(17.50 hodin)

(pokračuje Grulich)

A to je velice vážný důvod k tomu, abychom se poctivě podívali na žádosti těchto jednotlivých regionů a mikroregionů, protože mají-li být v tomto roce na podzim volby do krajů, ty kraje začnou projektovat a realizovat územní rozvoj jednotlivých regionů a mikroregionů, a pak už z logiky věci by tyto jednotlivé mikroregiony, které chtějí přesunout své příslušenství, měly být tam, kde se o jejich rozvoji bude nejenom uvažovat, kde se bude realizovat. To je asi důvod, proč by se tato požadovaná změna neměla odkládat.

Nejde skutečně jenom o personální věci, i když je nevylučujeme, ale půjde samozřejmě o začlenění těchto mikroregionů do velkých krajských celků a jejich budoucnost. Takže to je myslím důvod, proč bychom měli návrh skupiny poslanců brát velice vážně a vážně o něm uvažovat. Není to jenom otázka prestiže nás, jednotlivých poslanců. Dívejme se na to, kde bude užitečné, aby ten který region či mikroregion existoval a bylo to prospěšné pro jeho budoucnost, pro jeho existenci. A práce tam bude skutečně velmi mnoho. Takže z mé strany berte jako závazek to, že petice, které starostové a místní zastupitelstva, obecní a městská zastupitelstva posílali, nebudou založeny do spodního šuplíku, že se s nimi skutečně pracuje a bude pracovat. A dále bych poprosil, aby osobní prestiž šla stranou, protože budoucí krajské uspořádání je velmi vážná věc.

Padla tu také otázka, jestli na koncepci reformy bude nebo nebude mít vliv, jestli se někde změní hranice. Říkám zodpovědně: Nebude. Reforma v zákonech, které máte předloženy a které každý z vás už pravděpodobně nejméně jednou přečetl, ta reforma se dělá stejně pro malý Karlovarský kraj jako pro velký Brněnský nebo Ostravský kraj. Zákony jiné nebudou. A jestli někdo dneska ještě říká, že nevíme, jaké kompetence budou mít kraje, proboha vás prosím, podívejte se konečně už do toho návrhu zákona. Je nejvyšší čas, protože jinak nebudete moci zodpovědně reagovat na dotazy starostů, zastupitelů a občanů těch okresů a regionů nebo mikroregionů, jejichž zájmy tady zdánlivě tak horlivě hájíte.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji panu ministru vnitra. Žádnou přihlášku do obecné rozpravy již nevidím, a proto obecnou rozpravu končím. Dávám možnost vystoupit se závěrečným slovem zástupci navrhovatelů. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Vojtěch Vymětal: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, nechci se vracet ke všem argumentům, které zde už dneska padly. Jsem rád, že diskuse byla tak bohatá. Je z toho zřejmé, že ten problém rozhodně není jednoduchý.

Padl zde názor, že odpovědi starostů byly na základě spekulativních otázek. Myslím si, že tomu tak není. Kopie dopisů, které jsme s kolegou Černým posílali, jsou samozřejmě k dispozici, a otázka byla jediná: "Vážená zastupitelstva, vážení starostové, my nemáme k dispozici zákony ani kompetence, které budou řešit odpovědnost a pravomoci krajů, ale vyjádřete se na základě toho, kam cítí vaši občané spádovost, kde cítí svoje centrum, kam jezdí za prací, kam jezdí za kulturou, za zdravotnictvím, kam vaši občané chtějí patřit." Chápu sice, že to není takový ten přesný technokratický výklad, co za co, co bude lepší, co bude horší. Ona je otázka, jestli náhodu za rok za dva to lepší se nezmění v horší, takže sázet na tyto argumenty může být také někdy trošičku nevhodné. Nicméně taková byla otázka.

Přiznám se vám, že kdyby to nebyla většina zastupitelstev, která ústy svých starostů a s obecními razítky odpověděla, kdyby to nebyla většina, tak by tento zákon nespatřil světlo světa. Protože to v obou okresech většina byla, a v třebíčském dokonce to byly obce, které zastupují řádově 72 % obyvatel, proto ten návrh zákona světlo světa spatřil.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Promiňte, pane poslanče. Kolegové, nepřivolával jsem vás gongem proto, abyste hovořili zde ve sněmovně. Kdo chce hovořit, může se ještě přesunout mimo sněmovnu, hlasování bude až za chvíli.

 

Poslanec Vojtěch Vymětal: Snad jenom jeden osobní názor. Domnívám se, že pokud je čas na změny, je ten čas dnes. V okamžiku, kdy začnou kraje fungovat, kdy začnou fungovat krajské orgány, kdy se tam vytvoří jisté vazby, jakákoliv změna bude daleko složitější než dnes, kdy to ještě všechno nefunguje. Proto vás prosím jménem předkladatelů o propuštění zákona do druhého čtení a samozřejmě s návrhem kolegy Martínka na prodloužení projednávání o 20 dnů souhlasím. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Nyní dávám slovo zpravodaji se závěrečným slovem, resp. k předložení návrhů k hlasování.

 

Poslanec Pavel Hrnčíř: Vážený pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, páni poslanci, máme k projednání návrh zákona poslanců Vojtěcha Vymětala, Karla Černého a dalších na vydání zákona o změně hranice Brněnského a Jihlavského kraje, sněmovní tisk 253. Tento návrh nám byl doložen nesouhlasným stanoviskem vlády, sněmovní tisk 253/1.

V diskusi vystoupilo před přerušením šest poslanců, to bylo v říjnu loňského roku, po přerušení nebo po odročení sedm poslanců plus pan ministr. Někteří z poslanců vystoupili vícekrát. Porovnáním loňských diskusních příspěvků a letošních docházím k názoru, že nedošlo k žádnému názorovému posunutí. Zazněla zde řada argumentů pro a proti jak odpůrců tohoto zákona, tak i jeho podporovatelů.

V diskusi zazněl návrh na zamítnutí tohoto zákona, předložený poslance Hrnčířem a Schlingem, dále pak v případě propuštění tohoto zákona do druhého čtení návrh poslance Martínka o prodloužení lhůty projednávání o 20 dnů.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ano. Chci se ujistit: Padl také návrh na zamítnutí nebo na vrácení k přepracování? Ne. To znamená návrh na dopracování nezazněl, budeme rozhodovat o návrhu, který zazněl v obecné rozpravě, a to je návrh na zamítnutí předloženého návrhu zákona. Odhlásil jsem vás, prosím, abyste se zaregistrovali svými identifikačními kartami a přistoupíme k hlasování.

 

V tuto chvíli zahajuji hlasování s pořadovým číslem 117. Ptám se, kdo je pro předložený návrh zamítnout. Kdo je proti?

Z přítomných 163 pro návrh 83, proti 58, návrh byl přijat.

 

Tím jsme se vypořádali s prvním čtením tohoto návrhu. O slovo žádá pan poslanec Kučera starší.

 

Poslanec Miloslav Kučera st.: Vážený pane předsedající, děkuji za udělení slova. To se týká totiž dalšího bodu programu, kterým je sněmovní tisk č. 509, návrh poslanců Payna a dalších. Pod tímto návrhem je podepsána celá řada poslanců, ale u jména Miloslav Kučera není určen věk, takže sděluji sněmovně, že jsem to nebyl já, kdo tento návrh podepsal, nýbrž že to podepsal patrně kolega Kučera Miloslav mladší. To jenom kvůli upřesnění tohoto sněmovního tisku.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP