Čtvrtek 21. května 1998

 

Poslanec Jan Žižka: Protože tento návrh má dvě části, nyní se věnujeme té druhé části na straně 3, tam je situace naprosto obdobná. Navrhovatel nesouhlasí, já také nemohu zcela doporučit, čili nechávám na vůli sněmovny.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování číslo 268. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 61 poslanců, proti 57 poslanců. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Jan Žižka: Tím jsem se vyrovnali se všemi pozměňujícími návrhy a nyní můžeme přistoupit k hlasování o návrhu jako celku.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji. Přednesu návrh usnesení:

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem Senátu Parlamentu ČR na vydání zákona, kterým se doplňuje zákon ČNR č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 328, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahájil jsem hlasování číslo 269. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti tomuto návrhu?

Pro návrh hlasovalo 136 poslanců, nikdo nebyl proti. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu senátoru Zemanovi, děkuji zpravodaji panu kolegu Žižkovi. Konstatuji, že jsme se tím vyrovnali s bodem 37 podle schváleného pořadu.

 

Přistoupíme k projednávání dalšího bodu, kterým je

 

39.
Vládní návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 174/1968 Sb.,
o státním odborném dozoru nad bezpečností práce, ve znění pozdějších předpisů,
zákon ČNR č. 61/1988 Sb., o hornické činnosti, výbušninách a o státní báňské správě,
ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání
(živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů, a zákoník práce č. 65/1965 Sb.,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 338/ - třetí čtení

 

Zahajuji třetí čtení tohoto návrhu. Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal ministr práce a sociálních věcí pan Stanislav Volák a zpravodaj výboru pro sociální politiku a zdravotnictví poslanec Zdeněk Škromach. Pozměňovací návrhy k předloženému návrhu zákona jsou uvedeny ve sněmovním tisku 338/3. Žádám zpravodaje poslance Zdeňka Škromacha, aby spolu se mnou sledoval rozpravu, kterou otevírám. Jako první se do ní hlásí pan kolega Langer. Připraví se pan kolega Bratinka.

 

Poslanec Ivan Langer: Vážený pane předsedající, pane ministře, kolegyně, kolegové, dovolte mi, abych se v rámci třetího čtení vyjádřil k pozměňujícímu návrhu, který jsem přednesl k této materii v rámci druhého čtení a který máte zapsán ve sněmovním tisku 338/3 pod písmenem H. V souladu s příslušnými ustanoveními jednacího řádu bych vás chtěl požádat, abyste vyslovili svůj souhlas se zpětvzetím tohoto mého pozměňujícího návrhu.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji. Slova se ujme pan kolega Bratinka, připraví se pan kolega Nejezchleb.

 

Poslanec Pavel Bratinka: Vážený pane předsedající, mám obdobný návrh jako můj předřečník. V tisku 338/3 je obsažen i můj pozměňovací návrh pod písmenem F. Vzhledem k tomu, že jsem po dalších konzultacích dospěl k závěru, že věc, kterou jsem chtěl zhojit tímto návrhem je zhojena jinými ustanoveními, též žádám sněmovnu, aby vyslovila souhlas se zpětstažením tohoto návrhu.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji. Slova se ujme pan kolega Nejezchleb. Další přihlášky do rozpravy nemám.

 

Poslanec Karel Nejezchleb: Vážený pane předsedající, chtěl bych poprosit sněmovnu, aby mi dovolila dotransplantovat dvě slova do mého pozměňovacího návrhu, který máte na str. 6 uveden jako C3 úplně dole, a to za slova "provádějí prohlídky" a čárku doplnit "v jaderné energetice". Vyplynulo to z kontextu při projednávání ve výboru pro sociální politiku a zdravotnictví, bohužel nedopatřením zřejmě mým k tomu došlo. Děkuji za pochopení.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Ano, jde o upřesnění, přesně ve znění dikce jednacího řádu. Další přihlášky do rozpravy nemám. Rozpravu končím. Ptám se pana ministra, jestli si přeje závěrečné slovo. Není tomu tak. Takže přikročíme k hlasování o pozměňujících návrzích. Prosím pana zpravodaje, aby nám oznámil postup při hlasování a poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním se k nim vyjádřil on i pan ministr.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, dovolil bych si navrhnout tento postup: Protože některé návrhy byly vypuštěny, a pokud by byl schválen návrh dle usnesení výboru pro sociální politiku a zdravotnictví včetně pozměňovacích návrhů, pak by nám zbývalo pouze odsouhlasit některé rozpory s návrhem hospodářského výboru. Navrhoval bych tento postup - nejdříve odsouhlasit, nebo neodsouhlasit - pozměňovací návrh výboru pro sociální politiku a zdravotnictví včetně pozměňovacích návrhů a následně výboru hospodářského, s tím, že by bylo možné ty body, které nejsou konfliktní, odsouhlasit jako celek. Potom řeknu, o které body se jedná. Pokud by byla k některému výhrada, bylo by dobré na to upozornit.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Souhlasím. Nemám k tomu žádné připomínky. Ovšem má k tomu připomínku pan kolega Vymětal. Prosím, aby se ujal slova.

 

Poslanec Karel Vymětal: Pane předsedající, já se domnívám, že bychom nejdřív měli hlasovat o zpětvzetí pozměňovacích návrhů, tak jak byly předloženy, abychom si ten materiál vyčistili, a potom postupovat tak, jak říká pan zpravodaj.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Pan zpravodaj s tím souhlasí. Dámy a pánové, ptám se, má někdo připomínky k návrhu, který přednesl pan kolega Škromach? Nikdo. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Nejdříve bychom měli odsouhlasit návrh na zpětvzetí dvou návrhů, a to návrh v části H poslance Langra na straně 10.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Dámy a pánové, na vaši žádost jsem vás odhlásil, prosím, abyste se znovu zaregistrovali. Budeme hlasovat a to v 10.47 hodin.

 

Zahajuji hlasování číslo 270. Kdo tento návrh podporuje? Kdo je proti?

Ze 138 poslanců se 103 vyjádřilo pro, nikdo nebyl proti. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Jako další krok bychom provedli odsouhlasení stáhnutí návrhu pana poslance Bratinky, který je na str. 8 odst. F.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování číslo 271. Kdo návrh podporuje? Je to návrh na zpětvzetí. Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 126 poslanců, nikdo nebyl proti, návrh byl přijat.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP