Středa 15. dubna 1998

 

(pokračuje Výborný) 

Není to tak, že v poslední chvíli se to začíná řešit, koneckonců v důvodové zprávě k navrhovanému zákonu je upozorněno, že se tím různé vlády zabývaly od roku 1995.

Jde tedy o to, v rámci této novely ke krytí - zdůrazňuji - nezbytných výdajů vyvolaných zánikem věcných břemen uvolnit 15 mld. korun z malé privatizace. O tom je tento problém.

Druhý problém je až o pozměňovacím návrhu poslance Černého, který bude zřejmě přednesen, to je problém povodňový.

K tomu prvému. Nepochybuji o tom, že je právem poslanců mít jisté přehledy, a já jsem přesvědčen, že Ministerstvo financí ty přehledy může dodat, protože existují, v důvodové zprávě je na ně upozorňováno. Existují ty součty finančních prostředků odhadovaných jednotlivými resorty k vyřešení této situace.

Nepochybuji o tom, že také je řešitelný požadavek, po kterém právem volala kolegyně Kořínková - doložit, za co a jak bylo utraceno oněch 5 mld. korun, které uvolnila Poslanecké sněmovna v rámci stavu legislativní nouze loni v červenci. To je oprávněný požadavek, myslím si, že vláda ho má splnit, a nejsem, pravda, premiér vlády, ale jsem přesvědčen, že tento požadavek splněn bude.

Ale velmi silně říkám, že přerušení projednávání těchto věcí - všichni to víme - může také znamenat faktické zamítnutí toho návrhu, protože konec volebního období se blíží. A zamítnutí tohoto návrhu, ať už explicitní, nebo cestou přerušení, bude znamenat, že se tato věc několik měsíců řešit nebude a že se tento stát může dostat - ať už bude mít jakoukoliv vládu - do těžko řešitelných problémů.

Paní poslankyně, páni poslanci, navrhuji, abyste nevyhověli těm návrhům, které směřovaly k přerušení projednávání této věci, ani těm návrhům, které směřovaly k zamítnutí tohoto návrhu.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Do rozpravy se již nikdo nehlásí, rozpravu končím, odhlásil jsem vás. Je 15.01 hodin, v 15.05 budeme hlasovat, prosím, abyste se znovu zaregistrovali svými hlasovacími kartami.

(Po krátké přestávce.) Dámy a pánové, nyní si vám dovolím přednést jednotlivé návrhy na usnesení.

Budeme nejprve hlasovat ve smyslu § 72 jednacího řádu o odročení, či přerušení a odročení, poté o návrhu na zamítnutí, poté o návrhu na odkázání jinému orgánu sněmovny, jak byly tyto návrhy předneseny.

 

Můžeme tedy hlasovat o prvním návrhu, který přednesl pan kolega Brožík. Zopakuji ho, jedná se o návrh na přerušení projednávání tohoto bodu a odročení do doby, než vláda předloží podklady žádané hospodářským výborem.

Zahájil jsem hlasování 374. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 156 poslanců 80 hlasovalo pro, 73 proti, návrh byl přijat.

Končím druhé čtení tohoto návrhu.

 

Dámy a pánové, poprosil bych o klid. Upozorňuji spokojené i nespokojené, že ještě tato sněmovna bude mít v květnu svoji schůzi, myslím, že všechny orgány se mohou podle toho zachovat.

Než budeme projednávat další bod, prosím všechny ty, kteří diskutují ve sněmovně, aby byli tak laskavi a diskutovali v kuloárech. Oběma to bude jistě lépe vyhovovat.

 

Přistoupíme k projednávání dalšího bodu, kterým je

 

35.
Vládní návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 119/1992 Sb.,
o cestovních náhradách, ve znění zákona č. 44/1994 Sb.
/sněmovní tisk 320/ - druhé čtení

 

Z pověření vlády uvede tento vládní návrh zákon ministr práce a sociálních věcí pan Stanislav Volák. Pane ministře, ujměte se slova.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Stanislav Volák: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, podrobné zdůvodnění navrhované novely zákona o cestovních náhradách jsem přednesl při prvním čtení. Z důvodů úspory času se proto vzdávám úvodního slova. K jednotlivým pozměňovacím návrhům se vyjádřím při třetím čtení.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji. Tento návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání hospodářskému výboru a rozpočtovému výboru. Usnesení výborů byla rozdána jako sněmovní tisk 320/1 a 320/2.

Prosím, aby se slova ujal zpravodaj hospodářského výboru poslanec Karel Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Pane předsedající, dámy a pánové, hospodářský výbor na přikázání Poslanecké sněmovny projednal vládní návrh novely zákona o cestovních náhradách na své 32. schůzi dne 4. února 1998 a přijal usnesení č. 126, které je obsaženo ve sněmovním tisku 320/2.

V bodu 1 a 2 usnesení výboru jsou na základě rozboru životních nákladů, předloženého Ministerstvem práce a sociálních věcí, nově upraveny proti vládnímu návrhu směrem nahoru sazby stravného.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP