(16.00 hodin)

Ministr zemědělství ČR Jan Fencl: Vážený pane předsedo, ctěná sněmovno, pozměňovací návrhy Senátu České republiky k návrhu zákona č. 115/95 Sb., o vinohradnictví a vinařství, jsou shodné se zněním i zdůvodněním pozměňovacích návrhů připravených Ministerstvem zemědělství České republiky. Jedná se o zkvalitnění, zdokonalení této právní normy, a proto doporučuji, abyste návrh Senátu přijali.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Chce se někdo ze zemědělského výboru vyjádřit k pozměňovacímu návrhu? Otevírám rozpravu. Jako prvnímu bych dal slovo panu senátorovi Burdovi.

 

Senátor Karel Burda: Vážený pane předsedo, paní poslankyně, páni poslanci, návrh novely zákona o vinohradnictví a vinařství byl v Senátu projednán na 19. schůzi dne 17. května a Senát k němu přijal některé pozměňovací návrhy, s kterými byl tento návrh zákona vrácen do Poslanecké sněmovny. Do zákona se navrhuje doplnit zmocnění pro Ministerstvo zemědělství k vydání vyhlášky, kterou by byl vydán souhlas k použití dovezeného rmutu nebo moštu v době od 1. září do 31. října příslušného roku. Současně byly doplněny zákonné meze pro vydání takové vyhlášky, a to v podobě vyhodnocení celkové bilance výroby a spotřeby vína. Stanoví se tak pro všechny stejné podmínky pro dovoz moštu a rmutu k výrobě vína.

Do sankčního ustanovení se doplňuje § 18, který pojednává o povinnosti vést průběžnou evidenci vinné révy, rmutu a dalších produktů. Bez tohoto doplnění by nebylo možné porušení již výše uvedené povinnosti pokutovat.

Za článek I se vkládá nový článek II a to je asi nejdůležitější pozměňovací návrh o čtyřech odstavcích, ve kterých jsou uvedena souborně všechna ustanovení pro plynulý přechod dosavadní zákonné úpravy na podmínky podle navrhovaného zákona. Řeší se zejména podmínky pro nakládání s vínem, které bylo vyrobeno před nabytím účinnosti tohoto zákona, uvádění do oběhu, označování a vedení údajů o zásobách vína.

Bez takto doplněných přechodných ustanovení realizace novely by byla obtížně proveditelná a způsobila by značné obtíže v odborné vinařské veřejnosti.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přijetím novely zákona č. 115 z roku 1995 ve znění navrženém Senátem bude tento velmi potřebný zákon v praxi lépe uplatnitelný, a tak bude i snáze vymáhatelné jeho plnění. Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu senátorovi a táži se, kdo se další hlásí do rozpravy. Nikoho nevidím, přistoupíme k hlasování. Zazvoním na naše kolegy, protože k přijetí následujícího usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců. Přednesu návrh usnesení:

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 115/1995 Sb., o vinohradnictví a vinařství a o změně některých souvisejících právních předpisů, podle sněmovního tisku 499/3, ve znění schváleného Senátem, podle sněmovního tisku 499/4."

 

Zahájil jsem hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 32 z přítomných 186 poslanců se vyslovilo 158 pro a 11 bylo proti. Konstatuji, že návrh zákona byl ve znění navrženém Senátem schválen.

 

Děkuji panu senátorovi Burdovi a panu ministrovi.

 

Dostáváme se k bodu 7 našeho schváleného programu, kterým je

 

7.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 436/1991 Sb., o některých opatřeních
v soudnictví, o volbách přísedících, jejich zproštění a odvolání z funkce
a o státní správě soudů České republiky, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 501/3/ - vrácený Senátem

 

Pozměňovací návrhy a usnesení Senátu jsme obdrželi jako sněmovní tisk 501/4. Vítám mezi námi pana senátora Jiřího Stodůlku a prosím navrhovatele pana ministra Motejla, aby se ujal slova.

 

Ministr spravedlnosti ČR Otakar Motejl: Vážený pane předsedo, vážená Poslanecká sněmovno, omlouvám se, že jsem se hned neujal slova, poté co jsem byl vyzván.

Moje vyjádření k předloženému návrhu zákona, kterým se novelizuje zákon o soudnictví a o volbách přísedících, je celkem jednoznačné. Senát ve svém pozměňovacím návrhu přispívá jednoznačně k zpřesnění pojmu "kraj", který je pro vymezení působnosti tohoto zákona zásadní a relevantní, a řeší tak vlastně nedostatek legislativně technického charakteru, který spočívá v tom, že Poslaneckou sněmovnou schválený vládní návrh zákona odkazoval toto vymezení do poznámky pod čarou, která nemá náležitou legislativní sílu, zatímco tuto myšlenku zapracovává senátní pozměňovací návrh přímo do textu § 7 odst. 1 tohoto zákona.

Proto vám doporučuji, abyste vyslovili souhlas se zněním pozměňovacího návrhu předloženého Senátem.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu ministrovi. Táži se zpravodaje ústavně právního výboru pana poslance Exnera, zdali se chce vyjádřit.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, členové vlády, dámy a pánové, mám sice určité pochybnosti o tom, zda zlepšení, které provedl Senát, skutečně řeší věc zcela definitivně, domnívám se však, že spolu s důvodovou zprávou, která je k tomu přičleněna, nevzniknou pochybnosti o tom, jaký byl úmysl zákonodárce. Myslím, že poslanci, kteří hlasovali pro přijetí tohoto zákona, mohou pro něj klidně hlasovat i po úpravě, kterou provedl Senát.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Otevírám rozpravu a prosím pana senátora Stodůlku o jeho slovo.

 

Senátor Jiří Stodůlka: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, v průběhu projednávání návrhu zákona na 19. schůzi Senátu dne 10. května t. r. byly podány dva pozměňovací návrhy. Oba byly povahy zpřesňující či dokonce legislativně technické. Senát přijal z přednesených pozměňovacích návrhů pouze jeden. Podstata je v nahrazení poznámky pod čarou, která nemá normativní význam, normativním odkazem přímo v § 7 odst. 1 zákona.

Dosavadní text připouštěl pochybnosti o počtu krajských soudů. Zní totiž: "Obvody a sídla krajských soudů se shodují s územím a sídlem krajů." Poznámka pod čarou upřesňuje, že zákonodárce má na mysli kraje podle zákona o územním členění státu. Jelikož však tato poznámka nemá normativní význam, není jasné, zda by se slovo "kraj" nemělo vykládat v souladu s ústavním pořádkem, tj. podle ústavního zákona o vytvoření vyšších územních samosprávných celků. Tím by však počet krajských soudů vzrostl, v rozporu se záměrem vlády jako navrhovatele, z osmi na čtrnáct. Tomu zabrání nová formulace: "Obvody a sídla krajských soudů se shodují s územím a sídlem krajů podle zákona o územním členění státu."

***




Přihlásit/registrovat se do ISP