(15.20 hodin)

(pokračuje Cabrnoch)

Model navrhovaného stoprocentního přerozdělení likviduje motivaci pojišťoven vybírat pojistné a současně říká občanům, že jejich pracovní zatížení není možné ani v prostředí robustní solidarity uvnitř zdravotních pojišťoven žádným způsobem zohledňovat.

Pokud současný způsob přerozdělování vede zdravotní pojišťovny k získávání bohatých a zdravých pojištěnců a k důslednému výběru a vymáhání pojistného včetně pokut a penále, navrhovaný způsob by vedl k získávání zdravých pojištěnců a k vědomé rezignaci na výběr a vymáhání pojistného.

Přestože jsem - stejně tak jako kolega předřečník poslanec Čevela - členem správní rady VZP, jsem si jist, že není možné řešit zákonem problémy jedné zdravotní pojišťovny na úkor celého systému a perspektivy jeho vývoje. Principiálně je zřejmé, že v prostředí zákonem stanovené jednotné výše pojistného a státem stanovených jednotných cen je zavedení stoprocentního přerozdělení krokem, který likviduje existenci více zdravotních pojišťoven. Úplné přerozdělení je krokem k rovnostářství, krokem k jedné, resp. žádné zdravotní pojišťovně.

Návrh paní poslankyně, tak jak je bez řádné analýzy předložen, by v případě přijetí zásadním způsoben destabilizoval systém veřejného zdravotního pojištění a vytvořil bariéry pro jakékoli budoucí úvahy o jeho zásadním koncepčním rozvoji.

Vzpomínám a vím, že představy paní kolegyně Fischerové o systému veřejného zdravotního pojištění jsou zásadně jiné než představy mnohých z nás. Paní poslankyně je v prosazování svých představ úspěšná. Komu čest, tomu čest. Mezi zdravotníky, a nejen mezi nimi, je tzv. věta Fischerové velmi dobře známa. (Ohlas v sále.) Víme, že tzv. věta Fischerové blokuje úvahy o koncepčním rozvoji systému již několik let. Dovolte mi připomenout, že způsob, jakým se tato výše zmíněná věta do zákona 48/1997 dostala, není nepodobný právě projednávanému návrhu na stoprocentní přerozdělení.

Vyzývám vás, kolegyně a kolegové, zcela vážně, abychom společně návrh na stoprocentní přerozdělování při hlasování ve třetím čtení, pokud návrh zákona do třetího čtení propustíme, zásadně odmítli. Děkuji vám. (Potlesk v části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Paní poslankyně Fischerová se hlásí. Paní poslankyně, hlásíte se s faktickou poznámkou, nebo s řádnou přihláškou? S faktickou poznámkou.

 

Poslankyně Eva Fischerová: Vážená paní předsedající, vážený pane poslanče Cabrnochu! Chtěla bych z tohoto místa poděkovat panu poslanci Cabrnochovi za uznání, ale současně bych mu chtěla připomenout jednu věc. Když něco říkám, mám tomu věřit, a nemohu na jedné straně někoho uznávat a na druhé straně o něm říci kulantním způsobem, že je vůl. (Smích.) To se panu poslanci podařilo, aniž si to uvědomil? Nikdo v této sněmovně nemůže o mně tvrdit, že říkám něco, o čem nic nevím. To je bohužel ženský psychologický prvek, ženy většinou neříkají to, co není napsáno i pod čarou. Pokud jsem zjednodušeně přednesla systém přerozdělování, tak jsem ho přednesla zjednodušeně jenom proto, že jsem si byla velmi dobře vědoma, že z těch 200 poslanců, kteří zde sedí, o těch detailech nemůže vědět něco více než 10 procent. Naším cílem zde je občanský přístup a ne detailismus.

Stejně tak nepochybuji, že pan poslanec Cabrnoch o tom ví více než dost, protože máme před sebou, resp. já po své pravici mám bývalého ředitele odboru zdravotního pojištění Ministerstva zdravotnictví a myslím posléze i legislativního náměstka. Pan poslanec Cabrnoch zná velmi dobře všechny podklady, zná velmi dobře všechny analýzy a chtěla bych upozornit na to, že jsem svůj pozměňovací návrh vyňala a zčásti doplnila z vládního návrhu o veřejném zdravotním pojištění, který měli všichni poslanci zdravotního výboru předložený k diskusi, k nahlédnutí a prostudování. Čili nelze hovořit o tom, že jsem vytáhla něco z rukávu jako kouzelník a že to byla věc, o které nikdo nic neví.

Já se musím bránit, dámy a pánové! Děkuji vám. (Potlesk v části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Hlásí se dále někdo do obecné rozpravy? Hlásí se pan poslanec Janeček, který má slovo.

 

Poslanec Josef Janeček: Já musím bohužel zareagovat na kolegu Cabrnocha, neboť se permanentně dopouští velmi nelogických úvah. Totiž tvrdit, že cílem představy tohoto návrhu je zvyšování dostupnosti zdravotní péče, to je věta, která možná může znít velmi líbivě, ale pro zdravotnictví je zhoubná. Neboť problémem našeho zdravotnictví není řídká, ale hustá síť našich nemocnic. Problém dostupnosti se může týkat pouze rovnoměrného rozmístění drahé přístrojové techniky.

Kolega Cabrnoch hovoří o tom, že je potřeba zvýšit tlak na kvalitu. To je to, co ODS zablokovala v roce 1995, kdy jsme chtěli rozvést diskusi o standardech a síti, což by byly parametry kvality. Nicméně je jisté, že pokud zablokujeme takovýto návrh, bude pokračovat to, k čemu v současné době dochází, že nemocnice jsou pod tlakem výrobců léčiv, že omezují preskripci, že omezují léčbu, čili bude docházet nikoli ke zvyšování, ale zcela jistě ke snižování kvality zdravotní péče. Čili jde o to, abychom si uvědomili základy ekonomické vazby, jak v systému fungují, a neříkali opak, a dokonce ho publikovali. Neboť i ono tvrzení o zvyšování mandatorních výdajů je potřeba analyzovat a rozumět mu. Ano, nominálně se jedná o zvýšení mandatorních výdajů, ale i toto zvýšení znamená procentuálně méně než ona výše, která byla v roce 1998, kdy bylo zvýšení na těch 2 850. Pokud chceme vést tyto ekonomické úvahy, je potřeba je vést v celku a kvalifikovaně.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Hlásí se dále někdo do obecné rozpravy? Není tomu tak. Končím obecnou rozpravu. Ptám se pana zpravodaje, zda si přeje vystoupit.

Padl návrh na zamítnutí tohoto návrhu. Budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí tohoto návrhu. Já vás na žádost z pléna všechny odhlašuji a prosím o novou registraci.

 

O návrhu na zamítnutí tohoto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 57, které zahajuji a ptám se, kdo je pro návrh na zamítnutí tohoto návrhu. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 57 tento návrh nebyl přijat, když se pro něj z přítomných 175 vyslovilo 61 a 105 bylo proti.

 

Vzhledem k tomu, že žádný další návrh nepadl, zahajuji podrobnou rozpravu, do které je jako první přihlášena paní poslankyně Fischerová. Připraví se paní poslankyně Jirousová. Pan poslanec Cabrnoch je po paní poslankyni Jirousové.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP