(11.30 hodin)

(pokračuje Hrnčíř)

Já podobně jako můj kolega předřečník mám několik drobných pozměňovacích návrhů, s kterými se přihlásím do podrobné rozpravy. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Hrnčířovi a nyní otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se tedy, zda se někdo hlásí do obecné rozpravy. Není tomu tak, obecnou rozpravu končím.

Otevírám rozpravu podrobnou, ve které jako první vystoupí pan poslanec Petr Hort, který má jako zpravodaj přednost, připraví se pan poslanec Miroslav Máče. (Námitky.) Pan poslanec Pavel Hrnčíř má jako zpravodaj také přednost, takže bude hovořit po panu poslanci Petru Hortovi, poté pan poslanec Miroslav Máče. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Hort: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolte mi předložit pozměňovací návrhy k tisku 548, zákon o ekologickém zemědělství.

1. V § 12 písm. a) slova "85 kg N.ha na minus prvou" nahradit slovy "85 kg dusíku na jeden ha za rok".

2. V § 18 odst. 9 slova "kontrolnímu orgánu (§ 21 odst. 1)" vypustit.

3. § 21 odst. 1 zní: Právnická osoba, s níž ministerstvo uzavřelo smlouvu podle § 28, a není-li tato smlouva uzavřena, pak ministerstvo, dále jen kontrolní orgán, vydá ekologickému podnikateli osvědčení o původu bioproduktu nebo výrobci biopotravin osvědčení o biopotravině, jestliže splnil požadavky stanovené tímto zákonem a jeho prováděcím právním předpisem.

4. V § 23 odst. 1 vypustit slova "v sušině" a nahradit slovy "nebo objemu".

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Hortovi. Slovo má pan poslanec Pavel Hrnčíř, připraví se pan poslanec Miroslav Máče.

 

Poslanec Pavel Hrnčíř: Vážená paní předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, předkládám pozměňovací návrh k návrhu zákona o ekologickém zemědělství, sněmovní tisk 548, který zní:

V § 31 odst. 1 se slova "14 dnů" nahrazují slovy "15 dnů" a v § 31 odst. 2 se slova "10 dnů" nahrazují slovy "15 dnů".

Tím bych chtěl zjednodušit a sjednotit lhůty pro vyřizování námitek proti vydávání osvědčení, kde je uveden termín 14 dnů, na 15 dnů a podávání stížností proti vyřízení námitek z 10 dnů na 15 dnů. Chtěl bych navázat na správní řád a na zažité zvyklosti, které jsou v této oblasti, že návrh se vyřizuje do 30 dnů a odvolání do 15 dnů, čili odstraňuji tímto různost lhůt, které jsou uváděny v tomto návrhu. I tento pozměňovací návrh je v souladu s duchem pozměňovacího návrhu, který podal výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Hrnčířovi. Slovo má pan poslanec Miroslav Máče.

 

Poslanec Miroslav Máče: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, rád bych vyjádřil zásadní nesouhlas s tím, aby Ministerstvo zemědělství mohlo uzavřít dohodu s právnickou osobou a pověřit ji vykonáváním osvědčení o původu bioproduktů a právem výkonu kontroly a dalších odborných úkolů, ačkoliv je podle § 27 za tuto činnost samo odpovědno. To by nejen zpochybnilo odpovědnost a garance státu, ale znamenalo by to i nepřiměřený růst nákladů na tuto zprostředkovanou činnost a vznik nekontrolovatelného korupčního prostředí. Mimořádně nebezpečnou skutečností je fakt, že ačkoliv zpracovatelé návrhu zákona na Ministerstvu zemědělství se o tom v důvodové zprávě vůbec nezmiňují, existuje v Brně soukromá společnost, která tuto činnost pro Ministerstvo zemědělství za úplatu vykonává. Jinými slovy lze vyvodit závěr, že tento návrh zákona se šije dle potřeb této soukromé společnosti, a nikoliv ve prospěch ekologického zemědělství.

Z tohoto důvodu navrhuji přepracovat § 27 následovně:

Dozor nad dodržováním tohoto zákona vykonává Ministerstvo zemědělství vlastními inspekčními orgány, které vydávají osvědčení o původu bioproduktů a vykonávají kontrolu a další odborné úkoly.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Miroslavu Máčemu. Ptám se, zda se dále někdo hlásí do podrobné rozpravy. Do podrobné rozpravy se dále hlásí pan poslanec Libor Ambrozek.

 

Poslanec Libor Ambrozek: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, já už jsem nechtěl vystupovat v obecné rozpravě k ocenění tohoto zákona, protože náš program je bohatý, ale dovolím si předložit dva drobné pozměňovací návrhy, aby o nich sněmovna posléze rozhodla hlasováním.

Navrhuji, aby v § 24 odst. 2 byla vypuštěna slova "nebo při jejich propagaci". Tento pozměňovací návrh by měl pomoci ekologickým zemědělcům při odbytu jejich produkce. V § 32 - i když jsme o tom na výboru vedli poměrně dlouhou diskusi, která skončila návrhem v § 32 odst. 6 na zvýšení pokuty do 1 milionu Kč - dovoluji si přece jenom předložit návrh třetí, aby v § 32 odst. 6 byla číslovka 100 tisíc nahrazena číslovkou 5 milionů.

Vysvětlím stručně proč. Samozřejmě že tato horní hranice by byla nesprávná a předpokládám, že nebude nikdy ukládána prvovýrobci, ale tento paragraf platí i pro zpracovatele. Rozdělit v tom odstavci 6 nebo i v těch jiných odstavcích osoby na zpracovatele a prvovýrobce je velmi obtížné, ale pro velké potravinářské firmy - a bohužel jsme toho dneska svědky - které zneužívají tohoto označení bio, které je určeno pro ekologické potraviny vyráběné způsobem stanoveným tímto zákonem, představuje částka 1 milion Kč poměrně malou částku, která nedosahuje zdaleka ani měsíčních nákladů na reklamu. Ne že bych chtěl, aby se ty pokuty vybíraly, ale aby ta pokuta měla spíše odstrašující charakter, protože v našem státě bohužel neplatí to co na západ od nás, že tou pokutou je firma dostatečně postižena na své prestiži nebo na své pověsti, ale tady se to zahrne do nákladů na výrobu a jede se dál. Takže proto dávám ten návrh na 5 milionů v § 32 odst. 6.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Ambrozkovi. Hlásí se ještě někdo do podrobné rozpravy? Není tomu tak. Končím podrobnou rozpravu.

Ptám se pana ministra, zda si přeje přednést závěrečné slovo. Nikoli. Pan zpravodaj si také nepřeje přednést závěrečné slovo. Končím druhé čtení tohoto návrhu.

 

Dalším bodem je

 

21.
Vládní návrh zákona o spolcích a o změně některých dalších zákonů (zákon o spolcích)
/sněmovní tisk 520/ - druhé čtení

 

Včera byla uzavřena obecná rozprava tohoto zákona, ve které byl předložen návrh na zamítnutí tohoto návrhu. Já se ptám pana ministra Grosse, zda si ještě před hlasováním o tomto návrhu přeje přednést závěrečné slovo. Současně prosím pana poslance Cyrila Svobodu, aby zaujal místo u stolku zpravodajů. Pane ministře máte slovo.

 

Ministr vnitra Stanislav Gross: Vážená paní předsedající, pane předsedo, kolegyně a kolegové, dámy a pánové, já bych chtěl v rámci svého závěrečného vystoupení před hlasováním o návrhu na zamítnutí vystoupit s polemikou k té hlavní námitce, která zde zazněla. To znamená námitce v tom smyslu, že my vůbec nepotřebujeme nový zákon o spolcích.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP