(19.30 hodin)

(pokračuje Šafařík)

Bohužel zde není přítomen ministr financí, který má do toho asi více vhledu, ale domnívám se, že i tento způsob personálního rozšíření o schopné lidi by byl vhodný. Já sám znám lidi, kteří by byli schopni do tohoto problému vniknout. To je z mé strany vše.

Domnívám se, že usnesení, které navrhl pan kolega Doktor, je určitým způsobem akceptovatelné a určitým způsobem dá vládě šanci říci nám, jak hodlá tento problém dále řešit, protože ho budeme muset nějakým způsobem řešit.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji panu poslanci Šafaříkovi. S technickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Vlach, poté pan poslanec Kalousek.

 

Poslanec Jiří Vlach: Děkuji. Pane předsedající, pane předsedo vlády, dámy a pánové. Skutečně jsem se upřímně vyděsil a vylekal, když jste nám hrozil, že vám jako předsedajícímu dojde trpělivost, ale protože jsem nevystupoval, tak jsem se vylekal za pana premiéra. Mám tomu rozumět tak, že ho budete volat k pořádku, protože on - podle mě správně - jako jednu z možností tady naznačil řešení celé záležitosti tím, že by se týkalo státního rozpočtu.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Pane poslanče, víte velice dobře, že vás uznávám jako velmi zdatného znalce jednacího řádu. Já jsem pouze připomněl, jaký bod projednáváme. Projednáváme bod "Informace předsedy vlády k plnění usnesení Poslanecké sněmovny". Nevím, jestli jste to usnesení vůbec četl. Pokud jsem poslouchal pozorně všechny diskutující, nejlepší znalost projevil pan poslanec Recman a poté pan poslanec Doktor. Všechno ostatní je už tak trochu mimo. Pan předseda vlády nastínil možnosti, které vyplývají z toho, aby plnil to, oč ho Poslanecká sněmovna požádala.

Slovo má předseda poslaneckého klubu.

 

Poslanec Jan Kasal: Pane místopředsedo, především z řad vašich poslanců zaznívaly oprávněné kritiky, že někteří předsedající se dopouštěli toho, čeho by se dopouštět neměli, to znamená vystupování, které by mělo zaznívat od tohoto stolku, nikoliv od stolu předsedajícího. Vy, pane místopředsedo, jste v tuto chvíli učinil totéž. Máte-li pocit, že je třeba, abyste hovořil odsud, pojďte sem.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Přesně to je ten problém, který jsem nechtěl zmínit. Kdyby tady byl kdokoliv jiný, kdo by mě vystřídal v řízení, přihlásil bych se o slovo a mohl bych vystoupit. Já ale nechci komentovat a omlouvám se za svoji komentaci a budu nadále postupovat podle jednacího řádu.

 

Poslanec Jan Kasal: Já bych vám doporučoval, pane předsedající, abyste byl svým dalším spoluřídícím dobrým příkladem. Teď se vám to moc nepovedlo. Příště to snad bude lepší. Děkuji.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Hlásil se pan poslanec Kalousek.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji. Pane předsedající, já se chci ve vší úctě ohradit proti vaší poznámce, která velebila vaši trpělivost. V informaci předsedy vlády, kterou projednáváme, zazněly jasné informace o státním rozpočtu, a je tedy zcela relevantní, že obecná diskuse, která reagovala na tuto informaci, se nutně o státním rozpočtu musela zmínit také.

Jinak mi dovolte, abych blahopřál kolegům Doktorovi a Recmanovi za to, že se jim dostalo pochvalného hodnocení k jejich diskusním příspěvkům.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Slovo má pan poslanec Exner.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, pane předsedo vlády, dámy a pánové, přihlásil jsem se do rozpravy s poznámkou, kterou už uplatnil pan poslanec Šafařík. Jestliže bohužel předseda vlády konstatuje, že Úřad pro dohled nad družstevními záložnami má nedostatečný počet pracovníků, domnívám se, že jakmile takovou věc zjistí, je skutečně v jeho moci a v jeho kompetenci zjednat nápravu, aniž by toto opatření sděloval Poslanecké sněmovně, o což bych ho chtěl poprosit, i když navržené usnesení je k tomu možné přijmout.

Jinak velice vítám změnu postoje pana předsedy vlády osobně i vlády jako celku, ale nakonec také Poslanecké sněmovny k tomuto problému. Chci jen připomenout, že jsme prosazovali projednání situace v kampeličkách na jednání Poslanecké sněmovny v září minulého roku a nepodařilo se nám tehdy, v době, kdy byl ještě čas na mnohá opatření, prosadit tento bod do jednání sněmovny. Také jednání, které bylo v této záležitosti v prosinci loňského roku, vyznělo především z pohledu negativního stanoviska vlády k celému problému zcela bez nějakých přijatých opatření. Musím hodnotit nakonec i uplynulou dobu od posledního přijetí usnesení k této záležitosti jako v podstatě ztracené měsíce.

Jsem ale rád, že nyní se k tomu přistupuje tak, že konečně vláda sama navrhuje určitá konkrétní opatření, která mohou být podpořena dalšími usneseními sněmovny, z nichž obě dvě základní - to, které přednesl poslanec Recman, i to, které přednesl poslanec Doktor - navrhuji podpořit.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji panu poslanci Exnerovi. Dále se hlásí pan poslanec Miloslav Kučera starší.

 

Poslanec Miloslav Kučera st.: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, v souvislosti s tím, co jsem se dozvěděl z diskusního vystoupení kolegy Recmana, jsme si říkali v zadních lavicích sektoru, kde sedíme, jednu zajímavost, a dovolte mi, abych se o ni podělil s vámi.

Chtěl bych říci všem našim ekonomickým expertům, kteří připravovali rozpočty v letech minulých a kteří rozpočty coby členové vlád let minulých realizovali, stejně tak jako všem expertům, kteří budou připravovat rozpočty let budoucích, jak tu naznačil kolega Kalousek, a kteří je budou jako členové budoucích vlád realizovat, že kolega Recman pravil, že v konečném výsledku s největší pravděpodobností nás celá tato legrace okolo družstevních záležen bude stát plus minus 100 miliard Kč. Chtěl bych upozornit, že za tuto částku by česká kultura v celé České republice mohla spokojeně existovat 25 let. A za částky, které se utopily v černých dírách na sanaci českých bank, jak jsme na ně založili - já se v tomto případě necítím vinen - legislativu minulých let a jak byly tyto banky vedeny, bychom úspěšně mohli podpořit české školství opět nejméně dalších 20 let.

Páni ekonomové a páni budoucí ministři v tomto sektoru, mějte na mysli také kulturu a školství!

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji panu poslanci Kučerovi. Táži se, kdo se dále hlásí do obecné rozpravy. Nikdo.

Obecnou rozpravu končím a otevírám rozpravu podrobnou, do které jsem v rámci obecné rozpravy zaznamenal přihlášku pana poslance Recmana, poté pana poslance Pilipa. Máte slovo, pane zpravodaji.

 

Poslanec Svatomír Recman: Pane předsedající, já bych s tím, že spějeme k závěru, přednesl návrh usnesení. Původně moje usnesení mělo mít dva body. V prvním jsem chtěl navrhnout, aby Poslanecká sněmovna trvala na plnění usnesení č. 837 z 22. schůze Poslanecké sněmovny, ale jsem si vědom, že pokud bychom přijali takové usnesení, zúžilo by to manévrovací prostor vlády a ze tří možností bychom akcentovali jen jednu. Z toho důvodu navrhuji toto usnesení:

Poslanecká sněmovna žádá vládu České republiky, aby iniciovala prověrku vybraných spořitelních a úvěrních družstev včetně dceřiných společností s cílem prověřit možnost trestní odpovědnosti některých funkcionářů spořitelních a úvěrních družstev.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane poslanče. Nyní má slovo pan poslanec Ivan Pilip.

 

Poslanec Ivan Pilip: Pane předsedající, pane premiére, můj návrh se do určité míry kryje s návrhem pana poslance Doktora, nebo alespoň jeho první část. Přesto nechám na sněmovně, ať zváží, ke kterému se přikloní.

První část zní: "Poslanecká sněmovna Parlamentu žádá vládu, aby v co nejkratší možné době zajistila možnost vyplacení pohledávek vkladatelů kampeliček až do výše zákonných nároků, to je výše vyplývající ze zákonného pojištění vkladů."

***




Přihlásit/registrovat se do ISP