Čtvrtek 21. května 1998

 

(pokračuje Vlach)

Pan kolega Švrček před několika minutami konstatoval také zase pochybení opačné. Vy jste, pane kolego, měl svou kartu s sebou?

 

Poslanec Karel Machovec: Ano, měl jsem ji v kapse.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Je to neuvěřitelné, nicméně pan kolega Machovec má právo na vznesení námitky. Hlasování sice nevyšlo o jeden hlas, ani o dva nebo tři hlasy, ale o čtyři hlasy. Pan kolega Machovec trvá na tom, aby se hlasovalo o námitce. Nemám jinou možnost, než mu vyhovět.

 

Kdo je pro přijetí námitky pana kolegy Machovce, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 351. Kdo je proti?

Námitka byla schválena poměrem hlasů 79 pro, 15 proti.

 

Myslím, že je korektní, abychom si určili, že toto závěrečné hlasování bude opakováno o návrhu zákona o bezpečnosti práce.

Dámy a pánové, prosím o klid. Myslím, že jediný korektní způsob je rozhodnout, že toto hlasování proběhne v 15.45 hodin. Do té doby budeme pokračovat v projednávání ostatních bodů. Prosím, aby byla tato informace rozšířena do všech klubů. Přestože se některým z vás zdá tento postup málo korektní, já jako předsedající bych s vámi mohl i vřele souhlasit, ale nemám jinou možnost, než se zachovat tak, jak jsem učinil v souladu se zákonem o jednacím řádu.

Dámy a pánové, budeme se věnovat dalšímu bodu. Faktická poznámka nepřichází v úvahu. Pan kolega Hofhanzl...

 

Poslanec Čestmír Hofhanzl: Domnívám se, že v této sněmovně bylo před časem dohodnuto, že platí bezprostřední námitka. Máme dodržovat dohodnuté a standardní postupy.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Já s tím souhlasím, pane kolego, který jste neměl slovo. Pan kolega Machovec prohlásil, že se s námitkou přihlásil v první chvíli, kdy se dostal k záznamu o hlasování. Hlasovat znovu budeme v 15.45 hodin.

 

/Hlasování proběhlo následující den - viz turn 280./

 

Nyní se budeme věnovat bodu

 

56.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
Dohoda mezi vládou České republiky a federální vládou Svazové republiky Jugoslávie
o vzájemné podpoře a ochraně investic, podepsaná dne 13. října 1997 v Bělehradě
/sněmovní tisk 422/ - druhé čtení

 

I zde se jedná o druhé čtení. Pan ministr Ivan Pilip se již vyjádřil. Chci se zeptat pana kolegy Igora Němce jako zpravodaje, zda se hodlá vyjádřit. Není tomu tak. Stanovisko výboru je doporučující. Pan kolega Květák za rozpočtový výbor obdobně.

Otevírám rozpravu k tomuto bodu, kterou uzavírám, protože se do ní nikdo nepřihlásil, a dovolím si vám předložit následující návrh usnesení:

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s Dohodou mezi vládou České republiky a federální vládou Svazové republiky Jugoslávie o vzájemné podpoře a ochraně investic, podepsanou dne 13. října 1997 v Bělehradě."

Na vaši žádost jsem vás odhlásil a prosím, abyste se zaregistrovali.

 

Zahájil jsem hlasování číslo 352. Kdo je pro? Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 101 pro, nikdo proti.

 

Dalším bodem je

 

57.
Úmluva č. 177 a Doporučení č. 184 Mezinárodní organizace práce o domácké práci
přijaté na 83. zasedání Mezinárodní konference práce v červnu 1996
/sněmovní tisk 358/ - druhé čtení

 

Slova se ujme z pověření vlády ministr práce a sociálních věcí Stanislav Volák.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Stanislav Volák: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, jen velmi krátce. Souhlasím s usnesením č. 125 z roku 1998 výboru pro sociální politiku a zdravotnictví.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Dámy a pánové, pan kolega Zdeněk Škromach si přeje vyjádřit jako zpravodaj výboru. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, chtěl bych doporučit k přijetí usnesení výboru pro sociální politiku a zdravotnictví tak, jak bylo předloženo.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Otevírám rozpravu k tomuto bodu, kterou uzavírám, protože se do ní nikdo nepřihlásil a předkládám vám následující návrh usnesení:

"Poslanecká sněmovna bere na vědomí Úmluvu č. 177 a Doporučení č. 184 Mezinárodní organizace práce o domácké práci přijaté na 83. zasedání Mezinárodní konference práce v červnu 1996 a žádá vládu ČR, aby předložila nezbytné právní normy tak, aby bylo možné do roku 2000 ratifikovat Úmluvu č. 177."

 

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 353. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 97 pro, nikdo proti.

 

Budeme se věnovat dalšímu bodu, což je

 

58.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
Šestý dodatkový protokol ke Všeobecné dohodě o výsadách a imunitách Rady Evropy,
podepsaný dne 10. října 1997 ve Štrasburku
/sněmovní tisk 361/ - druhé čtení

 

Prosím, aby se slova ujal místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí pan Jaroslav Šedivý.

 

Místopředseda vlády ČR Jaroslav Šedivý: Pane předsedající, paní a pánové, předkládám tři úmluvy ke schválení, které vyplývají z našeho členství v Radě Evropy. První úmluva vyplývá z toho, že byl vytvořen permanentně zasedající jeden Evropský soud pro lidská práva. Proto bylo třeba vypracovat Šestý protokol ke Všeobecné dohodě o výsadách a imunitách Rady Evropy, který vám předkládám ke schválení.

Druhá úmluva vyplývající z téhož se týká nové dohody, která se bude týkat výhradně řízení před Evropským soudem pro lidská práva.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP