Úterý 31. března 1998

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Dámy a pánové, paní kolegyně Röschová s dalším návrhem.

 

Poslankyně Anna Röschová: Pane místopředsedo, dámy a pánové, vzhledem k tomu, že se tady rozjela série procedurálních návrhů k programu - myslela jsem si, že budeme postupovat podle logiky věci, že bychom měli dojet druhá čtení nebo body, které jsou teď na programu a které máme odhlasované, pak druhá a třetí čtení, protože mi to přijde logické. První čtení vzadu nechat na příští schůzi nebo je neprojednávat vůbec, jak navrhl kolega Koháček. Vzhledem k tomu, že tomu tak není, obávám se, že tento týden zákony, které máme připraveny na třetí čtení, nestihneme, dala bych návrh, abychom zítra od 14 hodin projednávali všechna třetí čtení postupně časově, jak je lze projednat, a začali novelou zákona č. 202 o loteriích a obdobných hrách. Obávám se, že to tento týden nestihneme a že bychom měli přijímat zákony, a ne rozpracovávat věci, které fakticky reálně stihnout nemůžeme.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Pan předseda Zeman.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Kolegyně a kolegové, chtěl bych upozornit na prostý technický fakt. Zákony v prvém čtení, které nestihneme projednat do zítřka do 24 hodin, nemá smysl projednávat, protože by sněmovna pouze předstírala práci. I kdybychom u těchto zákonů zkrátili lhůtu, pak jestliže je budeme projednávat od čtvrtka nebo od kteréhokoliv dalšího dne, tak pouze předstíráme, že je projednáváme, protože podle ústavy nová sněmovna začíná od začátku a to, co se v prvém čtení projednalo ve staré sněmovně, padá pod stůl.

Proto vás prosím, ať už se dohodneme o pořadí priorit jakkoliv, soustřeďme se na první čtení a věnujme jim, pokud možno, celou zítřejší dobu jednání. Domnívám se, že všechno ostatní, co zde padlo, může klidně počkat na čtvrtek a pátek. Pokud se rozhodneme pokračovat v našem jednání např. od 14. dubna, tedy i na další dny. Jediné, co nemůže počkat, je první čtení jakéhokoliv návrhu zákona. Co nestihneme do středy do 24 hodin, to tato sněmovna nestihne vůbec.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Už jsme minimálně podruhé slyšeli, co nebude zítra do večera, tak tato sněmovna nestihne - co nebude načato v prvém čtení. Zdůrazňuji to ještě potřetí a buďme si toho vědomi při rozhodování o dalších věcech.

Dámy a pánové, navrhoval jsem, abychom se věnovali druhému čtení ústavního zákona zítra a v návaznosti na to, abychom mohli projednávat tento zákon ve třetím čtení v průběhu pátečního dopoledne. Měl jsem dojem, že jenom přenáším většinovou vůli v této věci poté, co to bylo důkladně projednáno ve výborech. Rozhodneme hlasováním i o tomto návrhu.

Pak je zde návrh pana kolegy Špidly, který získal všeobecnou podporu, aspoň podle vašich gest tak soudím. Pak budeme pokračovat dále v rozhodování o návrzích tak, jak zazněly. Kolega Koháček, Krejsa, Ledvinka, Röschová. Pan předseda Zeman měl pouze obecnou poznámku k proceduře jako takové.

 

Dámy a pánové, zeptám se, kdo je pro přijetí mnou naformulovaného návrhu na změnu pořadí schůze, tzn. bezpečnost České republiky zítra a v pátek, zkráceně řečeno. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen v poměru 93 : 36. Děkuji vám za podporu. (Hlasování č. 117.)

 

Pak je tady návrh pana kolegy Špidly, abychom zařadili zítra jako první bod - jestli dovolíte, abych modifikoval svůj návrh, souhlasím s touto prioritou, tedy toto by byl bod jedna a pak bychom se věnovali bezpečnosti. Chtěl jsem to tak říci, a zapomněl jsem to přesně naformulovat.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 118. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 129 pro, sedm proti.

 

Kolega Koháček navrhoval vyřadit body 93 až 100. Kdo je, prosím, pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku v hlasování č. 119. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 74 pro, 42 proti.

 

Pan kolega Filip navrhoval zařadit bod 78 na čtvrteční dopoledne jako bod jedna a bod 80 jako první odpolední bod ve čtvrtek. Obojí se to týká vyšetřovací komise.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 120. Kdo je proti?

Tento návrh byl přijat poměrem hlasů 95 pro, 46 proti.

 

Další návrh zazněl od pana poslance Krejsy, aby bod 77 byl zařazen jako první bod v pátek ráno. Rozumí se tedy - jestli dovolíte, abychom tu neměli těch prvních bodů hned sedm, vlastně jsme už rozhodli o tom, že tři senátní, třetí čtení o bezpečnosti České republiky, čili byl by to pátý bod pátečního programu, pokud na to sněmovna přistoupí.

Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 121. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 47 pro, 72 proti.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP