Čl. IX. Výroční zasedání Rady

1. Jedenkrát do roka se Rada schází k výročnímu zasedání.

2. Úkolem výročního zasedání je komplexní zhodnocení činnosti Rady za poslední rok. Předsednictvo připraví jako úvod do diskuse stručnou výroční zprávu.

3. Povinností Rady je při výročním zasedání zhodnotit práci předsednictva a rozhodnout, zda se přistoupí k odvolání a nové volbě předsedy nebo některého z místopředsedů. Toto rozhodnutí se vykoná tajně lístky.

4. Dalším úkolem výročního zasedání je zhodnotit činnost ředitele v uplynulém roce.

Čl. X. Komise Rady

1. Rada se může usnést, že některé otázky a návrhy svěří k projednání komisím, které si k tomu účelu zvolí.

2. Komise mohou být trvalé nebo ad hoc.

3. Do komisí mohou být Radou jmenováni kromě členů Rady i experti, odborní poradci a zástupci veřejnosti.

4. Komise pořizuje zápis o svém jednání a shrne výsledky svých porad v návrzích, které předkládá Radě.

Čl. XI. Zápis ze zasedání Rady

1. O každém zasedání Rady bude vyhotoven zápis obsahující údaj, jakým způsobem bylo zasedání svoláno, jeho místo a den, jména účastníků, jméno předsedajícího a zapisovatele, předměty a pořad jednání, podstatný obsah rozpravy, otázky předložené k hlasování a výsledek hlasování.

2. Zápis diktuje předsedající po každém jednotlivém projednaném bodu zapisovateli (členu sekretariátu nebo pověřenému členu Rady). Na závěr schůze se zápis přečte a hlasováním schválí.

3. Usnesení Rady musí být jasně formulované a úkoly termínované a kontrolovatelné.

4. Originál zápisu se uloží v sekretariátu Rady, kopie zápisu se odešle do 14 dnů všem členům Rady.

5. Zápisy jednání Rady jsou kdykoliv k nahlédnutí všem poslancům Parlamentu České republiky.

Čl. XII. Hospodaření Rady.

1. Rada hospodaří podle vlastního rozpočtu. Rozpočet se připravuje jednou ročně a nejméně jednou ročně kontroluje. Rozpočet připraví a kontrolují určení členové Rady. Tento rozpočet není součástí tohoto řádu.

Čl. XIII. Platnost řádu

1. Znění této novely jednacího řádu Rady Českého rozhlasu bylo schváleno usnesením Rady ze dne 22. dubna 1996. Tímto dnem nabyl tento jednací řád platnosti.

2. Stejným dnem pozbývá platnosti dosavadní jednací řád Rady ze dne 6. března 1995.

V Praze dne 22. dubna 1996Předseda: Dr. Zdeněk Susa v.r.


Příloha 2

Přehled usnesení Rady Českého rozhlasu v roce 1996

Usnesení 1/96

Rada žádá generálního ředitele o záznam odpoledního vysílání stanice Praha dne 5. ledna 1996, 14,00 - 17,30 hod. Rada se usnesla, že v průběhu ledna bude věnovat maximální pozornost odpolednímu vysílání stanice Praha a poté v diskusi s programovým ředitelem Dr. Havlem a šéfredaktorem stanice Praha Ing. Vackem se znovu k této otázce, včetně obsazení místa šéfredaktora, vrátí.

Usnesení 2/96

Zprávu o situaci ve studiu ČRo Hradec Králové pro Stálou komisi pro sdělovací prostředky Parlamentu ČR připraví Dr. Neradová s využitím materiálů Rady a materiálů generálního ředitele. Konečnou zprávu zformuluje předsednictvo 29. 1. 1996.

Usnesení 3/96

Rada se zabývala stížností Dr. Šestákové na generálního ředitele. Z právního hlediska nelze důvodnost této stížnosti potvrdit. Rada je ale v této souvislosti znepokojena tendencí, jejímž je zřejmě případ Dr. Šestákové také dokladem. Nelze totiž přehlédnout jev, který se v poslední době projevuje nejen v Českém rozhlase. Mladí ambiciózní pracovníci - často bez dostatečných profesionálních předpokladů (např. jazyková kultura), vytěsňují starší, zkušené a své profesi oddané odborníky.

Rada je přesvědčena, že kvalitních výsledků dosáhne veřejnoprávní médium pouze spoluprací všech generací.

Usnesení 4/96

Rada vyslovuje souhlas s uzavřením smlouvy na pronájem nebytových prostor v ČRo České Budějovice Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR.

Usnesení 5/96

Rada vyslovuje předběžný souhlas se zahájením výběrového řízení na prodej jednoho ze dvou rekreačních zařízení, která jsou ve správě ČRo Ostrava.

Usnesení 6/96

K dopisu generálního ředitele ČRo Radě ČRo č.j. 9/96, který se týká dislokačního plánu v budově ČRo Vinohradská ul. se Rada usnáší, že souhlasí s tím, aby oddělení vzdělávání PPO spoluužívalo po nezbytně nutnou dobu zázemí Rady ČRo u zasedací místnosti č. 425.

Usnesení 7/96

Rada projednala stížnost členky rady Ing Slánské na generálního ředitele - č.j. 15/95. V bodě 1 - (záležitost loga) Rada neshledává stížnost za důvodnou. K bodu 3 výše uvedené stížnosti: Rada žádá generálního ředitele o neprodlené vyřízení (do jednoho týdne).

Usnesení 8/96

Rada souhlasí, aby zápisy ze zasedání Rady ČRo byly prostřednictvím počítačové sítě k disposici i studiím ČRo v regionech.

Usnesení 9/96

Rada vyslovuje generálnímu řediteli ČRo Mgr. Ježkovi uznání za jeho činnost v roce 1995.

Usnesení 10/96

Pro vypracování Výroční zprávy Rady Českého rozhlasu o činnosti a hospodaření Českého rozhlasu za rok 1995 rada žádá generálního ředitele o písemné materiály k následujícím bodům:

- výzkumy poslechovosti,

- hospodaření Českého rozhlasu včetně činnosti obchodního oddělení a ediční činnosti, jmenovitě výčet titulů, (kdy vyšel, jak se uplatnil na trhu, za jakých podmínek byl vydán, v jaké koprodukci, kým distribuován, s jakým výsledkem ap);

- zhodnocení kampaně v souvislosti se zvýšením rozhlasových poplatků a uplatněním kontroly platební kázně;

- zhodnocení reklamních akcí,

- jmenovitý seznam řídících pracovníků, kteří byli v roce 1995

a/ přijati na základě konkurzu,

b/ na základě jmenování bez konkurzu,

- počet pracovníků, kteří byli v roce 1995

a/ přijati,

b/ se kterými byl rozvázán pracovní poměr, a to zvlášť

1/ pracovníci v oblasti techniky,

2/ programoví pracovníci,

3/ administrativa,

- vyúčtování reklamní činnosti za rok 1995;

a/ prostřednictvím firmy INTEI (včetně vyplacených provizí),

b/ příp. prostřednictvím jiných firem.

- přehled využití zákonem povoleného limitu pro reklamu v roce 1995, (kolik za úplatu, kolik formou barter);

- přehled kroků, směřujících k řešení problému kolem RS Pankrác v roce 1995;

- přehled finančních prostředků investovaných Českým rozhlasem do stavby RS Pankrác v roce 1995 a přehled příjmů plynoucích z pronájmu kanceláří na staveništi RS Pankrác,

- platný organizační řád.

Usnesení 11/96

O žádosti k schválení prodeje nemovitosti RS Lučina - Ostrava rada rozhodne až po obdržení informace o průběhu a výsledku výběrového řízení. Zároveň rada žádá o zaslání fotografie zmíněného objektu.

Usnesení 12/96

Na doporučení generálního ředitele ČRo rada projednala předložený návrh smlouvy na prodej rekreačního střediska Lučina - Ostrava. Rada souhlasí s prodejem rekreačního střediska Lučina - Ostrava.

Usnesení 13/96

Rada vyslovuje souhlas s uzavřením následujících smluv na pronájem nebytových prostor v ČRo Brno:

a/ smlouva mezi ČRo a Milošem Žákem (garáž),

b/ smlouva mezi ČRo a Jiřím Nechvátalem (garáž),

c/ smlouva mezi ČRo a firmou PULSAR s.r.o.,

d/ smlouva mezi ČRo a firmou SINFONIETTA s.r.o.,

e/ smlouva mezi ČRo a firmou DIRECT FILM s.r.o.,

f/ smlouva mezi ČRo a JUDr. Deutschem,

g/ smlouva mezi ČRo a JUDr. Holmanovou, (Zlín),

h/ smlouva mezi ČRo a firmou MONIKA Zlín s.r.o. (sklad).

Usnesení 14/96

Rada vyslovuje souhlas s uzavřením následujících smluv na pronájem nebytovných prostor ČRo Brno - pracoviště Zlín:

a/ smlouva mezi ČRo a Ladislavem Podmelou,

b/ smlouva mezi ČRo a firmou RINGIER ČR a.s.,

c/ smlouva mezi ČRo a ČTK,

O smlouvě mezi ČRo a Kamilem Spáčilem - EMURFILM rada nehlasovala; rada žádá bližší informace o tom, jaký typ pořadů firma vyrábí, zda není mezi nimi nějaký, který by poškozoval dobré jméno Českého rozhlasu.

Usnesení 15/96

Rada souhlasí s pronájmem kancelářských ploch ve studiu ČRo Plzeň firmě FCC Folprecht s.r.o. podle přiloženého dodatku smlouvy

Usnesení 16/96

Rada usnesla znění dvou kapitol připravované Výroční zprávy, a to:

Základní charakteristika činnosti

Ochrana hospodářského a personálního tajemství.

Tento text předloží zástupci Rady ČRo Stálé komisi pro sdělovací prostředky při setkání dne 11. dubna 1996.

Usnesení 17/96

Rada usnesla znění následujícího memoranda: "Je zřejmé, že pro Český rozhlas i pro Českou televizi by bylo výhodné úzce spolupracovat jak ekonomicky, tak programově. Tato spolupráce by mohla vést k pozdějšímu spojení obou médií v jeden celek, jak je tomu v některých zemích (Velká Británie, Rakousko). Takové spojení by mělo být už v první fázi formulováno zákonem. Rada by uvítala, kdyby se mohla na přípravě příslušných zákonných norem podílet."

Usnesení 18/96

Rada rozhodla, že již v tomto roce zadá hloubkový audit za rok 1995 a k zadání připojí některé specifické otázky vztahující se k období 1992-1994. Audit provede renomovaná evropská firma. Členové rady připraví náměty pro specifické otázky do příštího zasedání.

Usnesení 19/96

Pravidla pro expertizy:

1/ Kopie expertiz (se zachováním anonymity expertů) budou poskytnuty šéfredaktorům stanic, jichž se týkají. Expertizy. nejsou určeny k dalšímu zveřejnění, např. na nástěnkách nebo v tisku.

2/ Autoři expertiz musí být poučeni, k jakému účelu budou jejich texty použity.

3/ Autoři, jichž se expertizy týkají, mohou být s nimi seznámeni prostřednictvím šéfredaktorů.

4/ Expertizy nemohou být automaticky považovány za názor rady. Jestliže se rada chce k názorům expertů vyjádřit, dá to najevo zvláštním usnesením.

5/ Kvalita expertiz bude radou vyhodnocována nejméně dvakrát do roka. Bude-li shledáno, že expert nevyhovuje nárokům rady, bude s ním přerušena spolupráce. Musí to být učiněno usnesením.

Usnesení 20/96

Rada přijala nové znění čl. XI. Jednacího řádu - zápis ze zasedání rady.

Usnesení 21/96

Rada vyslovuje souhlas s uzavřením smlouvy na pronájem nebytových prostor ČRo Brno - pracoviště Zlín - mezi ČRo a Kamilem Spáčilem - EMURFILM.

Usnesení 22/96

Rada souhlasí, aby se člen předsednictva Rady ČRo Pavel Scheufler stal za Radu ČREo členem dozorčí rady a.s. Radioservis.

Usnesení 23/96

Rada souhlasí s prodejem objektu Dolejší Těšov - podle předloženého návrhu kupní smlouvy.

Usnesení 24/96

Rada ČRo předběžně souhlasí, aby vedení Českého rozhlasu zahájilo jednání vedoucí k odprodeji následujících nemovitostí, které jsou v majetku Českého rozhlasu:

a/ objekt Londýnská 32, Praha,

b/ objekt Alšova 1, Liberec,

c/ objekt Stará Louka 460/38, Karlovy Vary.

Usnesení 25/96

Rada v této souvislosti žádá vedení Českého rozhlasu o odpověď na následující otázky:

a/ jaká je výhledově možnost zřízení regionálního studia v Liberci, a do jaké míry s touto možností vedení ČRo počítá?

b/ kde sídlí zpravodajské pracoviště Karlovy Vary a jde-li o objekt v majetku Českého rozhlasu nebo pronájem, příp. je-li Český rozhlas majitelem jiného objektu v regionu? Počítá se s rozšířením regionálního vysílání v oblasti Karlovy Vary?

c/ kdy a za jakou cenu byl pořízen objekt v Londýnské ul.?

Usnesení 26/96

Rada rozhodla na své příští zasedání pozvat zástupce firmy COOPERS and LYBRAND a dohodnout s nimi možnosti a podmínky speciálného auditu.

Usnesení 27/96

Rada předběžně souhlasí, aby vedení ČRo zahájilo jednání, vedoucí k prodeji pozemku Českého rozhlasu v Hradci Králové, parcela č. 303/2.

Usnesení 28/96

Rada souhlasí s pronájmem nebytových prostor v ČRo Brno (podle předloženého návrhu nájemní smlouvy) firmě HIREKO, s.r.o.

Usnesení 29/96

Rada souhlasí s pronájmem nebytových prostor v ČRo Brno - (podle předloženého návrhu nájemní smlouvy) p. Šárce Kopecké.

Usnesení 30/96

Rada odsouhlasila změnu platu generálního ředitele Českého rozhlasu s platností od 1. 7. 1996.

Usnesení 31/96

Rada ČRo podporuje projekt optimalizace sítí vysílačů Českého rozhlasu, který umožní vysílat okruh ČRo 2 Praha v pásmu VKV (v denních hodinách). Předseda Rady napíše v tom smyslu dopis Radě ČR pro rozhlasové a televizní vysílání.

Usnesení 32/96

Rada ČRo zahájí srovnávání Českého rozhlasu se zahraničními rozhlasy prostudováním statistických materiálů EBU, o které tímto generálního ředitele žádá.

Usnesení 33/96

Na základě doporučení generálního ředitele Rada ČRo souhlasí s prodejem objektu Českého rozhlasu v Liberci, Alšova ul. 913/1 panu Janu Vinduškovi, podle předloženého návrhu kupní smlouvy.

Usnesení 34/96

Na základě doporučení generálního ředitele Rada ČRo souhlasí s pronájmem nebytových prostor (garáží) v ČRo Plzeň podle předložených návrhů nájemních smluv firmě Autoimport - Ing A. Maxa a firmě FARD - Tomáš Koleňák.

Usnesení 35/96

Na základě doporučení generálního ředitele Českého rozhlasu Rada Českého rozhlasu souhlasí s pronájmem nebytových prostor v ČRo Brno společnosti Concentus Moravie, zastoupené Janou Kuchtovou podle předloženého návrhu nájemní smlouvy.

Usnesení 36/96

Na základě doporučení generálního ředitele Českého rozhlasu Rada Českého rozhlasu souhlasí s pronájmem rekreační chaty v Lipové lázních panu Martinu Přehnalovi podle předloženého návrhu nájemní smlouvy.

Usnesení 37/96

Na základě doporučení generálního ředitele Českého rozhlasu Rada Českého rozhlasu souhlasí s uzavřením předkupní smlouvy na rekreační chatu v Lipové - lázních manželům Janu a Libuši Přehnalovým - podle předloženého návrhu předkupní smlouvy.

Usnesení 38/96

Rada Českého rozhlasu se seznámila s dopisem generálního ředitele Českého rozhlasu ze dne 15. 10. 1996, kterým ji informuje o posledním vývoji událostí spojených s prodejem rozestavěného RS Pankrác. Rada Českého rozhlasu předběžně souhlasí s postupem, který generální ředitel v tomto dopise navrhuje; s tím. že o účasti či neúčasti Českého rozhlasu ve společnosti, která se stane majitelem RS Pankrác, bude rozhodnuto později.

Usnesení 39/96

Rada přijala usnesení, že jedno ze zasedání rady (pravděpodobně v lednu 1997 ) bude věnováno vysílání stanice Praha. Vedení rozhlasu předá k tomuto jednání příslušné analýzy.

Usnesení 40/96

Na základě doporučení generálního ředitele Rada Českého rozhlasu souhlasí se změnou nájemní smlouvy s pojišťovnou Morava a s uzavřením nájemní smlouvy s CK TOUR Vítkovice.

Usnesení 41/96

Rada Českého rozhlasu souhlasí s prodejem nemovitosti v Londýnské ulici podle předloženého návrhu kupní smlouvy. Rada doporučuje, aby navržená nájemní smlouva na dobu určitou na nebytové prostory v tomto objektu, které využívá Český rozhlas, byla změněna na dobu neurčitou s výpovědní lhůtou.

Usnesení 42/96

Na základě doporučení generálního ředitele a předloženého návrhu nájemní smlouvy Rada Českého rozhlasu souhlasí s pronájmem nebytových prostor v Českém rozhlasu Brno JUDr. A. Deutschovi.

Usnesení 43/96

Rada Českého rozhlasu rozhodla o mimořádné odměně pro generálního ředitele.

Usnesení 44/96

Na základě doporučení generálního ředitele a předloženého návrhu kupní smlouvy Rada ČRo souhlasí s prodejem objektu Českého rozhlasu v Karlových Varech.

Usnesení 45/96

Rada ČRo souhlasí, aby s platností od 1. 1. 1997 byl valorizován plat generálního ředitele Českého rozhlasu.

Praha 30. prosince 1996

Příloha 3

Přehled hospodaření Rady Českého rozhlasu v roce 1996

(v tis. Kč. )

položka
plán
skutečnost
rozdíl
spotřeba materiálu10,0 9,6+0,4
opravy a udržování- 4,5-4,5
cestovné5,0- +5,0
repre2,0- +2,0
služby78,064,8 +13,2
ostatní osobní náklady 1,278,01,220,4+57,6
vnitropodnikové náklady2,0 10,9-8,9
celkem1,375,0 1,310,2+64,8


Praha 3. února 1997

Vypracovala Ing. Hana Hajná


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP