(10.10 hodin)

(pokračuje Špidla)

Celostátní výdaje na výzkum a vývoj byly ve státním rozpočtu zvýšeny o 20 % na 11 nebo prakticky 12 miliard korun, což jasně odráží prioritní postavení oboru. Bylo dosaženo 0,6 % z předpokládaného objemu HDP roku 2000 a tím se Česká republika začlenila do podílů, které jsou obvyklé ve vyspělých zemích.

V oblasti zdravotnictví se projevuje postupné zlepšování zdravotního stavu obyvatel a zřetelně se projevuje i prodlužování střední délky života. Ve vývoji zdravotnické politiky je zaznamenatelný a podle mého názoru zcela správný vývoj k posílení preventivních programů. Uvedu jako jeden z velmi významných preventivní program směřující k prevenci zhoubných nádorů. Významné je i to, že v oblasti zdravotnictví došlo ke zrychlení dynamiky mezd a mzdy ve zdravotnictví oproti celostátnímu průměru stouply o 6 %, takže zaostávání za průměrnou mzdou se výrazně snížilo.

V oblasti kultury jsou významnými počiny zejména příprava a schválení nového autorského zákona, zákona o ochraně sbírek muzejní povahy a o změně některých dalších zákonů a nařízení vlády č. 147/99. Mediální oblast je legislativně ošetřena zákonem 46/2000 o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku. Co ale považuji za zvlášť významné - a málokdy přitom tato skutečnost nachází odraz ve veřejné debatě - je významná změna a významné zlepšení vztahu státu a církví, velmi hluboká diskuse o otázkách, které se týkají náboženského života a uspořádání náboženských společností, zejména diskuse na půdě komise vlády ČR pro otázky vztahu státu a církví a ministerské expertní komise. Model, který se podařilo nalézt, přes svoji zdánlivou komplikovanost a těžkopádnost se prokázal za minulé období jako model velmi produktivní. Je oceňován církvemi i náboženskými společnostmi a je schopen vést k významným změnám.

Pokud jde o oblast životního prostředí, podtrhl bych, že zlepšování základních složek životního prostředí pokračuje kontinuálně. Projevuje se to jak v ochraně ovzduší, tak v ochraně vody, tak i v ochraně dalších složek životního prostředí, stejně jako se významně vyvíjí ochrana jednotlivých druhů jak rostlin, tak živočichů. Co je velmi důležité, to je i další vývoj v ochraně území. Zde bych chtěl podtrhnout význam ustavení Národního parku České Švýcarsko. Je to po dlouhé době opět nové ustavení národního parku a myslím, že tento čin je významným krokem a významným signálem v rámci ochrany životního prostředí v širokém slova smyslu.

Dámy a pánové, v té oblasti, která je obvykle považována za částečně odvozenou, to je v oblasti sociální, v oblasti životního prostředí, kultury a školství, se odehrává vývoj, který postupně přináší daleko hlubší koncepčnost a daleko hlubší možnost pro občany v ústavním systému kontrolovat politiku vlády a obecně kontrolovat politiku, která se týká života jednoho každého člověka. Myslím, že kroky, které byly učiněny, jsou kroky, které se plně dají začlenit do programového prohlášení vlády a že v tomto smyslu zpráva vlády, která je předkládána, je důležitým dokumentem, který občanům umožní se daleko lépe a hlouběji orientovat v celkovém vývoji a v celkovém osudu České republiky.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Jako další člen vlády vystoupí ministr vnitra Stanislav Gross.

 

Ministr vnitra Stanislav Gross: Vážený pane místopředsedo, paní poslankyně, páni poslanci, mám tu čest zde vystoupit se stručným shrnutím nejen činnosti resortu, v jehož čele nyní stojím, ale i v některých jiných oblastech, které spadají do působnosti místopředsedy vlády pro bezpečnostní a zahraniční politiku.

Myslím, že hovořit o tom, že jednou z priorit vlády byla právě oblast bezpečnosti a zahraniční politiky, nemá smysl, protože v tom dosavadním, co zde bylo řečeno jak z úst předsedy vlády, tak z řady kroků, které se odehrály zde ve sněmovně, to jednoznačně vyplývá. Podařilo se v uplynulém období vytvořit potřebný institucionální rámec především pro oblast bezpečnosti, a to jak vnější, tak vnitřní. Ten základ byl asi dán ústavním zákonem o bezpečnosti ČR, na jehož základě byla zřízena Bezpečnostní rada státu a stálé meziresortní pracovní orgány. Bezpečnostní rada státu se tak stala důležitým pracovním orgánem vlády pro koordinaci otázek vnitřní a vnější bezpečnosti a já bych v tomto směru vyzdvihl činnost Bezpečnostní rady státu především v souvislosti s přičleněním do Severoatlantické aliance, ale také v těch prvních měsících, kdy Česká republika se stala členem Severoatlantické aliance. Ta činnost Bezpečnostní rady státu tam byla prakticky nezastupitelná a bylo vidět, že tento institucionální rámec, který byl vytvořen zmíněným ústavním zákonem, byl potřebný.

Co se týče vnitřní bezpečnosti, jak už zde zaznělo, rok 1999 byl rokem, kdy se zastavil nárůst kriminality měřeno nápadem trestných činů, které byly zjištěny. Co je podstatné, je to, že byla zvýšena objasněnost těchto trestných činů, byť zde musím připomenout, že statistiky, ze kterých se vychází, hovoří o objasněnosti, kdy spis přebírá od policejního orgánu vyšetřovatel a neříká nic o tom, jestli dojde k pravomocnému rozsudku.

Myslím, že je důležité také říci, že rok 1999 byl rokem, kdy veřejnost měla zvyšující tendence v důvěře v policii, dá-li se aspoň vycházet z průzkumů veřejného mínění. Lze konstatovat, že v roce 1999 dosáhla Policie ČR nejvyšší důvěry od roku 1993. Značná pozornost byla věnována boji proti ekonomické kriminalitě. Tady bych podotkl, že se zlepšila dokumentace některých trestných činů, které dříve byly výrazně v poloze latentní kriminality, ať již to byly pojišťovací podvody, nebo některé skutkové podstaty, které v sobě zahrnují moderní pojem tunelování.

Zkvalitnila se činnost inspekce Ministerstva vnitra. Zaznamenali jste nepochybně, že bylo poměrně velké množství případů, i medializovaných, kde se podařilo odhalit trestné činy páchané policisty. Věřím, že to, že se zlepšila činnost inspekce, její výsledky, nebude znamenat v očích veřejnosti to, že v policii se páchá více trestných činů, protože latentní kriminalita policistů byla i v minulosti. To, že se ji nedařilo odhalovat tak efektivně, je samozřejmě věcí, která nás spíš měla trápit tehdy, než v tuto chvíli, kdy bychom naopak měli mít radost z toho, že se daří tuto trestnou činnost odhalovat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP