(14.20 hodin)

(pokračuje Beneš)

Myslím, že žádný Plzeňák mě nemůže podezírat z toho, že bych se městu Plzeň vyhýbal. Doufám, že většina Plzeňáků ví, že jsem se vždycky snažil napomoci k nalezení řešení.

Řešení, které zde máme před sebou v podobě poslanecké iniciativy, vnímám jako řešení extrémní. Nevím, je-li to řešení extrémní nad mé vnímání právního systému České republiky, nebo jestli se do toho ještě vejde. Přiznám se upřímně, že byl-li by přijat pozměňovací návrh rozšiřující extrémní řešení obchvatu města Plzně na další kauzy, tak už je to pro mne nad rámec mého vnímání smysluplnosti právního řádu.

Vážené dámy, vážení pánové, nebudu dávat žádný pozměňovací návrh v podrobné rozpravě. Jen vás moc a moc prosím, abychom se opravdu velmi pozorně zamysleli nad tím, jestli ono selhání státu, a já chápu neexistenci obchvatu města Plzně jako selhání státu, stojí za to, abychom útočili na stát, na jeho údy - to není nic proti ministru dopravy -, a jestli toto řešení je opravdu tím řešením, které je nadčasové a které je správnou odpovědí na neexistenci obchvatu města Plzně. Přiznám se, že nejsprávnější odpovědí by bylo, kdyby orgány státu, údy státu, byly schopny obchvat zrealizovat i bez tohoto zákona.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Slovo má pan poslanec Václav Grulich.

 

Poslanec Václav Grulich: Vážená paní předsedající, členové vlády, kolegyně a kolegové, musím ohlásit, že se v mém případě nebude jednat o žádný střet zájmů, protože je víceméně známo, že bydlím v Brně. Plzeň je od Brna vzdálena dostatečný počet kilometrů.

Ale právě jako obyvatel velkoměsta vím dobře, co znamená silniční průtah městem, co znamenají zplodiny pro ekologii a pro zdraví obyvatel.

Pan - jinak mně sympatický - kolega Ambrozek zde hovořil o stranickém rozumu či nerozumu a spíše zde doložil, že se tím stranickým a zájmovým nerozumem sám řídí. V jeho řeči bylo x-krát skloňováno slovo právo, několikrát citována Listina práv a svobod, ale nezazněl ani jeden jediný relevantní věcný argument.

Obyvatelé města Plzně - a není to malé město - trpí dálničním průtahem už bratru deset let a deset let se pokoušejí dostat tento automobilový provoz od svých domů, domovů, bytů. Už v minulém jednání zde můj kolega Zdeněk Jičínský hovořil o tom, že toto opatření je nesystémové, ale přes jeho nesystémovost a právě pro průtahy, které kolem obchvatu města Plzně trvají deset let, se přimlouval o jeho řešení.

My jsme podobné nesystémové opatření přijali při novele trestního řádu, byť se jednalo o sprejery. Já jsem přesvědčen, že sprejerská činnost je hospodářsky trestnou činností, protože poškozuje naše obce, naše domy, naše domovy.

Podobné nesystémové opatření se nám naskýtá v souvislosti se zákonem o obchvatu města Plzně. Určitě by z toho nemělo vzniknout pravidlo. Ale jestliže tento stát, tato samospráva a činitelé tohoto státu deset roků nejsou schopni dopomoci obyvatelům města Plzně k ekologicky nezávadnému prostředí, pak by to měli být především ekologové, kteří se budou o zlepšení tohoto prostředí zasazovat.

Proto si myslím, že tato Poslanecká sněmovna nezbytně, čas od času, bude nucena určitá nesystémová opatření přijmout. Právě proto, aby napravila to, co jiným způsobem zatím napraveno nebylo. Takže odmítám podobné pseudoargumenty a obecné argumenty, které přednesl pan poslanec Ambrozek a případně další poslanci, a přimlouvám se za to, aby Poslanecká sněmovna v tomto případě opět udělala určitou výjimku, protože žádné pravidlo bez výjimek neexistuje.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Hlásí se dále někdo do rozpravy? Pan poslanec Libor Ambrozek.

 

Poslanec Libor Ambrozek: Vážené kolegyně a kolegové, jsem rád, že můj krátký projev vyvolal tolik pozornosti, ačkoliv ten, který jsem přednesl v prvním čtení a který byl v řádu několika stran a byl v něm podrobný rozbor toho, co se v Plzni stalo a co by se mohlo stát po schválení tohoto zákona, zanikl ve všeobecném hluku.

Myslím si, že není nutné, abychom všichni nasedli na vlnu populismu, jak se tady čas od času stává, a protože si to skupina lidí přeje a protože naši kolegové z každého poslaneckého klubu jsou z Plzně nebo z jiného města, které trpí problémy při schvalování obchvatu, jsme schválili úpravu, u které není jisté, zda občanům Plzně pomůže.

Považuji slova kolegy Grulicha trochu za projev pýchy Poslanecké sněmovny, když říká, něco se nepovedlo, tak vezmeme zákon a ten to napraví. Úředníci někde udělali chybu, město Hranice nedokázalo vykoupit pozemky pro průmyslovou zónu, plzeňská radnice a ministerstvo hospodářství nedokázaly napsat rozhodnutí tak, aby nebylo napadnutelné soudem, tak proto přijmeme zákon, který to rychle vyřeší a celou proceduru zkrátí. Je to trochu projev pýchy a je to představa, která se ne vždy musí podařit.

Děkuji kolegovi Lobkowiczovi, kterého si velmi vážím pro jeho čisté smýšlení, i když jsem mu nevyčítal, že ten návrh zákona podepsal, za pozvání do Plzně. Já jsem občanem okresního města, které po obchvatu také velmi touží, a nechystám se předkládat návrh zákona, který by to urychlil, protože nedostatek obchvatu Hodonína je způsoben malými finančními prostředky, které poskytuje ministerstvo dopravy. Nechci navrhovat kolegovi Schlingovi zákon, který by mu ukládal dát prostředky na obchvat toho či onoho okresního města.

Myslím, že bude zajímavé si zde za rok říci, zda ten schválený zákon, pro který se chystá většina z vás hlasovat, vedl k urychlení obchvatu Plzně, jestli ta schválená varianta nemůže v případě negativního rozhodnutí soudu znamenat naopak zdržení této problematiky. To si můžeme říci za rok. Chceme-li řešit podobné problémy, bavme se o obecných principech řešení a neprosazujme populistické návrhy, protože si to jedna nebo druhá radnice přeje.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Slovo má pan poslanec Miloslav Ransdorf, pakliže se hlásil do obecné rozpravy. Je tomu tak. Připraví se pan poslanec Karel Vymětal.

 

Poslanec Miloslav Ransdorf: Dámy a pánové, svět je zařízen tak, že obecné věci vyplývají na povrch právě při debatě o jednotlivostech.

Myslím si, že obchvat Plzně je tou jednotlivou věcí, ve které se ukazují ty obecnější souvislosti. Vzpomínám si, jak byl urážen dnešní ministerský předseda Miloš Zeman ve Federálním shromáždění, když se hovořilo o zákonu o strategickém plánování. A tehdy se opakovaně vedla na půdě Federálního shromáždění diskuse o plánování.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP