Úterý 31. března 1998

 

(pokračuje Vlach) 

Dámy a pánové, prosím o klid. Pan poslanec Kroupa jako zpravodaj se hlásí o slovo.

 

Poslanec Daniel Kroupa: Pane předsedající, dámy a pánové, musím konstatovat, že zde byly podány návrhy na zamítnutí nebo na přepracování, ale podle jednacího řádu podle § 93 můžeme pouze vrátit návrh zákona výboru k novému projednání, anebo rozhodnout, že se návrh zákona zamítá. Vzhledem k tomu, že pan poslanec Krampera podal návrh na přepracování, tak je třeba jeho návrh modifikovat, ale rozhodněte o tom vy.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Chci se zeptat ve smyslu připomínek pana kolegy Kroupy, které jsou samozřejmě přesné, zda navrhovatel návrhu míní svou - nemám steno k dispozici - formulací, kde navrhovali vrácení k dopracování, vrácení výboru k novému projednání. Zda je toto formulace, kterou mínili svým návrhem. Je-li tomu tak, budu to akceptovat, není třeba uvádět na mikrofon znovu.

 

Dámy a pánové, v tomto okamžiku rozhodneme nejprve o návrhu na zamítnutí vládního návrhu zákona.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 113. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 40 pro, 125 proti.

 

Nyní rozhodneme o návrhu na vrácení této předlohy výboru k novému projednání.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 114. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 39 pro, 124 proti.

 

Nyní rozhodneme o návrhu na zamítnutí poslaneckého návrhu.

Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 115. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 37 pro, 130 proti.

 

Nyní návrh na vrácení výboru k novému projednání u této předlohy.

Kdo je pro takový návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 116. Kdo je proti tomuto návrhu?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 37 pro, 129 proti.

 

Děkuji vám.

Dámy a pánové, dovolím si zahájit podrobnou rozpravu, do které se jako první přihlásil pan kolega Petr Pleva. Poté paní místopředsedkyně Buzková, poté pan kolega Radim Turek a celá dlouhá řada dalších.

Dámy a pánové, prosím ty, kteří se rozhodli sledovat další průběh z monitorů, aby opustili jednací síň a dali šanci panu kolegovi Plevovi, kterého prosím o chvilku strpení, aby promluvil v klidném a důstojném prostředí.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, dámy a pánové, dovoluji si předložit několik pozměňovacích návrhů.

První pozměňovací návrh se týká § 18, kde se hovoří o dotacích od státu veřejné vysoké škole. Zde bylo ve výboru změněno proti původnímu vládnímu návrhu slovo "může poskytnout" na "poskytuje se" ohledně stravování a ubytování studentů. Je to kontraproduktivní, protože může být vysoká škola, která bude malá, bude působit mezi studenty, kteří budou většinou z místa, kde škola působí, a bude tam zřejmě nesmyslné, aby stát poskytoval dotace na ubytování.

Proto navrhuji, aby v 18 odst. 3 ve druhé větě slovo "poskytuje" bylo nahrazeno slovy "může poskytnout".

Můj další pozměňovací návrh se týká už zmiňované záležitosti, kterou jsem říkal v obecné rozpravě, a to je zkoušky na vysokých školách. Nechci rušit přijímací řízení. I nadále by zůstalo v platnosti, že vysoká škola si může stanovit nějaké další podmínky, co se týká prospěchu apod. Ale pokud tyto podmínky splní více studentů, pak rozhoduje los. Zdá se mi, že je to spravedlivější, a samozřejmě vím, že vysoká škola má omezené kapacity. Je to standardní řešení, které je např. v SRN, v Rakousku. Vím, že toto není možné uplatnit u uměleckých škol, protože vysoké umělecké školy musí zjišťovat talent. U nich by talentové zkoušky zůstaly.

Proto můj návrh zní takto:

V § 49 odst. 1 se v první větě vypouštějí slova "určitých znalostí, schopností nebo". V poslední větě se slova "pořadí nejlepších" nahrazují slovem "los".

Odst. 4 zní: "Splnění podmínek podle odst. 1 a 3 se ověřuje; u vysokých škol, fakult nebo vysokoškolských ústavů uměleckého zaměření talentovou zkouškou."

Pak mám ještě třetí pozměňovací návrh, což je pouze legislativně technická záležitost, kde došlo k chybě v přepisu. Ten by zněl: "V § 50 odst. 7 se slova "§ 46" nahrazují slovy "§ 49".

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP