(19.00 hodin)

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Já bych jenom připomněla, že u prvního tisku jsem navrhla, aby byl vrácen vládě k dopracování. U obou tisků jsem navrhla, aby kromě ústavně právního výboru byly přikázány též rozpočtovému výboru a výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí a současně jsem navrhla prodloužení lhůty k projednávání.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Paní kolegyně, byla jste komplexní, pan zpravodaj se omlouvá. Budeme postupovat tak, jak nám zákon káže.

 

Poslanec Martin Starec: Moje zaznamenání bylo v tomto ohledu slabší. Nechám na řídícím, že má asi pravdu, takže nechme hlasovat tak, jak bylo řečeno.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Budeme rozhodovat o návrzích, tak jak zazněly v rozpravě, tzn., že k bodu 26 budeme nyní hlasovat o návrhu na vrácení k dopracování.

 

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 86. Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Z přítomných 148 pro 24, proti 107. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní budeme rozhodovat o návrhu na přikázání. Organizační výbor navrhl přikázat tento návrh k projednání ústavně právnímu výboru, v rozpravě zazněl od paní poslankyně Rujbrové návrh na přikázání rozpočtovému výboru a výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Další návrhy jsem nezaregistroval. Z pléna také další návrhy nevidím.

 

Budeme rozhodovat v hlasování pořadové číslo 87 o návrhu na přikázání ústavně právnímu výboru. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Z přítomných 152 pro 149, proti 1. Návrh byl přijat.

 

V hlasování pořadové číslo 88 rozhodneme o návrhu na přikázání rozpočtovému výboru. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Z přítomných 153 pro 94, proti 48. Návrh byl přijat.

 

V hlasování pořadové číslo 89 rozhodneme o návrhu na přikázání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Z přítomných 153 pro 54 proti 76. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní budeme rozhodovat o návrhu na prodloužení lhůty k projednávání o 20 dní. O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 90. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Z přítomných 154 pro 138, proti 9. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán ústavně právnímu výboru a výboru rozpočtovému a byla prodloužena lhůta k projednávání ve výborech o 20 dní.

 

Nyní se budeme zabývat bodem 27, kde jsme ukončili rozpravu, a budeme se zabývat návrhy na hlasování. Prosím pana zpravodaje, aby zopakoval, čím se budeme zabývat.

 

Poslanec Martin Starec: Jde jen o návrh na přikázání ústavně právnímu výboru.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Paní kolegyně Rujbrová tentokrát neprotestuje. Nezazněl návrh na vrácení ani zamítnutí. Organizační výbor navrhl přikázat ústavně právnímu výboru, v rozpravě jiný návrh nepadl. Z pléna také jiný návrh nevidím.

 

V hlasování pořadové číslo 91 budeme rozhodovat o návrhu na přikázání ústavně právnímu výboru. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Z přítomných 157 pro 140, proti 3. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání ústavně právnímu výboru. To je vše, co jsme k tomuto návrhu přijali. Ještě se hlásí paní kolegyně Rujbrová. Paní kolegyně, já jsem se ptal, zda to, co konstatoval pan zpravodaj, je správné, a nikdo neprotestoval. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: V té části to bylo správně, ale i u tohoto tisku jsem navrhla prodloužení lhůty na projednávání ve výborech. Bylo by nelogické, aby související tisky byly projednávány každý v jiném režimu.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Neprotestuje-li nikdo, tak jelikož jsem ještě bod 27 neukončil, nechám hlasovat o návrhu na prodloužení lhůt. Nikdo neprotestuje.

 

O návrhu na prodloužení lhůt k projednávání tohoto tisku o 20 dní rozhodneme v hlasování pořadové číslo 92. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Z přítomných 156 pro 140, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Tento tisk byl přikázán ústavně právnímu výboru a lhůta k projednávání ve výboru byla prodloužena o 20 dní.

 

Ještě než otevřu další bod, vystoupí místopředseda vlády a ministr financí Pavel Mertlík.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Pavel Mertlík: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych vám rovněž já poděkoval za to, že jste schválili celý balík zákonů, které se týkají veřejné správy. Chtěl bych říci, že vláda byla nejednou v situaci, kdy si říkala, zda má v tomto projektu pokračovat nebo ne, protože měla velké pochybnosti. Vždy ale pokračovala a řídila se přitom heslem, že není možné vypracovat dokonalý projekt reformy. S reformou je třeba začít a ona potom bude mít svůj vývoj. Já si myslím, že to parlament jako celek spolu s vládou a ostatními ústavními činiteli této země po dnešním dnu nakonec dokáže. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji místopředsedovi vlády a ministru financí ČR Pavlu Mertlíkovi.

Otevírám bod

 

28.
Návrh poslanců Vojtěcha Filipa a dalších na vydání ústavního zákona,
kterým se mění ústavní zákon č. 347/1997 Sb.,
o vytvoření vyšších územních samosprávných celků,
a zákon České národní rady č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky
/sněmovní tisk 351/ - prvé čtení

 

Jde o první čtení. Návrh jsme obdrželi jako sněmovní tisk 351 a stanovisko vlády k němu jako sněmovní tisk 351/2. Prosím, aby předložený návrh za navrhovatele uvedl pan poslanec Vojtěch Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážená vládo, paní a pánové, předkládám velmi stručnou normu, která nenašla příznivou odezvu ve vládě - jak jinak? - ale která podle mého soudu odráží situaci, kterou jsme zažili dnes v Poslanecké sněmovně, když jsme projednávali změnu zákona o vytvoření vyšších územně samosprávných celků, zákon 347/1997 Sb., o počtu vytvořených krajů.

Je zcela zřejmé - myslím, že to tady řekl několikrát zpravodaj k tomuto tisku, ale i někteří z vás - že v roce 1997 Poslanecká sněmovna Parlamentu a Senát v podstatě na mapě České republiky nakreslily 14 map toho, jak má vypadat územní rozčlenění státu do jednotlivých krajů.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP