Úterý 31. března 1998

 

(pokračuje Frank) 

Z toho důvodu navrhuji zákon o volbách do Parlamentu ČR, tisk 421, zamítnout.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji poslanci Frankovi. Slovo má pan poslanec Jičínský, připraví se pan poslanec Václav Svoboda.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Chtěl bych sněmovně přece jenom předložit otázku k posouzení, i když dnes na ni odpověď nedáme, je-li běžná praxe, že návrh, který předloží vláda a který sněmovna zamítla, by si mohli osvojit poslanci a předložit ho znovu na téže schůzi jako návrh vlastní. Mně se to zdá problematické z řady důvodů, které tu nepovažuji za potřebné rozvádět. Mluvil jsem o nich už v souvislosti s novelou zákona o rodině.

Myslím, si, že nemá smyslu v této době, kdy nemáme dost času na projednávání věcí, které ještě můžeme schválit do konce tohoto volebního období, se tímto návrhem zabývat. Meritorní diskuse tu proběhla v souvislosti s vládním návrhem. Pro volby do této Poslanecké sněmovny tento návrh - i kdybychom zkrátili lhůty - stejně použitelný není, a pokud jde o volby do Senátu, je tam řada problémů, např. možnost občanů žijících v zahraničí volit zrovna do těch tří obvodů v návrhu uvedených, a co se stane, kdyby hranice voličů, která je v zákoně dosud uvedena, byla překročena, atd. Zdá se mi, že je tam celá řada ještě složitějších otázek, které by si zasloužily diskusi, na kterou však teď není čas. Nemyslím si, že ta věc spěchá.

Souhlasím s návrhem, který tu byl předložen kolegou, který mluvil přede mnou, abychom tento návrh zamítli.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Slovo má pan poslanec Václav Svoboda.

 

Poslanec Václav Svoboda: Děkuji, pane předsedající. Vážení pozůstalí poslanci a poslankyně, dovolím si říci několik slov k tomuto návrhu zákona. Stalo se módou této sezóny a těchto dnů modifikovat volební zákony do sněmovny, do Senátu apod., uvažovat o většinovém zastoupení atd. Přitom existuje jeden velmi jednoduchý způsob, jak přiblížit volební zákon občanovi, to je umožnit občanovi, aby mohl lépe zasahovat do kandidátky. Mám mnohé výhrady proti tomuto návrhu zákona, jsem schopen vnímat i výhrady kolegy Jičínského k problematickému podání tohoto zákona. Nicméně - bude-li tento zákon propuštěn do druhého čtení, a já pro to budu hlasovat - navrhnu snížit počet preferencí nutných k tomu, aby kandidát se dostal na vyšší místo kandidátky, a to na 5 % (variantně na 3 %), jak tomu bylo v předchozím federálním zákoně.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji poslanci Svobodovi. Uzavírám rozpravu vzhledem k tomu, že se do ní nikdo dále nehlásí.

Dámy a pánové, dovolím si vám oznámit, jaký bude následující postup. V tomto okamžiku přerušujeme projednávání tohoto bodu. K jeho dokončení zbývá hlasování o návrzích, které zazněly. Tím zahájíme zítřejší pořad /viz turn 174/a pak přistoupíme ve smyslu našeho rozhodnutí k prvnímu bodu, což je - zjednodušeně řečeno - zdravotní zákon a bezpečnost České republiky.

 

(Poslanec Vik se domáhá vystoupení v rozpravě.)

 

Omlouvám se velice, ale rozprava byla ukončena.

 

(Poslanec Vik tvrdí, že se hlásil, ale že si ho předsedající nevšiml.)

 

Prosím, pan kolega Vik má slovo.

 

Poslanec Jan Vik: Dámy a pánové, já chci ještě v rozpravě vyjádřit nesouhlas poslaneckého klubu SPR-RSČ s tímto návrhem. Já si myslím, že tato novela může počkat po předčasných parlamentních volbách.

Jménem našeho klubu dávám návrh na zamítnutí. V případě, že tento návrh nebude přijat, dávám návrh na vrácení předkladateli k dopracování. Děkuji, to je vše.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Dámy a pánové, těším se s vámi na shledanou zítra v 9.00 hodin.

 

(Schůze byla přerušena v 19.15 hodin.)

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP