Úterý 31. března 1998

 

(pokračuje Krejsa) 

Dámy a pánové, pokud budou přijaty mé pozměňovací návrhy I. a III., poslanecký klub SPR-RSČ zváží, a to velmi zodpovědně, podporu vládnímu návrhu zákona, avšak pouze za předpokladu, že nebude schváleno školné a nebude přijata celá třetí část o soukromých vysokých školách.

Jsem si vědom toho, že můj poslední pozměňovací návrh III. tu zazněl již z úst poslance Klanici, takže tímto se de facto k jeho návrhu připojuji. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Slovo má pan poslanec Zdeněk Jičínský, připraví se pan poslanec Payne.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Pane předsedající, vážení kolegové, já chci vznést několik pozměňujících návrhů.

První návrh navazuje na mé stanovisko v obecné rozpravě, kde jsem odmítl dělení škol na univerzitní a neuniverzitní. V § 2 navrhuji vypustit odstavce 3, 5 a 6, ostatní odstavce přečíslovat.

Zároveň v tomto paragrafu nahradit znění odstavce 4 tímto zněním: "Vysoká škola musí mít akreditovaný alespoň jeden magisterský studijní program. V souvislosti s uskutečňováním bakalářských, magisterských a doktorských studijních programů vysoké školy uskutečňují vědeckou, výzkumnou, vývojovou, uměleckou nebo další tvůrčí činnost."

Na tuto úpravu bezprostředně navazuje navrhovaná úprava § 45. V § 45 nahradit znění odstavce 1 tímto zněním: "Bakalářský studijní program je zaměřen především na získání základů vysokoškolského vzdělání nebo vybraných teoretických poznatků."

V tomto paragrafu připojit nový odstavec 5: "Za podmínek stanovených zvláštním zákonem mohou bakalářské studijní programy, zaměřené na specializovanou profesní přípravu k výkonu určitých povolání, uskutečňovat i jiné než vysoké školy."

Další pozměňující návrh navazuje na návrh poslance Turka. V § 14 dosavadní odstavec 7, který se po přečíslování stává odstavcem 8, upravit takto: "Právní úkony uvedené v odstavci 1 jsou bez souhlasu správní rady veřejné vysoké školy a bez oznámení ministerstvu podle odst. 6, popřípadě bez souhlasu ministra podle odstavce 7, neplatné."

Další pozměňující návrh se týká § 93. V odst. 1 je třeba vypustit odkaz na poznámku 19, protože pohledem na stranu 46 zjistíte, že poznámka 19 se týká zákona o archivnictví, a sem se zřejmě dostala omylem. Navrhuji zároveň do tohoto paragrafu změnu odstavce 2, a to takto: "Podrobnosti o fakultních nemocnicích stanoví zvláštní zákon." Je to problematika složitá, ale nemyslím si, že by bylo možno v této souvislosti odkazovat na předpis nižší právní síly, než je zákon.

Upozorňuji na problém v § 98, kde doporučuji vypustit odstavec 9 a odstavce 10 a 11 přečíslovat. Jde o to, že podle tohoto ustanovení mají ti, co dostali titul magistr, titul doktor práv, doktor, právní nárok na přiznání titulu podle § 46 odst. 5, tedy titul JUDr., PhDr. atd., které lze jinak získat jen na základě rigorózní zkoušky. Toto právo se však nedává těm, kteří byli přijati do postgraduálního studia podle nynějšího zákona, toto studium však dosud nedokončili. Vzniká tu tedy nerovnost. Kromě toho není odůvodněné, aby uvedené tituly byly určité kategorii osob přiznávány bez rigorózní zkoušky, která může být zaměřena jinak než zkoušky v postgraduálním studiu.

V § 100 navrhuji změnit odstavce 5 a 6 takto:

"(5) Vysoká škola uvedená v příloze č. 1 má právo bezúplatně užívat majetek státu, k němuž měla ke dni 31.12.1998 právo hospodaření. Pro toto právo platí obdobně předpisy o hospodaření s majetkem státu.

(6) Veřejná vysoká škola má právo, aby do jejího vlastnictví byl bez zbytečných průtahů převeden majetek státu, uvedený v odst. 5, potřebný k činnostem, pro které byla zřízena (§ 19 odst. 1), jestliže o to požádá ministerstvo do 30.6.1999."

V § 100 vložit nové odstavce 7 a 8 tohoto znění:

"(7) Pokud veřejná vysoká škola o převod vlastnictví podle odst. 6 nepožádá, má ode dne 1.7.1999 právo hospodaření s takovým majetkem ministerstvo.

(8) Na uspořádání majetkových poměrů veřejné vysoké školy nelze použít právních předpisů o konkursu a vyrovnání."

Dosavadní odstavec 7 přečíslovat na odstavec 8.

Jde o to, že text podle tohoto návrhu je nevyhovující, protože neřeší právní vztah veřejné vysoké školy k majetku, k němuž měl až dosud jakožto k majetku státu právo hospodaření, a ponechává převedení tohoto majetku do vlastnictví veřejné vysoké školy na absolutně volné úvaze ministerstva. Proto se tady navrhuje změna, která stanoví alespoň základní pravidla pro úpravu těchto vztahů.

A teď ještě několik pozměňujících návrhů, které mají legislativně technický význam, ale přesto jsou důležité, protože v závěrečných ustanoveních došlo k určitým formulacím, které nejsou příliš šťastné.

Za § 106 vložit nový § 107 tohoto znění: "Účinnosti pozbývají § 15 odst. 1 písm. g), § 27 odst. 3 a 4 a § 27 odst. 8 zákona č. 172/90 Sb., o vysokých školách, ve znění zákona č. 216/93."

Dále § 107 podle návrhu přečíslovat na § 108 a upravit takto: Odstavec 1 vypustit. Odstavec 2 označit jako odstavec 1 s tím, že bod 5 se vypustí a následující body se přečíslují. Odstavec 3 označit jako odstavec 2.

Poslední změna § 108 podle návrhu přečíslovat na § 109 a upravit jej takto: "Tento zákon nabývá účinnosti dnem 1.1.1999 s výjimkou § 83 a § 107, které nabývají účinnosti patnáctým dnem po vyhlášení, a § 108 odst. 2, který nabývá účinnosti dnem 31.prosince 2000."

Upozorňuji ještě pro legislativně technickou úpravu, aby se posoudilo ustanovení § 34 o vysokoškolském ústavu, protože jeho úprava není promítnuta do některých dalších ustanovení.

Poslední je navrhovaná změna k § 105. Pokud parlamentem schválená a vyhlášená mezinárodní smlouva obsahuje ustanovení odchylná od tohoto zákona, platí po dobu mezinárodní závaznosti takové smlouvy její ustanovení.

Návrhy předám zpravodaji.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Jičínskému.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP