(18.40 hodin)

(pokračuje Melichar)

Musím odmítnout postup vlády, která zcela bezprecedentně zasahuje do činnosti obecního zastupitelstva, neboť stavební úpravy v dané lokalitě v ničem neporušují platný zákon o obcích a v případě potvrzení zrušení stavebních prací Poslaneckou sněmovnou by se jednalo o vážný a nezákonný zásah do činnosti radnic. Znejistění rozhodovacích pravomocí, které obce ze zákona mají, je doufám to poslední, co by si sněmovna mohla přát.

Kolegyně a kolegové, nyní se nejedná jen o Radnici v Ústí nad Labem a Matiční ulici, ale jedná se o to, že vláda by se mohla napříště kdykoliv vměšovat do záležitostí kteréhokoliv zastupitelstva, aniž by měla pro to oprávnění. Přitom tato sněmovna už zrušila celou řadu usnesení městských a obecních zastupitelstev, která, byť v dobré víře, překročila pravomoci dané ze zákona, ať už se to týká např. tzv. jirkovských vyhlášek nebo vyhlášek o zákazu propagace komunismu apod. Sněmovna musela uznat, že zmíněná usnesení byla v rozporu s platnými předpisy, neboť obce nemohou samy suplovat např. trestní zákon.

Usnesení neštěmického zastupitelstva však nespadá do podobné kategorie, nezavdává příčinu, aby se jím zabývala Poslanecká sněmovna, nebýt ovšem vlády, která se tak rozhodla učinit snad proto, aby demonstrovala svou sílu.

Dámy a pánové, dovolte mi říci několik faktů k tzv. případu Matiční ulice.

Za prvé není vůbec pravda, že rekonstruované dva domovní objekty domu s 39 byty, opravené nákladem 9 mil. korun, byly rekonstruovány za účelem zkoncentrování romské populace do jednoho místa. Nepravdivé je to už proto, že ve stotisícovém městě se odhaduje, že obyvatel romského původu se na tomto počtu podílí 10 - 12 procenty.

Za druhé. Protože se město potýká s velkým procentem obyvatel, kteří neplatí nájemné, rozhodla se radnice vybudovat byty s menším komfortem, aby vůbec mohla alespoň nejkřiklavější případy neplatičů kam umístit. Nemusím asi zdůrazňovat, jak je soudní vystěhování proces zdlouhavý, jak musí splňovat základní podmínku, což znamená náhradní byt, který ne vždy je k mání.

Za třetí. Není pravda, že radnice se zaměřila na Romy, protože mezi neplatiči nájemného jsou i občané bílé pleti a také jsou, i když menším procentem, zastoupeni mezi bydlícími v Matiční ulici. Nepochybuji, že někteří lidé by rádi přitom podsunuli městským zastupitelům, že dělí své obyvatele na Romy a bílé. Že je to zákeřnost a lež, jim nevadí, protože cíl, který sledují, je jasný. Vyvolání neklidu mezi občany a obvinění z rasismu.

Za čtvrté. Až na tři výjimky ani z těchto bytů není placeno nájemné, i když je velice nízké.

Za páté. V této ulici stojí rovněž rodinné domky, jejichž obyvatelé jsou nuceni sdílet nepořádek, zápach odpadků, zejména v letních měsících, kdy hnilobný pach a krysy jsou pro tyto domkáře nesnesitelným utrpením. Hluk je průvodním jevem, ale myslím si, že proti normálním projevům zábavy či písním by nikdo nemohl nic namítat. Výtržnosti a rvačky snad už ale nelze zařadit do koloritu zvyklostí, temperamentu či odlišností.

Za šesté. Málo se ví, že v Matiční ulici už dávno existoval původní železný plot, takže humbuk kolem keramického plotu je více než účelový.

Dámy a pánové, máte před sebou v lavicích plánek stavebních úprav v Matiční ulici. Snad si uděláte sami obrázek, zda vybudování dětského hřiště, nových chodníků, hřiště a z jedné strany keramického plotu o výšce 180 cm a délce 60 m opatřeného vstupními vchody je budováním ghett, koncentračních táborů a zda tyto stavební úpravy ponižují lidskou důstojnost a jsou projevem segregace. Skutečně bych očekával, že vláda místo útoků spíš poděkuje obecnímu zastupitelstvu, že má snahu řešit vyhrocený problém v soužití obyvatel dané lokality, že je ochotna vynaložit dalších 800 tisíc korun na zlepšení situace v Matiční ulici, neboť ze zákona mají zastupitelé povinnost starat se o pořádek a klidný život občanů své obce.

Musím zdůraznit, že v Ústí nad Labem nikdy nedocházelo k projevům extremistických protietnicky organizovaných skupin. I přes velké procento občanů jiné národnosti nedochází k nepřátelským projevům vůči jakékoliv národnosti. Obecní zastupitelé podporují různými způsoby romská sdružení, jejich kulturní vyžití, předškolní výchovu dětí, romský festival atd.

Dámy a pánové, dovolte mi závěrem říci, že z tzv. případu Matiční ulice a historicky mediální kampaně chtějí někteří lidé vytěžit politický kapitál a neohlížejí se vůbec na škody, které tím způsobují. Mnozí z nás se nechávají ovlivnit i ohlasem ze zahraničí. Jsou ochotni podlehnout řečem, že se jedná o rasově motivovaná opatření nebo přinejmenším o rasový podtext, což pochopitelně psychologicky působí. Méně už se hovoří o všech stavebních úpravách. Nehovoří se ani o jednáních mezi neplatiči, domkáři a radnicí, nehovoří se o všech opatřeních, která jsou kompromisem a vycházejí vstříc všem žijícím v dané lokalitě. Řekl bych, že někdo si přeje, aby se mluvilo o rasistech v Ústí nad Labem, aby se přání stalo skutečností, protože z Matiční ulice se už téměř stalo poutní a turistické místo. Mohu namátkou jmenovat některé návštěvy hostů jak z České republiky, tak i ze zahraničí, jako například televizní štáby ARD, BBC, Helsinský výbor z Velké Británie, nezávislé sdružení Český ombudsman atd. Chtěly se přesvědčit na vlastní oči o situaci v této lokalitě, udělat si svůj názor a neshledaly na počínání radnice nic, co by porušovalo lidská práva. V celém tažení proti místní radnici a obvinění z rasismu spatřuji zlovolný úmysl, jak škodit, a o romskou komunitu těmto salónním zastáncům lidských práv vůbec nejde. Prostě si postaví hlavu, řeknou basta a budou stále dokola mluvit o stavění zdí, ghett, berlínských zdí, zdí, které nás nesmějí rozdělovat, aby nemuseli vidět ani slyšet, že to tak není.

Kolegyně a kolegové, prosím, abyste nepodlehli demagogii o porušování lidských práv, ale vzali v úvahu, že obecní zastupitelstvo v Neštěmicích naopak vychází vstříc všem zúčastněným stranám, že nepřekračují žádný zákon, že je smyslem stavebních úprav a je snahou o zlepšení.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pokud pan poslanec Melichar skončil, udílím slovo panu poslanci Cyrilu Svobodovi.

 

Poslanec Cyril Svoboda: Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, probíráme velmi citlivé téma a já myslím, že pro nikoho z nás není jednoduché, že musíme tuto věc rozhodnout. Myslím, že to není tak, že bychom se tomu vyhýbali, protože jsme lidé odpovědní, ale je to proto, že tato odpovědnost na nás leží a musíme zvážit věc ze všech stran. Proto bych apeloval na nás všechny, abychom nepřilévali oleje do ohně, abychom byli způsobilí spíše hledat řešení, které je řešením právním, které je řešením korektním a hlavně řešením jednoznačným.

Za klub KDU-ČSL vycházíme z toho, že nepochybně obecní zastupitelstvo rozhodovalo ve snaze nalézt právo a postupovalo v souladu se zákonem, ale problém, který původně byl možná lokální a byl možná právní, je dnes téměř globálním a je problémem politickým. Je to problém politický a z tohoto důvodu navrhuji pozměňovací návrh, totiž nové znění usnesení, které si vám dovolím přednést. Toto usnesení je výsledkem snahy nalézt soulad mezi všemi poslaneckými kluby. Není to jednoduchá věc a já myslím, že názory nás všech jsou velmi legitimní, nicméně prosím znovu o velkorysost. Nyní si dovolím Poslaneckou sněmovnu s tímto návrhem seznámit.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP