Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: V tuto chvíli vyzývám pana poslance Václava Exnera, který zaslal interpelaci na ministra zahraničí pana Jana Kavana a zahájil tak blok odpovědí členů vlády České republiky na interpelace poslanců.

 

Poslanec Václav Exner: Jsem rád, že pan ministr zahraničních věcí Kavan vzkázal, že když je nepřítomen, odpoví, a dokonce rád, na moji interpelaci písemně. Chci se ho zeptat jestli nová vláda také přichází s určitými novinkami, pokud se týká problematiky šíření resp. nešíření jaderných zbraní, případně jejich zákazu a likvidace. Předchozí vlády se k této otázce jednoznačně nevyjadřovaly. Je ve světě mnoho hnutí, mnoho živých návrhů a požadavků na různá bezjaderná pásma, a to i s tím, že skončila studená válka a že to, co dříve blokově rozdělovalo svět, už dnes neplatí.

Chtěl bych vědět, jaký je postoj vlády k podobným návrhům. Jde mi také o to, jaké stanovisko má ministr zahraničních věcí k podobným možnostem vytváření bezjaderných pásem ve střední Evropě nebo spíš od severu na jih Evropy, za účasti naší země, ať už s účastí celé, nebo části Spolkové republiky Německo.

Zajímalo by mne, jak se v této věci vláda staví k povinnostem vyplývajícím z možného členství v NATO. Jestli nová vláda také pokládá vzájemné prohlášení o neumisťování jaderných zbraní v nových členských státech v klidných dobách za dostačující.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Exnerovi a jsem ráda, že je spokojen s ujištěním ministra zahraničních věcí, že se mu dostane písemné odpovědi na tyto interpelace. Nyní dávám slovo panu poslanci Josefu Janečkovi, který byl vylosován na druhém místě, aby přednesl ústní interpelaci na ministra zdravotnictví pana Ivana Davida. Připraví se pan poslanec Tomáš Kvapil.

 

Poslanec Josef Janeček: Vážený pane ministře, na začátku vašeho volebního období probíhala tzv. přípravná fáze výběrových řízení. Byla to fáze, která je pro naše zdravotnictví fází naprosto zásadní, neboť se vytváří skutečný předpoklad pro tvorbu sítě zdravotnických zařízení. Je to tedy onen transformační rámec, po kterém jsme všichni dlouhá léta volali. Tím, že jste prohlásil, že zastavíte tzv. realizační fázi, dostala se do zdravotnických zařízení velká nejistota, neboť dneska vlastně nikdo neví, zda ten, kdo úspěšně absolvoval výběrové řízení, je skutečným vítězem, či ne. Samozřejmě že tato nejistota se promítá do investic, promítá se do personálních vztahů atd. Chci vám proto položit několik otázek:

Za prvé - ke kterému datu bude tzv. realizační fáze zahájena, to znamená, kdy ukončíte revizi výběrových řízení.

Za druhé - zda zajistíte nebo položíte nějaká další kritéria.

Za třetí - zda budete - abych tak řekl - personálně obviňovat týmy, které tato výběrová řízení činily. Děkuji. Zda budete obviňovat týmy, které se účastnily výběrových řízení.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji a předávám slovo panu ministru zdravotnictví panu Ivanu Davidovi k odpovědi.

 

Ministr zdravotnictví ČR Ivan David: Dámy a pánové, chtěl bych říci, že tzv. výběrová řízení skutečně vedla nebo by měla vést k tvorbě sítě zdravotnických zařízení. Podstata ovšem je, jakou kvalitu tato síť by měla mít. Na základě jakých kritérií měla být budována. Já nezastírám, že jsem od začátku byl a jsem dosud kritikem tohoto pojetí tvorby sítě zdravotnických zařízení, a to z toho důvodu, že se jedná v podstatě o analogii obchodní soutěže, kdy určité subjekty mají být ze soutěže vyřazeny na základě nějakých kritérií. Ani při přijetí tohoto pojetí ovšem nelze souhlasit s kritérii, která byla zvolena. Proto - stručně řečeno - není síť jako síť.

Nám jde a půjde o to, aby síť zdravotnických zařízení měla jinou kvalitu, především aby byla hierarchicky uspořádána, aby se jednalo o síť zařízení spolupracujících, a nikoliv o síť zařízení vzájemně si konkurujících na bázi jakési obchodní soutěže.

Bylo konstatováno, že jsem přerušil tzv. realizační fázi výběrového řízení. Ano, je tomu tak. Domnívám se, že tu existuje dost důvodů v některých případech změnit stanovisko vyhlašovatele. Nechám teď stranou důvody, které mě bezprostředně vedly k tomuto rozhodnutí. Odpovím nejdříve na položené otázky. Jak jsem už řekl - my budeme preferovat takové pojetí, při kterém budeme respektovat výsledky výběrového řízení v těch okresech, kde výběr byl celkem jednoduchý vzhledem k dosavadní struktuře lůžkových zdravotnických zařízení a kde neexistují námitky. V těch okresech, kde existuje řada námitek k dosavadním výsledkům výběrových řízení, bude nutno výběrová řízení přehodnotit.

Následně se vyjádřím k bodu dvě vaší otázky - to jsou kritéria. Pokud se jedná o odměňování týmů, chtěl bych říci, že my neorganizujeme - jestli jsem správně rozuměl otázce - nějaká nová výběrová řízení. My vycházíme z úvahy, kterou máme k dispozici, a přehodnocujeme výsledky také na základě výhrad a připomínek, které nebyly vypořádány a kterých na ministerstvu je velké množství.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP