Středa 1. dubna 1998

 

(pokračuje Fischerová) 

"Odst. 2.:

Pojišťovna zprostředkovává úhrady za výkony závodní preventivní péče a specifické zdravotní péče zaměstnancům, u nichž charakter vykonávané práce vyžaduje zvýšenou zdravotní péči (dále jen ´specifická zdravotní péče´)."

Dosavadní odst. 2 se označuje jako odst. 3.

Bod 2.:

V § 4 se doplňuje nové písmeno e), které zní:

"e) Příjmy od zaměstnavatelů, u nichž charakter vykonávané práce vyžaduje zvýšenou zdravotní péči o zaměstnance na úhradu zdravotních výkonů podle § 2 odst. 2."

Bod 3.:

V § 5 d) se vypouští část věty za středníkem, středník se nahrazuje čárkou a doplňuje se nové písmeno e), které zní:

"e) úhrady za výkony závodní preventivní péče a specifické zdravotní péče."

Bod 4.:

V § 6 se vypouští odst. 7.

Bod 5.:

V § 7 odst. 1 písm. c) zní:

"c) provozní fond"

a doplňují se nová písmena d) až f), která znějí:

"d) sociální fond

e) fond investičního majetku

f) fond reprodukce investičního majetku"

Bod 6.:

V § 7 se za odst. 1 vkládají nové odst. 2, 3 a 4, které znějí:

"Odst. 2:

Pojišťovna může vytvářet:

a) fond pro úhradu závodní preventivní péče a specifické zdravotní péče. Zdrojem fondu jsou finanční prostředky podle § 4 e),

b) fond prevence k financování preventivních programů nad rámec preventivní péče podle zvláštního zákona, odkaz 3a). Zdrojem fondu jsou finanční prostředky z podílu kladného hospodářského výsledku po zdanění stanoveného statutárními orgány pojišťovny z činností, které nad rámec provádění veřejného zdravotního pojištění pojišťovna provádí v souladu se zákony a statutem pojišťovny."

Vracím se k odkazu 3a) pod čarou.

Odkaz 3a):

§ 29 zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů.

"Odst. 3:

Ministerstvo financí po projednání s Ministerstvem zdravotnictví stanoví právním předpisem podrobnější vymezení okruhu a výše příjmů a výdajů fondů uvedených v odstavci prvním podmínky jejich tvorby, užití, přípustnosti vzájemných převodů finančních prostředků a hospodaření s nimi.

Prováděcí předpis dále stanoví limit nákladů na činnost podle § 5 d) krytých ze zdrojů základního fondu, a to z prostředků získaných z pojistného na všeobecné zdravotní pojištění po přerozdělení z výnosu penále, pokut, přirážek k pojistnému a náhrad škod, které smí pojišťovna použít k tvorbě provozního fondu za každé účetní období, včetně postupu propočtu tohoto limitu.

Odst. 4.:

Zůstatky fondu sociálního, případně jiného fondu, vytvořeného v rámci povoleného limitu maximální výše nákladů na činnost a maximální výše výdajů po pořízení hmotného a nehmotného investičního majetku, odkaz 3b), a čerpaného v souladu s rozhodnutím správní rady ve prospěch pracovníků pojišťovny se převádí k 1. 1. 1999 jako mimořádný příděl do sociálního fondu. Pokud pojišťovna vytvářela v rámci povoleného limitu provozní fond, převádí se jeho zůstatek do následujícího období. Finanční zůstatky ostatních účelových fondů se převádí k 1. 1. 1999 jako mimořádný příděl rezervního fondu. Pokud má pojišťovna rezervní fond naplněn, převede zůstatky účelových fondů do základního fondu. Převod ostatních zůstatků účelových fondů provede pojišťovna v souladu s podmínkami uvedenými ve vyhlášce Ministerstva financí s využitím převodových můstků nové účtové osnovy."

Dosavadní odstavce 2 a 3 se označují jako odstavce 5 a 6.

Bod 7.:

V § 9 se na konci připojuje tato věta:

"Pojišťovna je povinna vést účetnictví podle zvláštní účtové osnovy a postupu účtování pro zdravotní pojišťovny, které vydá Ministerstvo financí."

Bod 8.:

V § 11 odst. 1 se na konci připojuje tato věta:

"Daňové povinnosti nepodléhají ani úroky získané z prostředků souvisejících s pojistným na všeobecné zdravotní pojištění a s přijatými náhradami škod. Odkaz 7a)."

Vracím se ke zmíněnému odkazu 3b). Je to § 2 vyhlášky Ministerstva financí č. 301/1997 Sb., dále odkaz 7a) § 55 zákona č. 48/1997 Sb.

Článek IV.:

Zákon České národní rady č. 280/1992 Sb., o resortních, oborových, podnikových a dalších zdravotních pojišťovnách, ve znění zákona České národní rady č. 10/1993 Sb., zákona č. 15/1993 Sb., zákona č. 60/1993 Sb., zákona č. 149/1996 Sb. a zákona č. 48/1997 Sb., se mění a doplňuje takto:

Bod 1.:

V § 6a) odst. 3 se v poslední větě vypouští slovo "účelových".

Bod 2.:

V § 10 v odst. 1 se vypouští písmeno b). Písmena c) až i) se označují jako písmena b) až h).

Bod 3.:

V § 13 d) se vypouští část věty za středníkem, středník se nahrazuje čárkou a doplňuje se nové písmeno e), které zní:

"Úhrady za výkony závodní preventivní péče a specifické zdravotní péče."

Bod 4.:

§ 16 odst. 1 se doplňuje novými písmeny c) až f), která znějí:

"c) provozní fond

d) sociální fond

e) fond investičního majetku

f) fond reprodukce investičního majetku"

Bod 5.:

§ 16 odst. 2 zní:

"Zaměstnanecká pojišťovna může vytvářet:

a) fond na úhradu závodní preventivní péče a specifické zdravotní péče. Zdrojem fondu jsou příjmy podle § 12 odst.2 a),

b) fond prevence k financování preventivních programů nad rámec preventivní péče podle zvláštního zákona, odkaz 12 a). Zdrojem fondu jsou finanční prostředky z podílu kladného hospodářského výsledku po zdanění stanoveného statutárními orgány zaměstnanecké pojišťovny s činností, které nad rámec provádění veřejného zdravotního pojištění zaměstnanecká pojišťovna provádí v souladu se zákony a statutem zaměstnanecké pojišťovny."

Bod 6.:

V § 16 odst. 3 se na konci připojuje tato věta:

"Zaměstnanecká pojišťovna je povinna vést účetnictví podle zvláštní účtové osnovy a postupu účtování pro zdravotní pojišťovny, které vydá Ministerstvo financí."

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP