Čtvrtek 2. dubna 1998

 

(pokračuje Roithová) 

Ortopedie je provozována pouze v Albrechticích, ale za podmínek, o kterých jsem již hovořila. Urologie také pouze v Albrechticích, i když samozřejmě celá řada výkonů je provozována v rámci chirurgie na všech těchto chirurgiích.

Akutních lůžek je 752, potřeba akutních lůžek v okrese s ohledem na indexy, které mají své racio, je 423.

Co se týče výsledků výběrových řízení, navrhlo ve Státním zdravotnickém zařízení Krnov 329 lůžek, přičemž nemocnice v Krnově 262 a 40 po přestěhování urologie a ortopedie z Albrechtic a 27 lůžek pro TRN v objektu OU Žáry. Jedná se o koncept, který navrhovalo ředitelství této nemocnice a okresní úřad, který okresní komise vzala jako možné řešení funkčního propojení těchto dvou nemocnic. Přesto vám musím říci, že se domnívám, že by bylo rozumné, aby ortopedie zůstala v Albrechticích a urologie skutečně byla provozována na operačních sálech, které mají dokonale vybaveny v Krnově.

Nemocnice Rýmařov měla navrženo 107 lůžek, celkem tedy 436. Okresu Bruntál nebylo navrženo žádné akutní lůžko.

Potřeba lůžek následné péče v okrese je 222 a přitom jich máme 491. Zde bohužel ještě máme situaci, které nemíváme obvykle v jiných okresech, že totiž nám přebývá kapacita pro dlouhodobou nebo následnou péči. O to více bychom se měli zajímat o to, ve kterých zařízeních by tato péče měla být provozována, a vybrat ty, které mají nejlepší zázemí. V první řadě je třeba říci, že je nutné, aby se jednalo o taková zařízení, která mají dostupnou jak personálně, tak technicky vybavenou dobrou rehabilitaci, protože bez ní tato péče není kvalitní. Druhým aspektem, který musíme mít na zřeteli, je to, že je dobré dávat přednost takovému zařízení, které má charakter jakési více osobní stavby, než jak jsme zvyklí u běžných nemocnic. Určitá evropská kritéria říkají, jak má vypadat dobrá léčebna pro tyto pacienty.

Výsledek výběrového řízení zatím vypadá tak, že v LDN Žáry by mělo být 45 lůžek, v Krnově 25, LDN Kunov 50, v Albrechticích 45, v Rýmařově 50 - celkem tedy 215 lůžek. Nyní začnou probíhat výběrová řízení na následnou péči, do které se mohou tyto i jiné subjekty z tohoto okresu přihlásit a nabídnout svou lůžkovou kapacitu pro tuto péči tak, aby bylo možné definitivně zhodnotit tyto nabídky.

Dovolte mi, abych vás seznámila s návrhem okresního úřadu na restrukturalizaci lůžkového fondu v tomto okrese. Koncepce okresního úřadu, jak ji zpracoval, byla předmětem kritiky v okrese především ze strany vedení nemocnice Rýmařov a městského zastupitelstva i spádových obcí této nemocnice.

Návrh okresního úřadu představuje koncepci, která by měla garantovat dostupnou kvalitní péči pro obyvatele okresu Bruntál. Vycházeli přitom z faktu, že všechny nemocnice neuspějí ve výběrovém řízení na poskytování akutní lůžkové péče. Návrh vycházel z toho, že rozdělil okres do dvou spádových území. Jak jsem již říkala - na oblast Krnovsko, Albrechticko a na oblast Bruntálsko a Rýmařovsko.

V první oblasti by dle tohoto návrhu měla mít dominantní postavení nemocnice v Krnově - přerozdělení akutních lůžek v okresu v poměru 55 % - ve druhé oblasti pak nemocnice v Bruntále - přerozdělení akutních lůžek v okresu v poměru 45 %. Nemocnice Albrechtice by měla zajišťovat i nadále urologickou a ortopedickou péči pro obyvatele celého okresu s tím, že pokud v rámci církevních restitucí nedojde k dohodě v letech 1998 - 2000, došlo by k postupnému přesunu těchto odborností do krnovské nemocnice. Nemocnice Rýmařov by podle tohoto návrhu měla projít kompletní transformací na lůžka následné péče. Vysoký stávající počet lůžek chronických i lůžek v odborných léčebných ústavech okres vysvětluje výrazným podílem pacientů z jiných, především sousedních okresů. Tuto skutečnost ovšem bylo potřeba posoudit v rámci výběrového řízení, ale nepotvrdila se. Tento okres má odstředivou tendenci, nikoli dostředivou - více pacientů, více občanů okresu Bruntál se léčí mimo tento okres, než kolik občanů z jiných okresů se přichází léčit do tohoto okresu.

Je celkem logické, že okresní úřad ve svém návrhu preferoval dvě největší nemocnice v okrese. Návrh Ministerstva zdravotnictví, který projednala vláda České republiky v polovině roku 1997 a který vlastně prošel zhruba 2 - 3 usneseními vlády v loňském roce a který také máte v publikaci, kterou jsem poskytla všem poslancům, byl tabulkově zpracován, předložen a projednán. Vycházel z koncepce Okresního úřadu v Bruntále. Návrh stejně jako návrh okresního úřadu předpokládá zachování dvou akutních nemocnic v okrese, a to v Krnově a Bruntále, s tím že nemocnice Albrechtice by byla transformována na nemocnici následné péče a současná činnost převedena do nemocnice v Krnově, event. by obory urologie a ortopedie zajistila okresu blízká nemocnice v Opavě.

Nemocnice Rýmařov se nám z pohledu potřebné kapacity akutních i chronických lůžek pro okres Bruntál jevila jako zbytné zdravotnické zařízení - resp. mým předchůdcům.

V průběhu doby, zejména po opakovaných konzultacích se zástupci nemocnic, okresu, České lékařské komory, VZP a po návštěvě v okrese dne 20. listopadu 1997, kdy byla navštívena nemocnice v Rýmařově a Albrechticích, došlo k určitému posunu názorů v odboru zdravotní péče na Ministerstvu zdravotnictví na problematiku restrukturalizace v okrese. Je třeba konstatovat následující skutečnosti.

Chci tedy říci, že po návštěvě došlo k přehodnocení přímo na půdě Ministerstva zdravotnictví, a to takto:

Státní zdravotnické zařízení Krnov je nemocnice komplexnějšího spektra, nejlépe technicky i přístrojově vybavená, a tedy nemocnice neoddiskutovatelného významu v okrese Bruntál. Vychází to samozřejmě i ze součtu celého spektra odborností a zázemí.

INV Bruntál, a.s., druhá největší nemocnice v okrese, ale s nevyhovujícím technickým stavem budov a s potřebou milionových investic na rekonstrukci a dovybavení. Do výběrového řízení nemocnice udává informaci o tom, že 25 milionů by bylo potřeba na rekonstrukci sálových kapacit, aby vyhovovaly hygienickým podmínkám, a že tuto investici plánuje až po roce 2000.

Další investice by byla potřeba do transfúzní stanice a do dermatologického oddělení.

Nemocnice Rýmařov, nestátní nemocnice s vynikajícím odborným zázemím včetně nepřetržité dostupnosti celého spektra, velmi kvalitních komplementárních a konziliárních služeb.

Ministerstvo tehdy zhodnotilo, že nemocnice Albrechtice je nemocnice dvouoborová. Zajišťuje kvalitní péči v oborech, které nejsou zastoupeny v žádném zdravotnickém zařízení na území okresu. Má nový supersterilní operační sál, který je využíván pacienty i z okolních okresů, hlavně z okresů Jeseník, Šumperk, Opava.

Nemocnice byla do roku 1992 součástí nemocnice v Krnově. Je opět připravováno organizační a funkční sloučení s tímto zdravotnickým zařízením, neboť to vyplývá z logiky věci. Krnovská nemocnice je odborným garantem. Zajišťuje komplementární a konziliární služby. To jsem ověřila v případě laboratorního zázemí. Nemocnice Albrechtice je v jednání s Řádem milosrdných sester a sv. Karla Boromejského, jemuž má být vrácen v rámci restitucí nemovitý majetek, o pronájmu prostor tak, aby zde mohla být zdravotnická činnost zachována. Řád milosrdných sester je tomu nakloněn.

Již před výběrovým řízením Ministerstvo zdravotnictví deklarovalo dvě možné varianty výsledků výběrového řízení. Vzhledem k potřebám akutního lůžkového fondu obě předpokládaly existenci pouze dvou, resp. tří akutních nemocnic v okrese.

První varianta: Státní zdravotnické zařízení Krnov jako akutní nemocnice, na druhém místě INV Bruntál, na třetím nemocnice Albrechtice, která se stane součástí organizační a funkční SZZ Krnov, neboť budou její činnosti převedeny do této nemocnice.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP