovni vlády i parlamentu dost často o snižování životní úrovně občanů. Nikdy tyto kroky tak vášnivou debatu nevyvolaly. Myslím, že obviňování na adresu republikánů byla naprosto zbytečná a vedená rozhodně z jiných důvodů než pro samu podstatu návrhu. Proto doufám, že i poslanci, kteří velmi útočně vystupovali proti republikánskému návrhu, znovu přehodnotí svoje stanovisko a pro tentokrát - alespoň pro tentokrát - prokáží více velkorysosti a alespoň pro tentokrát budou dávat přednost víc občanům České republiky než sami sobě, případně svým politickým cílům. Děkuji.

(Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: S faktickou poznámkou poslanec Kraus, potom přihlášený pan poslanec Wagner.

 

Poslanec Michal Kraus: Dámy a pánové, mám za to, že bychom se opravdu měli poslouchat. Už jsme zde jednoznačně říkali, že považujeme návrh zákona o platu poslanců za špatný. Za špatný proto, že např. panu Sládkovi umožňuje, aby měl zadarmo dopravu veřejnou dopravou, aby dostával několik tisíc korun měsíčně jako náhrady na cestovné a ještě dostal služební felicii, ve které za rok najezdí 185 tisíc kilometrů s průměrnou spotřebou téměř 20 litrů. Takový zákon je opravdu špatný, protože daňové poplatníky stál nejméně půl milionu korun.

My jsme nevystupovali proto, že tento návrh je špatný. My jsme zde vystupovali proto, že je potřeba, aby úprava byla kvalitní, aby vedla ke zkvalitnění zákona, nikoliv k jeho zhoršení. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Slovo má pan poslanec Wagner.

 

Poslanec Jozef Wagner: Pouze k faktické poznámce. Můžete se nyní rozzlobit, ale pravdu je třeba vyřknout. Toto je stejná filozofie, s jakou se odmítá tento zákon, jako se naopak chce přijmout ústavní zákon, jímž se má zkrátit funkční období. Kdyby funkční období skončilo ústavou předpokládanými postupy, k jistému datu by skončily ony prebendy, které někteří v této debatě označili za bezvýznamné, a s úsměvem přehlédli, že kdyby je jejich strana neměla, tak možná neměli 56 milionů úvěrů, ale devadesát nebo přes sto.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP