(pokračuje Kužvart)

Za druhé: Nebude zde řešení, kde v roce 1994 bohužel bylo dvoustupňové, tzn. projekt a realizace, kdy, nechci zatěžovat váženou Poslaneckou sněmovnu údaji, o kolik se v tomto mezikroku najednou navýšily investiční náklady, provozní náklady, které vítězná firma najednou začala uplatňovat vůči Státnímu fondu životního prostředí, čili bude zde stanovena cena, která bude konečná a bude nepřekročitelná. Zároveň budou uplatněny pojistné mechanismy, které fungují v rámci Státního fondu životního prostředí. To znamená kontrola plnění smluvního vztahu. Zde naprosto zhruba před 2 nebo 3 lety selhala funkce kontroly Státního fondu životního prostředí.

Na závěr bych chtěl upozornit, že ať první, nebo druhá varianta, ať první, v jejímž rámci by se Ecotron ucházel v rámci vstupu kapitálově silného partnera o dokončení svého projektu formou úvěru a výběrové řízení by bylo použito jen na zbývající tři podskupiny freonových výrobků, anebo v případě, že by se neuplatnil Ecotron, neměl by vstup silného partnera, to výběrové řízení by bylo vyhlášeno v úplném jednom logickém celku a počítáme s tím, že by řešení freonového programu bylo nastartováno tak, jako mělo být již před několika lety.

Na úplný závěr chci konstatovat, že naše mezinárodní závazky zatím v této době ohroženy nejsou a samotná skládka ledniček bohužel je na pozemcích, kde je určitá snaha tento mezisklad odstranit. V současné době byl vydán příkaz k odstranění skladiště, které je zhruba 100 metrů od řeky Sázavy na volné, nezajištěné a nezpevněné ploše.

Chci ale dodat, že každý máme doma ledničku a nepovažujeme ji v tomto stavu, než proběhnou určité procesy, kdy prorezaví nějaké potrubí, za nebezpečný předmět. Proto jsem vydal příkaz připravovat paralelně obě možné varianty vývoje, tzn. neztrácet již ani měsíc a být připraveni k řešení, které napomůže České republice, aby v budoucnu byla schopna dostát mezinárodnímu závazku na poli ochrany ozonové vrstvy. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji ministrovi životního prostředí. Přeje si snad pan poslanec přednést doplňující otázku? Přeje. Dávám mu slovo.

 

Poslanec Libor Ambrozek: Nebude to, paní předsedající otázka, bude to pochvala. Ač opoziční poslanec, musím říci, že je to konečně po šesti letech ministr, který se problémům svého resortu věnuje. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Přeje si snad pan ministr reagovat? Nepřeje.

Dámy a pánové, vzhledem k tomu, že je 18.23 hodin, uplynul čas pro položení poslední interpelace, končím projednávání tohoto bodu, končím i dnešní jednání. Budeme pokračovat zítra v 9.00 hodin přerušeným návrhem zákona o obcích.

 

(Schůze přerušena v 18.23 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP