Úterý 31. března 1998

 

(Schůze opět zahájena v 18.22 hodin.) 

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Vážené kolegyně, vážení kolegové, prosím, abyste se dostavili do jednací síně. Budeme pokračovat v přerušeném jednání.

Dovolil bych si vám v tomto okamžiku dát v úvahu návrh, který by se týkal pořadu naší schůze. Reaguji tak na četné dotazy a žádosti.

Ve schváleném pořadu máme před sebou ještě druhé a třetí čtení návrhu ústavního zákona o bezpečnosti České republiky. Jsem vyzýván mnoha kolegy k tomu, abychom se poradili o tom, kdy bychom tento zákon zařadili, aby bylo jasné pevné místo - jako jsme to udělali u vysokoškolských zákonů a jiných bodů. V tomto okamžiku bych vám rád dal k úvaze následující návrh. Rozhodnout o tom, že tento bod pořadu budeme projednávat jako první bod zítra ráno s tím, že pak by byl dostatek prostoru na vypracování pozměňovacích návrhů, abychom v pátek jako bod číslo čtyři po třech senátních mohli pokračovat třetím čtením.

Hlásí se pan kolega Špidla.

 

Poslanec Vladimír Špidla: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte mi, abych předložil alternativní návrh k bodu č. 1 zítřejšího pořadu. Navrhuji, abychom jako bod číslo jedna zítřejšího pořadu zařadili sněmovní tisk 315, tj. zákon o veřejném zdravotním pojištění.

Základní důvod, proč tak navrhuji, je, že zákon o veřejném zdravotním pojištění musí být prodloužen tak, aby mohl platit i v červenci následujícího roku. Pokud jsem počítal dobře, nevyšly by nám lhůty, pokud by tento zákon nebyl projednán zítra maximálně dopoledne.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji za upozornění. Souhlasím s tím a podporuji tento návrh. Měli jsme se tím zabývat už o něco dříve. Hlásí se paní kolegyně Emmerová.

 

Poslankyně Milada Emmerová: Vážený pane předsedající, vážení přítomní, podávám procedurální návrh na změnu pořadí bodu 96 - sněmovní tisk 390. Navrhuji, aby byl zařazen na čtvrtek 2. dubna hned po polední přestávce.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Bod 96 je návrh poslanců Milady Emmerové a Jiřího Hofmana na vydání zákona, kterým se mění a doplňuje zákon o důchodovém pojištění. To říkám pro ty, kteří se ptají, o který zákon jde.

Dámy a pánové, dále se hlásí pan kolega Koháček.

 

Poslanec Petr Koháček: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych vám jménem klubu ODS přednesl návrh, aby zákony, které jsou navrženy k prvnímu čtení pod č. 93 až 100 - s výjimkou těch, které by případně byly předřazeny -byly z pořadu naší schůze vyřazeny pro neprojednatelnost.

Myslím si, že bychom veřejnosti neměli předstírat, že pracujeme na něčem, co nebude mít vlastně žádný efekt. Takže podávám tento návrh podmíněný samozřejmě tím, zda bude přijat některý z předchozích návrhů na předřazení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kolega Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedající. Paní a pánové, dovolte mi, abych navrhl, aby bod 78 byl prvním jednacím bodem ve čtvrtek ráno. Je to návrh na volbu členů vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro objasnění vztahů organizovaného zločinu a státní správy v tzv. olomoucké kauze. Zároveň aby prvním jednacím bodem ve čtvrtek po polední přestávce byl bod 80. Je to návrh na volbu předsedy této vyšetřovací komise.

Jsem přesvědčen - pokud chceme alespoň z části udělat zadost našemu usnesení o zřízení této vyšetřovací komise - že by bylo nanejvýš vhodné zvolit její orgány. Čtvrtek dopoledne a odpoledne se mi jeví jako termín dostatečný pro to, abychom nezanedbali žádné první čtení zákonů, které dnes máme ve sněmovně. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Pan poslanec Krejsa.

 

Poslanec Josef Krejsa: Pane předsedající, dámy a pánové, když už jsme v té šňůře předřazování bodů, já bych si dovolil podat procedurální návrh na předřazení bodu 77, tj. návrh usnesení Poslanecké sněmovny k postupu vlády České republiky v česko-německých vztazích v souvislosti s Česko-německou deklarací, který jsme přerušili. Žádám o zařazení jako první bod pátečního dopoledního programu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Pan místopředseda Ledvinka.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Pane předsedající, dámy a pánové, mám také procedurální návrh. Nejprve řeknu odůvodnění.

Návrhy zákonů, které jsou v prvním čtení a nebudou zítra projednány, neprojednáme. Na základě těchto skutečností si dovolím navrhnout, aby zítřejší pořad se odvíjel takto:

Po ukončení právě projednávaného bodu navrhuji dále pokračovat podle schváleného pořadu schůze, a to body 19, 21, 22. Poté bychom se věnovali dalšímu zákonu v prvém čtení, což je bod 38, dále pokračovali mezinárodními smlouvami v prvém čtení, to znamená body 70 - 75, poté se věnovali zákonům v prvém čtení, a to podle mého názoru předřadit bod 93 a bod 100. Pak bychom postupovali podle schváleného pořadu ve čtvrtek tak, jak jsme si už dnes projednali. Děkuji.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP