Úterý 31. března 1998

 

(pokračuje Kroupa) 

Dámy a pánové, při hlasování o jednotlivých pasážích musím konstatovat, že byla stanovena také menšinová kvora. Budou o tom hovořit předsedové výborů, kterým to přísluší, a proto nebudu rozebírat, o co se vlastně jedná. Jen bych chtěl poznamenat, že ani jedno z menšinových kvor pro mě osobně neznamená nějakou překážku. Pokud by zvítězilo řešení, které získalo většinu, považoval bych to za chybu, ale nikoli za tragédii.

I já se přimlouvám za znění, které je výsledkem našeho kompromisu, i já se přimlouvám za znění úvodní pasáže, která hovoří o vysokých školách neuniverzitního typu, a to nikoli pouze proto, že se domnívám, že je třeba široce otevřít náš vysokoškolský systém rozmanitým možnostem, které si bude vyžadovat moderní společnost, ale také proto, že mám starost o uchování onoho tradičního univerzitního vzdělání, které, podle mého mínění, ani v dnešní době, ani v budoucnosti by nemělo ztratit svůj význam.

Z naší legislativy jsem byl informován o tom, jaký postup by měla sněmovna zvolit při projednávání obou návrhů. Totiž jak by měla přistoupit k faktu, že zde máme dva tisky: č. 189 a 329, a proto zde formálně přednáším procedurální návrh na společné projednávání obou tisků, kdy by se za základ dalšího projednávání vzalo znění zákona obsažené v usnesení č. 168 z 31. schůze výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu k tisku 329, tzn. tisk 329/3. Ke znění obsaženému v tisku 329/3 by měly být vznášeny pozměňovací návrhy. To je, myslím, důležitá informace pro vás.

Současně je třeba upozornit, že by bylo vhodné, aby znění usnesení k tisku 189, tedy 189/3, bylo totožné s tiskem 329/3, takže to znamená, že když budou pozměňovací návrhy předkládány k tisku 329/3, jedná se současně o pozměňovací návrhy předkládané k tisku 189/3. Je to údajně stejný postup, jaký tato sněmovna zvolila při projednávání trestního zákona o drogách, a myslím si, že pokud tento návrh bude přijat, že si tím ušetříme některé procedurální trable.

Dámy a pánové, prosím vás, abyste předkládali své pozměňovací návrhy. Věřím, že vaše moudrost vám ukáže, že některé z pozměňovacích návrhů, které nezískaly podporu ani ve výborech, ani jinde, nemá velký smysl předkládat, ale vaši moudrost ponechám vám samotným a těším se, že vaše pozměňovací návrhy tento zákon přivedou k lepšímu znění, než jsme byli schopni připravit my. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu kolegovi Kroupovi za jeho velmi podrobnou zpravodajskou zprávu.

K procedurálnímu návrhu bych podotkl, že už jsme rozhodli o společném projednávání těchto dvou návrhů. Podstatou jeho návrhu je, jak máme pojednat práci s jednotlivými tisky.

Dámy a pánové, v tomto okamžiku bych rád požádal pana kolegu Jaroslava Zvěřinu, aby se ujal slova a vystoupil jako zpravodaj výboru pro sociální politiku a zdravotnictví.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, výbor pro sociální politiku a zdravotnictví se předloženými návrhy zákonů zabýval 21. ledna na své řádné 26. schůzi.

K tisku č. 189 se výbor po doporučení poslance Eduarda Zemana rozhodl tímto návrhem se nezabývat, a to zejména proto, že byl akceptován návrh řešit problematiku univerzitních nemocnic v budoucnosti nějakou samostatnou zákonnou normou.

K tisku č. 329 po odůvodnění prvního náměstka ministra školství, mládeže a tělovýchovy pana Roskovce a zpravodajské zprávě výbor pro sociální politiku a zdravotnictví doporučuje Poslanecké sněmovně vyslovit souhlas s ustanovením části X § 91 - fakultní nemocnice - vládního návrhu zákona ve znění přijatých pozměňovacích návrhů. V části X v § 91 vypustit v § 91 odst. 2 až 4.

Odst. 2 v § 91 pak zní: "Podrobnosti úpravy stanoví zvláštní předpis."

Zmocňujeme pak legislativní odbor k provedení některých nezbytných technických úprav v § 91 tisku 329. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu kolegovi Zvěřinovi.

Dámy a pánové, k tomuto bodu jsme obdrželi oponentní zprávu menšiny výboru pro sociální politiku a zdravotnictví, a to jako tisk 329/2. Zpravodajkou menšiny výboru je určena poslankyně Milena Kolářová, kterou prosím, aby se ujala slova.

 

Poslankyně Milena Kolářová: Pane předsedající, dámy a pánové, dovolte, abych jménem zástupců menšiny výboru, kteří jsou podepsáni pod tiskem č. 329/2, stáhla tento tisk z projednávání. Činíme tak po dohodě. Domnívám se, že není třeba o tomto hlasovat, je to pouhé konstatování. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji paní kolegyni Kolářové.

Dále jsme obdrželi dvě oponentní zprávy menšiny výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu.

Zpravodajem menšiny výboru k oponentní zprávě s číslem sněmovního tisku 329/4 je určen poslanec Radim Turek, kterého prosím, aby se ujal slova.

 

Poslanec Radim Turek: Pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych přednesl oponentní zprávu k tisku 189 a 329 ve znění přijatém ve výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu menšiny výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu.

Menšina výboru nesouhlasí se závěry výboru ze dne 11. 3. 1997 k ustanovení § 2 odst. 4 až 10 v návrhu přijatém výborem pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Menšina výboru navrhuje jejich vypuštění a nahrazení tímto zněním:

§ 2 odst. 4 až 7 zní:

4. Vysoká škola je veřejná, soukromá, vojenská nebo policejní.

5. Na vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, umělecké nebo další tvůrčí činnosti vysokých škol se mohou podílet i jiné právnické osoby, které se touto činností zabývají

6. Nikdo kromě vysoké školy nemá právo přiznávat akademický titul, konat habilitační řízení, konat řízení ke jmenování profesorem, používat akademické insignie a konat akademické obřady

7. Na vysokých školách je nepřípustné zakládat a organizovat činnost politických stran a politických hnutí.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu kolegovi Turkovi.

Zpravodajem menšiny výboru k oponentní zprávě s číslem sněmovního tisku 329/5 je určen kolega Michal Prokop, kterého prosím, aby se ujal slova.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP